Home > property > serindit rimba terakhir

serindit rimba terakhir

let him fly
no reason, thank you

Bulan lepas, me ada beli burung parakeet atau burung bayan atau burung serindit. Lima ekor kesemuanya. [+ previous story ]

Tapi seekor demi seekor burung menemui ajal dalam sangkar. Tidak tahu kenapa. Bukan tiada makanan dan air minuman yg me sediakan.

Minggu lepas tinggal lagi seekor burung dalam sangkar. Me tidak sampai hati. Baru pagi tadi me lepaskan juga.

Pascanota: itu burung budgerigar (melopsittacus undulatus ) me baru jumpa di zoo negara kelmarin (27th January 2009.)  [+ wikipedia ]

Alahai.

Categories: property
  1. January 26, 2009 at 12:35 pm

    eloklah en me lepaskan. sebab dunianya bukan didalam tapi diluar.

    vukaannn tok perhiasan.. kaannns

  2. January 26, 2009 at 12:37 pm

    en me, tapi kan kalau burung tu lahir dah memang dalam sangkar, boleh ke dia nak hidup sendiri macam tu?
    macam kucing mesti mati jika dibiarkan hidup sendiri begitu😦

    gitewwwlarr dilemma nyerr.. tapi baik mati kat luar .. kaannns

  3. January 26, 2009 at 12:51 pm

    mulia hati en me.. =)

    aminnnns..

  4. January 26, 2009 at 1:12 pm

    ayah saya dulu pun suka bela burung…burung tekukur..sekarang dah tak ada dah huhu

    ayah kaamooo ader lagi kerrr.. sori, me wonders..

  5. January 26, 2009 at 1:19 pm

    erm… bagus lah en_me lepaskan dia… dia pun nk bebas jgk mcm kita kan…🙂

    penjara quatanamao pong obama dah tutup .. kannns

  6. January 26, 2009 at 1:24 pm

    free to fly~ hopefully he/she will find true love outside steel cage~hehe

    gitewwwlarrr kannns..

  7. January 26, 2009 at 1:26 pm

    Tok kata tak elok bela burung dalam sangkar. Dia tak bebas. Rasanya tindakan en Me bijak sekali. Kalau dia rindu pasti dia pulang😉

    ko rindu tok takkks.. uhuhu

  8. January 26, 2009 at 2:34 pm

    mybe brung2 tu rase tertekan..terkurung..haiwan kalo tertekan leh mati tau..huhu..baguslh me lepaskan yg terakhir tu..mesti dia brterima kasih sgt wlupon tak dpt nk gtau..hehe..

    iyo kaarrr..

  9. January 26, 2009 at 2:57 pm

    maybe dia xsesuai hidup dlm sangkar kot..

    hm.. mesti dia berterima kasih pada abg me sebab melepaskan dia😉

  10. January 26, 2009 at 3:01 pm

    Waaa… cantiknya gambar tuuu! Aku rasa pun, ada baiknya dilepaskan aje burung tu… kesian terkurung…

    siannn kannns..

  11. Zen
    January 26, 2009 at 3:52 pm

    Tangan siapakah iteww?

    tak taoo taperr..

  12. January 26, 2009 at 3:54 pm

    Burung yang suka makan buah berangan.

    fuyohhh terer weiii pok li tewww.. ahaks

  13. January 26, 2009 at 4:34 pm

    bagus la lepaskan yg sekor tuh..
    kalo x mesti dea sedey tinggal sorg2..
    dlm sangkar plak tu..

    intan sodeyyy takks..

  14. January 26, 2009 at 6:42 pm

    kat umah aku pun ada seekor burung nie, tapi kaler ijau…en me nyer sumer kaler biru ker?

    sebelum yg kaler biru, ader kaler kuning n ijo.. gittewww

  15. jue
    January 26, 2009 at 7:10 pm

    maybe burung tuh tak serasi hidup terkurung.. tapi cantek la kaler burung neh….
    hmmmm treingin gak nak bela, tapi tak pandai la jaga burung nie..ikan reti la..

    fuyohhh, fandainyerr belerr ikaan tewwww..

