Home > Travel > pontian besar pontian kecil

pontian besar pontian kecil

big river, small river

Dulu masa zaman sekolah, rakan me pernah tanya me saja-saja. Rakan me yg tinggal di tengah bandar pontian. Dan me tinggal di kampung kubur di hutan belantara nun di sana itu.

en_me, ko tahu tak yg mane pontian beso.. yg mane pontian kecik..

me tergamam juga. me agak-agak pontian besar itulah bandar dan pontian kecil itu kawasan kampung-kampung kecil yg berselerakan diluar bandar itu.

en_me, sebenonye pontian kecik itulah bandonye. Ha ha ha.

Tapi sampai sekarang me pun ‘cacau, gawal, delusi, khilaf dan anggung’ juga. Kalau dari johor bahru atau batu pahat, memang ada penanda besar di tulis ‘pontian kecil’. Tapi bila tiba di bandar pontian, tiada pula ditulis ‘pontian kecil’ di mana-mana. Yg ada cuma ‘majlis daerah pontian’, ‘ibu pejabat polis daerah pontian’, ‘balai bomba pontian’, ‘stesen bas pontian’, dan lain-lain ‘pontian’ juga.

Yg me perasan ialah tanda sungai seperti diatas. Sungai pontian besar di sebelah utara menghala ke benut dan sungai pontian kecil sebelah selatan yg menghala ke kukup dan pekan nenas.

Bandar ‘pontianak’ itu di pulau borneo juga. Manakala ‘ kuala pontian’ terletak di pahang pula.

Alahai.

Categories: Travel
  1. jue
    January 22, 2009 at 12:18 pm

    hehe baru ku tahu ada pontian besar ada pontian kecil…
    hehehe bagus gak me buat posting camni kan..

    thanx to me.. ahaks

  2. January 22, 2009 at 12:21 pm

    memula ingat gambar tu menunjukkan dua signboard pada tempat yg sama.pelik juga.bil diamati, ade dua gambar berlainan.hehe..
    aku pernah pegi sekali rumah kawanku kat pontian kechil kut. pergi makan buah duku kat umah beliau.best! hehe

    maner ader pokok duku kat pontian kechil abang turtle tewww.. gerai cina jual buah duku aderlarrr.. perghhh

  3. January 22, 2009 at 12:22 pm

    hehe baru lah tahu…hehe

    ko dulu baperr lamerr dok kat johor abang nizam tewww.. ehehe

  4. January 22, 2009 at 12:25 pm

    Bangganye aku org buat entry pasal tempat tinggal aku!!! Hnss…hnss…hnsss… (idung kembang kempes)..

    takkan buat entri nak belasah n cari salah orang lain jakkks.. kannnns

  5. January 22, 2009 at 12:37 pm

    wah… susah jugak nak terangkan tu ya…

    gasaklah maksuu.. kannns

  6. January 22, 2009 at 1:19 pm

    just stopping by.. hehehe…
    pening plak tinguk sign board tu.. =p

    don fening fening one uooolsss..

  7. January 22, 2009 at 1:22 pm

    pontianak macam xde kene mengena je. haha.

    cuber buang ‘ak’ kat bakang dierrr.. ahaha

  8. January 22, 2009 at 1:26 pm

    dulu kecil sekarang mungkin dah besar hehe..

    lawaklarrr abang zinooo tewww.. ehehe

  9. January 22, 2009 at 1:32 pm

    wahhh…mencabarnya nk tgok signboard cam gitu…tambah2 utk manusia spt aku yg gagal subjek geografi…
    *macih sbb ziarah tadik….

    samer samer jugerr..

  10. January 22, 2009 at 1:54 pm

    pulau perhentian kat ganu puler..hehehhe

    ammvoiii cek nad tewww..

  11. January 22, 2009 at 1:55 pm

    he..23x lawak la pulak ayat last tue…
    bulan nov tahun lepas de lalu kat sinie.. tp menghala ke tg piai.. entry pasl tue pun xwat lg bro

    macamlarr me sorang jakkks yg rajin wat entri gittewwww.. ahaks

  12. January 22, 2009 at 2:13 pm

    Kampung ibu saya di Pontian Kecil… Kg. Dalam namanya… betul2 di pinggir bandar Pontian.

    kat sungai pontian kecil .. kannns

  13. January 22, 2009 at 2:14 pm

    pontian kecil lagi besar kawsannye dari pontian besar…hahahaha

    lawak larr ko.. uhuhu

  14. January 22, 2009 at 2:33 pm

    Duduk kat Pontian ker???

    me punyer kampung.. volleee gittewww

  15. January 22, 2009 at 2:56 pm

    pertama kali tengok sign board mcm. tu, tak pernah jumpa pun sebelum nih yg. macam tu…
    Ooooo kampung mu nang pontian yo….Pontian kan akeh wong bugis kan…”agah karibah”…i’am sorry

    it depends kang ustad.. pontian ke kukup tewww ramai bugisss sampai ader muzium bugis.. pontian ke batu pahat n muar akeh wong kito.. tau takperr uhuhu

  16. January 22, 2009 at 3:34 pm

    nape sign board tu mcm pelik? hihi..
    da lame xtgk blog me an.. sori eh? bape ari ni busy sket..

    aper yg pelik.. me yg tak fandai tangkap gambo one uooolsss.. uhuhu

  17. January 22, 2009 at 3:39 pm

    xde ah.. just xpenah jumpe sign board cm tuw.. hehe

    ooo gittewww..

