Home > games > raya with a millionaire: part deux

raya with a millionaire: part deux

an elephant is still an elephant when flayed; a flea is still a flea if you proke at it
kampOng gajah mati, jalan jemaluang, mersing

Hariraya pertama kelmarin, me jumpa kawan lama sekampung yg jutawan itu, zMi. [+ part une ] Berikut adalah ringkasan temubual me. Panjang ceritanya. Me pendekkan.

en_me: camana sekarang, sibuk ke, boleh ke sembang-sembang?
zMi: taklah sibuk mana, sibuk kemas rumah kena banjir tadi pagi..

en_me: haku datang nak tanya pengalaman ko dapat durian runtuh sejuta dulu tu.. bila ko menang tu? ko ada menang hadiah lain tak?
zMi: haku ada simpan keratan akhbar lama, tapi tuk simpanan peribadi je.. ko nak watpe, me? lepas tu, haku ada masuk juga peraduan lain, tapi banyak dapat jersey bola je.. abang tiri haku pun pernah menang motorsikal dan proton iswara – peraduan courts mammoth juga..

sambil zMi bergegas masuk bilik, keluar dengan fail plastik hijau yg penuh dengan surat-surat penghargaan peraduan yg beliau sertai.

en_me: baper juta sebenarnya ko dapat duit tunai tuh?
zMi: setengah juta hinggit je beb.. tapi bukan selepuk.. mula-mula haku terima RM100,000 dalam bentuk fixed-deposit.. pastu setiap tahun haku terima RM20,000 sehingga umur haku empat poh something..

en_me: nape ko tak kawin-kawin lagi. Kawan-kawan ko yg lain dah berderet-deret macam gerabak kete-api.. (ehehe)
zMi: haku nak lepaskan adik-adik haku belajar dulu (jawapan yg sama dari dulu lagi).. tinggal sorang lagi adik pompuan aku kat upsi..

en_me: haku nampak ada cerita ko nak beli kete.. mana duit ko wat melabur?
zMi: en_me, haku ni jenis yg suka agih-agihkan apa yg haku dapat ngan kaum kerabat.. haku nak tolong kaum kerabat yg dalam kesusahan juger..

en_me: maksud ko, kalo sedara mare datang mintak duit, ko kasik camtu je ker..
zMi: iye, ramai orang lain tak paham.. tapi haku kan jenis ‘hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah’ gitu..

en_me: *pengsan (tipu je)..

Mula-mula me keliru juga. Me selalu dengar peribahasa ‘gajah didepan mata tak nampak, kuman diseberang laut nampak.‘ Tapi peribahasa ‘hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicecah’ yg bermaksud ‘pembahagian yang sama rata; banyak sama-sama banyak, sedikit sama-sama sedikit’ sangat jarang me dengar. Kannns. azmi bera berah musngori sapiah utuh rapeh karshin nor aini berah kampung paya embun pekan nenas

Cerita lain, masa me mengGOOGLE mencari ‘kampong gajah mati’. Me terjumpa ada tujuh kampong diseluruh negara. Dari kelantan, terengganu, pahang, johor, melaka, perak, dan kedah.

Pasca nota: Labourer to invest part of $500,000 prize. [+ the archive ]

Alahai.

Categories: games
  1. October 7, 2008 at 12:27 am

    kasihan gajah tue ek…dh la kat depan mate..tp xde plk org nampak..jgn ingt gajah xde hati n perasan.. klu x cam mne korg nk melapah hati die dlm peribahasa tue…org tua2 kate harimau mati meningalkan belang…gajah mati just jd nama kampung je…mmg sian la gajah2 tue

    p/s- ape aku mengarut nie

    monink bro.. mengarut takperr, jangan mencaruttts.. kannns

  2. October 7, 2008 at 2:50 am

    Waduh.. igtkan sedebuk je dapat courts mammoth tu. Kelakar la plak bile dorg bagi sikit sikit.. dorg tunggu pemenang mati ke ape? pastu tak yah bayar dah? keji nye tektik.

    aku tau Gajah Duduk je. tu pon nampak time solat kt mesjid, tgk kaki org saf depan

    gajah duduk camtu yerrr.. ahaha

  3. October 7, 2008 at 7:57 am

    salam syawal dari bumi Dublin, Ireland.. jemput singgah ke blog hamba..๐Ÿ™‚

    salam aidilfitri jugerr ..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. moga2 kiter biser jadikks rakan siber yg baik baik nooo..

