Home > myself > harga sebuah kereta dan anak – my true story

harga sebuah kereta dan anak – my true story

before the tragic incident

Pernah tak kawan-kawan terima emel yg sebegini. Me sudah pendekkan.

.. si anak mematahkan logo kereta mercedes benz kesayangan intan payung si bapa itu.. kejadian itu langsung tak disedari si pembantu rumah..

.. pulang petang itu, terkejut badaklah si bapa terus menjerit, “siapa punya kerja ni?” ..

.. si bapa yg hilang sabar merentap ranting kecil pokok bunga raya didepannya, terus dipukul bertalu-talu tangan anaknya..

.. hari keempat, pembantu rumah memberitahu suhu badan si anak terlalu panas ..

.. seminggu di wad pediatrik, doktor mencadangkan agar kedua-dua tangan si anak dipotong kerana gangren yg terjadi terlalu teruk ..

.. dlm seksaan menahan sakit, si anak yg keletah bersuara dlm linangan air mata. “abah.. bagila balik tangan sy.. sy tak buat lagi.. sy tk mau ayah pukul. sy tak mau jahat.. sy sayang abah..” katanya berulang kali ..

Sebak kan.

Cerita dari emel yg asal boleh di baca di [+ sawsawlady ]. Untuk kawan-kawan yg malas baca emel yg asal, me sebenarnya sudah tukar dari ‘mencalarkan kereta’ kepada ‘mematahkan logo’. Boleh gitu.

what a busy and cute little culprit
old town white coffee restaurant, ampang park

Alahai.

Categories: myself
  1. ez
    May 5, 2009 at 4:18 pm

    sedihnye..xpatut bapaknya wat mcm tu kat anaknye..

    biler kemarahan mengatasi segalanyerrr..

  2. May 5, 2009 at 4:27 pm

    Inilah dinamakan harga sebuah KESABARAN

    sabo jer larrr..

  3. oli
    May 5, 2009 at 4:29 pm

    i jadikan story ni sebagai peringatan untuk diri sendiri…nak denda anak-anak kena dengan cara yang betul…sedihkan cerita ni!!! sedih apabila si kecik ni bercakap β€œAbah.. bagilah balik tangan Ita. Buat apa ambil.. Ita janji tak
    buat lagi! Ita nak makan macam mana? Nak main macam mana? Ita janji tak conteng
    kereta lagi,”
    kan kan kan

    sodeyy kannns.. walopun tak tahu emel itteww original kerr takks.. uhuhu
    btw, thanx akak sawsaw itteww singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  4. May 5, 2009 at 4:33 pm

    slalu si ayah mmg “kurang berperasaan” macam tu sbb anak2 tu bukan duk kat dalam perut dia.. tp enme tak gitu kans…

    intan, kem salam kat akak anon tewww..

  5. May 5, 2009 at 4:40 pm

    sayang anak tangan-tangankan..tapi jangan la melampau sampai cam gitu..huhu

    ghitewww kannns..

  6. May 5, 2009 at 4:49 pm

    cerita versi yang satu lagi tu lagi kat akak sawsaw tu sadis le incik me…
    ade ke patahkan logonyer, kopakkan pintu ler patutnyer…

    logo tewww larr paling berharga.. daah cacat taooo.. ko maner tauuu..

  7. May 5, 2009 at 4:56 pm

    dah pernah baca dah dulu. mmg sedih citer tu. tapi tak tau true story ke tak. tapi kalu true story memang sedih sangat sangat la. kesian kat anak tu yg dah takde tangan akibat kemarahan si bapa.
    anak en me dah patahkan logo merc tu ke? sabar ye en me, logo tu boleh diganti baru.tentu ade hikmahnye tu..sabor yer..cuba tengok gambar anak tu, tentu kemarahan tu akan reda..

    takper bro me cool.. anak boleh dibuat lagikks.. kalo kete saper nak ganti kannns.. ooops

  8. oli
    May 5, 2009 at 5:03 pm

    alamak anak en me patahkan logo merc ke? aiyoyo…

    baru pasan ke.. fenatt taoo me tulis tewww..

