Home > myself > terbang bangau sepanjang hari, ke tasik juga akhirnya dicari

terbang bangau sepanjang hari, ke tasik juga akhirnya dicari

(insert nice t-shirts)

a nicely stacked pile of t-shirts (not related story)
jaya jusco tebrau city

Tajuk peribahasa di atas,

ke gunung emas pasir baiduri, ke padang [ zamrud ] habis diedari;
terbang bangau sepanjang hari, ke tasik juga akhir dicari.

bermaksud: setelah merantau jauh serta melihat negeri yang kaya dan indah, akhirnya pulang juga ke tanah air. Peribahasa itu tiada kena mengena dengan entri kali ini ya kawan-kawan.

Petang kelmarin, me kena hantar pakaian kerja ke kedai dobi. Gara-gara bBk bercuti balik kampungnya di palembang.

Me perasan ada beberapa kedai dobi di deretan kedai ibukota itu. Mulanya me pilih yg kedai melayu. Layanan yg tidak peramah. Sinikal gitu. Dan perkhidmatan yg me tidak berapa faham. Kata makcik muda yg jaga disitu,

Encek me, kalo esok memang tak sempat. Banyak pakaian orang lain nak buat nih.

Me cakap, kalau lusa siap pun tak apa.

Lusa hari khamis. Kami tak kerja.

Benganglah me. Me ambil pakaian busuk me. Me pergi ke kedai dobi cina selang beberapa kedai disitu. Auntie cina tu tak banyak songel lah pula.

Latok don worley. Esok petang boleh angkatt maa.

Alahai.

Categories: myself
  1. December 4, 2008 at 12:27 pm

    waaaa cunn nyer t short tuh
    nak satu ! haha

    satu jakkks.. ahaha

  2. December 4, 2008 at 12:28 pm

    eh typo la
    shud be t shirt. hehe

    takper, double shot tewww.. ehehe

  3. December 4, 2008 at 12:32 pm

    nak dua! haha

    dua jakkks.. uhuhu

  4. December 4, 2008 at 12:37 pm

    tajuk entri awak dah macam dialog karam singh walia jer dah..ehehehe

    ker karam singh walia yg macam me gittewww.. ammvoiii

  5. December 4, 2008 at 12:55 pm

    i guess kedai melayu tu bnyk customer kot.. tu yg bole jadi garang tu..

    memang banyaklarrr.. garang sungguh..

  6. December 4, 2008 at 1:28 pm

    yeah….mcm mlm td..mak sy bg rm50 utk byr, boleh pecah duit skali..tp die xbg..sy xtau ape susahnye, dh pkul 10mlm..duit kat mesin kire2 tu kan nak masukkan dlm bank jga..huhu..sy percaya ‘customer always right..’2pun kalo xbyk songeh..heh

    gerammm kannns..

  7. December 4, 2008 at 1:30 pm

    so latuk esok jangan lupa amik baju yer. ke dah amik?
    Cahaya pun selalu sangat hangin dgn kedai Melayu. Cahaya basuh sendiri lagi berkilau. Nasib je takde tempat nak sidai.
    *hangin

    me dah amik.. thank u

  8. isnsuhada
    December 4, 2008 at 1:57 pm

    huhu biasanya mmg camtu kalau da maju..pernah gak terkena..dorg kata kalau xmau hantar ramai lagi bleh antar..ermm..

    bengangg kannns..

  9. December 4, 2008 at 1:59 pm

    kalau aku, aku cakap;
    eh ko nak keje taknak??
    kalau ko taknak aku lg x hinginnnnn!!
    hahaahaha😛

    volleee gittewww kerr..

  10. December 4, 2008 at 2:27 pm

    kdg2 kalo cakap typical malay dorg marahhhh… tp gitulaaa.. kan?kan?

    kannns..

  11. December 4, 2008 at 3:08 pm

    mungkin sebb tu orang cina banyak mendominasi bidang business ni.. orang melayu ni selalu sangat bila dah maju sikit, berlagak jer lebih..

    kiterr mudah luperrr.. sodeyyy kannns

  12. rya
    December 4, 2008 at 3:33 pm

    camtula ironinya..
    customer service non-malay slalu lebih tip top dari malay.
    kita melayu berniat menolong melayu tapi habuannya?
    sad but true..

    sodeyyy gittewww..

  13. art
    December 4, 2008 at 4:43 pm

    makcik tuh tak pergi training customer service lagi kot…weols sekolah kan aje;
    “sekarang sape customer, awak ke saya?”
    rasakan dush dush

    dia mungkin dah pergi training ‘self service’ jakkks.. uhuhu

  14. December 4, 2008 at 4:44 pm

    org melayu berbisnes tapi suka amik mudah…😦

    mudah luper gittewww.. uhuhu

  15. December 4, 2008 at 4:48 pm

    tasek..
    ye.. ye.. tasek..
    :p

    tasek yg manerkarrr ittewww.. ammvoiii

  16. December 4, 2008 at 5:19 pm

    huhuhu….semalam JJ Car’s Day kan…. nak termuntah dlm keramaian manusia….
    mana lagi bangau nak singgah….?

    “Pengarah Jabatan Perhilitan Selangor, Ahmad Azhar Mohamad, berkata bangau yang dilihat itu mungkin singgah di kawasan bukit jelutong berkenaan berikutan ada beberapa kolam kumbahan serta sungai yang membolehkan ia mencari makan.” – petikan dari jabatan perkhidmatan haiwan negeri perak.. KLIK DISINI

  17. December 4, 2008 at 5:24 pm

    ish, ish, ish…budi bahasa itu budaya melayu sepatotnye…ni idak, cino pulok yg berbudi bahaso… ewahhhh,.. =p

    cino berbahaso sebab sayangkan bisness dierr.. lagipun dier tak mudah lupoo.. gittewww

  18. December 4, 2008 at 5:56 pm

    yeaaa latok, mau cuci baju boleh latang lumah saya cuci maaaa..washing machine aku selalu free.hehehe..

    siap stereka sekali ker akak tewww.. ekeke

  19. December 4, 2008 at 7:27 pm

    aaaallla yg 1st tu mesti kedai melayu kaaan

    aisehh, me kan dah tuliss tewww.. very derrr one uooolss

  20. December 4, 2008 at 8:12 pm

    cane bisnes nk maju kn?

    mungkin dah maju, cume taknak kembangkan lagikks.. bersyukur dgn aper yg aderr gitteww..

  21. December 4, 2008 at 9:30 pm

    encek me..
    melayu tu baru makan julap tu,dia sakit perut.. maafkan dia..
    hehhehe

    takperr, me dah maafkan pongg..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s