  4. October 7, 2008 at 8:26 am

    gajah duduk time org solat tue…bukan ke jenama kain pelikat ke..??? tp tue la strategy kan…klu bg bulat2 takut rugi sebenarnye…tue salah satu strategy yg leh mengaburi mata org lain

    oic, tapi tak sumer oghang solat pakey kain pelikat cap gajah duduk..

    strategy tewww me tahularrr.. tapi saper nak bagi setengah juta hinggit macam tewww jakkks.. kannns

  5. October 7, 2008 at 8:28 am

    banyak jugak gajah mati kat malaysia neh ehehe.

    adalah tujuh ekor .. ekeke

  6. October 7, 2008 at 9:24 am

    en. me…apa pasal plak sampai kena GOOGLE bagai nak carik kg. gajah mati tuh? mcm buat assignment lar en. me nih….

    kawan yg itu 1 dlm sejuta tauuuuuu…betuah ler dpt kenal dia…

    gini citernyerr..
    kan me pergi jejalan ke trengganu, mula2 terserempak kg gajah mati kat saner tp xsempat nak amik gambar.. kebetulan masa kat mersing, me terjumpa kampong gajah mati jugerr.. biler sampai kat umah me carik kat google, me nak pastikan nama kampong gajah mati kat johor sama dengan kat trengganu.. volee gittewww

  7. October 7, 2008 at 9:25 am

    owh…baiknye hati teman en_me tu….


    tapi biler me mintak duit kat dierrr tak kasik larrr fulakks.. ekeke

  8. October 7, 2008 at 9:39 am

    Asslam, […] sory gurau aje.. Semoga perjalanan tempohari banyak memberi kesedaran erti hidup.. tempat i, ada batu gajah dan Kg Gajah aje…yang mati banyak kerbau tapi xde plak Kg Kerbau Mati…. kahhhhhh.

    salam juger bro..

    spt kata uncle kamal itu, memblog mengeratkan silaturrahim..
    kalo kita suker komen itu, kita tayang kat orang ramai..
    kalo kita tak suker, kita padam.. supaya yg keroh menjadi jerneh.. dan supaya tak mjadi duri dlm daging..

  9. October 7, 2008 at 10:03 am

    itulah yg eloknya.benda baik dikongsi bersama..

    en_me,
    di pulau pinang ade jln gajah mati.

    harap2 kalo kiter susah, oghang yg kiter tolong kongsi ittewww akan tolong kiterr balekks..

    jalan gajah mati volleee akak snap gambar forward kat me yg inih? uhuhu

  10. October 7, 2008 at 10:23 am

    masih beraya sakan lagi ke? huhu..

    maner beraya sakan.. dah keje pong.. uhuhu

  11. October 7, 2008 at 10:50 am

    erk? naseb nama gajah mati.
    kalau nama kampung tu org mati? hahaa

    ishh baiknye teman incik tu kasi duit ye kat org2 lain.

    mmg la bagus niat murni dia tu.
    tp better dia dulukan dia. i mean,dia suppose beli aset utk dia.
    rumah ke,kete ke๐Ÿ™‚ kawen ke hehe

    ammvoiii, kawen kannns

  12. October 7, 2008 at 12:22 pm

    mulia sungguh pekerti kawan en_me itu…

    kannns.. tapi me mintak sikit tak kasik larrr fulakkks.. uhuhu

  13. October 7, 2008 at 12:51 pm

    hehe bestla plak perbualan neh. terimagine2 aku dok kat ruang tamu. hehe๐Ÿ™‚

    abang nizam tewww, bayangkan fulakkks ko yg dapat setengah juta tewww.. ammvoiii

  14. October 7, 2008 at 1:35 pm

    mmg xsume pakai ken tue.. tp jenama tue just ade kat ken pelikat je… nnt aku nk tiru la idea dorg bg hadiah sikit2 ek..tp klu mennag motor..leh ke bg sikit2 he…23x

    yg penting bagi hadiah kena ikhlas.. bak sehibu hinggit kat me.. ekeke

  15. October 7, 2008 at 1:46 pm

    haaaaa…
    en_me ni musti tdo dlm klas BM dolu…hehehe.

    waduh, baper poh tahun dulu tewww..

  16. October 7, 2008 at 4:10 pm

    sokong2..memang baik n mulia sungguh kawan en_me tu.. sanggup berkorban utk family..bagus lah..๐Ÿ™‚

    mulia kannns..

  17. October 7, 2008 at 4:33 pm

    waduh seribu ringt tue huhu

    me gurau gurau jakkks.. jangan amik ati nooo.. volleee gittewww

  18. October 7, 2008 at 5:09 pm

    en me siapa dia nih…haku kenal ke tidak dier nih…

    ko terai klik link kat pasca nota tewww.. mungkin ko kenal dierrr.. atau SINI

  19. October 7, 2008 at 6:34 pm

    pemurah gila ;3 bagus

    bagus kannns..

  20. !x0r@
    October 10, 2008 at 3:46 am

    Oh,baru saya tau.. kt negeri lain pun ada nama Kg Gajah Mati.. ingatkan kat Kedah je. hehe

    jauh berjalan luas fandangannn.. kannns

  21. October 10, 2008 at 7:47 am

    ~ baik nya kawan en_me tuh… single lagik ekh??? ahaksss… ~

    jutawan yg masih single gittewww.. ammvoiii

  1. October 7, 2008 at 2:44 pm
  2. October 8, 2008 at 12:39 pm
  3. October 13, 2008 at 8:14 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s