Home > myself > Life as an oil and gas engineer

Life as an oil and gas engineer

November 18, 2008

Ini entri tanpa LINK dan tanpa GAMBAR. [ Life as an oil and gas engineer ]

Me nak cerita sedikit pasal kerjaya me selama bekerja di syarikat ‘oil & gas’. Tapi me tidak pandai bercerita panjang-panjang. Me cuma tahu menjawab soalan saja.

Q: Wes pirang tawon kue kerjo?
Sedar tak sedar hampir 20 tahun me bekerja selepas habis sekolah. Dan sudah 17 tahun me bekerja di syarikat ‘oil & gas’.

Q: Nopo kuwe orak kerjo kambek ‘client’?
Walaupun me ditaja oleh petronas masa zaman persekolahan di luar negara. Tapi me tidak pernah bekerja dengan syarikat minyak negara. Bukannya me tidak sudi. Tapi masa pulang dari luar negara, petronas tiada peluang pekerjaan. Bila me mula kerja di syarikat lain, barulah me mendapat pelepasan kontrak dari petronas.

Tapi sekarang pun me masih tidak bekerja dengan klien. Bukan me tidak pernah mendapat tawaran.

Q: Mulo-mulo kuwe dadi engineer kerjo ne kok seng piye?

[+ READ MORE ]

Alahai.

Categories: myself
  1. November 18, 2008 at 3:15 am

    en_me… kite pun penah terlibat dlm bidang O&G nie TAPI bukan engineer la mcm en_me itteww…kite nie kuli cabuk je kat company yg organize courses/seminars/talk…etc utk orang2 kat industri O&G tuh…
    btw,sapekah makhluk yg purposely buat blog teristimewa untuk en_me ittew???… care to share the url??? hehehe

    gittewww yerrr..

  2. November 18, 2008 at 6:52 am

    waaa…finally some details on yourself.. (haha.. ingatkan me nak kekal diselubungi misteri..)
    lama woo… 20 tahun.. so I’m guessing.. me berumur…(i’ll keep it to myself..)
    =p

    misteri nusantara katernyer.. uhuhu

  3. November 18, 2008 at 7:11 am

    wow..
    at last terjawab sudeeyy :p
    err kenapakah soalan dalam bahasa jawa ek ?
    bestnye incik. incik haruslah org pandai kan hehe..
    berbaloi la even ada org tabur pasir kat periuk nasik pun
    sebab at last incik berjaya jugak,ada harta,ada bini n anak,
    and ada kerja yang baik dr mereka2 lalat yang dengki kat
    periuk nasik incik =)
    it was nice to read ur experience🙂

    memang lalat .. kannns

  4. November 18, 2008 at 7:20 am

    soalan zino langsung tak paham..hehe tapi bila baca jawapan tu zino rasa zino boleh le agak2 apa yg di soal tu hehe..
    tak payah ambil peduli apa orang nak kata.. yg penting kita jangan sesekali menyakitkan hati orang lain.. jangan dendam dengan orang lain.. dan doakan semuga kawan yg suka hasrat dengki tu insaf dan berubah..

    thanx bro for d advise..

  5. November 18, 2008 at 7:38 am

    waduh…sapekah insan yang menemubual bro me nie ek.. dapat tangkap sikit2 je maksud ayat die..sebenarnya xtau bahasa ape he…23x
    even bro me dah lame berkerje dan tukar kerje…masih lagi laku kan.. cam ayah saya sejak company tutup xde dapat tawaran mana2 alasan yang diberi ayah dah tua (baru 40lebih je masa tue) dan mereka tidak mampu nk byr gaji yang diminta (baru mintak 2k leih je) tp xpe la kan..rezeki ada dimana2.
    cet…naik helikopter kat petrosains tue he…23x mase mula2 bace ingtkan naik kat petronas (mata ku tertipu)

    memanglarrr helikopter kat petrosains naik kat petronas tower klcc gittewww.. ehehe
    btw, siann ayah kamu erkk.. sekang dah oke kannns sebab dapat membesarkann kamuu

