Home > books > kufi empat segi

kufi empat segi

ayatul qursi, for sale (left)
chapter 5: names and types of calligraphy

Masa me jalan-jalan dan singgah di sebuah kedai restoran di pekan saratok sarawak yg lepas. Me tertarik pada satu gambar ayat-ayat al-quran di dinding. Ditulis ‘ayatul kursi’ untuk dijual. Me cuba memahami dan membaca tulisan itu. Tapi tidak berjaya.

Sebenarnya sudah lama me hendak mengenali dan belajar tentang seni lukisan khat jawi. Sudah lama juga me mengikuti perkembangan satu laman web pengadil peraduan tulisan khat di SINI. Tapi hajat dan permintaan me untuk turut serta (bukan masuk peraduan) masih tidak dilayan. Sedih kan.

Walaubagaimanapun, me telah membeli buku ‘khat & jawi – mutiara kesenian islam sejagat’ oleh saudara abd rahman hamzah. Dari laman web yg sama itu. Kelmarin me sudah terima buku itu.

Dan dari buku itu, sedikit-sedikit me mula memahami. Tulisan khat ‘ayatul kursi’ diatas dipanggil ‘kufi empat segi’.

khat kufi yg hurufnya disusun rapat antara satu sama lain sehingga terhasil bentuk empat segi padat.. untuk menghasilkan khat jenis ini, pengetahuan matematik diperlukan di samping kaedah dan bakat seni..

Pascanota: untuk lihat ayat kursi yg penuh, sila ke SINI.
Jenis 6 khat popular: khat kufi (
kuno, fatimi, empat segi dan moden), nasakh (klasik, akhbar), thuluth (mutarakibah, muta’akisah), riq’ah, diwani dan farisi (ta’liq, nasta’liq, dan shikasteh.)

Alahai.

Categories: books
  1. December 14, 2008 at 12:19 am

    teruskan usaha bro… lagipun tulisan jawi merupakan tulisan yang ke-2 unik selepas tulisan cina

    insyaAllah abang itteww.. tapi maner ko tau ke-2 unik ittewww..
    dan tahukah ko bhw bhs hindustan itteww bhs paling indah di dunya.. ehehe

  2. December 14, 2008 at 3:48 am

    Salam ziarah🙂
    Tulisan yang saudara ingin baca tu merupakan jenis khat Kufi Murabba’ atau kufi bersegi, ianya mmg agak sukar sedikit dibaca kerana memerlukan seseorang untuk mengenali huruf-hurufnya dgn baik, dan pd gambar tu merupakan ayat kursi – http://www.searchtruth.com/chapter_display.php?chapter=2&translator=11&mac=&show_arabic=1 pd ayat 255 Surah Al-Baqarah. Dan cara bacaan pada gambar t permulaannya di bawah sekali sebelah kanan…:)

    salam juger ustaz.. me dah dapat baca ayat kursi pd gambar itteww.. terimakasih, jazakallah khairan ..

  3. December 14, 2008 at 6:54 am

    tengok kat dokumentari….

    gittewww yerrr..

  4. December 14, 2008 at 7:26 am

    cantek betol dan unik sekali lah..

    larr kannnns..

  5. December 14, 2008 at 8:48 am

    ko dah dapat baca.hebatlah ko ek.
    kena buat tutorial neh.hehe

    ahaha, me kanns buah cempedak diluar pagar..
    tutorial kena carik otai nih..

  6. December 14, 2008 at 8:52 am

    dah terbalik² pun tak faham jugak. But cantik!

    walopun ko leh baca ayat qursi yg biasa kanns..

  7. December 14, 2008 at 9:03 am

    Setiap benda baru kita belajar pasti seronok kannnn.

    ahaha, gitewwwlarrr pokli ..

  8. December 14, 2008 at 10:20 am

    Saya pon gemar khat. Ayah pernah belikan buku-buku tulisan khat masa zaman sekolah dulu. Lama juga tak menulis….pasti sudah hilang skill menulis…alahai!

    mesti ko dulu expertt.. gitteww

  9. December 14, 2008 at 3:25 pm

    nak buat khat kufi tu pon kene ade math skills ek???
    huhu..
    ni yg agak lomah nih…
    tp kagum la dgn dorg yg pandai susun tulisan tu..
    salute!

    itewwlarr keindahan seni khat islam.. kanns

  10. December 14, 2008 at 6:33 pm

    wah page baru😄 haha tercari2 jugak mana butang comen. comeeelnya budak tu XD~ utk entri pasal budak.
    heh blogsport memang leceh, tapi dah 6 bulan bersamanya. haha syg nak buang XD- utk entri yg tag tu. haha

    ahaha, ko gi manerrr..

  11. December 14, 2008 at 7:14 pm

    unik tapi tak faham…
    berapa regenya tu?

    1st time tengok memang tak paham.. ko kener baca dari bawah kanan, memusing ke ikut arah jamm gittewww..
    reger nanti me ricky k.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih bro..

  12. December 14, 2008 at 7:46 pm

    mcm ubat nyamuk eh?
    ooo sudah hebat lah en me iniiiewww yeerrrrr…hehe

    hebat buah cempedak katernyerrr..

  13. December 14, 2008 at 8:16 pm

    rumit juga ya…🙂

    ala bisa tegal biasa .. gittewww

  14. December 15, 2008 at 12:31 am

    memang chantek

    chantekkks kannns..

