Home > games > raja masai wants you to solve the reverse riddle

raja masai wants you to solve the reverse riddle

money is not everything, but everything needs money.. kannns
between parit haji adnan and parit sikom

Kawan-kawan me yg best-best itu. Teka-teki terbalik dari filem ‘nujum pak belalang‘ tempohari masih tiada siapa yg dapat menjawabnya dgn betul. Mungkin sebab tiada hadiah kah? Oleh itu, me hendak bagi hadiah wang tunai untuk sesiapa yg pertama berjaya menjawabnya dengan tepat. RM20.08 (Ringgit Malaysia Dua Puluh Dan Sen Lapan Sahaja).

Terdapat sebuah masa’elah..

Kalau empat, banyak banyak;
Kalau tiga, sedikit sedikit;
Kalau dua, jarang jarang;
Kalau satu, ka dang ka dang.. apa ia?

Jawapannya, bukan ‘kahwin’ ya kawan-kawan. Me akan buka peraduan ini sehingga hari jumaat ini atau apabila ada blogger yg dapat menjawab dgn tepat. Kawan-kawan boleh jawab di ruang komen dibawah ini seberapa banyak yg kawan-kawan suka.

Amaran: sekiranya pemenang tidak sudi menerima hadiah wang tunai yg ciput itu nanti, silalah bagitahu me secepat mungkin ya. Jangan buli-buli me macam orang tua yg ganyut dan berpenyakit pula.

Sambil kawan-kawan cuba jawab. Me nak tinggalkan serangkap pantun. Boleh kan.

Tuai padi antara masak,
Esok jangan layu-layuan;
Intai encek me antara nampak.. ammvoiii
Esok jangan rindu-rinduan.. sodeyyy kanns

Alahai.

PASCA NOTA: Teka-teki itu sudah terjawab. Sebenarnya, jawapan yg tepat ialah “nombor pendaftaran kenderaan”. Tapi encik rudy bluehikari itu menjawap “nombor plat kereta”. Me rasa boleh diterima kan. Tahniah kepada encik rudy. Dan terimakasih kepada yg lain yg mencuba sambil memeriahkan blog me yg “Memang Lumayan” ini. Tanpa kawan-kawan, siapalah me yg ini.

Categories: games
  1. June 23, 2008 at 1:22 am

    me san, belom ade yg solve ka???
    ish ish ish malas pikiaq la…

  2. June 23, 2008 at 1:23 am

    me san, why my comments are not published???

    i told u b4.. i donno y your comments masuk kat spam.. it takes a while 4 me to approve it..

  3. Princess Liyana
    June 23, 2008 at 1:30 am

    alahai,sedeyyy la pantun itu. Princess memang lemah bab2 pantun ni.huhu jawapannya “bermadu” ke?haha merepek sungguh jawapan itu. Takpela,princess dah rasa hadiah dr en_me,bg can kat orang lain.huhu (sebenarnye tak tahu jawapan yg btol)alahai..huhu takpela,still takkan tinggal jalan2 blog memanglumayan ini:)

  4. June 23, 2008 at 8:22 am

    jawapnya keretapi….kalau gerabak 4 byk..kalau gerabak 1 sikit…hehe…belasah aje..

  5. Kie Kie
    June 23, 2008 at 8:27 am

    Er..hari itu sudah jawap tapi salah.. Baru nak tanya en. me sebenarnya apa jawapannya…

    Adoi..ada sampai hari Jumaat ya untuk dipikirkan???

  6. June 23, 2008 at 9:12 am

    tak sabar nak tunggu jawapan je en_me. hehe🙂

  7. June 23, 2008 at 9:18 am

    hehehehe, mr ah fa dengan puan dy selalu nyanyi pantun yang last tu kat umah, paham-paham ajelah mr ah fa kan dah jadi orang johor😀

    Uhm…Kat opis ni, cedey tetiba rindu sama itu puan dy.

    uhuhuhuhuhu…

    alamak….apa jawapan teka teki tu ye? dah berdebar ni macam tau jawapannya, aisey😯

  8. June 23, 2008 at 10:08 am

    Salam,

    Teka teki – saya tunggu jawapan😀

    Ada apa dengan No. 4?🙂

    Moga minggu ini yang terindah buat Me.

  9. June 23, 2008 at 12:30 pm

    aku syak jawapan dia tayar keta kot… :p

  10. June 23, 2008 at 1:19 pm

    Aku plak syak jawapan dier adalah orang Kelantan yang kawen ramai. Haha.

  11. diya
    June 23, 2008 at 3:17 pm

    en me, diya bukan taknak try jwb tau. diya mmg tak tahu jwpannya. huhu. bab2 teka teki ni lemah sket diya.

    p/s-nnt diya, terpikir jwpan utk teka teki tu, diya komen lg. ermm

  12. June 23, 2008 at 9:36 pm

    En me, tadi masa sembang sembang dengan Puan Dy itu, kami rasa jawapannya adalah tayar.
    Err, betul ya?

    Mr Ah Fa suka number 4, sejak sekolah menengah lagi gitu😀

  13. June 23, 2008 at 11:18 pm

    huh stress pulak aku memikirkannya ekeke. xpe aku tunggu jawapannya uhuhu

  14. June 24, 2008 at 7:28 am

    dah 2 hari saye try bukak ini page tak dapat2!!…adeh~~~

    erm.,…malas nak pikir…ekekeke….nak tau jawapan terus!

