Home > Travel > labi-labi: part trois

labi-labi: part trois

labis hot spring

Me pun sebenarnya memang teruja hendak tahu asal usul nama pekan labis, johor. Nama yg unik.

Bila me menggoogle, baru me tahu. Labis berasal dari ‘labi-labi’ itu.

Oleh kerana pegawai tersebut tidak pernah mendengar nama haiwan ini, maka beliau berkata “Labis”. bermaksud banyak labi-labi. [+ wikipedia ]

Alahai.

Categories: Travel
  1. December 10, 2008 at 12:23 pm

    banyak lagi tempat nama unik..macam dinding,perak..lendu,melaka..kriesz..eh..tu bukan nama tempat kan..😀

    ammvoiii cek zura yg chantekkks tewww..

  2. December 10, 2008 at 12:35 pm

    Senangnya buh nama.🙂.

    ahaha, lawak kannns..

  3. rya
    December 10, 2008 at 12:41 pm

    senang je omputih tu menglabiskan kampung paya merah..

    ahaha, menglabiskan katernyerrr..

  4. December 10, 2008 at 12:42 pm

    hahah…
    dah singular form labi…
    kalau plural jadilah labis..
    heheh…
    bijak-bijaakkk…

    ahaha, mengorang-putehkannns .. gitteww

  5. December 10, 2008 at 12:52 pm

    waa… nice research..ehehe..

    ahaha, internet sehhh internet..

  6. December 10, 2008 at 1:01 pm

    hua hua hua.. senang je kan buh nama.. gemas dari gema-gema ke?

    ahaha, lawaknyerr..

  7. December 10, 2008 at 2:55 pm

    selamat ari raya~

    hi cek zaraaa ittewww.. selamat ariraya aji gakks..

  8. December 10, 2008 at 3:11 pm

    oo… gitu ker.. plural pada labi rupanya..

    ahaha, gitewww larrr..

  9. December 10, 2008 at 3:20 pm

    labi-labi banyak kat situ kot.. hahahhahahaha.. labi2 kolam air panas.. caya la labi labi🙂

    ahaha, leh hidup gittewww.. kannns

  10. December 10, 2008 at 3:37 pm

    ohh ye ke. labi² kan macam lebih dari satu labi. so, labi² ialah labis. haha.

    ahaha, tau takperrr..

  11. December 10, 2008 at 3:50 pm

    plural untuk labi la kire nyer..

    ahaha, pluralss gittewww..

  12. December 10, 2008 at 3:55 pm

    Owh…ghupenye gitu erk??? Hahaha~

    ahaha, gitewwwlarrr.. nak wat camnooo

  13. December 10, 2008 at 4:08 pm

    hi en_me ittew.. nak renang jugak… jeles giteww

    ahaha, kolam air panas baguiiish tok sakit kulit gatal gatal berkudis gittewww..

  14. JP
    December 10, 2008 at 4:54 pm

    Owh. Macam itu rupanya. Baru tau. Hmmm….

    ahaha kang, macam tewww larrr..

  15. December 10, 2008 at 5:35 pm

    baru ku tahu rupenye

    ahaha, thanx to me.. weiiii

  16. December 10, 2008 at 5:41 pm

    wat pe tue bro… esok samapi mgu depan kite xonline..coz de kem..mgu depan pula xtau dpt online ke x?? coz balik kg..nk tenangkan pemikiran hingga hujung tahun nie

    oke..

  17. December 10, 2008 at 5:57 pm

    hahah..kadang2 kate2 kat wiki tu xleh pakai sgt..
    haha..lawak gak bace..agak terhibur petang aku ni

    ahaha.. memang betoi bagai dikaterr pasal wiki itteww..

  18. December 10, 2008 at 6:59 pm

    saya kalau pegi pekan labis suka makan mee siput yang goreng …makan dengan sambal atau sos cili memang terangkat …encik en-me …refering to ur comment in my blog ..saya belum pasang nawaitu nak kawen lagi

    ahaha, taknak kawen lagikkks ghupernyerr.. why?

  19. December 10, 2008 at 7:17 pm

    RE:HAPPY BESDAY MEE..KO PUN BULAN DEC GAK NOO..BAGUS2…MUDA SELALU…

    ahaha, thanx anyway singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. jangan serik serik one uooolssss

  20. December 10, 2008 at 7:51 pm

    heheheh…..untung ada nama labis = labi2….kata org Tiong Hua, “itu labi2 aaa adak bawak untung lo!” heheheheh
    Kalau korang nak tau, dari Labis ini boleh pergi ke Bukit Kepung, alahai tempat bersejarah tu ler! heheheh
    Selamat Cuti2 Malaysia

    ahaha, bukit kepong me pernah limpas jakkks.. tempoe dulu dulu

  21. jue
    December 10, 2008 at 9:16 pm

    yeaaaaa..akhirnye jumpe jugak blog en_me nie…
    nice blog….

    ahaha, ko macam kenal me jakkks..

  22. December 10, 2008 at 10:31 pm

    wah kalau kolam air panas di pedas itu …adakah plural utk PEDA?..ada dalam bahasa melayu ke Peda?

    ahaha, me tak pernah gi kolam air panas pedas ittewww.. tapi kat jepun me tahu punyerlarr banyak kolam volcano springs kannns yg memancut mancut kuar ittewww..

  23. December 11, 2008 at 12:09 am

    labi² bin kura²

    ahaha, kura² bin penyu² kerrr.. ammvoiii

  24. December 11, 2008 at 8:30 am

    labi2 ek..
    huhu…
    p/s: thx for komen kt my blog🙂
    any reply refer kt n3 tu😀

    ahaha, labi labi gittewww..

  25. December 11, 2008 at 10:31 am

    I duduk kat Pusing,sebelah Papan,pekannya Batu Gajah, tak jauh dari Kg Gajah.Nak pi Lumut kena lalu Parit, dan Ayer Tawar…kat Lumut dulu ada Dinding, la ni dah tukar Manjung..Arios, tomorow nak pi Sabah bah..3 hari…

    naik basikal pergi ke sabah,
    pergi ke sabah naik basikal..
    adakah logik dan munasabah,
    pergi ke sabah naik basikal.. bahh
    oke tannns, bon voyage

  26. December 12, 2008 at 10:06 am

    hahhaa
    a ah la bro.
    sangat logik.
    malas nk sebut labi2.
    sebut labis..
    err kalau siput-siput?
    siputs?
    HAHHAHHA

    ahaha, lawak tewww..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s