  15. December 15, 2008 at 1:08 am

    perlukan matematik…?? menarik tuh…

    aderr beraniii.. uhuhu

  16. December 15, 2008 at 2:08 am

    Masa sekolah fardhu ain dedulu suka sgt kelas tulisan khat sbb pensilnya unik… sekrg mmg bole menulis tulisan khat tp x secantik & sekemas dulu lagi…isk3x.. harus diasah bakat & pensil ittew semula kansss…

    iyerr, harus diasah bakat ittewww..

  17. December 15, 2008 at 7:38 am

    waaa…first time sy nmpk tulisan khat mcm tuh..
    gud luck tho!

    thanx cek jard yg maness tewww..

  18. December 15, 2008 at 8:44 am

    memang bertuah orang yg pandai tulis khat ni.
    cantik sesangat…

    tapi seni yg sudah ketinggalan zaman.. sodeyyy kannns

  19. December 15, 2008 at 8:59 am

    soo impressive!!
    baca dr bawah belah kanan kan?

    iyer, dari bawah belah kanan, ikut arah jam gittewww..
    Pascanota: untuk lihat ayat kursi khat yg penuh, sila ke SINI.

  20. December 15, 2008 at 10:55 am

    wah.. tak dapat nak detect ayat kursi dalam khat tu en_me. kita nampak petak2 je..

    samerlarr macam me muler2 tengok.. sekang pong merangkak rangkak lagikks.. uhuhu

  21. December 15, 2008 at 11:36 am

    wahhhhhh…..ni kena bguru dulu baru blh baca nihh….terteleng2 kepalaku…

    memang kannns..

  22. December 15, 2008 at 1:06 pm

    ohh..baru sy fahamm

    ahaha, faham sungguh kerr..

  23. iDa
    December 15, 2008 at 1:16 pm

    cool!
    kena baca dari bawah kan.
    saya cuma mahir khat nasakh je. yg lain tak brape..

    me langsung tak mahir maner maner khat gittewww.. uhuhu

  24. December 15, 2008 at 1:57 pm

    sy mmg kagum, tapi saya pun tak reti baca kalu cenggitu tulisannya😦
    saya suka beli khat, yang mudah dibaca🙂

    kagummm kannns maksu ..

  25. December 15, 2008 at 2:58 pm

    bagus nya en.me ni.. teruskan asak bakat tu dengan seni tulisan khat.. tu..

    thanx abang zino ittewww..
    me cumer nak bajar pengenalan jakkss.. vukann nak buat lukis lukis khat gitewww..

  26. December 15, 2008 at 5:43 pm

    kalau tak tulis ‘ayatul kursi’, tak tau la nak baca camne. tapi lawa. camne ek die buat muat muat satu space dengan semuanya nampak tersusun?

    guner matematik larrr bro.. alala

  27. December 15, 2008 at 7:02 pm

    baru den tahu yang ayatul kursi juga turut dikenali dengan nama kufi empat segi. alahai.

    bukan bro.. maksud me, gambar ‘ayat kursi’ diatas itteww dilakar guna khat kufi empat segi.. ayat kursi tetap ayat kursi..

  28. December 15, 2008 at 8:27 pm

    wah…
    en_me susah nk baca khat empat segi tu??
    iKHMAR 1000x ganda x ghetiiiiiii~ huhhu..hi en_me! jgn ler majuk…Susah eden nk pujok….=)

    me no majuk majuk one uooolsss.. ammvoiii

  29. December 15, 2008 at 10:29 pm

    tak ramai org kita yang pandai membaca tulisan jawi sekarang.. seni macam ni harus dipertengahkan lagi.. saya mesti pileyyyy..

    pileyyy teww amenderr erk.. uhuhu

  30. December 15, 2008 at 10:44 pm

    cantik kannn.. unik.. en_me pndai ke tulis..? ajar Xora leh..?

    me cuma peminat jakkks bahh.. ehehe

  31. December 16, 2008 at 2:59 am

    try jugak bece yg ayat kursi(pict sebelah kiri tuh)..
    tp xdpt la..unik betOl khat dea..

    ko bacer dari belah kanan bawah, ikut arah jam.. tp dah tertutup ngan kertas ‘for sale’ ittewww.. ehehe.. gitteww

  32. January 2, 2009 at 10:42 pm

    salams.. nak tanya, khat tu untuk di jual ke? kat mana leh dapat yea n braper harganya? mmg artistik giler!

    itteww gambar khat me jumper kat warong di saratok sarawak.. me now in semenanjung one uooolsss..

  33. ida
    January 30, 2009 at 11:14 am

    tahu tak kedai mana area kuala lumpur or selangor yang ada jual tulisan khat macam ni? kalau ada sesiapa tahu, boleh bagitau tak … tq

    me tidak tahu.. tapi kalo ader pembaca blog me yg inih, pls let us know.. u can drop a comment here..

  34. yaa
    February 4, 2009 at 8:23 pm

    tulisan yg cantik, sambil2 klik link utk dptkan tulisan jawi nama anda..

    ustaz nih leh buat khat jawi namer saya kerr..

  35. Ibrahim Masran
    May 31, 2010 at 2:06 am

    buat ida, ayat yang dah siap frame dlm tulisan kufi murabba ni ada nampak jual kat pasar Seni Kl, saya pun ada buat juga untuk koleksi peribadi je.

  1. January 12, 2009 at 12:08 am
  2. February 9, 2009 at 3:37 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s