Home > Food > too sweet

too sweet

two sweet drinks (not related story)
tanjong gemok, rompin, pahang

Semalam me makan malam di tempat biasa. Warung tomyam tepi longkang tepi stesyen minyak petronas gombak itu. Me pesan nasi paprik dan telur dadar. Air suam saja. Me makan sendirian. Lepas makan, me bayar guna duit me juga.

Cerita lain, semalam juga me dapat satu emel dari siapa entah. Tanya me,

aloo…. ada cadagan x dengan bermidalkan rm5k kat mane yg terbaik di laburkan duit tu so secure income bulan2 n ujung tahun?

Macamlah me ini pakar ekonomi gitu. Tapi me bagilah juga nasihat.

Pilihan pertama, simpan dlm ASB. Faedah bonus 10% setahun.

Pilihan kedua, simpan dlm tabung haji. Faedah bonus 5% setahun.

Pilihan ketiga, simpan dlm bank rakyat. Faedah bonus 15% setahun. Banyak tu, tapi kena jadi ahli bank yg syaratnya amat ketat macam penjara gustanamo gitu.

Pilihan keempat, beli sijil simpanan premium bank simpanan nasional BSN (www.bsn.com.my). Faedah dividen berkadar ciput. Tidak sampai 1% setahun. Tapi ada cabutan bertuah setiap bulan. Macam uncle kamal bilang, untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Kalau untung nasib, dapat kereta mewah BMW 320 itu. Mancongkam beb.

Jadi, kalau kawan-kawan tanya me. Me akan pilih yg keempat. Sebab ada dua orang rakan me yg telah membuktikannya.

Alahai.

Categories: Food
  1. Polar Bear
    May 29, 2008 at 7:16 am

    Jaga makan = Jaga badan..
    En. ME… kehenseman terserlah di zaman mudaNYER (previous blog entry)
    Orang putih kater ‘life begin at 40’
    so.. jaga makan nak awet mude yer.. Kan Kan Kan..

    me:
    ittew oghang puteh bro.. me wong jowo lar

  2. Polar Bear
    May 29, 2008 at 7:17 am

    Tambahan entry.. bertabung dari muda utk kesenangan masa hadapan….

    me:
    lainlah kalo emak bapak kaya raya kan kan bro

  3. May 29, 2008 at 9:14 am

    business apa nak buka pulak en me…

    me:
    bisnes yg korang minat n ada kemahiran masing2.. good luck my fren

  4. t.a.t.a
    May 29, 2008 at 9:27 am

    Sama ngan sy kalau makan mesti nak air kosong je, tak suka minum ngan air manis, lelagi air gas.

    me:
    iyela teww, samer tp x serasi gitteww

  5. May 29, 2008 at 9:35 am

    hai en_me..sori dah lama tak menjenguk…sbb saya tak dapat cari blog En_me yg baru…hari ni baru dapat..hahahaha amat lembap kan…

    me:
    iye, musim ujan skarang nih

  6. May 29, 2008 at 9:53 am

    opppsss..cakap pasal kewangan, ku ada tau satu blog yang bagus dan banyak info pasal merancang kewangan dan pelaburan, http://www.perfectexcel.com..sekadar berkongsi ya en_me!!:)

    me:
    me dah tengok, tp mcm x mancongkam jak..

  7. May 29, 2008 at 10:00 am

    apa syarat2 ketat kalu pilih bank rakyat tu? +wondering+ =)

    me:
    ko gi lar sendiri kat bank rakyat itteww.. nanti bgtau me ok

  8. May 29, 2008 at 12:47 pm

    er pilihan kedua la kot paling ‘selamat’😀
    ye ke?

    me:
    lebih suci n berseh..

  9. May 29, 2008 at 12:50 pm

    best giler!! jawuh nye pokcik me jalan~~~!!!!

    me:
    itteww pun lum abis pusing satu malaya sehh.. ehehe

  10. diya
    May 29, 2008 at 2:49 pm

    huhu. penah skali kwn bersungguh suwuh kite buat akaun ASB. tapi, sampai skang tak sampai seru lg😛

    me:
    kalolar oghe cine leh beli ASB, mesti lagi ramai yg kaya raya.. gitteww

  11. May 29, 2008 at 2:57 pm

    tapi pilihan kedua tu pi labur dalam silverbird itewww… anyway, kita jadi ahli yang ke3… nak try gak yang ke4 tapi tak buat2 pun lagi sampai sekarang ini.. huhu…

    mcm rakanme bilang, kalo x beli camano ko nak menang.. gitteww lar

  12. Princess Liyana
    May 29, 2008 at 3:32 pm

    tempting sungguh air itewww..huhu..nak ckit?

    me:
    alahai, air sirap teww leh wat sendirik per..

  13. May 29, 2008 at 4:00 pm

    rsnya pilihan pertama tu bagus kot tapi kita rs best lagi if kita guna buat business.. ;D adventure sikit. masalahnya org kita nie, tak dare to take risk kan… tapi tak pa la. as long as kita happy dgn pelaburan yang kita buat. pokok pangkal nya halal..

    ;D

    tp ramai yg nakkan untung cepat gitteww.. tapi takder saper yg nak rugi fulakkk

  14. luccadjiwa
    May 29, 2008 at 4:28 pm

    erk.. dah jadi pakar ekonomi nmpak… hehehe…

    gitteww fulak..

  15. May 29, 2008 at 6:28 pm

    encik Me ..kalu..kalu gue ada 2 kupang ..leh modal business aper yerrr ?…… hehehehehe

    2 kupang itteww duit ker? hmmm
    ammvoiii, gurau2 ko yer.. ehehe

  16. May 29, 2008 at 6:30 pm

    simpan duit takkan kaya! berniaga baru kaya! 9/10 rezeki drpd berniaga!

    wah, itteww kater oghang yg bijak fandai juger..

  17. May 29, 2008 at 7:56 pm

    en me.. comment kat tamplate nih susah la nak baca..😦

    abis comment kat blog ko jer yg senang nak dibacer ker.. gittewww

  18. May 29, 2008 at 9:02 pm

    wahh, en_me mcm ‘papa-rock’ laa dlm gambar entry kat bawah tu.. cayalah!!
    ekeke..
    wah, pilihan ke-empat en_me ittew nampak mcm memang mancongkam. harus dipraktikan nanti.

    “ammvvoiii”. haha. ;-p

    papa rock ramli sarip katernyer..

  19. May 29, 2008 at 9:13 pm

    rm5000?

    public mutual ok gak. tapi pasaran sekarang tak berapa bagus…

    tapi orang public mutual akan sarankan kita beli time camni…

    entahla…

    me tak main saham saham gittewww.. vukan tak caya uooollss

  20. May 29, 2008 at 11:13 pm

    merahnyer kaler dia🙂

    air sirap murah memanglah merah gitteww..

  21. May 30, 2008 at 9:30 pm

    inah ade pertama n kedua je..hmmm..nak la try no 4

    cubalah, tp kalo x dpt kete mewah bmw ker nanti jgn marah me nooo..

  1. September 7, 2008 at 6:08 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s