Home > nostalgia > jejak samerin: part deux

jejak samerin: part deux

‘SAMERIN’ made Ahmad a millionaire [+ the real news ]
archive from utusan malaysia

Alhamdulillah. Memang benar kata pepatah, ‘kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.’

Begitulah hakikatnya ekspedisi me mencari bahan arkib tentang jutawan muda melalui peraduan kuiz tv more jutaria, ahmad samerin. Berjaya juga akhirnya.

Setelah empat hari empat malam bertapa didalam dewan arkib negara sambil melayan kerenah kerani kaunter yg asyik cerita ‘ibu mertuaku’ dan ‘ibu mertuamu’ itu. Me ketemu berita yg pernah menjadi sensasi suatu waktu dahulu. Dan masih sekarang.

Walaupun pada mulanya me mencari pada suratkhabar ‘berita harian’, namun oleh kerana arkib negara tidak mempunyai simpanan kesemua tarikh. Maka, pada ‘utusan malaysia’ jugalah yg me ketemukan.

Cerita berkaitan, ramai kawan-kawan yg tanya kenapa me beria-ia benar sanggup bersengkang mata siang malam mencari maklumat ahmad samerin yg jutawan yg sudah berzaman itu. Jawapan me senang saja – no reason thank you. Volllee gitteww, ammvoiii.

[+ part une | part trois | the archive ]

Alahai.

Categories: nostalgia
  1. October 30, 2008 at 12:52 am

    dah jumpa cerita nya tak nak cari orang dia ke.. nak tau juga dah dapat ke kesemua 1 juta tu kabar nya RM tu di beri secara berperingkat.. berapa lama baru dapat semua..?

    tungguuu.. ehehe

  2. October 30, 2008 at 1:23 am

    RM1,000,000 tue…

    banyaknyerrr.. kannnns

  3. October 30, 2008 at 3:46 am

    tu la, nak tau gak apa citer terbaru ahmad samerin tu skang.

    tungguuu.. ehehe

  4. October 30, 2008 at 7:02 am

    waaa…jd inspektor plak en_me nih ek…
    ku cuma mampu support je.. hehehe..

    inspector jebon katernyerrr.. ekeke

  5. October 30, 2008 at 8:03 am

    Bagus gak mudah2an boleh jadi perangsang utk simpan duit, […]

    iyooo larrr tannns..

  6. fieza
    October 30, 2008 at 8:57 am

    wah… bestnya🙂

    kannns..

  7. October 30, 2008 at 10:15 am

    ~ en_me, ada plak jawab no reason. so, sila sambung part seterusnya. mesti la ade kisahnya tuh… ~

    aderrr.. tunggguuuu

  8. October 30, 2008 at 10:39 am

    hehehe…akhir2ni en.me byk crite pasal jutawan2 gitu~

    citer lainnns pong banyak jugerrr.. ahaks

  9. October 30, 2008 at 11:12 am

    salam.
    Jan lupa buat research dia wat per ngan duit sebanyak tuh??Nak tau nih, k??

    sabor jerrr larrr.. ammvoiii

  10. October 30, 2008 at 11:35 am

    pe cite die skang ekkk,.nk tau gak

    ammvoiii, sumer oghang nak tauu erkk..

  11. October 30, 2008 at 11:44 am

    Salam ziarah…amvoi…amvoiii dek non…kita pong nak tahu gk aper terjadik kat ahmad samerin skang nie kan. yer la whether the money was put into good use..bagus jugak jejak kasih yang en_me buat nie.

    ammvoiii, sumer oghang nak tauu erkk..

  12. October 30, 2008 at 12:55 pm

    eh ni mmg betul2 pergi carik kat arkib negara ek. hehe🙂

    kan me dah bilang cuti cuti memblog gittewww.. ehehe

  13. October 30, 2008 at 2:02 pm

    Wow!
    agak2 biler en_me plak nk masuk paper dpt duit RM1 juta? huhuhu~

    takperr dek ikhmar tewww,
    dapat masuk blog ‘memang lumayan’ nih pong dah berbunga-bunga.. kannns

  14. October 30, 2008 at 2:04 pm

    kadang-kadang, post en_me memberik inspirasi pada aku…

    saperlarr me yg inih tanpa kawan-kawan yg best best gittewww spt kamu.. ahaks

  15. October 30, 2008 at 4:52 pm

    mmg masa tu ahmad samerin ni famous giler coz jd jutawan baru… masa saya blaja kat uitm jengka dulu adalah penah tengok kedai jual barang elektrik yang dia bukak tp x penah lak jumpa dia…

    sekang ko keje katnerr.. ahaks

  16. October 30, 2008 at 9:56 pm

    pekena plak tetiba igt kat si samerin nihh??

    no reason thank you .. my dear

  17. October 31, 2008 at 6:33 pm

    eyh! nak tau gak pasal dia!!!

    tungguuuu yaaar.. ammvoiii

  18. October 31, 2008 at 10:06 pm

    la kita punya la tertanya2 kenapa en_me beriya2 nak cari si ahmad samerin tu. huhuh.. kita gi baca entri yang en_me gi arkib negara and seriously tertanya2 kenapa la nak sgt cari orang tu (serious skip yang latest entry ni tadi pasal tak nak miss cerita) huhuhuh tapi hampeh.. tak tau pun kenapa.. kena tunggu lagi ke en_me?🙂

    sebenarnya sebagai INSIPIRASI je .. vollleee gittewwww.. tp citer lum abes ya, tungguuu

  1. November 3, 2008 at 10:36 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s