  6. November 18, 2008 at 7:58 am

    enchek ini pasti manusia hebat.. ada kaitan dengan simedarby? Johor Port? Titan? Sime sembawang? tehnip? dan kilang basikal dan pancing yang ada kaitan dengan nama tempat berkait dengan nenas di johor? segala respect untuk anda!

    manusia hebat katernyerrr.. saperlarrr me yg inih tanper kawan-kawan yg best-best seperti kamu disinih.. kannns

  7. November 18, 2008 at 8:03 am

    agak kasihan juga..hanya berbekalkan sijil juru lektrik (ayat dalam sijil tue) dan sedikit pengalaman bermula dari bawah sampai la keatas (dari gaji 400 hingga ke 3k++) tetapi akhirnya company tutup begitu sahaja…leh katakan frust juga la..sekrg nie ayah byk habiskan masa di ladang getah n kelapa sawit je… kekadang menitis juga air mata bila melihat. ayah selalu sakit, kami adik beradik sumenye merantau..harapkan cuti dan raya baru ada dirumah…
    sekrang nie demand untuk student yang ada ijazah pun kurang… yang ada gaji pun 1k lebih je…mereka sanggup lg amik student diploma sebab byr murah, senang nk jage, skill xde leh je nk asah, xde la pandai sgt nk memberontak jika diberi kerje (gaji dah ciput) he…23x alahai
    bro me bukan orang lain pun…bro me kan insan yang mampu memikat hati dan perasaan blogger melalui penulisan.. tidak ramai yang mampu berbuat begitu seperti bro…

    kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah tiada tolok bandingnya.. kannns
    me tumpang terharu jugerr..

  8. rya
    November 18, 2008 at 8:16 am

    n3 menarik
    sy sukaaa

    kalo suker bgtau kawan deknooo..
    kalo tak suker bgtau me yg inih yerrr.. ehehe, thanx

  9. November 18, 2008 at 8:27 am

    wowowow..
    orang jowo ki..

    wong jowo iso ngomong sitik sitik waie..

  10. November 18, 2008 at 8:56 am

    Salam bro….menjawab soklan yang jawapan ada dalam jiwa, hati dan pengalaman lalu…huhuhuhu….kiranya dah jauh jugak lah….hebat!!!!

    pengalaman memang mengajar kiter lebih dewasa.. kanns

  11. November 18, 2008 at 9:00 am

    ~ dah boleh budget yg en_me kerja berkaitan dengan 3D kat syarikat oil&gas since en_me pernah selit2 kan cerita bergambar. teringin nak try kerja dengan oil&gas jugak tapi bukannya senang nak dpt, kan?
    btw, siapa la yg sampai buat blog duk kata2 kat en_me tuh? tak baik tau, rezeki masing-masing la kan. nak dengki tak tentu pasal tuh kenapa… en_me buat bodoh jer la kat org tuh… ~

    ko engineer kerr.. bak ko punyer cv..

  12. November 18, 2008 at 9:27 am

    pehhhhhhhhh. minat akoo bc dr a-z. hehe. satu lg keluaran produk mesia yg berjaye. hehe. hebat2. gue bila la nk berjaye cam uncle nehh. uwaaa!

    sanggup ko bacer citer merapoo me yerrr. ehehe, thanx bro..

  13. November 18, 2008 at 10:09 am

    mengapa agaknya bila baca entry nie azwa teringatkan yang RM20k sebulan ittewww ek…🙂

    ahaha, deja vu tewww akak weiii.. ammvoiii

  14. November 18, 2008 at 10:36 am

    ade kerje kosong ke kat sane?? kite hanya budak hr je yang baru nk mencari pengalaman berkerja he…23x

    bak ko punyer cv, nanti me pass kt hr sinih.. voleee gitteww

  15. November 18, 2008 at 10:36 am

    ala sesi sendiri soal sendiri jawab la pulak…
    engineer upenye…

    tau takperr..

