Home > photography > takkan melayu hilang di dunia

takkan melayu hilang di dunia

touching the history
a’famosa fort, malacca

Semalam me tertengok sikit cerita klasik ‘ Lawrence Of Arabia‘ di astro hbo itu. Me memang tidak pernah tengok dari mula sampai habis. Lama sangat, empat jam gitu. Hero cerita ialah Peter O’Toole sebagai Lawrence.

Cerita berkenaan seorang rakyat british yg menyatupadukan puak-puak kaum baduwi di tanah arab untuk menentang kerajaan turki pada zaman perang dunia pertama.

Me tertarik pada satu dailog oleh ketua puak Howeitat, Auda abu Tayi (lakonan Anthony Quinn). Bila disuruh bersama-sama menyerang pengkalan Aqaba. Auda tanya untuk siapa, yg me terjemahkan begini,

“bangsa Melayu? bangsa apakah itu? setahu beta, cuma bangsa banjar, bangsa bugis, bangsa jawa, orang kelantan, orang johor, orang minang sahaja yg beta kenal. Tapi bangsa Melayu? Sudah lama beta tidak mendengar nama bangsa itu!”

Me termenung sekejap. Mungkinkah dailog sebegini akan kedengaran dimasa akan datang? Renung-renungkan bersama kawan-kawan me.

Cerita lain, masa me cari google, me terjumpa sebuah universiti di surabaya. Universitas Hang Tuah nama diberi.

memorial pengisytiharan kemerdekaan, a’famosa, the canon, menara taming sari

Alahai.

Categories: photography
  1. June 8, 2008 at 12:58 am

    Oh melaka! saya belom ke sana lagi…😉

    Melayu tu kan asal nya kerajaan kan? Ala2 macam Malaysia kot.. dalam Malaysia consist banyak bangsa..😉
    KOT la.. hihi, tak tau. hehe

    alahai siannyer.. kalo gi melaka, macam melawat seluruh malaysia kanns..

    dalam dailog diatas, maksudnyer mengikut senario politikus sekang, kiter tidak lagik berjuang bersatu padu sebagai bangsa melayu gitteww..

  2. June 8, 2008 at 8:51 am

    Melayu Mudah Lupa En. Me..

    Tringat lak cite cikgu saye, yg perkataan ‘melayu’ tu maksudnye ‘berlari’ dlm bahase satu puak ni.

    […]

    alahai..

    saperkah cekgu bertuah teww?

  3. June 8, 2008 at 9:11 am

    Salah orang Melayu sendiri yg seolah-olah tidak menghargai…
    Rupa Si kecik berbaju pink tu mcm anak saya. hehehe

    saperkah oghang melayu ittewww?

  4. HE
    June 8, 2008 at 9:33 am

    melaka belum ada universiti lagikan…boleh la bubuh univeristi hang Jebat pulak….

    Saya org Melayu Campuran …Mcm nasi Goreng… Mix Rice giteww… masuk dalam kategori melayu? Apa-apa ajelah kan…(Sheila Rusly, Shamsul Ghau Ghau)

    saper kater melaka belum ada universiti? itteww ” multimedia universiti (MMU)’ dan ‘universiti teknikal malaysia melaka (UTEM)’?
    tapi ‘universiti malaysia melaka’ memang takdok nooo..

  5. June 8, 2008 at 10:40 am

    harap² melayu betul² takkan hilang di dunia..

    tapi ada gak yg berharap sebaliknyer.. hmmm

  6. June 8, 2008 at 11:31 am

    em..sedih kan kalau jadi macam tu. macam sia-sia je usaha orang dulu-dulu satu padukan malaya.
    tak pernah tau pun ada UTH. hu hu.

    UHT ker – universitas hang tuah di surabaya indonesia teww? uhuhu

  7. June 8, 2008 at 2:06 pm

    wahhh dah siap ek menara tuh. dah lama tak jalan2 kat town melaka tu la

    memang dah siap n dah ramai oghang naik tewww.. me pun tak pernah naik lagik..

  8. kingbinjai
    June 8, 2008 at 3:00 pm

    terima kasih lawat blog saya

    samer2 mr king tewww..

  9. June 8, 2008 at 10:03 pm

    salam,, pindah balik ke yginsaf ker..isk2 pindah randah jer

    biasalah, dalam kiter mengadapi hari mendatang, banyak cobaan, tipu muslihat hasad dengki oghang harus kita lalui.. oghang takkan pernah merasa aman dengan aper yg kiter ader..

  10. June 8, 2008 at 11:01 pm

    heyy hang tuah!

    maner maner? jap, me toleh kiri kanan jap.. uhuhu

  11. June 9, 2008 at 12:28 am

    hilanglah jugak… kalau meninggal dunia tu kira hilanglah kannn…

    gittewww fulakkks..

  12. Princess Liyana
    June 9, 2008 at 10:25 am

    menarik nama universiti tu:)huhu

    felik juger camane hang tuah glamor juger di seberang teww..

  13. June 10, 2008 at 11:57 am

    salam..harapnya begitu la…tak kan ilang melayu di dunia

    tengoklah nanti aper yg hilang kannns..

  14. adie
    June 17, 2008 at 8:52 am

    kat indonesia banyak diletakkan nama jalan hang tuah di beberapa kota2 besar.

  15. adie
    June 17, 2008 at 8:57 am

    dalam usaha merebut kuasa, agenda memartabatkan bangsa melayu dan memperbaiki nasib mereka dijadikan korban semata2 nak raih sokongan dari bangsa2 bukan melayu….

  16. April 21, 2009 at 3:57 am

    This post help me a lot. My problem solved. Great effort and i appreciated that.

  1. July 8, 2008 at 12:10 am
  2. August 4, 2008 at 12:11 am
  3. September 10, 2008 at 7:46 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s