Home > Ho Hum > the first 5 C's of me

the first 5 C's of me

the 5 C’s of singapore, namely: Cash, Car, Credit card, Condominium, and membership(s) of Country club are a term relating to materialism found and used widely in the Singapore Singlish lexicon. It arose as a popular joke based on certain truths attesting to the unstated Singaporean cultural ethos of materialistic obsession and aspiration to achieve these things in order to impress others, both socially, economically and sociologically [+ wikipedia ]

Me lupa. Ada blogger sudah lama tag me pasal 5 (lima sahaja) perkara pertama dalam hidup anda. Jadi me nak layan guna 5 Cs macam orang singapura bilang. Terjemahan jadi 5 Ks.

5 first things tagged1 – Kerjaya profesional pertama me sebagai jurutera ialah di syarikat basikal dan joran. Me dapat latihan di singapura dan jepun. Me tukar kerja selepas dua tahun setengah.

2 – Kereta pertama me ialah proton saga 1.3 megavalve. Me tukar kereta baru lain selepas dua tahun setengah.

3 – Kad Kredit pertama me ialah dari bank mbf. Masa dulu gaji me tidak seberapa. Tiap-tiap bulan me akan bayar minimum. Bertahun-tahun hutang masih tak habis-habis. Me dah potong kad kredit itu. Me tukar bank lain.

4 – Kondominium, bukan! Rumah kediaman me yg pertama adalah rumah teres tiga bilik. Me jual selepas lebih dua tahun setengah. Me beli rumah lain.

5 – Kelab golf? Bukan me tak layak, tapi me tak berminat. Tapi me pernah guna untuk pertama kali kelab membership rakan sekerja me untuk guna kolam renang di resort itu. Sekarang resort itu tidak benarkan orang awam guna kolam renang dan kemudahan lainnya.

tadaaaaaaa…dah siap dah tag ni, tapi me tak hendak tag orang lain. Bukan hidup me hendak susah lagi menyusahkan orang lain. Voleee kan 3x?

Tag terdahulu dari nUUr dan anakkawi.

Ooops, me tertinggal 1 lagi – kewangan atau wang tunai yg pertama me terima ialah dari ayahnda tentunya. Lima belas sen seminggu untuk bekalan ke sekolah. Kekadang beli karipap harga lima sen. Minum air paip sekolah.

Cerita lain, semalam me bawa yaasir ke kedai gunting rambut buat kali pertamanya juga. Nasib baik yaasir tidak meragam.

Alahai.

Categories: Ho Hum
  1. April 12, 2008 at 6:49 pm

    me is malaysian.. n proud to be 1

  2. April 13, 2008 at 1:12 am

    aku bangga tgk kawan2 berjaya…

    semoga kejayaan itteww terus menginsafi diri kiter sendiri.. dan semoger kiter terus menjadi kawan2 yg baik2.. no stab2 back one uoollls..

  3. Polar Bear
    April 13, 2008 at 7:11 am

    Iskhh..
    Sedih membaca sejarah 5c hidup en. Me..
    Tersedu sedan polar Bear membaca..

    Berakit2 ke hulu
    Bersakit2 dahulu
    Hidup senang kemudian

    encek polarbear yg budiman, itteww me blum citer pasal pertama kali keje jadik ADMIN .. lagi sodeyyyy beb!

    bersakit2 xder saper yg tahu.. uhuhu

  4. April 13, 2008 at 10:54 am

    ::: askm bro.. [huhu] ingatkan fotopages jer yg kena main ‘tags nih, rupa2nyer sumer jenis blog yek. very nice shot btw..
    ::: kelab golf tuh, tanjung puteri ka? rasa2 org awam boleh kot, tapi kena bayar yeh? ntah ler dah lama saya tak pi.. biasa buat function ajer.. tidor kat rumah situ, then ada gak main bowling..
    ::: [re]: thanx for the comment, huhu saya byk kali gak pi kl convention ctr, sekali tuh event tamadun Islam, tapi selalunyer utk ke aquaria ajer [hehehe]..
    ~ reactivate😛

    waalaikumsalam cek zul itteww..
    iye, kelab golf tanjung puteri.. org awam sudah x dibenarkan.. me xtahu naper..

  5. April 13, 2008 at 12:22 pm

    air paip? Waaaaaaaa sedih nye.

    air paip atau lebih dikenali sebagai air rumput oleh budak2 ragbi, adalah minumam tenaga yang lebih berkesan berbanding 100 plus. Mungkin sebab air kt Kuala Kangsar sedap kot.

    Semoga dengan kejayaan yg diperolehi dapat mendekatkan diri dgn yang maha kuasa.

    air paip sekolah ataupun bahasa jawanyer – ‘pepsicola’ .. ngeh 3x

  6. April 13, 2008 at 4:10 pm

    hey u.. thanks for dropping by my blog..🙂

    thanks 2u too for replying the visit miss maika.. smoga kiter bisa jadi rakan siber yg baik bah..

  7. Polar Bear
    April 13, 2008 at 9:47 pm

    KAdaNg2.. Kesusuahan Mengajar kita Untuk BErjaya..
    Tetapi Melayu mUdah LupeR
    Kesusahan Kita hanya di hayati oleh diri sendiri sahaja..
    Anak2 .. alhamdullilah dilampah kesenangan.. ASalkan mereka belajar Rajin2 & tak menyusahkan orANg Bila Dah TUa..
    Huhuhuhu

    kater orang tuer2, ramai anak makin manyak rejeki ..
    btw, ko biler nak mulerkan berzuriat bro? lagi lapan bulan tuh.. ngeh 3x

  8. April 13, 2008 at 10:13 pm

    ehehe banyaknyer kad magic
    btw anak kamu comel la
    cerah plak tu~
    wife kamu org apa yeah?

    dikaternyer me tidak cerah gittewww.. ammvoiii

  9. April 14, 2008 at 12:08 am

    Hohohohohh kondo? Rumah merpati dok ada…

    ‘dok ada’ tuh maksudnyer ada ker atau x ada ker? hmmm, me konpius laa ko guner dialek2 nih.. ihihi

  10. April 14, 2008 at 9:41 am

    alalala, bukan cmtu la
    ehehehe
    adalah normal lelaki tak cerah
    sbb tgk gmba2 kulit kamu biasa2 jer
    tak gelap, tak cerah
    typical malay skin
    jgn mrajuk eh ;P
    haha

    me no majuk2 one uooolss.. koser

  11. mamawafiy
    April 14, 2008 at 4:17 pm

    u make me proud bro….bagus bagus…teruskan berusaha..

    iye, usaha tangga kejayaan.. (me terharu gittew..)

  1. January 20, 2009 at 8:24 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s