Home > Travel > kelapa sawit

kelapa sawit

‘oil palm’ town is between kulai and simpang renggam, johor [+ maps google ]

Kelapa sawit adalah nama pekan yg unik. Setahu me tempat tersebut dahulunya cumalah terdapat sebuah kilang memproses minyak kelapa sawit. Di tepi jalan yg sibuk itu.

Cerita lain, hari ahad kelmarin, me terima berita buruk. Anakanda saudara me, kRm, ditimpa kemalangan di tempat kerja. Kini dirawat di hospital pakar puteri. Tangan kanan hancur digilis mesin pembancuh simen konkrit. Tapi tidak putus.

Alahai.

Categories: Travel
  1. January 20, 2009 at 12:26 am

    nama pekan? uiks!
    errkk… mcm mana boleh terkena?😦

    baju uniform tersangkut kat mesin – 5 minit terpekik terlolong takdok orang tolong.. no safety at work..

  2. January 20, 2009 at 12:55 am

    owh..kat johor rupanya pekan kelapa sawit nih..dari dulu weols nie tertanya2 kat mana la pekan yg sungguh unik namanya nih..hehehe
    owh..so sorry to hear this news!!..semoga krm tabah hendaknya & redha ngan ketentuan dariNYA ini.

    thanx atas simpati uooolsss..

  3. January 20, 2009 at 1:10 am

    kelapa sawit…tak penah dgr pon..huhu..gajah mati, langgar, pokok sena…3 nama tpt ni penah dgr?leh wat ayat…hehehe..
    to ank saudara encik me..semoga cpt sembuh…

    ‘gajah mati’ dulu me dah citer one uoolss..
    http://yginsaf.com/2008/10/07/raya-with-a-millionaire-part-deux/

  4. January 20, 2009 at 8:12 am

    aduhai…
    kesiannya dia…
    harap cepat sembuh la ye?

    insyaAllah, thanx for d concern..

  5. Rya
    January 20, 2009 at 8:15 am

    semoga cepat sembuh untuk anak saudara en_me..

    insyaAllah, thanx for d concern..

  6. January 20, 2009 at 8:43 am

    senangnya nama tempat ni..
    simpati dengan anak sedara me…cepat sembuh yr.

    insyaAllah, thanx for d concern..

  7. fizah
    January 20, 2009 at 8:56 am

    mmg unik nama pekan tu..en me mmg suke bnde2 unik kn..?hehe
    cerita lain..ayah sy pon br xciden kamis lps.smlm kaki yg patah dn retak tu kena masuk plate dn 11 screw.huhuh..

    xciden kete kerr.. siann kannns.. moga moga ayah cepat semboh..

  8. January 20, 2009 at 8:58 am

    aku penah eksiden moto kat kelapa sawit itu. nasib baik pakai helmet ada visor. kalau tak rabak dah muka aku

    ko tengok awek cun kerrr abang jam..

  9. January 20, 2009 at 9:04 am

    salam me
    hmmm ada juga nama tempat kelapa sawit, emmm lani yg tak jumpa lagi nama tempat getah…
    esh di gilis mesin sakit tu kesian kat dia moga2 dia cpt sembuh

    salam juger wat kamooo..
    thanx for d concern..

  10. January 20, 2009 at 9:18 am

    kelapa sawit…tapi yg nampak byk situ pokok pisang.
    la..takziah kat kRm ye.

    kat sittewww memang kawasan kelapa sawit.. pokok pisang kawasan tepi jalan kebun orang kampung..
    n thanx for d concern akak sabiah ittewww..

  11. January 20, 2009 at 9:23 am

    aduhai en me. sian nye anak sedare tu..

    memang siannn..

  12. January 20, 2009 at 9:34 am

    alahai, harap anak buah en_me akan tabah dan moga cepat sembuh hendaknya.. alahai, masuk jugak logo merz tu yer…

    insyaAllah, thanx for d concern..

  13. January 20, 2009 at 9:40 am

    patut macam pernah nampak (tgk gambar) hehe. rupanya mmg selalu nampak pun.
    kemalangan di tempat keje yang tak sedap dengar. apatah lagi yang melibat mesin-mesin yang boleh sebabkan kehilangan nyawa.
    sepatutnya keselamatan pekerja yang paling diutamakan.

    memang no safety at work.. sebab anak sedara teww jerit 5 minit baru ader orang datang tolong.. sodeyyy kannns..