  15. June 24, 2008 at 9:04 am

    Hoah?! Blog berteka teki??? Ala…jawapan asal aku “kahwin” emm tatau la plak… *migrain

  16. June 24, 2008 at 9:26 am

    pagi en me… eheh. thanks for the pantun😀

  17. June 24, 2008 at 11:04 am

    jawapannya mudah jer… PLAT NUMBER KERETA! yay…

    Kalau empat, banyak banyak; —> bersepah2 no plat kereta 4 angka
    Kalau tiga, sedikit sedikit; —-> sedikit2 no plat kereta 3 angka
    Kalau dua, jarang jarang; —–> jarang2 no plat kereta 2 angka
    Kalau satu, ka dang ka dang.. —> kdg2 jer nampak no plat kereta 1 angka

  18. 13may
    June 24, 2008 at 11:25 am

    boleh extend dak tarikh tutup tuh…

    tak sempat nak pikiaq nih…hehhe

  19. June 24, 2008 at 11:40 am

    ya, kita sudah ada pemenang untuk soalan teka-teki terbalik ‘nujum pak belalang’ me yg ini..

    tahniah sekali lagi buat encek rudy itu..

  20. June 24, 2008 at 12:09 pm

    apa khabar en me lama x singgah sini..amboi berteka teki plak en me ek…bagus meriah blog ni…sy rasa macam dah tak larat nak berblog da…

  21. June 24, 2008 at 12:19 pm

    ishhh… macam betui je jawapan bro rudy tu.🙂

  22. June 24, 2008 at 1:53 pm

    aiseh, abang rudy dah jawablah pulak!
    tak pa nanti en_me buat teka teki lain pula ya!

  23. Maryam
    June 24, 2008 at 2:36 pm

    lorr tak perasan gambar tu hint dia…. adeiii

  24. June 24, 2008 at 3:57 pm

    tak kira nak jawapannya ialah kawin jugak.. haha..

  25. June 24, 2008 at 4:27 pm

    eh tu keta [lembu] en me ker? nape pelik plate nyer? WWW 4, ni mesti super impose gitu

  26. Princess Liyana
    June 24, 2008 at 4:52 pm

    alahai,tahniah abang rudy itu:)huhu

  27. June 24, 2008 at 5:01 pm

    Aaa…tayar tu macam logik.

  28. June 24, 2008 at 5:02 pm

    tu dia aihhh… me dah bagi jawapan terang-terangan… hanya kena analisis sket je… takleh bagi RM20.08 je ni… kena bagi 4 angka.. perghhh!

  29. vivavogue
    June 24, 2008 at 6:35 pm

    mmg sesuwai caption gambar tuh…..sapa lg zmn ekonomi meleset nih kata money isnt everything…meh cni luku sket nak…hehehe

  30. June 24, 2008 at 8:59 pm

    lorh.jawapan dia ada pada gambar.

  31. kenalan lama
    June 24, 2008 at 9:20 pm

    en me lagi satu imbauan bila nengok gambar tuhh…wmj dah tukar www ke…dulu jjj kan

  32. June 25, 2008 at 8:18 am

    aik…betui ka…? ahahah main tembak jerrr… yay!

  33. June 25, 2008 at 9:36 am

    huhu. bila en me nk bagitahu jawapan ni… diya tgk rmi yg jwb tayar… diya rs tayar kot. hehe

  34. June 25, 2008 at 9:39 am

    laa baru nak jawab dah ade org jawab lak eheheheh~

  35. June 25, 2008 at 9:53 am

    hehehe. dh ada pemenang ye… diya ni ketinggalan sungguh.😀

  36. June 25, 2008 at 10:28 am

    aku lembab skit kalau nak fikir..hehe

  37. June 25, 2008 at 12:13 pm

    Ape-ape aje laaa….

  38. June 25, 2008 at 12:38 pm

    paling benci diberi teka teki,
    tapi suka bagi teka teki
    :S

  39. mamawafiy
    June 25, 2008 at 2:51 pm

    dah ada yg menjawab…tak sempat nak jwb

  40. June 25, 2008 at 3:05 pm

    uik..
    x terpk langsung plat kenderaan haha

  41. June 25, 2008 at 3:17 pm

    hang ni nak pi mana plak me? sedey je ni….

  42. nAna
    June 25, 2008 at 5:56 pm

    tak sempat nak jawab da ade org jawab..hihi~ en_me, byk dgr teka-teki kat era ek?😀

  43. June 25, 2008 at 6:05 pm

    wei en_me aku terlambat sungguh nak join peraduan ni
    oh tidakkk
    amat la tidak bernasib baik
    nanti buat lagi bgtau aku ye🙂

  44. June 25, 2008 at 9:04 pm

    alahai berpantun-pantun en.me ni..haha

  45. June 25, 2008 at 9:04 pm

    wahh..cayalah saudara rudy menang. ada teka teki lagi me

  46. June 26, 2008 at 6:59 am

    teka teki dan ganjaran. wahhh. mmg dapat hits lah bro. ape kate bg hadiah berupa webhosting lak. heheh. nk join. gittew? ezekli. hahhah!

  47. Princess Liyana
    June 26, 2008 at 10:49 am

    huhu saja nak bykkan komen en_me..huhu nanti buatla peraduan berbalas pantun ke,chewah!tak retila princess bls2 pantun ni..huhu fail!

  48. June 26, 2008 at 5:52 pm

    baru nak terai jwb

  49. June 26, 2008 at 6:38 pm

    aiyakkk.. mana 1 blog me nih?? *garu idong sat..*

  50. June 26, 2008 at 8:43 pm

    amvvooiiii.. tak sempat nak jawab, dah ade jawapan.

  51. June 26, 2008 at 11:48 pm

    ingatkan en me dh update… huhu

  52. June 27, 2008 at 11:20 am

    ala..x sempat nk jwb..

  53. June 27, 2008 at 9:48 pm

    baru jek nak jawab….

    pt sikom…pontian kot nihhh

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s