  16. January 26, 2009 at 8:21 pm

    Wah…en_me lepaskan burung!! Nape x lepaskan sume skali sebelum satu2 menemui ajalnya…Cewah, sudah ditakdirkan mereka pergi dahulu seblom dlepaskan, nk buat camne kan?? Hehehe

  17. January 26, 2009 at 8:59 pm

    hmm..burung2 sebenarnye tak sesuai dikurung dlm sangkar…biarlah lepas bebas..anyway en_me ni kat mane ni sebenarnye, mmg dlm johor ke?sbb baca entry lepas2 ade pasal pontian, masai etc..

    gittewww larrr .. tp jangan caiyok sangat aper dalam internet one uoolsss

  18. Tie
    January 26, 2009 at 9:11 pm

    Hu hu…Tie pernah bela burung serindit…
    Satu hari punyalah rajin…cuci sangkarnya…, tetiba pintunya terbuka dan terbanglah serindit tu…
    Tie kelam kabut, terpekik2 panggil dia balik, tapi dia terus terbang tanpa menoleh pun…..Agaknya dia malas nak layan makcik ni…hi hi…

    ittewwwlarrr binatang namernyerrr.. sian mak tieww tewww.. kaannns

  19. January 26, 2009 at 9:12 pm

    bukan tgn en me…hahahaha…tgn siape itu…???

    tangan kaum kerabat larrr fulakkks.. vollleeee gittewww

  20. January 26, 2009 at 9:13 pm

    ermmm…en_me suka pelihara burung erkkk, bising dok burung parakeet tu? mesti burung tu becok sgt kot, sbb tu la em_me lpskan..ahaksss

    aiseh, bukaan sebab becok larrr ceka zieha tewww.. sebab yg lain dah mati one uooolsss.. uhuhu

  21. January 26, 2009 at 10:02 pm

    Baguslah dilepaskan, tapi kini raden bela ikan, tak banyak 5 ekor aje..burung xde tempat…

    gittewww kaannns..

  22. January 26, 2009 at 10:06 pm

    sgt cantik gamba tuh…wahhhhh *admire*

    thanx cek noli yg jeliterr tewww..

  23. January 26, 2009 at 10:09 pm

    mcm burung yg org india guna untuk tilik kan???
    rasanya la…
    huhuhu
    gambar cantik!
    tapi bagus la….setiap makhluk memerlukan kebebasan…tak gitu en. me???

    termasuk yg dalam penjara kaannns abang umar tewww.. ekeke

  24. January 26, 2009 at 11:15 pm

    bagus laa…kebebasan adalah milik setiap makhluk…~smile~

    takkan oghang jahat pong nak dilepaskaannn.. kaannns

  25. January 26, 2009 at 11:31 pm

    comel nye burung tu
    xpe la.. lps ni bela la kucing ke pulak😀
    kucing senang nak jaga lagi… kot? ehe~

    senang jagerrr katernyerrrr.. koser uuu

  26. January 27, 2009 at 8:47 am

    seriuously…aku suka kalau binatang di zoo kita tu dibebaskan,sian kat depa kan…

  27. January 27, 2009 at 11:15 am

    wahhhhhh……..ku ingin terbang bebas….nk jadi burung gaksss

  28. January 27, 2009 at 2:59 pm

    dari biarkan burung itu mati… lebih baik burung sendiri…😦 sedih sangat

  29. January 27, 2009 at 8:57 pm

    saya pun tak suka bela burung
    why not en_me juat buat rumah burung and then letak sangkar ada kekacang. sure beburung akan datang nanti. hehe🙂

  30. January 28, 2009 at 11:47 pm

    oh en_me, aku memang tidak suka pembela burung sebab burung memang dilahirkan utk bebas.

    baguslah ia telah bebas semula.

  31. buzzybug
    January 29, 2009 at 5:11 pm

    ooo… ini burung serindit rimba… banyak betul nama lain burung nie…

    sebenarnya ‘burung budgerigar’.. panggil je burung baji.. volleee gittewww

  32. February 1, 2009 at 1:47 am

    suka gambar ni.Cantik😀

    thanx cek nad teww..

  33. mohd fadhil
    May 5, 2009 at 9:08 pm

    salam me,sye ada bela burung macam ni,skrang dah membiak banyak.byg kan 1 induk bertelur 6 biji.mudah sangat menjaganya.sangkar 4’x4’x4′.sabut kelapa utk sarang.

    thanx bro.. ko ader blog tak?

  34. mohd fadhil
    May 11, 2009 at 9:51 pm

    aku xde blog, no contact aku 0148116823.kalau berminat nak bela semula,aku boleh beri sedikit idea.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s