  14. January 20, 2009 at 9:42 am

    cam mn keadaan die skrg ek

    dier dah sedar masa me visit ari ahad teww.. tp masih kat icu.. nk kena operate lagikks.. sodeyyy kannns

  15. isnsuhada
    January 20, 2009 at 9:53 am

    eii ngerinya dgr tangan kena gilis..camner tu nnti yek..siannya..

    mungkin dah tak berfungsi lagikkss.. memang siannn..
    thanx for d concern..

  16. January 20, 2009 at 10:01 am

    cit! sempat lagi mengambil gambar dengan lambang tiga segi tertonggok kat depan keta tu ha….
    huhuhu….
    Kelapa Sawit, sebuah pekan baru (yang dulunya haram semua orang tak perasan) terletak jalan antara Kulia ke Johor…
    Salam takziah dari maza…

    kulai bro.. bukan kulia.. ekeke
    tp bukan kulia ke johor, tp kulai ke simpang renggam.. cuber ko klik ‘maps google’ tewww.. hmmm

  17. January 20, 2009 at 10:28 am

    Alamak siannya en_me, bagaimana keadaannya sekarang?😦

    dier dah sedar masa me visit ari ahad teww.. tp masih kat icu.. nk kena operate lagikks.. sodeyyy kannns

  18. January 20, 2009 at 10:40 am

    ~ nama kampung tuh Kelapa Sawit? unik jugak..
    btw, kesiannya kat anak saudara en_me tuh. ~

    cek amy yg dah 3 bulan berchenta tewww..
    thanx for d concern..

  19. January 20, 2009 at 11:04 am

    alamak eih….salah eja lah…nak copek bonar tadi eah…hehehhe
    yep kira2 mcm tu ler la lokasinya….den ponah sampai kek sinun, masa tu hujan lobek! masa tu den kono poie buek pemasaran utk syarikat..
    hahahaha…

    takper abang maza itteww.. small matterr one uooolsss.. me wat kenangan jakkks.. ehehe
    thanx

  20. January 20, 2009 at 11:44 am

    Semasa aku bekerja di Kulai dulu. Ada seorang member stay kat area ni. Aku igt kebun kelapa sawit ker..rupanya nama tempat..hehehheheh

    gitewww larr..

  21. January 20, 2009 at 12:03 pm

    wahhhh…. 1st time dgr nama tmpt kelapa sawit…
    semoga anak sedara tu tabah hadapi dugaan…

    thanx for d concern..

  22. January 20, 2009 at 12:56 pm

    ada juga pekan kelapa sawit. macam kurang percaya. akhirnya terbukti kewujudannya

    thanx to me.. ehehe

  23. January 20, 2009 at 1:29 pm

    Hasbiallah..nikmal mawla wanikman Nasir, wala hawla wala Quwwata illa billa hil aliyul azim…
    Sabarlah KRm….

    aminnns.. terimakase kang ustad itteww..

  24. January 20, 2009 at 1:50 pm

    where do you store your pictures posted here? kat sini juga?

    ofcourse bro.. uploading by wordpress is easier.. y do u ask? i tot u r using wordpress too.. me wonders
    btw, nice to having u here.. lamer tak dengar one uoolsss

  25. January 20, 2009 at 2:03 pm

    erkkk…sian nye ur anak sedara..tp naseb bek la xputus tangan kan..pOor her..

    not her.. but he.. anak sedara laki laki gittewww..

