Home > games, nostalgia > slumdog millionaire

slumdog millionaire

it’s a destiny movie, as well as an exhilirating experience (for me)
(picture taken from the world wide web)

Me telahpun membeli dvd haram*jadah filem ‘slumdog millionaire‘ itu.  Memang teruja. Filem yg menang lapan anugerah oscar tempohari.

Dan mengimbau kembali kenangan me menjadi peserta lapan tahun yg lampau. Walaupun hanya tiga soalan lagi menjadikan me jutawan. Pengalaman itulah yg tidak ternilai rasanya. [+ makcik nasi lemak pun tengok millionaire ]

Dalam filem tersebut, ada satu dialog yg membuat me berfikir sejenak. Bila imbasan kembali peristiwa rusuhan antara penganut hindu dan islam di india. Jamal Malik (lakonan Dev Patel), hero tersebut memberitahu polis yg membelasah dan menahannya,

kalau tidak kerana Rama dan Allah, mungkin ibu saya masih hidup..

Alahai.

Categories: games, nostalgia
  1. March 2, 2009 at 12:18 am

    makna nya tak ada rezeki…. cuba lagi..

    sodeyyy kannns.. nak cuberr lagikks, tp gamshow tewww dah takdokk larr fulakkks.. uhuhu

  2. March 2, 2009 at 12:20 am

    maknanya tak ada rezeki… cuba lagi…hehe

    wah abang zino, double shot ghitewww.. me sukerr me sukerr

  3. March 2, 2009 at 12:24 am

    alahai…
    boleh cuba di waktu akan datang en me itew..=)

    insyaAllah.. nak cuberr lagikks, tp gamshow tewww dah takdokk larr fulakkks.. uhuhu

  4. March 2, 2009 at 12:26 am

    me ade feeling2 berada dalam filem tu tak??
    bygkn en me berada di tempat jamal malik…
    dan menang 1 juta ittew…
    voley??

    dalam filem tak pernah, dalam tv dgn datuk jalaludin hasan tewww pernah.. voleeee ghitewww chekgu

  5. March 2, 2009 at 12:34 am

    ape maksud jamal malik pd ayat nye itu…??

    maksudnyerr, disebabkan perbezaan agama, penganut hindu telah membunuh ibunya.. sodeyyy kannns

  6. March 2, 2009 at 12:45 am

    Wo~
    en_me dah beli dvd SM tu!! best2..heheh~

    ko tanyerr kerr ko jawab kerr.. very derrr uhuhu

  7. March 2, 2009 at 1:24 am

    teringin sangat nk tengok…
    btw, buletin utama ade tnjuk kesah derang di sebalik movie tersebut..sangat daif…hu2

    me tak tengok buletin utama larr fulakkks.. memang real kannns, tp yg paling me sodeyyy, bilerr ader kanak2 yg sengaja dicacatkan mata, dipotong kaki semata2 disuruh jadi pengemis jalanan..

  8. March 2, 2009 at 1:34 am

    Tak pe lah…ada kebaikan semuanya itu. Allah maha mengetahui..

    insyaAllahhh.. me insaf dgn kekurangan n kelemahan diri me yg inihhh..

  9. March 2, 2009 at 2:21 am

    hye en_me ittewww..lamanyer x singgah blog akk ekkk..lupe akk ke…..ekekekekeke

    akak me ittewww.. saperr bilannngggs.. ammvoiii

  10. March 2, 2009 at 4:52 am

    Cahaya suka cerita ini. Sangat bold!

    akak cahaya dah tengok larrr.. kannns..

