Home > photography > bismillah

bismillah

“In the name of God, most Gracious, most Compassionate”, in art form [+ zoom in ]
johor port, darul takzim

Bulan lepas, me ada cerita pasal seni khat jawi. Salah satu diberi nama ‘kufi empat segi’. [+ย previous story ]

Kelmarin juga me baru perasan. Tanda pintu masuk ke pelabuhan johor ada ditulis khat sebegitu. Menarik juga.

Alahai.

Categories: photography
  1. January 12, 2009 at 12:25 am

    eh. kat mana ni Me??

    ammvoiii manjernyerrr kamooo..
    kan me dah tulis tewww – “Tanda pintu masuk ke pelabuhan johor..” .. verrr derrr

  2. January 12, 2009 at 12:31 am

    unik kan tulisan khat ‘kufi empat segi’ tu..
    suke tgk org tulis khat..
    dulu kecik2 tym skOlah agama suke sgt subject khat..
    pastu mengasah2 pensel untuk dptkan tulisan khat yg terbaek.hikhik~

    ahaha, mesti ko terer tulis khat gittewww..

  3. January 12, 2009 at 12:32 am

    ya en_me khat kufi.. memang cantik.. sesuai gak untuk seni mohor.. khat ni xsemudah yg disangka kerana perlu ketelitian semasa susun atur huruf2 utk hasil yg kemas…

    dan kena berbakat dan minatts jugakkks.. kannns

  4. January 12, 2009 at 12:45 am

    begitu luas seni khat ni kan en_me…=)

    kannns..
    btw, ko tukaq emel baghu lagikks koo.. ammvoiii

  5. January 12, 2009 at 2:08 am

    menarik.. dan macam bless je dimulakan dengan bismillah..

    alhamdulillah cek nono tewww..

  6. January 12, 2009 at 5:58 am

    Lawanya…
    kenapa den tak pernah lalu di kawasan ni?
    alamak..

    ko selalu gi ‘port’ maner.. ekeke

  7. January 12, 2009 at 7:18 am

    wahh!! skali pandang mmg tak prasan!
    cantik!!
    lame tak tulis jawi…
    ntah tulisan jawi OK ke dah KO ntah la.. ish~

    tapi ko leh bacer quran takkks.. uhuhu

  8. January 12, 2009 at 8:21 am

    phototgraphers sure can make sumthing ordinary become extraordinary.. kan? kan? hehehe

    macam silap materrr gittewww.. kerr

  9. January 12, 2009 at 8:33 am

    Ni kat maner nie? Cam lawa jer tempat nyer?

    ‘johor port’ larrr.. lagikk mau citerr perghh

  10. January 12, 2009 at 9:10 am

    kalu aku harus tak perasan punyer.

    maner ader aweks cun kat sitewww one .. ahaks

  11. January 12, 2009 at 9:20 am

    kang,pg johor port tgk kapal minyak ka?

    maner aderr.. haku limpas depan gate, pastu u-turn patah balik larrr.. ehehe

  12. January 12, 2009 at 9:25 am

    bace quran bulih
    baca jawi.. dah mula sangkut skit kot (lame xbace mlayu jawi hihi)
    bahasa arab.. mmg dah lupa kot
    ish~ ape nak jadi daa~

    me pong insaf dgn kekurangan n kelemahan diri me yg inih..

  13. January 12, 2009 at 9:25 am

    salam en_me, perasan tak di bawah perkataan ‘arrahim’ tu, ada titik di bawah huruf ‘ha’ tu.. dah jadi ‘arrajim’ pulak.. ke mata saya yang silap pandang??

    memang ‘arrahim’.. titik dijarakkan sebegitu untuk cukupkan ruang .. wallahualam..

  14. January 12, 2009 at 9:52 am

    chanteks lah…๐Ÿ™‚
    btw, slamat pagi senin!
    ;P

    selamat senin jugerr.. cek siti pong chantekkks perghhh..

  15. Tie
    January 12, 2009 at 9:57 am

    Eh…tak pernah pergi situ laa.. (memang selalu ketinggalan makcik nih!)
    Tapi, tulisan khat jenis tu susah nak baca….dahlah makcik ni rabun…

    makcik tak rabun biler update blog erk.. ehehe

  16. January 12, 2009 at 9:57 am

    en_me, ‘titik dijarakkan sebegitu untuk cukupkan ruang’?? tak faham la.. tu titik untuk huruf apa??

    me bukanlarr pakar, tapi titik teww sebenornyer tok huruf ‘ya’ jugerr.. mengelirukannns kanns..
    btw, ader sesetengah huruf dlm khat ‘kufi empat segi’ yg sepatutnya ader titik, tapii tidak diletakkan titik gittewww.. wallahualammm

  17. January 12, 2009 at 10:05 am

    bilalah nak sampai kat johor ni

    ko dok katnerrr..