  16. November 18, 2008 at 10:46 am

    soklan seterusnya..
    adakah en me berhasrat supaya anak anak en me megikut jejak langkah en me bekerja sebagai jurutera?

    me tak pernah paksa kaum kerabat me nak jadik aper.. terpulang masing-masing.. yg penting mereka bahagia.. volleeee gitteww

  17. fiza
    November 18, 2008 at 10:50 am

    en_me… takde pics tak bestkan. ehehhe… baru aku sedar… urm… gas n oil engineer?? urm urm… cam best bunyinya… kerjanya tuhan saja tahu kan… dulu ms keja kt trisystem… dasat jgk mereka ini… tp gaji meletup sakan la… ehehhee… ada yg hensem2 + baek2 x?? hehehe… sengal again…

    ammvoiii cek fieza tewww.. me kan baek baek gittewww.. ehehe

  18. November 18, 2008 at 11:50 am

    Tahniah,ingatkan dah xnak tulis lg. Dah banyak ari xde entri, Teruskan sahabatku..Ada masalah boleh tolong.. Tahniah juga kerna memberi pendidikan kpd anak2 dgn menambah bahasa lain.Semoga persahabatan kita berterusan hingga akhir hayat..USAHA,DOA,KEJAYAAN…Amin.

    insyaAllah kang.. podo podo waiee

  19. sHeqa
    November 18, 2008 at 12:15 pm

    emm, seorang lagi engineer oil and gas,,
    mesti loaded..
    my bro pun in oil n gas..
    merancang masa depan..
    rasa nyesal jugak tak choose engineer dlm borg upu dulu..

    tak semesti keje engineer atau doktor leh loaded..
    btw, ko datang dari maner nih.. takdok blog kerr..

  20. November 18, 2008 at 12:19 pm

    boleh ek…nnt kite bg ek..tp target nk praktikal dulu..leh ke

    oke bro..

  21. November 18, 2008 at 12:20 pm

    salam en-me..
    macamana boleh terjenguk saya punya blog?apapun tq sudi jenguk…baca soalan tak faham..baca jawapan baru faham…

    salam jugerr wat abang azmi ittewww..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  22. November 18, 2008 at 12:33 pm

    ei, orang jawa ek? macam best je baca entry orang kerja jurutera.. lain sket life dari bidang saya. ^_^ salam kenal~

    ko keje bidang aper cek ainul mardhiah itteww..

  23. November 18, 2008 at 1:23 pm

    tak terkomen lerrr..hehehe

    takkannns terperanjatt .. gitteww

  24. November 18, 2008 at 1:26 pm

    leh ke apply untuk praktikal nie ek

    me kener pass kat hr dulu..

  25. November 18, 2008 at 1:46 pm

    Banyak nyer experience kejer en_me nih.. mesti gaji pun dah mahal nih. Tp satu jek yg buat kawe duk terfikir nih, org jawa ker? Mana? Muar?

    me pontian.. gitteww

  26. November 18, 2008 at 1:49 pm

    nnt leh sent nama compant and alamat kan email sy x??

    oke bro..

  27. November 18, 2008 at 1:52 pm

    kilang beskal….shimano ke? kat pontian tuh
    baru ku tahu en_me adalah engineer oil&gas. en_me ada minat tak untuk mengajar? secara part-time. kongsi pengalaman en_me dengan pelajar2 aku?

    satewww lagikks.. me tak fandaiii ngajar.. uhuhu

  28. November 18, 2008 at 2:11 pm

    detail kali ni lah!

    sibaik detail, not mentel.. makcik kanns

  29. November 18, 2008 at 2:48 pm

    ooo seng iki rupane kang me..
    wong ngeh engineer..
    weh kerjo pirang tahun.. pirang syarikat..
    pirang ilmu… seng pirang pirang lah!
    kuwe sebel enek wong orang seneng karo kuwe?
    men! men waei.
    Rejeki seko ALLAH, yo kang me…

    alhamdulillah yo robbal alamin (slang wong jowo..)