  9. May 5, 2009 at 5:03 pm

    saya ada terbaca cerita tu beberapa tahun yg lepas dalam MASTIKA . sedih sgt , menangis baca cerita tu ..

    sodeyy kanns..

  10. May 5, 2009 at 5:06 pm

    encik jangan buat gitu tau.. semua tu dunia je… sabar saham dunia kekal..πŸ˜€

    tak buat lagik laa akak maryam tewww.. tapi terasa gakkk nak bagi penampar sedas dua ghitewww.. uhuhu

  11. ain
    May 5, 2009 at 5:15 pm

    alahai sedihnyaaa. Tapi benda ni selalu berlaku. siapa2 pun akan naik angin bila kereta jd tempat mencurahkan kreativiti. Dan kita mesti menghukum atas keslhan yg dilakukan cuma bila menghukum tu biarlah berpada2. Takut nanti menyesal x sudah mcm kes di atas. We should apply 90/10 principle. […]

    me tak citer pasal sikecil ita larr akak..

  12. ain
    May 5, 2009 at 5:17 pm

    haaa…anak me patahkan logo merc..ayoyooooo!!!! sabar ye ayah!!

    ahaha.. hingatkan tak pasannn..

  13. May 5, 2009 at 5:32 pm

    tengah marah me..apa pun tk sedar..
    sama mcm akak, anak akak yg pompuan tu calar abis keretaku..yg boleh hanya nangis aje..tk mmpu nak pukul, sbb bapak dia marah

    bapak marah tewww .. kanns

  14. May 5, 2009 at 5:51 pm

    tu hint si anak soh beli kete baru~πŸ˜›

    ghiteww larr fulakkks..

  15. May 5, 2009 at 6:04 pm

    ish, sdihnye~! truknye si ayah~! ble repot kes dera ni.dh ade org repot lom ;p

    abes saper nak repot kete me dah cacat tewww.. ohoho

  16. May 5, 2009 at 6:34 pm

    hu2…menyayat hati tol la email tuh…
    tapi mmg pernah baca cerita camni kt forwarded email…sayu..
    pulangkan~!!

    emel teww yg ko sian erk.. uhuhu

  17. May 5, 2009 at 7:00 pm

    Apalah yang ada pada logo merc tuh …. beli ajer merc yang baru … pass tuh logo yang patah tu ala ala gantung kat meja opis gitu kaaaannnnn heheheheheeeeeee
    At least en_me boleh salurkan kemarahan tuh ke arah yang lebih creative and bernilai … dengan BLOGGING gitu …
    Tahniah!!!! Sebab telah dapat mengcontrol kemarahan … sebab orang yang paling mulia ialah apabila dia marah, dia masih boleh bersabar ….

    sabor jerr larr..

  18. sebaliktabir
    May 5, 2009 at 7:05 pm

    sedih la….huks huks huks…
    alamak hilang macho…hehehe

    ammvoiii macho ghiteww.. ekeke

  19. May 5, 2009 at 7:14 pm

    anak adalah ASSET yang tidak ternilai harganya yang dikurniakan Allah swt…

    alhamdulillah bro.. thanx samer2 mengingati ghitewww

  20. May 5, 2009 at 7:19 pm

    Setakat logo merz tu boleh tempah kat kilang besi. Tapi tangan anak yg musnah terpaksalah dier pakai tangan palsu ghiteww… agaknya si polan tu kasi cincang ke tangan anak dier?
    Akak percaya en-me cool tak kan sampai nak merotan anak kan? Jentik telinga skit tak per… sebagai pengajaran.

    cool katernyerrr.. uhuhu

  21. May 5, 2009 at 7:24 pm

    pernah baca email ni….sedih kan

    kanns..

