Home > myself > the secret to building a popular blog – parte deux

the secret to building a popular blog – parte deux

because you are friendly
on my neighbor’s house gate

Me ada seorang blogger ni. Pangkat pakcik juga. Hari-hari tanya bertubi-tubi.

enchek me, mcm mana nak bagi blog hit? bagi org masuk komen ramai?
x komen pun, takpa, janji meletup. cuba bagi tips sikit.

Tapi kalau tiada yg komen, macamana nak meletup? Sebenarnya, me yg ini tak pandai. [updated. 150826, me padam ayat ni nmpk sombongla pulak ;( ] Tapi, petua mudahnya macam ini ya pak andak.

1. letak gambar atau foto yg berkenaan topik
2.
guna ayat-ayat ringkas (walaupun gambar dah cun, ceritalah sikit weiii)
3. berkenaan realiti kehidupan
4. jangan terjah dan kutuk-kutuk sesiapa kalaupun kita benci sangat (jangan sebut nama)
5. jangan jaga tepi kain-kain ittewww
6. jangan gedik-gedik komen blog orang
7. kalau tahu orang itu blogger jenis kurang ajar, elakkan mereka
8. jangan gatal-gatal tulis blog pasal orang lain, sebab kat sini bukanlah tempat mengumpat gosip gitu
9.
blog lah selalu, hari-hari pun tidak mengapa (bak kata uncle kamal, less blog a day, will keep friends away)
10.
kalau nak pinjam gambar atau trademark dia dalam blog kita, tanya dia dulu (kan atok kanns)


and because you are so lovable
last weekend at pasir gudang lake

Alahai.

Categories: myself
  1. April 27, 2009 at 12:43 am

    patut la en me popular..byk petua gitu..huhu

    maner aderrr..

  2. April 27, 2009 at 1:05 am

    woo…
    banyak petua en me itew..
    kena simpan dan amalkan nih~

    jangan sampai basahhh.. ammvoiii

  3. April 27, 2009 at 1:24 am

    waa…brilliant laa en_me…liza bz sket…lame dah x jenguk sini…nway blog en_me tetap hit kann…

    jangan sampai luperr blog me one uoolsss..

  4. April 27, 2009 at 1:49 am

    en_me…
    blog norma mmg tak byk visitor mungkin sebab norma sendiri tak sempat nak ‘say’ hi! kat bloggers lain yang norma singgah.
    Normally I am just a silent reader. But I do have a list of specific blog pages that I religiously follow with a few hiccups though…but still sticking to it(those)..
    …and yours is so much too good to be missed out.
    Be sincere, be fair, say good and nice things…keep the odds one to yourself.
    Happy writing everyone!

    uhuhu, terharu sungguhhhh..

  5. April 27, 2009 at 3:32 am

    betol betol betol ittewww…
    hak3..😉

    betoiii jewww.. ahaks

  6. April 27, 2009 at 4:25 am

    dgr tuu…
    tips dari en me yg fofuler itteww…
    kannss??

    ahaha, tips orang tak fandaiii ghitewww..

  7. Tie
    April 27, 2009 at 7:12 am

    Ooo…nak tambah satu, boleh tak ??
    Kena selalu mesra gitew….ekekekee…..

    ammvoiii kak t yg jeliterr one uoolsss.. ahaks

  8. April 27, 2009 at 8:14 am

    resepi yg cuba di amalkan..

    petua abang zino taknak share kerrr.. hmmm

  9. April 27, 2009 at 8:21 am

    KLu dia nk lari jugak nak wat camane..kan?

    biarlarr dierr larikks.. kalo memang barang yg baikk ghiteww, insyaAllah dierr akan kembali juerrr..

  10. April 27, 2009 at 8:37 am

    oh..ada petua rupanya..
    kita main bantai aje

    sodapp takkks.. ahaks

  11. April 27, 2009 at 8:50 am

    betui3X…..setuju3x…

    hmmm..

  12. sebaliktabir
    April 27, 2009 at 9:01 am

    yg penting tulis dan komen secara jujur…
    tak elok kutuk-kutuk kan…

    tau takperrr..

  13. April 27, 2009 at 9:01 am

    oooo , gitu ker …
    tapi saya selalu kekurangan idea nak menulis ..

    penipu.. ehehe, me gurau2 one uoolsss

  14. April 27, 2009 at 9:03 am

    mmg fofular…;)

    alala.. saperlarr me yg inih tanperr kawan2 yg best2 spt kamooo..

  15. April 27, 2009 at 9:17 am

    ‘blog lah selalu, hari-hari pun tidak mengapa’… Dah lama tak hupdet blog…😦

    takpe, janji hepi kanns..