  11. March 2, 2009 at 6:21 am

    hermmm belum tengok cerita ni lagi… kena tengok nanti ni

    jangan tak tengokkk.. ghiteww

  12. March 2, 2009 at 7:04 am

    saya belum beli lagi dvd ni:)

    lima hinggit jakkks.. ihihi

  13. ain
    March 2, 2009 at 8:03 am

    pengalaman yg hebat kan bila berada di kerusi tu. Akak pun dh tengok citer ni. memang best!

    lagikks best kalo dapat duduk kat kerusi ittewww.. tau takperrr.. ehehe

  14. fizah
    March 2, 2009 at 8:35 am

    nk tgk SM tp xsmpat..tgk upin ipin.mmg best!

    me pon tengok geng semalam – citer kartun jakkks, tapi bangga macam kiter sendiri yg buat filem tewww .. kannns

  15. March 2, 2009 at 8:36 am

    salam me
    emmm best tak cerita tu, saya pun mcm nak gi cari DVD filem tu juga lah…

    kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww..

  16. March 2, 2009 at 8:55 am

    best ke…dah lama nak tgk tapi takde kesempatan lagi..jom en_me kita gi panggung…ehehehe…

    ayyoooo.. ajak ajak me larrr fulakkks.. uhuhu

  17. March 2, 2009 at 9:14 am

    Eiii besnya dah nengok SM! Bes tak filem tu?

    kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww..

  18. March 2, 2009 at 9:27 am

    Tak berkesempatan lagi nak tgk cerita tu. Kalau dah 8 anugerah Oscar. mesti best tu kan. Me penah masuk who want to be a millionaire?

    klik link makcik nasi lemak ittewww.. tau takperrr.. ehehe

  19. March 2, 2009 at 9:28 am

    so.. ade rasa mau pegi mumbai? hohoho

    jangan taknak balik nanti one uoolsss.. ekeke

  20. yus
    March 2, 2009 at 9:35 am

    nnt nk pnjm dvd iteww voleyyy? hehe…

    ammvoiii, pinjam pinjam ghiteww..

  21. March 2, 2009 at 10:10 am

    teringin nak tinguk!! huhu..

    ko nak tengok aperrr.. ekeke

  22. March 2, 2009 at 10:40 am

    en_me, syiOknye dapat masuk tv =)
    menang kalah takpe (ye ke? =p), janji dapat masuk tivi ahaks!

    tak dapat digambarkannn kegembiraann ittewww.. ahaks

  23. March 2, 2009 at 10:49 am

    wa..kena pegi carik dvd haram jadah ni di pasaran gelap!

    kat today’s market berlambak gilerrr one uoollsss.. ekeke

  24. March 2, 2009 at 11:11 am

    ye ke bro_me ade masuk rancnag ittew huhuh sungguh ku xtau.. xpe bro.. tiada sesuatu yang ada didunia nie senang walaupun ianya berkaitan dgn Rama & Allah

    xtau takperrr.. ekeke

  25. March 2, 2009 at 11:39 am

    part dia terjun dalam taik memang tak bleh blah…..
    amitabh punya pasal..

    sebab tewww amitabh bachan taknak berlakon dalam filem itewwww.. kannnns

  26. March 2, 2009 at 11:41 am

    mungkin maksud jamal, Rama dan Allah itu pertelingkahan dua puak yang berbeza agama yang menyebabkan ibunya mati.

    me dah sebut kat komen atass tewww..

  27. March 2, 2009 at 12:04 pm

    tringin nk tgk…tp blm bkesempatan…

    sempat sempatkan diri anda.. ihihi

  28. March 2, 2009 at 12:11 pm

    kalu tidak en me boleh movie pasal en me dan menang arward kat oscar

    ghitewww larrr kannns.. ekeke

  29. March 2, 2009 at 12:32 pm

    kalo en.me sudah millionaire…mahu blogging lagi kah???hihi

    sekang pong dah millionaire perghhh.. juta juta ghupiah ghitewwww.. wakaka

  30. March 2, 2009 at 12:36 pm

    tak pa sat lagi saya p cari dvd dia

    ko nak carik katnerrr.. kat bombay kerrr.. ehehe

  31. March 2, 2009 at 12:38 pm

    alahai en_me…kenapa tak guna talian hayat?? huhuhu

    saperr katerrr.. ammvoiii.. talian hayat pon tak dapek nak nolong weiiii.. uhuhu

  32. March 2, 2009 at 1:25 pm

    en_me..send la kat aku dvd tak ori tu .. hehe..
    boleh tak??

