Home > Travel > pak kadok kampong revisited

pak kadok kampong revisited

although it’s nationwidely known, the service and quality is very poor lah

Seperti yg me sudah bilang, me teruja amat untuk ke pulau mutiara itu. Kali terakhir, tahun 1997. Masa aDm masih darjah satu.

Sebelum me pergi, me ada tanya rakan me di pejabat. Iye, kebetulan kampong fDs berdekatan hotel seri malaysia. Ditunjuknya google earth, me sudah pun cetak. Me cetak juga peta cakar ayam dari hotel itu. Nampak kabur, bukan cetakan, tapi lakaran itu.

Bila me sampai malam kelmarin di pulau itu. Me tersesat juga, tapi me gagahkan diri ke lapangan terbang bayan lepas. Lebih sejam me terpusing-pusing, akhirnya me mengalah. Me tanya pakcik tunggang motosikal di lampu isyarat. Pakcik tunjuk saja, masuk kiri gitu, masuk kanan gini. Sudah sampai.

Kata pepatah, malu bertanya sesat jalan. Tapi me sesat dahulu, baru bertanya.

Alahai.

Categories: Travel
  1. March 17, 2008 at 3:32 am

    It’s 5 hour driving time from kl to bandar bayan baru..

  2. March 17, 2008 at 8:34 am

    My dear bro, dont you have GPS?

    (most my oil & gas friends have cool mobile phone with GPS, but doesnt know how to use)

    alahai.

    alahai juger.. Sapelah me ini nk pakey gps …

  3. March 17, 2008 at 3:56 pm

    Terkenal betul Seri Malaysia tu, harga pun bole kata affordable kan?

    Kikiki, Mr Ah Fa pun selalu sesat dulu baru bertanya jalan😀

    Sabo ajelah

    harga standard room RM130, family room RM150.. me x tanya hotel lain.. tp hotel seri malaysia tempat me lepak selalu diseluruh negara, kecuali raya cina beb!

  4. March 17, 2008 at 7:03 pm

    naseb baek mengalah kan nak tanye😀 rendu penang!

    xkan rendu penang jak.. alala

  5. buzzybug
    March 19, 2008 at 8:23 am

    Hotel Seri Malaysia di Bayan Baru… hehe… 1st time pi mmg akan sesat… mcm saya yang dah lalu byk2 kali ni pun bleh tersesat gak… hehe…

    hang memang org penang noo? Ehehe

  6. buzzybug
    March 19, 2008 at 10:36 am

    hoho… saya bukan orang penang, tapi, orang yang berangan jadi orang penang… hehe… saya keja je kat penang, anak jati selangor nih…

    ohoho.. oic, anak jati selangor laa nih.. selangor pun jatuh ke parti pembangkang juger..

  7. March 19, 2008 at 9:11 pm

    assalamualaikum

    Hotel Seri Malaysia Pulau Pinang…dekat PISA tu kan.

    Boleh tahan juga hotel ni, last year every week, kalau boring tahap gaban tu selalu juga pergi menginap di HSM. Tapi last day, saya check in sebab emergency..tak tahan dah nak drive balik rumah. Saya dapat satu bilik yang ada nasi atas carpet dan ada puntung rokok dalam mangkuk tandasnya. Sedih sungguh. Rate nya kalau musim cuti agak mahal tapi kebersihan bilik tu…ehem ehem.

    Tapi yang tak tahan tu depan HSM, di sebelah kiri opposite jalan. ( depan masjid ) atas satu kedai makanan Melayu ala-ala kampung yang menyediakan 1001 ulam, 1001 sambal, 1001 gulai, 1001 sayur, 1001 ikan dan ayam bakar…isk.
    ( MESTI CUBA!!!) Cuba lah pergi makan di kedai melayu tu..satu2nya kedai yang best di antara kedai mamak nasi kandaq di P. Pinang.

    Sekarang ni dah insaf tak buat lagi kerja pergi ke Penang every week…tetapi kadang2 saya habiskan weekend di Batu feringgi di hotel Hydro Majestic Hotel. Best juga.

    wah, akak itteww suker tidur kat hotel erk..

    kedai melayu ker kedai mamak? me konpius laa..

  8. March 20, 2008 at 2:03 pm

    kedai makanan melayu ….lah en.me, kat pulau pinang lagi ye…kalau masih kat sana..tengah hari esok pegi laaa kat betul2 depan masjid yang besebelahan hotel sri malaysia. Kedai Melayu tu kat tepi jalan jer…..tak kan sesat punya.
    Ambil jer highway ke Bayan Lepas dari Georgetown ke Bukit Jambul. Jumpa bulatan bukit jambul..pusing kiri ( ke Bayan Lepas )…go straight jumpa lampu traffic kan. Pastu belok Kanan , go straight, pastu belok kiri ( ade traffic )…go straight pastu belok kanan bila jumpa masjid…. jumpa la kedai makanan melayu tu… hehehe dapat tak? Kedai Melayu tu tepi jalan aje tapi ala-ala kampung laa..makan bawah bumbung rumbia lagi. Banyak juga pelanggannya..kadang2 tak der kerusi nak duduk.

    Saya tak der la suka sangat tidur di hotel…tapi kalau boring sangat2, letih kerja.. pegi cameron highland dan penang. kalau di Cameron tu…hotel paling suka duduk heritage kalau ade pitih lebih sikit di Century Pines resort…behhhh gile.

    waa panjangnyer citer.. tunjuk map kan senang? ehehe

  9. March 20, 2008 at 8:19 pm

    cerita dari pengalamannnn yang pernah sesat jugak dua tiga kali…

    jauh berjalan, luas pengalaman dan kesesatan jalan itteww..

  1. March 17, 2008 at 4:54 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s