  16. April 27, 2009 at 9:24 am

    cik jangan minum ais pon petua kansss? uikuikuik..

    petua orang baru kawenn tewww.. ammvoiii

  17. April 27, 2009 at 9:34 am

    ada petua sakit gigi tak incek me? sakit ya amat ni

    aderr.. gi jerr spitall dungung tewww.. uhuhu

  18. ain
    April 27, 2009 at 9:35 am

    amboi…berjela gak petua!! tahniah sbb blog me disukai ramai. akak pun sukaaaa!!!!!

    thanx akak yg selalu singgah2 jenguk2 komen2 itteww..

  19. April 27, 2009 at 9:35 am

    kdg2..terkutuk org jg kat blog..hehe…ya ampun…cuma guna la ayat yg cantik sket, tak gitu enme ..🙂

    hmmm, tak dapekk me nak nolong one uoolsss..

  20. April 27, 2009 at 9:47 am

    terima kasih en_me. pakndak try cuba buat apa yang me petua tue. pasal trademark tue, hehe, sebelum pakndak jumpa blog me, pakndak dah buat style gambar panjang ukuran 470×180 dlm blog lagi satu. mls nak update blog nu, pakndak buat kat blog nie. jadi maaf la kalau tersama trademark. syukron en_me.🙂

    ittewwlarr.. sib baik me tak terus saman kamoo..

  21. April 27, 2009 at 10:11 am

    thanks for the tips amat berguna

    anytime bro.. anytimee

  22. April 27, 2009 at 10:43 am

    tips yg nmpk sgt ringkas dn mcm boleh pikir snirik..tp sbnrnye rmi org abaikan! saya suke #4 tuh..huhu mmg betul! yg tu mmg saya cubeeeee sesgt pegang smpi arini..nak nak lg kami ni buat biz..harus lbh berhati²!

    remeh kannns..

  23. April 27, 2009 at 10:50 am

    Nak letak gambr cantik2, tapi takde dslr.. Uhuhuhu.

    tak semestinyerr cun kalo pakey dslr.. tengok kaki larr jugerrr.. uhuhu

  24. pB
    April 27, 2009 at 10:53 am

    ada ambik kelas photography ker ??

    takdok kelass photo ghitewww.. percaya takks..

  25. ije
    April 27, 2009 at 11:00 am

    oww tip mahal ni!~ =D
    boleh dipraktikkan. thx en_me

    thanx to me.. ahaks

  26. April 27, 2009 at 11:20 am

    Niat Abang long sewaktu buka blog ialah untuk berkongsi maklumat.

    abang long kater nak address me? me tunggu lamer taooo

  27. April 27, 2009 at 11:30 am

    yeahh..petus y bagus tu en_me….sy sokong…

    sokongan anda diterima.. ahaks

  28. April 27, 2009 at 11:31 am

    ayoo..pic adek ekcil y sgttt comel..

    chomeyy n nakal gilerrr tewww..

  29. April 27, 2009 at 11:53 am

    tips yg menarik.😉
    salam ziarah🙂

    thanx cik maniss .. singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  30. April 27, 2009 at 12:25 pm

    wah siap ade petua ^^
    tp kan, blog saye mmg tmpt tulis cerita >_<
    jd kalau nak buat entri pendek tu susah laa~

    ahaks.. dah aderr lamaran dari obersie teww kirerr berjaya tewww

  31. April 27, 2009 at 1:09 pm

    suka melawat blog en_me yang ada gambar cantik2 dan entry yang simple gitteww…

    thanx akak ajwa tewww..

  32. April 27, 2009 at 1:11 pm

    kena ikut petua nie🙂

    mama jangan luper ayam putih itteww.. ahaks

  33. April 27, 2009 at 1:24 pm

    popular tu subjektif yang penting masyuk kan en me gitemwwww

    aper yg masyukkk.. masyuk hangin kuar asap ghitewww

  34. April 27, 2009 at 1:38 pm

    Good tips bro…satu lagi yang aku rasa nak jadi blog popular, kena kasi mcm blog ko nih..ramai pengikut…😉

    it’s not an overnight success.. actually it’s been two long years of nights (malam-malam yg panjannggg)..

  35. April 27, 2009 at 1:41 pm

    awat bro_me xelak dari kite ek he…23x lg satu tip yg menarik..biarlah blog anda berbentuk santai dan sesuai untuk semua peringkat umur..betul x bro

    naperr nak elak fulakkks.. korang cool perghhh

  36. April 27, 2009 at 1:47 pm

    out of topic–> xpe bro.. baru malam td dok hebat diperkatakan di tv.. huhu bro kne take note nie huhu…. kite pun riso2 je nie

  37. April 27, 2009 at 1:54 pm

    ptt la blog die ngetop..
    byk sgt petua dia..
    hik3

    hi dak glamor tewww.. auchakk

  38. April 27, 2009 at 2:19 pm

    wah. banyak petua en_me.
    huhu.🙂
    salam hari isnin en_me tu!

    salam jugerr echah..