  18. January 22, 2009 at 4:03 pm

    Dulu masa highway PLUS belum siap sepenuh, selalu jugak ikut Pontian kalau nak balik ke JB dari KL kerana nak elak jam teruk kat Ayer Itam.
    en_me Pontian kat mana? Kawan saya dulu ada kat Rimba Terjun.

    pekan nenas larr yb..

  19. January 22, 2009 at 5:00 pm

    lawak ke lawa en me?!??!?! hahahha…alahai..tak kuase mak gitewwww~~~~<- cubaan meniru en me..

    tiru tiru me larr fulakkks..

  20. January 22, 2009 at 5:05 pm

    ada org kecik ada org besar….
    huhuhu
    poning den memikirkannyer….
    huhuhu

    org besar tewww vip ker aper.. perghhh

  21. January 22, 2009 at 5:10 pm

    Bro, pontian besar dulu adalah tempat persinggahan utama kapal2, tapi bila inggeris datang..dia orang develop town tu..yang sungainya kecil ajek…itulah yang aku dapat tahu…sedara2 sultan ada kat pinggir sungai Pontian Besar tuh..

    gittewww erk..

  22. January 22, 2009 at 5:14 pm

    Canteekkk.. en_me ada banyak air_dia heheheheh

    korang mesti cakap me takdok kere_jer kannns.. uhuhu

  23. January 22, 2009 at 5:14 pm

    out of topic–> bace ape ek he…23x

    metrosexual ittewww larrr..

  24. January 22, 2009 at 6:09 pm

    ahhhh…
    confuse2…
    esok kalau lalu..mesti mau jengah…
    hahaha~

    silakan lalu cek zara tewww.. takdok saper nak larangggs

  25. January 22, 2009 at 6:16 pm

    bro, anak panah dia tak pernah aku jumpa lagi setakat aku belajar georgrafi

    anak panah? say wat.. me tak paham one uooolsss..

  26. January 22, 2009 at 7:05 pm

    lorr..ingatkan buang air ajer yg ada kecik dengan besar..huhuhu

    ahaha.. me tak dapek nak tolong one uooolsss..

  27. January 22, 2009 at 7:29 pm

    alahai.. macam2.

    macam2 aderr.. kaannns

  28. kenalan lama
    January 22, 2009 at 7:46 pm

    kalau ikut penerangan cikgu sekolah rendah dulu….nama pontian besar kerana pada zaman dahulu…kat sungai tuh merupakan perhentian besar….kapal dan lanun…kiranya port besar le…pontian kecil fulak…adalah perhentian kapal dan lanun yang kecil aje….tak tau le kenapa sebab saiz sungainya sama aje…itu le alkisahnya….tapi kerana air sungai pontian besar dijadikan sumber air paip…setengah-setengah kawasan kat pontian air minumannya terasa masin….

    tawarikh tewww joeee.. biler nak balek kamfongg nihh..

  29. January 22, 2009 at 9:29 pm

    thanks untuk info ini😀

    samer samer bro..

  30. January 22, 2009 at 10:19 pm

    uiks…ade plk yg kecik n yg besar nye… tah2 ade yg panjang n pendeknye jugak tak… cube en_me check mana tau kot2 ada… ekekekek😛

    panjang pendek katernyerrr.. uhuhu

  31. January 22, 2009 at 11:09 pm

    Wuwuuuu…
    Pontianak~

    harum sundal malam ittewww.. ekeke

  32. January 22, 2009 at 11:41 pm

    mcm same je arrownye…
    2 dalam 1??

    mestilarr samer dari syarikat yg samer .. iso 9001 tewww..

  33. January 25, 2009 at 3:38 pm

    err
    awat arrow mcm tu?
    kalau yonna kompem dah sesat kot :p
    arrow same je hee

    teww bukan arrow penunjuk jalannns.. teww arrow logo sungai atau longkang jakkks.. don kompius one uoolsss

  34. February 1, 2009 at 3:22 pm

    huhu..ade entry pasal my hometown!!!yes,mmg xde signboard pun kalau dah sampai pontian kechil sebb slalu org kat sana x bahasakan ‘Pontian Kechil’,just Pontian.undesrstood la tu Pontian kechil unless org ckp Pontian Besar,dh sah2 la mmg pontian besar..hahaha.jom lepak kat tambak!!

    ahaha gitewww erk..

  1. March 17, 2009 at 12:10 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s