  18. January 12, 2009 at 10:21 am

    he he he
    aq tengah belatih menulih kufi untuk asalamualaikum. he he he. nant aq postkan hehehe

    betooiiii kerrr.. gerekkk bebb.. ehehe

  19. January 12, 2009 at 10:37 am

    ~ kalau dari jauh, mesti tak berapa nak perasan kan? cantik jugak.. ~

    chantekkks kanns..

  20. January 12, 2009 at 10:54 am

    aku pun xperasan lak tulisan tu. terlalu berseni sangat.. Patutnya kalau jelas lagi bagus…

    kalo jelas, nanti ko cakap tak chantekk fulakkks.. uhuhu

  21. January 12, 2009 at 11:46 am

    johor port ke? dekat ker ngan kluang? kena tgk btl2, baru pasan ada khat..cantik!

    kluang katernyerrr.. uhuhu

  22. January 12, 2009 at 11:48 am

    debik,
    kalau jelas tak panggil seni khat la plak..kot?
    hehe

    abang benludin ittewww.. me cumer nak bgtauu one uoolss..
    ko selalu taip url (visit site) ko tewww tak cukup ‘.com’.. uhuhu

  23. January 12, 2009 at 12:38 pm

    MMg menarik. Kat area PTP ker nie???

    ptp gelang patah katernyerrr.. very derrr..

  24. January 12, 2009 at 1:05 pm

    wah… en me pun banyak jugak perjalanan ni…
    sy seperti biasa… kesana-sini… sibuk ntah ape-ape… bler nak berakhir….

    ko sampai london tewww.. manyak gakkks..

  25. January 12, 2009 at 1:20 pm

    oh…kat kalendar dari zakat pun ada maklumat pasal khat ini๐Ÿ™‚

    gittewww erk..

  26. January 12, 2009 at 1:29 pm

    alhamdulillah kita leh baca tulisan nie

    alhamdulillah bro..

  27. January 12, 2009 at 1:51 pm

    klasik!๐Ÿ˜€

    ahaha, thanx abang affuan itteww..

  28. January 12, 2009 at 2:02 pm

    hihihi,
    tenkyuh,
    nga blushing niey,๐Ÿ˜‰

    u r welkam my dear.. datuk k sehat.. ekeke

  29. January 12, 2009 at 2:03 pm

    en_me, maaflah yer sebab memanjangkan isu titik ni.. tapi, kalau en_me perasan, di bawah huruf ‘ya’ tu dah ada dua titik.. bukannya apa, bila ‘ha’ dah jadi ‘jim’, maksudnya juga dah lain.. […] na’uzubillah..

    ahaha, me memang pasann, tapi sebenarnya bawah ‘ya’ itteww cumer sateww titik yg nampak panjang sikit.. sila klik SINI untuk pandangan lebih dekat.. harap membantu.. me fenat one uoolsss.. me rest my case.. tp kalo maseh tak puashati, pls buat aduan kat jabatan agama islam negeri masing-masing k.. wallahualam

  30. January 12, 2009 at 2:27 pm

    nice khat..

    thanx abang bilik sebelah tewww..
    thanx jugerr singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  31. January 12, 2009 at 5:31 pm

    hehe.. en_me marah ker.. kan awal2 lagi saya dah mintak maaf.. sori la sekali lagi..

    cek nur, spt kata uncle kamal itu, memblog mengeratkan silaturrahim..
    kalo kita suker komen itu, kita tayang kat orang ramai..
    kalo kita tak suker, kita padam.. supaya yg keroh menjadi jerneh.. dan supaya tak mjadi duri dlm daging..

  32. January 12, 2009 at 6:23 pm

    Jawi2 ni lemah sket๐Ÿ˜›..

    mesti ko terer kanji katakana atau hiragana sebab namer macam jepun .. gittewww

  33. January 12, 2009 at 6:52 pm

    serius sgt cantek!!๐Ÿ™‚

    thanx cek yonna tewww.. fewwiitt

  34. January 12, 2009 at 7:48 pm

    aaaa….yg ni baruler nampak sket blh baca…yg ayat kursi tuh terteleng2 kepala pon gagal nak carik punca…ngeee

    volleee gittewww..

  35. January 12, 2009 at 9:27 pm

    tak selalu nampak tulisan khat๐Ÿ˜„ selalu nampak tulisan chinese je. itu menunjukkan budaya.

    budaya gittewww.. kanns

  36. iDa
    January 13, 2009 at 2:48 am

    skali tgk xprasan pon ada tulisan bismillah tu.
    ishh rasa mcm nk blaja la khat kufi tu.
    cantekkkk,cool!
    heehe

    ko maseh muder lagikks.. leh bajar one uoolsss.. ehehe

  37. January 13, 2009 at 9:32 am

    memang berseni..
    rugi kita org melayu tak pelajari seni ni.. iskkk!

    ko org melayu kannns.. ihiks..