  22. May 5, 2009 at 8:06 pm

    huuuhuhuhhh…teruknyer..sayangkan anak kew sayangkan kereta ni sebenarnyer kan..ye la anak x perlu beli kan..keta kena beli sebab tu orang zaman sekarang pukul anak x henggat punyer…cisshhhh..memang ZALIM orang2 ittew…erkkk sowei en_me terEMO lak…huhuhuhu

    ammvoiii, anak memanglar tak kena beli, tapi kena buat tewww .. letehhh sehhh.. ekeke

  23. May 5, 2009 at 8:31 pm

    tambah nasi bro:
    aku penah citer bab rotan dlm blog aku,
    http://myparadiso.blogspot.com/2009/03/rotan.html

    thanx for d info.. nanti senang2 me jengah k

  24. May 5, 2009 at 8:36 pm

    alololo…comel c kecik…tgh pk ape laa tu…

    tgh men iphone.. volee ghiteww

  25. May 5, 2009 at 8:39 pm

    kesian nye anak itu..smpai ati bapak dea buat cenggitu kan..

    anak bapak tewww.. uhuhu

  26. May 5, 2009 at 8:53 pm

    isk kalau betoi wujud manusia sedemikian memang tak tahulah nak cakap ape, memang kijam laaaa..logo merz tuh kalau patah leh ganti, kete kalau calar leh wax tapi anak kalau ilang tak berganti….

    vukannkerr leh vuatt lagikkks.. ekeke, larikkkksss

  27. May 5, 2009 at 9:35 pm

    c kecik yg somel itew…main baik2 iphone abah tu..jgn d calar2kan…huhuhu…

    ahaha..

  28. May 5, 2009 at 9:39 pm

    Patutnya, terangkan pada anak apa pentingnya logo tu. barula budak tu faham. Jangan main terjah saja. Hukuman perlu diterangkan sebab musababnya, nama pun budak. Kalau ibu bapa tak beritahu, manalah mereka tahu erti nilai.

    bagus bagus, pasni leh bagitau sumer fungsi kete.. macam fungsi radio, fungsi gear, fungsi lampu signal, fungsi tayar.. ghitewww
    pastu nanti bgtau fungsi blog, kalo masuk blog orang first time, jgn pakai terjah jer, salam pun tidak .. ghitewww

  29. May 5, 2009 at 9:44 pm

    thanks berkongsi info walau pun dah pernah membacanya.. ia sebagai pengajaran juga utk saya sebagai seorang ibu..

    agar tak kena penampo jepun anak anak mama itteww kan kanns ..

  30. zareda
    May 5, 2009 at 11:08 pm

    sayangkan logo, jangan tangan tangankan anak tu…
    logo boleh dibeli en me ittew..

    sakitt atii saperr yg tahuuu kanns..

  31. May 5, 2009 at 11:10 pm

    salam… en me, logo yang patah boleh di ganti balik… tapi anak yang hilang tiada galang gantinya… walau pun dapat anak yang baru, tak kan sama yang telah hilang….

    kehh..

  32. May 5, 2009 at 11:33 pm

    memang sedih giler emel tuh.. pat kali baca, nam kali sebak..huhuhu

    sebakk ghitewww.. uhuhu

  33. May 5, 2009 at 11:46 pm

    aku pnh bace email nih…
    bapak dier pon tak sengaje…tak expect boleh kronik cemtu…
    satu lagi sbb geram kut….
    me tak geram ngn anak yg dok belek2 iphone tu ke?? hehe

    geramm vollee control ghitewww.. ehehe

  34. May 6, 2009 at 12:11 am

    sedih…

    sodeyy kann..

  35. May 6, 2009 at 12:25 am

    Tu la. Tak puas hati betul dengan bapak tu. Alahai.

    sayang bapak tewww.. kehhh

  36. May 6, 2009 at 12:41 am

    Atau mungkin si ayah tu tak sangka benda boleh jadi sampai macam tu sekali =) positif2…

    hmmmm.. good thinkinggg..

  37. May 6, 2009 at 1:00 am

    en me kiter nie penyabar kanss???
    hehehe

    tengok keadaan larr mama .. volee ghiteww

  38. May 6, 2009 at 2:24 am

    baru2 ni aje, sorang blogger tu cerita, anak dia calarkan kereta bapaknya yang baru 3 hari beli.. harga kereta lebih 100K.
    Bapak tu tak marah pun.. dah dia dah cat balik pun kereta..
    susah nak cari bapak gitu kan..πŸ™‚

    akak neeza, aderrr..

  39. May 6, 2009 at 4:54 am

    alahai… sedihnya.. mesti menyesal habis si bapa tu kan..

    menyosal tak bergunerr bahh..