    tapi gambar memang crystal clear one uoolsss.. tak rugi bayaq lima hinggit ghitewww.. ehehe

  33. March 2, 2009 at 2:27 pm

    dah byk kan dialog yg seumpama itu dlm citer2 hindustan. tp sy tetap suka SRK smp kini..hehe

    ammvoiii, akak intan tewww.. datuk SRK ghitewww

  34. March 2, 2009 at 3:59 pm

    best nau ke citer ni en_me? nak tgk maleh. Tp ari tu akak layan tgk upin ipin. kelakau sungguh!!

    hi akak ilazz tewww.. kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww.. citer ‘geng’ tewww kann citerr kartunnns .. ekeke

  35. ain
    March 2, 2009 at 4:17 pm

    bila link mak cik ns lemak..suddenly akak boleh ingat hari bersejarah awak itu. Tahniah!!

    nasik dah jadikks bubur akak ittewww.. thanx anyway

  36. March 2, 2009 at 4:21 pm

    cdg nk download la cerita nie.. dh byk blog n paper ceritakan pasl nie…sorry bro mmg terlepas pandang la dunia hiburan sekarang nie..fokus kat kerje je

    hingatkan citer pasal me yg inih.. ihihi

  37. March 2, 2009 at 4:55 pm

    en me
    bes ke cerita ittew en me..??

    hi ibu ika tewww.. kalo tak best, takkan menang sampai lapan anugerah oskar ghitewww.. fenatt tau me jawap komen komen yg samerrr

  38. March 2, 2009 at 5:05 pm

    apa kejadah beli dvd haram jadah????
    errr…. gambar klear tak? beli kat ner?
    en_me tak menang ler?

    ahaha maksu tewww.. walopun dvd haram, gambar memang clear jempolll leh nampak bulu2 ghitewww.. beli kat tempat rahsia larrr..
    me tak menang katernyerrr – sodey tauuu..

  39. March 2, 2009 at 9:38 pm

    uit?
    ade org kate cite iye sgtlah tak bes.
    beli yg pirate ye?
    […]
    hehe..😛

    kalo tak bes, naper leh menang anugerah oscar sampai lapan ketoiii.. ammvoiii

  40. March 3, 2009 at 12:07 am

    hmm tk tgk lg la..nanti nk g tgkla..huhu

    ko nak tgk ngan saperrr.. uhuhu

  41. March 3, 2009 at 11:44 am

    Kalau rancangan teewww dah takde, apakata me masuk pulak Roda Impian.

    aper kelass roda impian.. ooops, maksud me abang yb tak nak terai kerrr.. ekeke..

  42. March 3, 2009 at 11:50 am

    Ok tu, mudah2an masih diparengi waras… Kalau dah tengok antar lah pos laju kat kawan..kawan nak tengok gak… kehhhhh

    ko aderr maserr nak tengok kerr.. hmmm

  43. March 3, 2009 at 12:39 pm

    nak g wat report sat .. ada lanun
    errrrkkk leh pinjam itu dvd tak?

    ko nak watperrr.. hmmm

  44. March 3, 2009 at 1:40 pm

    eh?

    naper terkezot bro..

  45. March 3, 2009 at 1:52 pm

    perrghh…[…] wooo….hehhehe…tak sangka rupanya dah almost millionaire…hihihihih…belated congrats!

    alhamdulillah bro.. lagikks tiga soklan tewwww..