  38. January 13, 2009 at 9:55 am

    tq for visit my blog… ni ME mana ni ek?

    me yg ittewww..
    thanx jugerr bro singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..
    moga2 kiter leh jadi rakan siber yg baik baik gittewww..

  39. January 13, 2009 at 10:46 am

    datuk k?
    huwm,
    dye sehat jeww,
    ;P

    ammvoiii.. bahagianyerr gittewww.. ekeke

  40. January 13, 2009 at 11:46 am

    mula tengok tak perasan ek…cantik..

    itewwwlarr seni namernyerrr..

  41. January 13, 2009 at 2:09 pm

    cik siti jew ta bahagie..
    ;P

    ko taip tewww betul betul larr weiii..
    ‘ta’ teww maksudnyer ‘tak’ ker atau ‘dah’ kerrr.. nanti salah paham one uoolssss.. uhuhu

  42. January 13, 2009 at 2:24 pm

    biasa jer tapi jadi unik dan menarik bila ditangkap oleh lensa en_me hehehehe

    ammvoiiii, bisa copot jantungku.. uhuhu

  43. diana
    January 13, 2009 at 2:37 pm

    cantik lah sume gambo..:-)

    thanx cek diana teww..

  44. January 13, 2009 at 3:13 pm

    heheh fotographer memang peka kan?
    benda yang selalu di pandang remeh oleh orang boleh perasan…

    minat mendalam gitewww.. tp takleh jadi profesional one uoolsss.. uhuhu

  45. January 13, 2009 at 4:21 pm

    hoyyeah…en me selalu merayap kat pasir gudang ke..mesti ade lalu2 depan tempat keje saje itu kan~~

    ahaha.. mestilarrr.. depan umah ko jerr me tak lalu lalang lagikkss.. ekeke

  46. January 13, 2009 at 4:31 pm

    Kalaulah di Pelabuhan Klang pun ada papan tanda macam tu …

    ader kerr.. jomm abang long kiter terjah port klang larr fulakkkss.. ehehe

  47. January 13, 2009 at 4:39 pm

    cantik2 la gambar me๐Ÿ™‚

    kalo chantek gitau kawan nooo.. ehehe
    kalo tak chantek bgtau me one uoolsss..

  48. January 13, 2009 at 5:22 pm

    memang menarik…๐Ÿ˜€

    thanx cek sastri teww..

  49. January 13, 2009 at 7:32 pm

    salam….memang cantik…

    salam bro.. thanx

  50. January 13, 2009 at 8:42 pm

    salam..o..iye ke ade en_me..?miss nuyui x perasan la plk mase g johor ari tu..๐Ÿ™‚

    me cumer nak bgtau pd kawan2 yg masih tak tau katner ‘johor port’ atau ‘pelabuhan johor’ ittewww..
    sebenarnyer kat pasir gudang.. bukan kat ptp tanjung pelepas gelang patah.. ahaks

  51. su
    January 13, 2009 at 9:21 pm

    baguskan! seni khat dikomersialkan sedemikian rupe…

    moga moga terlaksana diseluruh negara.. gittewww

  52. January 13, 2009 at 10:32 pm

    en_me, camner nk wat gmbo wide angle tuh… gmbo panjng lebar..kalo edit tak jadi panjang..die jd cacat…huhu..ajarin dong~ tq

    ko pakei photoshop x? uhuhu

  53. January 13, 2009 at 10:58 pm

    lepas nie..kalo jenjln memane,nak bukak mata lebar-lebar le..nnti leh bgtau en_me ape lagi keajaiban tempat kat malaysia nie..hiks..

    ehehe, nikmati keindahan yg ader selagi mampuu.. ihiks

  54. January 13, 2009 at 11:03 pm

    uhuhu..duk jb tp tak pernah nampak pun en_me..ruginye yana

  55. syu
    January 13, 2009 at 11:10 pm

    uish seronoknya org yang pandai khat ye.haritu sy tgk kawan study untuk final paper bahasa arab (ada part kena tulis khat) semangat betul dia.huhu~
    sy x pandai tulis khat >.<

    x pandai kerr tak minattt.. uhuhu

  56. January 14, 2009 at 7:05 am

    ohh..sangatt lawaa
    johore drul takzim๐Ÿ˜‰

    lawaa kannns..

  57. January 15, 2009 at 8:59 am

    cantik khat tu.๐Ÿ™‚
    johor port, ini pun bawah mot ni. hihi.

    minister of transport gittewww.. ehehe

  1. February 9, 2009 at 12:03 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s