Home > Food > degan, not 'tegan'

degan, not 'tegan'

enak banget ngombe banyu degan

Dalam kamus dewan, edisi keempat, mukasurat 326, disebut

degan – (Jw) nyiur muda

Tapi ‘tegan’ tiada pula disebut.

Lepas terkena demam champax tempohari, me ketagih air kelapa muda. Sememangnya dengan isi kelapa yg lembut.

Bukannya di tepi jalan tiada orang jual air kelapa. Atau di pasar malam itu. Tapi mereka jual yg sudah dicampur air batu. Dan air paip dan gula gitu.

Jadi, kelmarin me beli kelapa muda. Di tesco itu. Ada dua jenis. Satu yg sudah dikopek tapi ditinggalkan isinya diatas (RM3.60). Satu lagi cuma dikopek dengan bulatan (RM2.30). Teringat me kalau di kampung, ayahnda akan jual lima posen sebiji.

Alahai.

Categories: Food
  1. July 2, 2008 at 12:09 am

    dah lame jgak x makan degan..hihi

    makan nasik lagik fenting kannns..

  2. July 2, 2008 at 7:35 am

    lately neh tajuk2 posting en_me memang menarik la. lain drpd yg lain. hehe🙂

    tanper korang saperlar me yg inih.. kannns

  3. July 2, 2008 at 10:22 am

    bestnya klw dpt minum air kelapa kat tepi pantai gitu. hehe

    p/s-aduhai. diya takde satu hari, berderet entry en me. hehe

  4. July 2, 2008 at 11:38 am

    hmm..degan memang sedap. bila jauh dari rumah and terasa nak makan degan, tahan dulu.
    kat sini kena beli, kalau kat rumah, tinggal kait je. puas, boleh makan ikut suka kita. he he.

    ammvoiii, voleee makan ikut suker yer.. kannns

  5. July 2, 2008 at 11:53 am

    kita kat sini baru baik chicken pox, tapi takde degan, cedey, yang ada ubat FAMVIR tu aje, mahal oh en me😀

    Huaaa, nak degan..

    ko pun kener chicken pox juger ker? x dengor citer ponng..

  6. buzzybug
    July 2, 2008 at 12:41 pm

    waaahhh… nak degan gak… kalu balik kg best je… nak air kelapa muda, sure dapat terus. fresh from pokok kelapa… wahhhh… rindu kat mak!!

    mugo mugo emak mu sehat sejahtera hendaknya.. aminn

  7. July 2, 2008 at 12:55 pm

    la…. kena champax ker? sapa champax kamu? seb bek ada degan ek

    gurau gurau maksu yer…

  8. July 2, 2008 at 1:53 pm

    masa demam sebulan demam tak kebah hari tu, aku balik kampung minum air kelapa dan isinya.. alhamdulillah sihat!

    alhamdulillah, kiter cumer mampu berusaha.. kannns

  9. Princess Liyana
    July 2, 2008 at 2:44 pm

    Alahai,me, kat kampung princess pun free je. Tapi air kelapa sangat sedap:) mengidam la plak..uhuhu

    oghang mengidam biasernyer buah pelam muder..

  10. July 2, 2008 at 7:46 pm

    chicken pop pop
    minum air kelapa. semua panas keluar..


    ammvoiii, fantun fantun gittewww..

  11. July 3, 2008 at 10:41 pm

    kecik-kecik dulu abah selalu ambik kelapa muda pastu kami adik beradik keliling abah tengok abah kupas kelapa pakai parang. Lepas dah habis minum air kelapa, abah belah dua dan buat sudu dari kulit kelapa tuh untuk kaut degan dalamnya. Bukan sahaja teringat kat kesedapan air kelapa muda tetapi kenangan bersama abah tersayang membuatkan saya rindu pada abah!Nak balik jumpa abah!!


    nostalgiaaa.. kannnns

  12. July 4, 2008 at 9:20 pm

    mahalnye…rasa sedap tak?…kalau ayah mentua bg free jek…ngeh3x


    dibandar semuanyer mahal kannns.. sodappp sebab ori gittewww..

    ayah mentua? ayah sendirik takdok pokok kelapa ker.. hmm

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s