  26. January 20, 2009 at 2:26 pm

    kesiannyer…..
    huh~
    hati-hati dijalan raya k….
    nama kpg yng unik!!!

    memang unik one uoolss..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  27. January 20, 2009 at 2:31 pm

    sekarang ni ngeri kalau dengar cerita kemalangan nih..

    ngeri pulakkks macam perang kat gaza.. kannns

  28. January 20, 2009 at 2:32 pm

    kekdg kite mmg kena berhatikan bro.. tp malang xberbau… terutam akalu kite berkerja dengan mesin

    malang memang tak berbauuu.. uhuhu

  29. January 20, 2009 at 2:43 pm

    Dah sembilan tahun berulang alik…jemu…Mudah2an Allah selamatkan sedara ko tu..Ameen..

    haku dah sepoh tahun ulang alik.. walopun tak lalu ‘kelapa sawit’ tewww.. tp jemu n letih gakkks..
    thanx bro for ur concern

  30. January 20, 2009 at 3:06 pm

    out of topic–> zaman2 kuliah dulu xingt dah ke bro_me he..23x

    hingat hingat luper.. kat univ oversea, me selalu dok bakang, geng geng melayu gittewww.. standarlarr tewww kannns.. ehehe

  31. January 20, 2009 at 3:25 pm

    huhu…sakit nye…smga cepat sembuh yer.. safety first!

    thanx abang hafiz for ur concern..

  32. January 20, 2009 at 3:34 pm

    out of topic–> ops mmg tradisi melayu suke dok belakang ke bro… coz sampai skrg pun kite perasan dorg mmg suka dok belakang..kaum len pulak berebut2 dok depan..belum kes yg masuk lmbt lg tue huhuhu
    p/s- nk sambung wat kerje

    ahaha, bz sungguh kamoo..

  33. Bb
    January 20, 2009 at 3:37 pm

    En_me…
    1st time comment nih…Tgn hancur?Nsb baik Bb baca entry ni lepas dh mkn..Ngerinya..Sktnyer..Sian die..
    [Psst,En_me asal mane ek?]

    thanx cek bb tewww for ur concern..

  34. January 20, 2009 at 3:38 pm

    Takziah.

    thanx pokli for ur concern..

  35. January 20, 2009 at 4:24 pm

    salam…
    kalau sy nak balik kota mesti ikut jalan tu… tapi sejak jalan mardi (renggam-kluang)siap kami dah tak ikut situ lagi… selalu jem kalau hari perayaan terutama bila hari raya

    kete makin banyak.. jalan macam teww jugakkks..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..
    jgn serik serik one uoolsss..

  36. Sha
    January 20, 2009 at 5:06 pm

    ish ..sakit nya ..tumpang simpati dengar berita ni ..semoga semua nya dalam keadaan selamat en_me
    p/s: still rasa sengal kat tgn..ish…

    thanx cik sha for ur concern..

  37. Tie
    January 20, 2009 at 5:14 pm

    Eh…kesiannya…. Kalau patah boleh juga rawat, tapi bila dah hancur, entahlah…..Simpati kat dia…

    thanx kak tie for ur concern..

  38. kenalan lama
    January 20, 2009 at 6:03 pm

    Kirim salam pada anak saudara dan keluarga ….banyak bersabar dengan ujian Allah….aku doakan semuga cepat sembuh.

    insyaAllah n thanx joe for ur concern..

  39. January 20, 2009 at 6:48 pm

    Unik kan?
    Pertama kali lalu saya pon rasa macam pelik.
    Kasihan anak sedara en. me..

    thanx abang razali teww for ur concern..

  40. January 20, 2009 at 7:01 pm

    seriau dengar cite pasal anak sedara en_me

    ngeri kanns macam perang kat gaza jakks… uhuhu

  41. January 20, 2009 at 7:19 pm

    ouh. ni modified ek? bayar for css retrofit?
    camne tag line buleh kuar on the top right?

    nope.. i never paid for d css retrofit or whatnot..
    i use free template that wordpress provides.. if u scroll down, u can notice ‘Theme: The Journalist by Lucian E. Marin’.. not many people use this theme (especially gediq gediq ladies out there), and it fits my daily pictures perfectly.. alala

  42. buzzybug
    January 20, 2009 at 7:23 pm

    ada nama tempat nama kelapa sawit? haha… baru tau… thanks sbb bgtau…
    and semoga anak saudara en_me cepat sembuh…

    thanx cek bug tewww for ur concern..

  43. January 20, 2009 at 8:28 pm

    alaahai..kasihannye..;(
    smoga dia cpt sembuh okkk

    thanx cek liyana tewww for ur concern..