  30. November 18, 2008 at 3:25 pm

    Waaa kagumnya.. Syabas syabas! Hehe! Saya kerjanya kira nombor, kira uwang sampai naik bengong.. Kakaka! Bila baca life orang lain, adalah besh.. Huhu..

    okelarr tewww daripada oghang yg takdok kerja.. kannns
    btw, thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  31. November 18, 2008 at 3:31 pm

    soalannya tak dapat difahami . (>.<)

    soklan yg leh diabaikannn.. gitteww

  32. November 18, 2008 at 3:38 pm

    ~ en_me, saya bukan la engineer. saya nih designer. so, cam tak dek kaitan pun dengan oil&gas nih. hehehe…
    btw, en_me dah kena tag. nanti en_me gi la blog saya. ~

    mesti ko terer pakey autocad .. atau 3D software yg lainnns.. kannns

  33. November 18, 2008 at 3:57 pm

    ~ autocad tuh memang dah pandai la skit2. software 3d, 3d max jer la. Pro-E,solid work,rhino,alias semua tuh tak pandai. hehehehe… ~

    company ko buat rumah/construction kanns.. gittewww yerr

  34. November 18, 2008 at 5:31 pm

    hohoho, susah gaks nak paham

    makseww takyarr susah susah one uooolsss..

  35. November 18, 2008 at 5:45 pm

    offshore lam base jawe ape?

    ‘nang jobo’.. opo
    ‘nang lawutan’.. ehehe

  36. November 18, 2008 at 8:13 pm

    alahai encik… sedih saya baca bab dengki-dengki nih. sampai kiamat pun kaum macam tu akan ada.. jadi tunggangan thaghut.. tapi orang dengki-dengki pun, encik hidup juga.. duit masuk ribu-ribu gitu..
    dulu orang setakat buat kerja w.o.m ni thru mulut, surat layang dsb tapi sekarang sudah canggih; guna blog. dasat~ dan menakutkan! harap encik tak melatah kena cuit begitu.🙂 yang tak betul tu takkan jadi betul sampai bila-bila.

    kalo nanti me takdok memblog, bermaksud kedengkian itu sudah tahap maksima.. ataupun maksud me dah mati..

  37. November 18, 2008 at 9:15 pm

    wargh…huhuhu…da byk yea pengalaman en_me kutip..

    alhamdulillah, tapi banyak lagikks yg harus dipelajari..

  38. November 18, 2008 at 10:04 pm

    panjang entri kali ni.org dengki ni ada di mana-mana jer en me.Dengan blog pon leh dengki.hampeh tul laa.

    kannns..

  39. November 18, 2008 at 10:08 pm

    wong jowo yo? same lah eheehe.

    wong jowo kannns hatinya mulia.. gitteww

  40. November 19, 2008 at 12:01 am

    en me : saya suka benar dengan entry en me kali ini… hmmm… menarik!
    yang paling saya agree dengan en me ialah :
    “me rasa tidak setuju bila orang bilang kita kena pandai kelentong, tipu muslihat, cakap celupar, maki hamun dengan ketua jabatan atau klien kita untuk menjadi jurutera. Banyak bidang kejuruteraan yg memerlukan untuk kita berterus terang dan jujur dalam menjalankan tugas kita”
    hmmm… sangat setuju!!!!!

    ahaha ko kena setuju.. jangan tak setuju.. gitttewww

  41. November 19, 2008 at 12:40 am

    Wa…tahniah, me. Berisi betoi post me kali ini. Bukan calang2 jugak me ini yerk. Tahniah me…..

    berisi betoiii berketoi ketoii katernyerrr.. thanx bro
    tanperrr korang saperlarrr me yg inih.. kannns

  42. November 19, 2008 at 1:04 am

    alahai en_me, after bbrapa hari xde n3, skali kuor cam karangan pengajian am time STPM dlu…but ske dgr citer ini…=)

    ahaha, citer merapoooo jakks..

