Home > Friends > keturunan arab

keturunan arab

how to choose a meaningful name for your muslim baby

Memang dulu ramai rakan sekerja ekspatriat datangnya dari filipina. Sekarang makin ramai designer dan jurutera dari indonesia. Mungkin malam boleh panjat bangunan jadi kontraktor pula kann pak. He he he, me gurau-gurau saja.

Tapi bulan lepas, di jabatan me ada seorang pelatih bakal jurutera. Dari negara iraq yg sedang dilanda musibah perang itu.  Alkisah diceritakan, keluarga beliau dari golongan yg berada lagi hartawan dan sedang menetap di australia pula.

Kelmarin, rakan sekerja me, kML, baru dikurniakan cahaya mata. Sudah diberi nama, tapi tidak pasti maksudnya. Jadi, me saja tolong tanya pelatih iraq itu. Baru me tahu, orang iraq berbahasa arab juga. Bukan bahasa parsi seperti orang iran.

arissa (اريسا ) = berkenaan putera raja
areesya = bukan bahasa arab

Alahai.

Categories: Friends
  1. April 11, 2009 at 12:22 am

    saya bukan berketurunan Arab..tapi wong ponorogo

    podo podo waie.. mugo-mugo pekoro seng apik dadi kenangan sampek kapan-kapan. ehehe

  2. April 11, 2009 at 12:23 am

    yeah..yeah…!
    komen ana nombor wahid!!
    dan nombor dua juga..

    tahniah jugerr.. keep it up chekgu itteww

  3. April 11, 2009 at 12:31 am

    hihi.. orang iraq memang berbahasa arab..🙂

    me baghu tahu.. ingatkan cakap parsi..

  4. April 11, 2009 at 12:48 am

    nak letak nama melayu…kuntum..hehe

    kuntummm, angkat jemuran, hujannn dah turuunnn.. ehehe

  5. April 11, 2009 at 12:50 am

    nk kawen ngan Orang arab la cenggini..hehe~

    intan dah aderr calonnn blomm.. ekeke

  6. April 11, 2009 at 1:00 am

    zaman sekarang lebih cenderung menamakan anak-anak mereka berejaankan nama penjajah. Mungkin sedap didengar tanpa menyedari nama berkenaan bermaknakan sesuatu yang mengaibkan.

    penjajah kristian tewww..

  7. April 11, 2009 at 1:09 am

    Oh..
    Begituuuuuuuuuuuuu~

    ghiteww larrr..

  8. April 11, 2009 at 2:05 am

    huhu..ingin mau kembali ke zaman kegemilangan islam dulu..uhuk..

    syahdunyerr.. uhuhu

  9. loq
    April 11, 2009 at 3:09 am

    oh cute name arisa tu😀

    cute kannns..

  10. April 11, 2009 at 6:03 am

    ramai nak nama sedap je. tu pasal letak areesya semua. Tapi arissa pun dah sedap.😛

    orang nak glemer jakkks..

  11. April 11, 2009 at 7:03 am

    kat tempat zino ada sorang Doktor dari Iraq.. bila firstime jumpa dia berbelit lidah nak explain dalam inggeris.. dia senyum je habis je zino cakap dia jawab
    “ada apa apa lagi?”.. laaa dia tau pun cakap melayu hehe..

    teringat ada youtube tunjuk pak arab kecek kelate tewww.. ehehe

  12. April 11, 2009 at 7:17 am

    wpun student post grad sini ramai org arab…tp malas nk ada contact gan student…hehhe…me tanya sat…ILHAN gan IDLAN makna apa?…

    tanyerr me larr fulakkks.. uhuhu

  13. April 11, 2009 at 8:10 am

    Oh Arissa.. Macam selalu juga dengar. Bunyinya sedap lah.

    sedap kanns..

  14. April 11, 2009 at 8:10 am

    aku da berangan sok ada anak nak letak nama arissa laa.. so sweet =)

    kena carik bapaknyerr dulu .. ehehe

  15. April 11, 2009 at 8:44 am

    aku nampak iPhone dalam itu gambar.hehe..

  16. ain
    April 11, 2009 at 8:58 am

    akak nak sgt namakan ank akak yg bongsu sara, tp bapaknya enggak mau!!!huwaaaaa!!!!

    mungkin taknak luka lamerr berdarah kembali tewww.. uhuhu

  17. April 11, 2009 at 8:59 am

    Rozita ~ bahse arab ke ni? or bahse jawa ke?

    chantekk namer melayuu tewww..