  40. May 6, 2009 at 8:20 am

    sygkn anak..tangan2kan…
    sygkn mercedez putuskn tgn anak ker..uhuk… kejamnye..

    bukan nak putuskan.. tapi nasi dh jadi bubur kann kanns..

  41. Anon kk
    May 6, 2009 at 8:51 am

    Wa’alaikumsalam en me…πŸ˜€
    anon baru je ‘accident’-kan kete yg belum habis
    buang plastik baru 3 hari bawa balik.
    Betul2 15 minit kali pertama bawa dan kejadian depan mata bos.
    uhuhuhu…
    mujur bos anon tak rotan kaki yang tertekan brek mengejut ni…tragik tul!

    salam akak non.. akak fatut wat blog baru.. leh luahkan perasan.. kehh

  42. May 6, 2009 at 8:55 am

    erm..pernah bace emel ni..mesti si ayah menyesal seumur idup sbb wat anak camtu…tp tu la…bile kemarahan mengatasi segalanya, inila jadinya…

    menyosal tak berguner ghitewww.. kanns

  43. May 6, 2009 at 10:10 am

    bley tarok logo lain pulak!πŸ˜‰

    tarok jaguarrr.. kar kar kar

  44. que
    May 6, 2009 at 10:10 am

    […] x tau menghargai amanah Allah…..

    salammm.. ammvoiiii terjah2 ghitewww

  45. que
    May 6, 2009 at 10:13 am

    […]
    “hanya kerana sebuah kereta..”

    spt kata uncle kamal itu, memblog mengeratkan silaturrahim..
    kalo kita suker komen itu, kita tayang kat orang ramai..
    kalo kita tak suker, kita padam.. supaya yg keroh menjadi jerneh.. dan supaya tak mjadi duri dlm daging.. lu sendiri pikirlarrr

  46. May 6, 2009 at 10:57 am

    Salam Saudara,
    Terima Kasih atas ucapan Takziah tempohari….

    salam jugerr..
    thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  47. May 6, 2009 at 11:13 am

    banyak-banyak bersabor

    sabor dah banyakkk .. ahaha

  48. May 6, 2009 at 11:52 am

    nak I-phone satu….hehehe

    ammvoiii..

  49. May 6, 2009 at 12:14 pm

    Im touched with the story.. pity dat kid..how come human become so cruel??

    siannn kanns..

  50. May 6, 2009 at 12:21 pm

    lesson of the story, jangan pukul tangan anak if dia patahkan logo kereta.. =P

    ahaha, tau takperr..

  51. May 6, 2009 at 12:46 pm

    Ala Yaasir……….(macam ala Kassim Selamart gitu!). Tempah baru En.Me logo tue…

    hingatkan soh tempah kete baru.. ghiteww

  52. May 6, 2009 at 1:04 pm

    tahniah.. bjaya jd ayah yg baek

    insyaAllah.. control macho ghitewww

  53. May 6, 2009 at 1:48 pm

    kurang bertakwa bapak dia tuh….tu yg senang dirasuk syaitan sampai hilang ingatan…
    x berbaloi kan…keta calar blh cat blk….

    memang boleh dicat balik.. tapi duit kuar tewww.. aiyoooo

  54. May 6, 2009 at 3:03 pm

    alahai en_me, biasa ar bebudak.. mana ada bebudak yang tak nakal.. cari la logo baru.. huhu..

    nak cari teww yg sateww halll.. uhuhu

  55. tojo austria
    May 6, 2009 at 6:52 pm

    en me tak de logo pun ok apa…banding kalau tak de tangan…kannzzz

    iye larr tewww..

  56. May 7, 2009 at 8:02 am

    Alangkah kereta itu lebih berharga dari anaknya …sedihnya!
    Salam.

    anak boleh dibuat lagikkss.. salam akak rampaii tewww

  57. May 8, 2009 at 12:20 am

    semoga sy tidak seperti bapa budak itu. sungguh kasehan..

    sehan kanns..

  58. May 8, 2009 at 11:33 pm

    crita ni mmg sedey… ishk~~

    sodeyy kanns..

  59. May 11, 2009 at 8:11 am

    pernah baca. berjurai2 air mata bila baca T___T
    incik jgn buat gitu eh

    ehehe, don wori cek yonna, me under controll..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s