Home > movies > akidah jelatang

akidah jelatang

want to join my company? (unrelated entry)

Rakan me suka tengok drama tv korea. Atau drama jepun.

Tapi kelmarin sLm tengok drama melayu. Jelatang namanya. Me tak tengok pula. Me sudah lama tidak tengok drama tv.

Tapi jelatang itu apa maksudnya?

tanya sLm.

Kalau jelapang me tahu lah. Macam jelapang padi itu.

Bila me periksa kat kamus, maksudnya sejenis tumbuhan liar yg bisa daunnya.

Tapi yg paling menarik, me terjumpa forum dlm internet berkenaan drama jelatang itu >> CLICK !!! Korang pasti terperanjat kerana ada dialog dalam drama itu menyerupai ayat-ayat dalam kitab injil aka Bible yg itu.

Cerita lain, penyewa flat rumah murah me telefon. Suruh me datang hari jumaat ini. Me kena serahkan duit deposit kembali.

Semalam me tetiba didatangi bekas pelatih jurutera di syarikat me yg lama. 15 tahun dahulu. Masa me berkaca mata besar dan berambut lebat. aSh sekarang bertugas di jabatan proses.

Alahai.

Categories: movies
  1. January 29, 2008 at 12:56 pm

    dialog citer itu baik punye salin ayat dlm bible….saper yg tulis ntah..

    btw..jelatang sebenarnye sejenis buluh….buluh tu kalau pegang gatal2…

    dan fyi jugak jelatang adalah nama jalan rumah aku….no XXX jalan jelatang XX,taman XXXXX XXX….sekian

    *nak basikal*

    oic, sejenis buluh rupanya.. kita tunggu aper kater pakar bahasa iteww..
    jalan jelatang tempat me pun banyak juger.. ahaha

    *nak basikal* – *bak nomol henset iteww *

  2. January 29, 2008 at 12:58 pm

    ade jawatan kosong ke bang? gaji besar kah?….

    you could send your cv to me email yg iteww..
    gaji will comensurate with how you negotiate..

  3. January 29, 2008 at 6:18 pm

    Jelatang itu adalah

    sejenis tumbuhan yang daunnya berbulu (miang) yang dapat menyebabkan gatal pada kulit jika bersentuhan. Tumbuhan ini memiliki beberapa jenis. Ada yang berbatang, tingginya sekitar 10 cm sampai 1 m. Ada juga yang merambat. Ada yang berdaun kecil dan ada juga yang berdaun lebar.

    Sekaligus sifat yang ada di dalam pepohon jelatang ini, diadaptasi ke dalam nukilan drama tersebut. Adapun Miang Jelatang (peribahasa) membawa maksud

    kias untuk penghasut, pemfitnah, penyebab timbulnya perkara

    Wallahualam

    wah! pakar bahasa iteww..

  4. January 29, 2008 at 6:51 pm

    mcm mana demam campak? dak ok ke belum? nak gambar lagi hihi..

    demamnyer dah berkurangan.. campaknyer belum..

  5. January 29, 2008 at 9:14 pm

    Hmm, dasat betul post kali ni. Tapi cik lydia, nanti dah masuk tmpat encik me jangan lupa Mr Ah Fa bila hepi-hepi naik heli nanti.

    Huhu, syoknya bila teringat balik zaman dulu-dulu kat offshore.

    ahaha, cik lydia tengah kesedapan kat selatan tanahair.. lagipun abah dier x bagi keje jauh-jauh noo..

    btw, ko cayer x, me x pernah gi offshore lagi selama me keje nih.. uhuhu

  6. January 29, 2008 at 9:24 pm

    Macam kenal je company itu.. hehe

    iye 3x.. x kenal maka x cinta kan 3x?

    btw bro edwinmasripan iteww, naper susah nak masuk ko punyer blog? me try manyak kali maa.. bukan me x nak komen noo

  7. ixora
    January 29, 2008 at 9:24 pm

    Uiks, terkejut gak baca forum tu. Sampai tak tahu nk komen.. heh..

    ehehe, ko dah komen nih.. koser

  8. January 29, 2008 at 9:51 pm

    hup, saye pun terkejut. tak pernah lak ikut citer melayu ni, tapi kebetulan hari tu tengok episod “Cho Me Ngaa” tu. klaka jugak bila perkara simple pun pegarah/penerbit tak dapat kesan.