  44. January 20, 2009 at 8:49 pm

    Tak boleh bayangkan lah. Maybe sebab tu tak dpt ambil medic.. Semoga cepat sembuh dan baik-baik saja. Saya pun baru lepas melawat auntie saya. Dah lebih 6 kali buat operation. Rasanya abdomen dalam badan dia dah macam rojak dah pasai banyak kali sangat operate…Harapnya ini yang akhir….

    siannnnyerrr..

  45. January 20, 2009 at 9:02 pm

    ngerinyaaaa
    harap2 die cepat sembuh

    thanx abang hafiz tewww for ur concern..

  46. January 20, 2009 at 9:05 pm

    huuuhh..ngeri gak dengar..
    hmmmm

    macam perang kat gaza.. kaannns

  47. January 20, 2009 at 9:09 pm

    Biasa sgt tempat ni… Dekat aje ngan JB. Tahun 2004 and 2006, aku mark spm kat sekolah menengah kelapa sawit….

    kalo dari jb, selepas bandar kulai.. tau takperrr..

  48. January 20, 2009 at 9:12 pm

    BTW, tangan dia hancur?! Dasat tuuuu… semoga cepat sembuh…

    thanx cekgu kikuri tewww for ur concern..

  49. January 20, 2009 at 9:57 pm

    Semoga tabah menghadapi dugaan keluarga mangsa itu…

    thanx dek ikhmar ittewww for ur concern..

  50. January 20, 2009 at 10:21 pm

    lain mcm ye nama tempat ni. ok gak nama sedap, jgn nama pelik mcm kat semenyih tu Batang Benar wahahaha

    okela tewww..

  51. January 20, 2009 at 10:24 pm

    setiap kali baca entry en_me
    mesti terkenang masa dok kerja kat jb selama 4 tahun dulu
    rindu plak ngan kehidupan kat jb
    takde edisi jalan2 carik makan kulai ke en_me ?

    me bukan dok kulai one uoolsss.. uhuhu

  52. !x0r@
    January 20, 2009 at 10:30 pm

    pertama kali dengar nama tempat tu. ingatkan nak cakap pasal buah kelapa sawit td. haha
    erk,tangan dia hancur tapi tak putus? tak dapat nk imagine mcm mana.. kena potong tak tangan kanan tu?
    semoga lepas ni company tu akan lebih berhati2 supaya kejadian serupa takkan berulang.

    nanti me citer apa yg berlaku sebenarnyerrr..
    thanx cek zura for ur concern..

  53. January 20, 2009 at 11:32 pm

    iskh. teringan ada tangan kawan termasuk kat dalam mesin tebu tu. Ya Allah. ngerinya..
    semoga anak saudara kamu selamat hendakNya..

    thanx abang fafa for ur concern.. insyaAllah

  54. AyUmi
    January 21, 2009 at 8:17 am

    ala, kesiannya. harap2 dia cepat pulih ^^”

    thanx akak ayumi tewww for ur concern..

  55. jue
    January 21, 2009 at 7:59 pm

    lerrr kelapa sawit ni nama pekan ke???/
    ingatkan die nak tunjukkan signboard yg kat tepi tuh ladang kelapa sawit huhuhu

    yes namerr pekan.. volleee gittewww

  56. January 22, 2009 at 7:27 am

    yeah… i saw this journalist. no wonder it was different… there are two versions… v1.3 and v1.9…

    now i use v1.9.. n i like it very much (n it seems u like it too.. lol)

  57. January 22, 2009 at 11:38 am

    uniknye nama tempat tu.. baru tau..xpnh tau pon sblm ni.. thanks en_me

    u r welkam my dear..

  58. January 22, 2009 at 3:40 pm

    pekan kecik Kelapa Sawit tu meninggalkan banyak kenangan… teringat pulak nak balik Kulai. Kat Miri ni pun ada tempat nama Kelapa Sawit…. macam mana boleh serupa ekkk?

    hi bro.. me will go to miri next week.. care to bring me around miri town?

  59. January 25, 2009 at 3:32 pm

    tgn kanan dia hancur???😮 sihh kesiannye dia bro.
    so dia mcm mane skang ni?

    dier baghu jerrr kuar icu.. masuk wad biaserr.. thanx for ur concernnn

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s