Home > myself, photography > bunga-bungaan: part une

bunga-bungaan: part une

heliconia psittacorum (parrot flower) [+ wikipedia ]
lancang rest area, pahang

Me hendak berhenti memblog ya kawan-kawan.

Bukan sebab takdok awek-awek kat sini yg cantik dan jelita gitu. Ammvoiii. Tapi me hendak susun gambar bunga-bungaan yg cantik-cantik yg me tangkap-tangkap kelmarin.

Heliconia Sepit Udang. Herba saka berumpun ini berasal dari Guyana dan telah hidup dengan baiknya di Malaysia. Malah sudah terdapat yg hidup liar. Tingginya antara 1 hingga 1.5 meter. Daunnya menyerupai daun pisang dan mempunyai petiol yg panjang. Setiap pokok mengeluarkan satu jambak bunga yg besar dari hujung terminal yg mengandungi 4 atau 5 kuntum bunga yg berbentuk sampan, 8 hingga 15 sentimeter panjang dan 1.5 hingga 2 sentimeter lebar.

– rujukan dari, ismail saidin, 2001, bunga-bungaan malaysia

Alahai.

Categories: myself, photography
  1. December 16, 2008 at 1:12 am

    erk..
    xkn trus brenti blOgging kOt..??

  2. December 16, 2008 at 6:59 am

    amboi dah leka dengan bunga 2 pulak ya hehe

  3. rya
    December 16, 2008 at 7:58 am

    dramatic adehaii..
    nanti dah habis susun, kembalilah ok?
    ; )

  4. December 16, 2008 at 7:58 am

    jangan la mcm tu bang, teruskan kalau x xde cite dari abg nanti..Selamat balik dari sabah dah ni..

  5. isnsuhada
    December 16, 2008 at 8:05 am

    bunga pun bungalah….cuci mata gak..huhuhu

  6. December 16, 2008 at 8:15 am

    Salam,
    Wow, cantik dan berjiwa!
    Selamat menyusun bunga-bungaan. Lepas susun tunjukkan, nak tumpang tengok๐Ÿ™‚

  7. buzzybug
    December 16, 2008 at 9:21 am

    mmg nampak mcm parrot.

  8. December 16, 2008 at 9:25 am

    Bunga-bunga dalam negeri pun cantik juga ma. Apa pun makin berseri blog ni.

  9. December 16, 2008 at 9:25 am

    aper???? apsal nak berhenti blogging?? ker maksudnyer nak buat blog gmbr jek ek???

  10. December 16, 2008 at 9:51 am

    cantik.. buat jamu mata.. itu pun satu terapi.

  11. December 16, 2008 at 10:24 am

    me…ko dah jadi mat vungakah noksss???

  12. December 16, 2008 at 10:46 am

    Sudah ada minat baru ka? Jgnlah berhenti terus…seketika cukuplah ya…

  13. December 16, 2008 at 10:48 am

    hej! en_me…flower, flower…i luv flower…that orked so beautiful…;-)

  14. December 16, 2008 at 11:20 am

    lorr…kok mau berenti blogging nya???
    btw,saya mmg suka tgk blog yg bergambar…susun le gambar2 bunga sebanyak mane yg en_me mau tempek dlm blog nie….gitteww!!!!

  15. December 16, 2008 at 11:29 am

    Hmm..sejuk mata memandang…tak pa..dia macam wayang gambar bisu dulu2….Allahuakbar…

  16. December 16, 2008 at 12:38 pm

    chanteknye, duku study kaji orkid

  17. December 16, 2008 at 1:07 pm

    Akak nak tanya, kat mana boleh dapat info cara2 nak jaga bunga yang cantik ituuu.. dan juga cara jaga bunga ros. Boleh kan Me….tolong ye

  18. December 16, 2008 at 1:30 pm

    bestnya kalau dikelilingi bunga-bunga kan hehe

  19. December 16, 2008 at 1:37 pm

    fuh, camera best memang best-best gambar gitu๐Ÿ˜€

    Tahun baru hampir menjengah, semoga panjang umur murah rezeki kita hidup kat dunia ni ye en_me๐Ÿ™‚

  20. December 16, 2008 at 2:19 pm

    eh yg kepit2 yg warna merah tu an, ramai org berbangsa india guna taruk kat umah tu an

  21. December 16, 2008 at 2:32 pm

    ๐Ÿ˜ฆ ehh jgn benti blogg!!
    waaaaaaaaaaaaaa

  22. December 16, 2008 at 2:33 pm

    pandai en_me ambik gambar menggambarkan keindahan bunga2an…cantik2 belaker

  23. December 16, 2008 at 3:02 pm

    salam bro.. thanks for the comliment. cantik photo yang ko tembak tu..sejuk mata memandang.. u ve a talent bro.. keep up a good work

  24. December 16, 2008 at 4:33 pm

    pisang langit ke tujuh la barangkali. he he.

    ntah la me..๐Ÿ™‚

  25. December 16, 2008 at 5:59 pm

    lanchang itu kg ku..

  26. December 16, 2008 at 6:25 pm

    cantik gambar bunga tu..
    pakai kamera apa ??

  27. December 16, 2008 at 6:43 pm

    anda telah di tag..sile ke blOg sy..sekian.

  28. December 16, 2008 at 6:49 pm

    ok je..xsalah pun… rasanya bunga yng sebijik cam jantung pisang tue sy ade jumpe tiem wat program kat sepang (kalau xsalah) tahun lepas… if jumpe nnt kite buh la kat blog ek

  29. December 16, 2008 at 7:45 pm

    en me, part six paling cantik =)

  30. December 16, 2008 at 7:46 pm

    err… berhenti blog?

  31. iDa
    December 16, 2008 at 7:48 pm

    bungaaaaa2.ku suka~๐Ÿ˜‰

  32. December 16, 2008 at 8:35 pm

    huhu… en me bunge skang…hati sedang berbunge2 ke??
    helicornia ni mmg superb, bird of paradise aka bunga BURUNG dari syurga..waaa…

  33. December 16, 2008 at 8:39 pm

    wah…
    pandai lah en_me snap gambo2 bunga ni.
    Fuiyo…mcm pro.iKHMAR ingt nk beli kamera la en_me. tambahan plak iKHMAR ni jadi photographer x rasmi family.. Ahakssss~ tp kamera xde.Harap kamera zaman Stamford Raffles je yg 2 megapixel..Alahai~

  34. iEn
    December 16, 2008 at 9:57 pm

    uiks entri terakhir dah? nak gi mano lak? uuhuu

  35. December 16, 2008 at 10:37 pm

    alahai..citer pasal bunga lah plak. tapi memang cantik! sesekali back to nature layan gaks kannsss.heh

  36. December 16, 2008 at 10:38 pm

    oh di entry tadi saya melihat orkid. orkid bunga yang mahal.. saya suka…..! nanti kahwin nak pakai bunga orkid!

  37. December 16, 2008 at 10:59 pm

    saye suke juge orkid!!!

  1. December 16, 2008 at 8:03 am
  2. December 16, 2008 at 10:06 am
  3. December 16, 2008 at 12:05 pm
  4. December 16, 2008 at 2:07 pm
  5. December 16, 2008 at 4:10 pm
  6. December 16, 2008 at 6:08 pm
  7. December 16, 2008 at 9:08 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s