Home > Travel > pineapple plantations

pineapple plantations

symmetrical view of gunung pulai
fima pineapple plantations, ayer baloi to bukit batu

Kelmarin me ingat nak tangkap gambar kebun nanas (ananas comosus / sativus) di pontian itu. Ikut jalan dalam. Dari bandar pontian – kayu ara pasong – parit sikom – ayer baloi – bukit batu.

Tapi seperti yg dijangka – buah cempedak dah jadi nangka juga. Banyak ladang nanas yg dulunya luas, kini sudah diganti dengan ladang kelapa sawit (elaeis guineensis.) Hasil pendapatan dari buah nanas sudah tidak begitu lumayan sekarang ini kan. Kilang nanas di pekan nanas pun bagai mati segan hidup tak mahu. [+ berita ]

Nota kamus dewan: sepatutnya dieja ‘nanas’ tapi ‘nenas’ pun boleh juga. Nanas ialah sejenis tumbuhan (buahnya boleh dimakan) .

Cerita lain, esok hari tahun baru cina. Selamat bercuti ya kawan-kawan.

Alahai.

Categories: Travel
  1. January 25, 2009 at 12:27 am

    da lame xbalik kg..
    ptut nye arini balik pontian..
    tp xbule plak..
    sObsOB..

    takperr, ko tak dapek cuti kerrr.. siannyerrr pontian kg katnerr..

  2. January 25, 2009 at 1:01 am

    tu la kan en_me..dh x menarik dan dah x besh lalu situ dulu masa kecik2 abah selalu bawak kita jalan jalan tengok ladang nenas tu ingat lagi mmg seronok coz kawan abah salah seorang penanam nenas..sampai luka-luka calar balar men kt ladang nenas tu..skunk ni dah x der dpt peluang cenggitu lagi dah..ape lagi skunk ni ladang tu slowly dah semakin pupus..huhuuhuh…

    pupus gittewww.. kannns

  3. January 25, 2009 at 1:32 am

    Selamat bercuti… =)

    cuti cuti mesia gitteww..

  4. January 25, 2009 at 1:33 am

    nenas buat jem dan jus buah nenas….sedap wooh!

    sodappp kannns..

  5. January 25, 2009 at 1:49 am

    uuuuuuuu…neeeeennnaass…..buat air best tuuu~~~

    air jus nenas memang best .. kannns

  6. January 25, 2009 at 2:33 am

    sedapnye tart nanas yang gulung2…

    ingatkan yg goleng goleng.. ehehe, me gurau2 one uoolsss..

  7. Tie
    January 25, 2009 at 6:50 am

    Oh ye laa…sekarang ladang nenas dah kurang… tak tahu apa sebabnya…
    Sayang, kan…nenas kita antara hasil makanan yang baik untuk dieksport.. rugi rasanya…

    dah banyak nenas brazil kottts..

  8. January 25, 2009 at 8:02 am

    baru baru ni ada keluar dalam paper kilang nenas atau nanas terbesar di johor telah di tutup kerana kekurangan bekalan atau kurang permintaan.. entah yg mana satu.. maka pekerja kilang tersebut buat demo.. alasan tutup tidak munasabah.. minta pengurus ladang tu patut di pecat dulu.. menyebabkan bekalan nanas berkurangan utk di proses.. bukan pekerja..
    kesian mereka..

    kalo pengurus kener pecat, saper nak bayar gaji pekerja kannns.. uhuhu

  9. January 25, 2009 at 10:11 am

    Teringat masa di Sarawak pagi-pagi dah ‘sarap’ dengan nenas🙂

    kat sarawak me makan nasi lemak, pulut bakar, karipap dan lain-lain.. nenas tak pernah lagiksss.. ehehe

  10. January 25, 2009 at 10:25 am

    Nanas banyak khasiatnye kan. Ada sorang kawan di ofis mengamalkan seks bebas. Dia selalu minum jus nanas dan makan nanas sebab tajam dan boleh elakkan dari mengandung.

    gitewww larr fulakkks..

  11. January 25, 2009 at 12:10 pm

    Hi en_me.. tima kasih cz sudi lawat blog dodon
    Me pon cantik2 gamba tu.. suka tengok..

    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..
    moga2 kiter leh jadik rakan siber yg baik baik.. gitteww

  12. January 25, 2009 at 12:15 pm

    wah…nmpak putih je pokok nanas tu.Albino kah? wakaka~ =p

    albino katernyerrr.. very derrr one uoolss..

  13. January 25, 2009 at 1:37 pm

    Tempat ni memang familiar… Kalu nak ke pakcik aku kat layang-layang, aku lalu sinilaaa. Tapi jalan dia.. ak aihh! Adventurous sungguh!

    sungguhhhh.. kannns

  14. January 25, 2009 at 3:40 pm

    happy holidays,bro😀

    you too cek yonna teww..

  15. January 25, 2009 at 4:45 pm

    Nanas … kat sini sebiji SAR 8 gitu ….. suruh wife guna Al Nanas dalam tin, dia tak nak , sebab dia kata kalau nak buat pajeri ker , ulam ker sedap nanas segar ….
    Hehehhee
    saya suka Nanas SERAWAK … Manniisssssssss

    me pong suker oghang serawak.. ahaha, taootaperr

  16. January 25, 2009 at 4:56 pm

    Geram lak tengok template WordPress. Lawa giler!

    terai larr dulu bro..
    btw, u should read my previous entri about [+ me hates blogspot ].. uhuhu

  17. January 25, 2009 at 7:03 pm

    first time nampak ladang Nanas..tue pun dalam gambar..huhu

    me wonderrr – ko dok manerrr.. uhuhu

  18. January 25, 2009 at 7:19 pm

    en me….sy suka mkn nanas tp tak suka makan kepala sawit…. huhuh…en me…. selamat bercuti….

    wat? kepala wat? uhuhu
    selamat cuti gaks akak idany tewww..

  19. January 25, 2009 at 9:01 pm

    Salam menziarah ye en.me. Yang terkini ada dimaklumkan.🙂 Nice blog ya..

    salam jugerr..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  20. jue
    January 25, 2009 at 9:27 pm

    selamat bercuti en me..
    wahh cantet ladang nenas ye…
    1st time nampak…
    tak pernah nampak pun real life..
    time kasih tunjuk gamba…

    macam kat citer matrix trology larrr fulakkks.. ehehe

  21. January 25, 2009 at 10:39 pm

    mase sy g pontian aritu…singgah kedai tepi jalan beli nenas2 yg dh potong je=)

    kat kl pong manyak perghh nenas potong tewww.. ahaks

  22. January 26, 2009 at 4:19 am

    ..rasa cam nak makan acar nanas la pulak~

    ngan nasi beriani memang sodappp.. kannns

  23. kenalan lama
    January 27, 2009 at 3:58 am

    sedikit sebanyak aku membesar dengan hasil nenas….pekan nenas…… pekan kelahiran ku…..

    orait joe..

  24. January 27, 2009 at 3:14 pm

    cantik nyaaa gambar tu.. huhu
    7tahun saya dok kat Johor tak penah la pulak nak merendek ke ladang nenas.. uhh, menyesalnya!!

  25. January 27, 2009 at 8:53 pm

    selalu gak lalu ladang nenas
    tapi tak terfikir nak amik gambar la. hehe🙂

  26. January 29, 2009 at 12:02 pm

    hmm

    bagi maza, maza lebih suka mengeja nenas berbanding nanas…..

    huhuhu….

  1. March 17, 2009 at 12:10 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s