    on the bible.. hmm, hati2lah semua. kuatkan akidah kita.

    hati2 dijlnraya juger.. uhuhu

  9. athirah
    January 29, 2008 at 10:47 pm

    hari ni Jelatang final episode..

    after all, mesej yang nak disampaikan tu tak la menarik sgt. tp mampu membuatkan penonton penat berfikir jugalah… ahahhaha

    salam en me…🙂

    me x tengok pung episod akhir tuh tadi, me tidor awal.. ehehe

    dhik thirah iteww..
    alahai, theme wordpress dhik thirah itewww.. koser..

  10. January 30, 2008 at 1:08 am

    Aaaa, stationing kat darat aje iye? Tak pa noo, janji keje happy, masyukk..

    Cik Lyd abah dia tak bg keje jauh? Ahaha, buleh punya. Dulu dia study kat Gombak naa🙂

    me keje dalam ofis jak – godeh2 komputer jak.. iye 3x, janji masyukkk.. ehehe

    cik lyd tuh kira sarjana buatan gombak yer.. macam iklan kasut petronas iteww kan 3x.. ahaha

  11. January 30, 2008 at 7:14 am

    ah fa:wah wah wah..megumpat mengumpat cyber nampak…!!! woo..buli aku……mentang2 aku tak pernah naik chopper!!! (kecuali kat pertosains)
    abah kasik la..mak je kena sogok sikit…rasuah la ape2…

    en me: kalu haku bagi nombor tepon kompom dpt basikal kah?…waaaa..penat aku xxx kan tempat hang pegi bubuh2 pulek….tak mesra alam ria disney betullah en me ittew~~!

    cik lydia iteww, ok 3x – me akan padam statement yg x mesra alam flora disney iteww.. jgn mare 3x noo.. me mintak maaf yer

  12. January 30, 2008 at 7:20 am

    jelatang, jelapang..entah makna apa x tau..tp suka gak tengok..episod akhir tak tengok..

    ihihi, double shot akak iteww

  13. January 30, 2008 at 7:21 am

    jelatang tak tau , jelapang padi tau ler….tp suka gak tengok..episod akhir tak tengok..dalam blog satuhala ada bercerita tentang drama jelatang ni…..

    me lagik x pernah tengok.. semalam hingatkan nak tengok episod akhir tapi terluper.. ekeke

  14. January 30, 2008 at 10:58 am

    ontah la bro.. lately ni server dio problem je manjang. sooner or later ok la tu kot. kadang2 laju sgt2. aku tak terkejo.

    xper, yg penting jgn bilang me xnak komen blog ko yg iteww bro..

  15. January 30, 2008 at 12:40 pm

    bukan…hehe bukan mara pun…cuma kata org tua2…alang2 expose..expose terus..promote sekali yg i nie cun ke..single ke..best ke hape ke…

    *biler bleh i amek basikal?* – masih taknak putus asa mengecek..

    dulu suke tgk alam ra disney….sekarang tgk spongebob je…

    ahaha, basikal itewww.. kan me sudah bilang me sudah hantar balik ke kampung..

  16. January 30, 2008 at 1:23 pm

    basikal takde?!!?!?…keciwa~~keciwa~~~

    insyaAllah, ader rahmat sumer itteww..

  17. January 30, 2008 at 2:50 pm

    Oi, gaduh cyber la pulak *lol* Keh keh keh😀

    bukan gado2.. tapi nasihat menasihati.. ekeke

  18. January 30, 2008 at 4:24 pm

    jarang dapat tengok drama tu, bila ada karakter antagonis yg buat orang geram dengan protagonisnya buat orang lagi geram…sangat menangkap penonton untuk ikuti. tetapi pengakhiran sering mengecewakan. seakan ada sesuatu yang tidak kena pada cerita ini dan boleh menarik orang pula tu

    “pengakhiran yg mengecewakan” biasalah itteww.. biasanyer klimaks kat tengah-tengah..

  19. January 31, 2008 at 5:03 am

    aku ingatkan jelatang tu nasi tak masak… hehe silap lah.. jelantah ko tuh… hehe.. aku tak suke cite jelantang,.. ntah ape2..

    bedal je lah labu.. ehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s