  39. April 27, 2009 at 4:46 pm

    Akak suka blog me sebab banyak gambar-gambar menarik espcially tempat-tempat yg me kunjungi. Dan ada pula gambar-gambar yg begitu simbolik yg membawa maksud pada penceritaan post me. Keep on blogging.

    thanx akak teww.. jangan serik2 datang sinih one uoolssss

    • April 27, 2009 at 8:09 pm

      Tak serik pun… vavavava ghitewww…

      ammvoiiii.. tak berasap larr daporr malam nih.. ihihi

  40. April 27, 2009 at 5:01 pm

    Burung chak rumah

    wahh fandaiiinyerr..

  41. April 27, 2009 at 5:36 pm

    Akak kadang kala jadi silent reader ja. Macam mana nak update hari2,idea takde mari haha!
    Tapi tabik la dengan Me,ramai yang komen. Akak tak pernah ada 40 komen pun. 30 pun jarang sekali. Mudah-mudahan petua Me boleh jadi panduan🙂
    Keep on blogging

    thanx akak lily itteww.. muger2 kiter terus kekal jadi rakan siber yg baik2 ..

  42. iza
    April 27, 2009 at 6:10 pm

    amboih bang me yg glemer ittew…
    Iza pulak kalau dah kena penyakit M tu…hurm jadik jeruk ler blog tuh huhu

    blog jadikk jeruk, orang jadikk chomeyy ghitewww.. uhuhu

  43. April 27, 2009 at 6:37 pm

    niat kena betul juger kannnn….

    ati mesti baik akak tewww..

  44. April 27, 2009 at 6:42 pm

    wah betul tips nih…tul2 sy stuju…boleh di copy paste dlm blog sy tak….haha…
    klu ade tips lg sy tambah seniri…hehe…

    copy paste vollee jakss – tapi kena bagi credit kat me yg inih nooo.. tapi kalo blog ko tak meletop nanti, jgn nak salahkan me larr fulakkks .. veryyy derrr

  45. April 27, 2009 at 8:01 pm

    time kasih en meeeeee….😀

    samer samer akak neeza tewww..

  46. April 27, 2009 at 8:22 pm

    en_me mmg dah fofular semenjak di wordpress.com lagi kan en_me. hehe bravo !

    ko lagikk fofularr , masuk tv3 lagikkks.. uhuhu

  47. April 27, 2009 at 9:09 pm

    ehek.. patot ah…
    banyak petua…
    leh ar ikot..~
    saye letak link blog anda tau…
    mintak izin neh..~

    silakannn.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  48. April 27, 2009 at 9:52 pm

    salam en me..
    wua…mcm2 cerita dlm blog en me..
    hit pun ramai juga… =)
    salam pkenalan dr sy jugak
    tq mnjenguk blog x seberapa sy tu….
    lei

    salam singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inihhh..

  49. April 27, 2009 at 9:54 pm

    Saudara di jemput menyertai contest di blog saya. Smua dijemput sertai. Exchange link yer.

    terimakasehhh ghitewww..

  50. April 27, 2009 at 9:55 pm

    Salam Kang Me ittew…petua yang baik sekali..tapi saya masih tak mampu ikut semunya…apapun blog kang Me ini memang boleh jadi contoh dan teladan yang terbaik untuk semua….salam kerinduan dari ku yang inih…..

    salam kang ustaz.. long time no see.. ahaks

  51. April 27, 2009 at 9:55 pm

    salam kunjungan balas en_me…🙂

    salam jugerr wat mama ittewww..

  52. April 27, 2009 at 10:26 pm

    good tips.hehehe..si comei kecil yg main gelongsur tu sape ye..selalu nmpk kt blog en_me comeii gitewwww🙂

    chomeyy kannns..

  53. April 27, 2009 at 10:28 pm

    en_me zieha amik tips tu taruk skit dlm blog zieha leh tak..(kena tanya tuan doulu..kang kata tiru plak)..hehehe

    jangan luperr letak reference me erk.. n jgn luperr me kalo ko dah fofular nanti erkk.. hmmm

  54. April 28, 2009 at 12:36 am

    patotla gelemer blog en_me tewwww😛

    manerr aderr.. ahaks

  55. April 28, 2009 at 1:04 am

    Petua dari seorang blogger yang popular!!

    ahaks.. ko pun popular perghhh

  56. April 28, 2009 at 7:35 am

    wahh..very d populer one.. =)
    salam dr kejauhan en_me..

    salammm jugerr akak noli tewww..

