Home > Family > demam champax

demam champax

chickenpox is one of the five classical childhood exanthems or rashes

Yaasir sudah 3 hari demam panas. Me sudah hantar ke klinik itu. Tidur malam pun susah.

Tapi yaasir kena demam campak la pula.

Orang syorkan guna air kelapa. Me pun bergegas balik kampung petang semalam. Yaasir dimandikan dengan air kelapa. Dan dipaksa minum air kelapa yg payau itu.

Alahai.

Categories: Family
  1. January 26, 2008 at 7:04 pm

    Antara tanda-tanda demam campak ialah demam, badan akan ditembuh dengan ruam-ruam merah adakalanya gatal dan hilang selera makan.

  2. anakkawi
    January 27, 2008 at 1:39 pm

    ciannya yaasir tu… jaga elok2 r, paling penting jgn bg berparut. parut demam campak ni mmg susah nk xilang.

    camaner x nak kasi berparut? uhuhu

    thank u bro anakkawi, singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih for d 1st time..

  3. January 27, 2008 at 3:42 pm

    Sabar je lah,, Semoga Yaasir cepat sembuh..

    thank u bro zool iteww..

  4. January 27, 2008 at 4:48 pm

    kesian adik yasir tu.. semoga cepat sembuh..
    🙂

    aha, thank u dhik thirah iteww..

  5. Polar Bear
    January 27, 2008 at 5:39 pm

    En yang insaf..
    Kesian anak encik sakit..
    Musim panas nie.. tapi kalau nak check kulit anak encik itu..
    Saya ada contact Skin specialist..
    Insyallah, kalau encik berjumpa dengan specialist ini.. kesan2 chicken pox akan cepat sembuh..

    thank u bro atas nasihat n saranan iteww..
    specialist? me phobia specialist.. hibu hibu hinggit tuh beb!

  6. ixora
    January 27, 2008 at 6:10 pm

    Hmm,saya kena demam campak masa darjah 5 kalo tak silap.. mak saya gunakan daun apa ntah utk legakan demam tu.

    Lagi satu, jgn terkena hujan. Nnt parut tak hilang (mcm saya ni). huu.. sadis sekali!

    ahaha, parut x hilang.. belah maner? uhuhu, gurau2 jer sis ixora butterfly85 iteww..

  7. anakkawi
    January 27, 2008 at 7:15 pm

    amik daun pokok semambu, ada org pgl pokok mambu, bentuk daun dia mcm daun sukun or daun betik, lebar + ada 5 urat, g tny kt makcik2, slalu makcik2 [kt kampong] tau… pastu wat lapik tido dia.. + sapu2 skit kt badan dia. ada org cakap blender daun tu pastu sapu air dia, [yg ni ntah r, masa adik aku demam dulu mak aku wat lapik tilam dia je + taruk atas badan dia…] paling seksa xleh mandi, lap badan sket2 jek, huhu….

    dan petua terakhir, hati2 jgn sampai cacar tu pecah!!!!

    aha, anakkawi iteww.. petua yg panjang lebar.. thank u 3x juger..

  8. iDa
    January 27, 2008 at 11:23 pm

    waduh2 kesian. walau kena demam campak, tp tetap comel! hehe.

    saya teringat kena demam campak dulu masa umur lima tahun. tersiksa je rasa.

    tetap comel gitu.. ehehe
    lima tahun dulu.. masih ko hingat lagik.. sadis 3x

  9. January 27, 2008 at 11:50 pm

    Air kelapa sedap haperrr…

    memang air kelapa sedap beb.. me hingat xder saper kisah pong me cakap air kelapa yg payau iteww..
    aha, u r one smart guy..

  10. January 28, 2008 at 12:18 am

    Memang encik me, nenek saya dulu bagi minum air kelapa muda. Bila jumpa Dr, dia kata air kelap muda tu khasiatnya boleh di-replicate dengan air Hundred Plus

    aha, samer macam 100 plus iteww.. me memang suker.. doktor pun soh me minum 100 plus untuk kurangkan kolesterol iteww.. uhuhu

  11. ixora
    January 28, 2008 at 12:56 am

    Parut kt badanlah tak hilang. Dah lebih sepuloh tahun ni tp still nmpk lg. huu..

    p/s~demam campak masa kecik2 xpe, mcm sy da drjh 5 br kena. seksa woo..

    dhik ixora iteww,
    x kisahlah biler kiter kener demam ker.. yg penting sekarang nih dah baik kan 3x?

  12. January 28, 2008 at 6:23 am

    yasir tu anak sapa ek?ada orang kata mandikan dengan daun kacang botol boleh hilangkan campak…itu yg pernah akak dengarlah..tp buat masa ni anak akak tak pernah lagi demam campak…moga yasir cepat sembuh ya…sedap nama tu..seperti nama yasir dalam lagu nasyid sumaiyah kumpulan dr kumpulan hijjaz…….

    aha, thank u 3x kak nuriman iteww atas petua yg panjang lebar .. n lagu nasyid iteww..

  1. May 25, 2008 at 1:16 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s