  46. March 3, 2009 at 2:29 pm

    waaa…x sangka x sangka en.me pon hampir jadik jutawan segera
    agak2 datuk SRK tuh nyesal x tolak twrn blakon ritu ek? ngee

    kan dierr dah bilang taknak belakon dlm filem yg menjijikkan ghitewww.. ekeke

  47. March 3, 2009 at 3:09 pm

    Tak tahan masa Jamal di zaman budaknya terjun ke dalam…erkkk..
    owhh sunggu tak sangka dia sanggup terjun…uhuh

    gara gara nak dapatkan otograf amitabh bachan yg sungguh fofular ghitewww .. kannns

  48. March 3, 2009 at 3:31 pm

    out betul2 out nye—> siapa yg SNA tue ek he..23x bro2

    saper lagi kalo bukan yg empunya blog tewww.. ehehe

  49. March 3, 2009 at 4:24 pm

    assalamualaikum..
    ramainya dropkan komen kat sini.. glamer abis mr. me ini…
    pinjam dvd eh?…. hehe…

    ko pong drop komen kat sini pergggh.. thanx one uooolsss.. tanperr kawan2 yg best best ghitewww, saperlarr me yg inih kannns..

  50. sHeqa
    March 3, 2009 at 6:02 pm

    seronoknya…
    hurm, ayatlast tu agak mencengkam jiwa.

    sonok yg atasss.. tak sonok yg bawah ghitewww.. uhuhu

  51. iza
    March 3, 2009 at 6:43 pm

    Amvoih awal bang me beli…pirate pun boleh laa, janji bleh tengok..nak pi usya kat pasar malam jugak lah..alahai

    pergilarrr, kalo tidak ko akan menyosalll .. (macam iklan shampoo ghitewww, ehehe)

  52. March 3, 2009 at 7:59 pm

    Wah! saffa tringin sangat nak tengok cerita ni.. ada yang kata best.. ada yang kata bukan yang terbaik.. kat intenet takder ker?😛

    me tak fandaiii download dr internet ghitewww.. uhuhu

  53. buzzybug
    March 3, 2009 at 8:16 pm

    saya tengok dah citer ni… scene yang dia nak jumpa amitabachan tu.. ewwww

    malu malu nak citerrr .. ghitewwww

  54. March 3, 2009 at 8:24 pm

    mmg amat2 besh ek citer ni…..tiba2 xcited nk tgok….

    quality beb.. quality itewww

  55. March 3, 2009 at 9:02 pm

    Hi En.Me, thanks sudi singgah di blog saya. First time saya jumpa blog yg terlalu ramai pengikutnya. Salute u bro..😉

    berkawan biarlarr behibu ghitewww..

  56. March 3, 2009 at 10:55 pm

    berbaloi tak kalau aku un nak beli dvd haram jadah tu. kat tempat aku masih ada beberapa tempat dimana penguatkusa tempatan menerima duit kopi untuk buat-buat tak nampak aktiviti cetak rompak ni

    tepuk dada tanya selera.. selagi ada pelanggan, selagi ittewww aktiviti lanun takkan pupus.. kannns

  57. March 4, 2009 at 9:56 am

    wahhhh menang […] eh en_me.
    sungguh power lah ! hehe🙂

    thanx knizam, subscribe me punyerr youtube tewww.. tp me lamerr tak update one uooolsss.. uhuhu

  58. March 4, 2009 at 1:43 pm

    oh, patut la hati ni rasa nak sangat tgk cerita slumdog millionaire ni, rupanya teringat en me pernah berada di tempat tersebut la.
    dah copy cerita tu dari office mate semalam, malam ni bole la tgk😀

    citer lamer tewww .. ko patut tengok filem nih, bukan sebab me, tp memang jempolll ghitewww..

  59. March 4, 2009 at 6:55 pm

    fara pown tingin nk gak tgk kehebatan cite nie..en_me.. pinjam cd…huhuhu

    bak address kamooo.. uhuhu

  60. March 5, 2009 at 11:03 am

    ade citer ni dalam hard disk…
    tapi xpernah tgk sbb igtkan citer,cm plot hindustan…hehe
    mungkin lps ni kene tgkla SM…

    jangan cakap me tak bilang one uooolsss ghitewww..

  61. March 5, 2009 at 2:26 pm

    um penah jd pserta milionnaire? wow hebattt

    taklarr sampaiii terjun dalam jambannn ghitewwww.. wiiiiieee

  62. March 5, 2009 at 10:21 pm

    pakcik kayo. gitewww

    cubaan tewww bro.. ohoho

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s