  43. November 19, 2008 at 1:18 am

    En me,salute la dah 20 tahun keje??? wah, how old r u actually??? cam muda je??
    hehe anyway saya setuju dgn me
    baru2 ni i dealt with consultants, sebab tender2 ni, and bila kita nak dapatkan khidmat depa ni, benda2 yg tak berkenan la yg kita tgk. kengkadang bila kita jumpa para lecturer, golongan yg paling kita respect pun dah condong al fulus….
    rasa terkedu betapa manusia blh berubah kerana duit
    kalau kita bbiasa erhadapan dgn pensyarah atas nama ilmu lain cerita, if u talk business i play money games..
    i ngadu gak to my superiors and iw as being told mmg itu lumrahnya
    sedih…

    weiiii akak farah tewww.. lamer tak namfakkkks.. ahaks
    muder katernyerrr.. uhuhu

  44. sootsprite
    November 19, 2008 at 1:37 am

    saya pernah ada cita2 nak kawen dgn arkitek @ engineer
    hikhik :”>

    ammvoiii adek yg jeliterr ittewww.. ahaha

  45. November 19, 2008 at 6:31 am

    en me,
    kue wes mangan? madang? ngombe? ngeteh? turu?
    kekekeeke
    en me, jowoku wes campur scottish, german, afrikaan. hihihihi wes karat sangat

    waduuuu kang, ngomong german kambek me seng iki yo..

  46. November 19, 2008 at 9:28 am

    lamanya tak cakap jawa.. rindu dengan sedara yang datang time rewang….

    yok ngomong ngomong jowo.. kuwe lungo nengdi, wes suwe orak tekan nang kene.. wes dadi wong jepon yo..

  47. November 19, 2008 at 2:25 pm

    en_me dulu keja pnb ke?

    me tak pernah keje pnb, tapi pernah keje kat dalam bangunan pnb ittewww..

  48. November 19, 2008 at 2:43 pm

    ..podo-podo,mas…kue…joka..joka..mandre anging…mandre..haish..kring..(bugis tuh..)

    gasaklarrr bang..

  49. November 19, 2008 at 6:07 pm

    waaa wes reti ngomong jowo yo?

    iso sitik sitik waie larrr akak ittewww..

  50. November 19, 2008 at 6:57 pm

    Perghh!!!!!! Aku haram tak paham soklan dia…nasib baek jawapan ada… Aku adalah JAWA YG MURTAD! hehehehe…

    ko jawa asal manerrr.. ponorogo kerrr..

  51. November 19, 2008 at 6:57 pm

    Sama sama ler kita menjadistudent PETRONAS kaaannnn … dulu en_me belajar kat mana? saya di Colorado … tahun 85-88 …

    summer 1985 kat arapahoe community college, denver
    spring 1985-1989 kat flagstaff arizona univ (kat dgn grand canyon yg ittewww).. kira kita sama batch kannns..

  52. November 19, 2008 at 6:59 pm

    One more thing, you have worked for 20 years and I have only worked for 8 years. You have the audacity to call me KAKAK KIKURI? Peliknyeee?! How old r u exactly?

    ammvoiii don marah marah me one uooolsss..
    sibaik me tak calling calling u makcik.. kannnns

  53. November 20, 2008 at 11:42 am

    ME…tak sangka aku.. rupone kue wong minyak..ehh..wong kerjo nang syarikat minyak…walaupun aku lewat comment…tapi aku “bunggah”yang teramat sangat bila baca en3 ni..hampir-hampir hilang kejawaan aku….Aku doakan ME berjaya..mara dan terus cemerlang…amin..amin..amin kakangku..

    podo podo waie larrr kang ..

  54. November 20, 2008 at 2:34 pm

    soklan langsung x pahaaammm…tp nasib baik jawapan blh faham…hahahaha….
    telusnyer en.me…tp naper x penah tempek muka? ngeeee

    nak tengok muker klik kat link atas belah kanan tewww.. ammvoiii akak voguee itteww manjer manjer gittewww..

  55. November 20, 2008 at 7:18 pm

    sempoi ar en_me
    orang minyak rupanya.
    hehe jgn mareeee

    saperlarrr me nak maree maree kannns..

  1. No trackbacks yet.
Comments are closed.