  18. Tie
    April 11, 2009 at 9:06 am

    Ooo….tak pernah jumpa orang iraq. Orang banjar pernah laa….

    ohoho, kak t citerlarr pasal orang banjar teww..

  19. April 11, 2009 at 9:39 am

    nama anak kenala pilih yang bagus bagus … yang ada makna… hermmm…. aku belum kahwin … so tak perlu fikir tu semua lagi… ehehehhee

    ko nak kawenn takkks.. ehehe

  20. April 11, 2009 at 9:59 am

    Bukan keturunan Arab tapi muka iras arab.. hehhehe
    Suka nama AWATIF.. jelas bunyi arabnya…

    bukan sharifah kannns.. ehehe

  21. yus
    April 11, 2009 at 10:15 am

    dh lm tinggalkn bhs arab..skrg ni dh bebelit nk ckp arab…

    ahlan wasahlan..

  22. sebaliktabir
    April 11, 2009 at 10:20 am

    Betul la…ejaan nama anak sekarang lebih kebaratan..asal sedap bunnyi je…
    Ermm…harapnya aku tak tergolong macam tu..
    Nama aku maknanya “yang terpuji,yang terpelihara”. hehehe🙂

    salam abang mahfuz ittewww.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  23. April 11, 2009 at 11:00 am

    nama putera2 kay depannyer Muhammad…
    guna nama2 klasik jer.. arissa nama anak buah kay yg byk cekadak tuh, hehehe…

    muhammad namerr yg suci .. tp panjang sangat nak dituliss

  24. April 11, 2009 at 11:26 am

    org skang main taruk je nama ape2 asalkan sedap..tp maksud x elok. hmm…

    kannns.. hmmm

  25. April 11, 2009 at 11:34 am

    noli baru dpt nephew baru smlm..lom ade nm lg..
    salam en_me itteww..

    salam jugerr cek noli itteww..

  26. April 11, 2009 at 12:04 pm

    fuhhhh iphone yg menawan la. hehe🙂

    ehehe.. nanti me citer one uoolss

  27. April 11, 2009 at 12:34 pm

    mcm2 name arab y femes skg…

    femes n glemerr ghiteww..

  28. April 11, 2009 at 1:24 pm

    aku ni jawa tp tek reti ckp jawa sbb kat kedah kurang jawa ler, aceh ramai ler

    yg penting islammm kanns..

  29. April 11, 2009 at 1:59 pm

    nk pinjam nk godek2 iphone ittew en me….
    voley kannsss??
    huhu

    chekgu gi jakks kat low yatt yg berlambakk tewww.. ahaks

  30. April 11, 2009 at 3:54 pm

    arrasso? maknanye paham dalam korea hehehe

    aper maknernyerr..

  31. April 11, 2009 at 3:59 pm

    Wah…en_me ada i-phone

    nanti me citerr one uoolsss..

  32. April 11, 2009 at 6:03 pm

    ade kucing parsi umah kawan dia xpandai berbahasa parsi.. die tau miaw2 je..
    keh keh keh😛

    die ader cakap nak ‘cheezburgerr’ ghitewww.. ekeke

  33. April 11, 2009 at 6:23 pm

    rasanya dah takde peluang nak gunakan buku itewww

    wat cucu larr fulakkks abang yb tewww..

  34. April 11, 2009 at 6:27 pm

    best dapat baby!!!!!
    huhuhuhu

    nak jagerr teww yg tak best kannns.. uhuhu

  35. pastipusat
    April 11, 2009 at 9:54 pm

    ok bro,mudah2an diparengi waras, pakcik aku kawin dengan org arab, anak2nya hudung mancung,aku mancung gak tp kedalam…kehhh,seminggu ke Kem Tok Sakah, perkhemahan Kebangsaan..makin hitam Raden..

  36. April 11, 2009 at 10:05 pm

    wahhh…cantik gitu name tuh…best2…=)
    mcm watak dlm cite matahari d tv3 la…huhu…

  37. April 11, 2009 at 11:24 pm

    i phone.. iphone.. idaman gue.. huhu

  38. April 13, 2009 at 7:59 pm

    wah ..bagusnya….contohnya menggunakan Arisa…ada beza kah Arissa dan Arisa?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s