  57. April 28, 2009 at 9:07 am

    saya tak ada apa2 petua sbb fp saya pun tak popular. kali terakhir masuk dlm senarai popular adalah dua tahun lepas, pas tu sejuk je. dulu dalam sehari blh dapat 700 pengunjung kini dlm 250 aje. apapun Alhamdulillah krn masih ada yg berkunjung

    fuyohhh.. otai nih..

  58. April 28, 2009 at 10:20 am

    wuih … bagus nih! Popular and glamer yer! Hih hi hi ….

    manerr aderr.. ihihi

  59. April 28, 2009 at 1:33 pm

    salam en me,
    Nice blog.. Teruskan menulis. salam Ukhuwah..🙂

    salam jugerrr..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  60. April 28, 2009 at 1:57 pm

    kalau ada masa akan ziarah blog kekawan dan comment. kalau tak silent reader je… Good tips!

    hi kak mon.. thanx singgah2 sinih..

  61. April 28, 2009 at 2:18 pm

    pe2 pun yg sy tau..bro mmg meletup la.. xpyh nk jd ahli politik mahupun ahli falsafah…
    blog bro tetap berfalsafah… falsafah sendiri je..tp ramai yg terima

    ahaha.. falsammfah katernyerr..

  62. April 28, 2009 at 4:24 pm

    wooo panjangnye tips. hehe
    btw en_me, warung kelapa sawit tu dah dekat dgn rumah sy. kawasan tu namanya sg udang🙂 tmpt tu dekat seblah kem masjid tanah kan?😉 sy pon x penah singgah. cadang2 nk jugek singgah, insyaallah..
    sedap tak mkn kat situ?

    taklarr sepanjang entri ko.. ahaks

  63. April 28, 2009 at 4:30 pm

    Sy setuju dgn statement: “less blog a day, will keep friends away..”
    ‘Berhantu’ rasanye statement ni.

    ayat power ghitewww.. ahaks

  64. April 28, 2009 at 6:23 pm

    Tak terdaya nak tulis hari-hari encik me. Seminggu sekali ok juga kannnnnnnn.

    gasaklarr pok li kanns..

  65. April 28, 2009 at 6:26 pm

    best x guna wordpress ni?
    haha
    btw,
    thanks singgah ye
    my blog x popular mana
    haha

    wordpress memang rock.. for me larr.. ahaks

  66. April 28, 2009 at 6:28 pm

    salam en_me…petua yang bagus…
    w’pun tak mungkin sumer saya dpt amalkan especially yang part “blog hari-hari” itu..hehehe..

    hari hari mau hingat.. ekeke

  67. April 28, 2009 at 6:29 pm

    tq en_me dgn petua ni. en_me mmg marvellous, hoyeaahhhh

    ammvoiii, sukernyerr maksuu teww..

  68. April 28, 2009 at 6:54 pm

    hehe….byk betul tips…kena follow nie…

    me followww.. ehehe

  69. April 28, 2009 at 7:51 pm

    en.me
    u r not “pipit” dlm gambar itewww (en.me, saya pinjam trademark),
    but u r so friendly..
    thanks for the tips..

    ahaha, pipit ghitewww..

  70. April 28, 2009 at 8:45 pm

    betol apa petua yang encik berikan itu
    benar benar belaka🙂

    ahaha.. akak lily itteww..

  71. April 28, 2009 at 9:43 pm

    wah..tips tu, take note..take note..

    ahaha.. nak jadi fofular ghitewww.. good luckk

  72. dod
    April 30, 2009 at 5:51 am

    salam en me…
    seronok dapat masuk kat blog paling glamour ni (hehehehe)
    ** en me jom aa ikut kami outing
    kamera tu dah canggih dah
    memang aa kamera compaq dari segi quality agak jauh beza ngan dlsr ni. tapi apa yang penting kita dapat mengenali dunia angle setiap sudut untuk menjadikan gambaq itew kelihatan lebeh menarik…..

    waahh, akak dilla sudah memanggil me larr fulakkks.. ahaks

  73. April 30, 2009 at 12:31 pm

    bagus nih..tochey2~!! =)
    i’ll t8 note bout dis..
    *salamzz….

    salam juger, kalo dah fofular nanti forget-me-not erk..

  74. May 2, 2009 at 7:01 pm

    hmm..nice tips…tengs..

    hehe.. btw, i am going back to kl next week…no more labuan..hu2

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s