Home > Travel > Then & Now: Keris Melayu Terkulai Layu

Then & Now: Keris Melayu Terkulai Layu

(insert sungai gemencheh)

a sheathed keris symbolises the strength and the wholeness of the malays
left: november 2008 [+ cikgueaizan fotopages ]  | right: may 2009 (last weekend)

Hanya kerana masyuk? Kata abg […] itu yg selalu dengki kat blog me yg ‘memang lumayan’ ini. Tapi me anggap positif saja. Sebab itu me masih larat memblog.

Me memang rajin jalan-jalan di hujung minggu. Bukannya me banyak masa. Tapi itulah masa yg me ada.  Yg lain, biarlah rahsia.

Tapi kawan-kawan janganlah risau ya. Walaupun me buat entri hampir setiap hari dan pernah mencecah sehatus komen (tidak termasuk komen me sendiri), tapi blog me ini tiada pendapatan. Tiada kemasyukan. No income. Sebab blog me ini tiada iklan nuffnang, adsense, chitika atau sebagainya. Kalau tiada iklan, macamana boleh masyuk kan.

Kawan-kawan juga jangan risau. Blog me ini tidak pernah tersenarai sebagai 70 weblog paling popular di Malaysia. Jadi, tiada anugerah atau award yg me akan dapat.

Jadi, kenapa me sanggup jalan-jalan selalu dan buat blog hampir setiap hari? Gasaklah kan. Ini blog me. Kepuasan me adalah hak me sendiri. Tapi mana tahu, esok lusa tulat me tidak lagi memblog.

Kawan-kawan nak dengki jaki jipang me tidak kisah. Tapi jangan tikam-tikam bakang one uoolss. Kampung terbakar nampak asap, hati terbakar siapa yg tahu kan.

(insert gemencheh bridge)

During the Battle of Malaya in the Second World War, Gemencheh Bridge near Gemas was the site of a fierce battle between the Imperial Japanese Army and the 2/30 Battalion, 8 Division, Australian Imperial Force (AIF). Commanding Officer of the Battalion was Lieutenant Colonel “Black Jack” Galleghan. Gemencheh Bridge was a bridge over the Sungei Gemencheh (Kampung Sungai Kelamah) that connected Gemas with the larger neighboring town of Tampin. The Japanese had passed through Tampin and needed to cross the bridge to reach Gemas. [+ wikipedia ]

Alahai.

Categories: Travel
  1. May 12, 2009 at 12:17 am

    waaa.garang betol entry kali neh…smpi berasap2 tuhhh…haha..

    sabar en_me yer… slamt berblog!

  2. iza
    May 12, 2009 at 12:19 am

    Adoi awat keris tu terkulai camtu ek..
    Bang me yg patahkan yer…

  3. May 12, 2009 at 12:34 am

    Salam en me itu… panass jer rasanya hari nie… panas juga tgk gambr kat atas tu… dlm masa 5 bulan dah jadi cam tu… sape la punya angkara…

  4. May 12, 2009 at 12:35 am

    wahh..kenape ni en_me..??
    ati berasap tuh..
    agak parah ni…
    takut wOO…

  5. May 12, 2009 at 12:46 am

    sbr pak inchik.. sesungguhnya sbr itu separuh drpd iman.. gerun arr bc blog pak inchik yg berasap nih..

  6. May 12, 2009 at 12:53 am

    klik di affuan. kemudian klik pula 70 weblog. kemudian membaca pula di syed. kemudian pulang semula di sini.. hampir lupa tujuan asal untuk spam disini ;p

  7. May 12, 2009 at 12:56 am

    Apa dah jadi bro…rileks…rileks…PHD tu mmg dh ada lama dlm hati manusia..

  8. May 12, 2009 at 1:01 am

    Biasa la orang macam tu selalu ade. Keras kan hati je. Makin lama idup ni saya makin belaja banyak benda.

  9. May 12, 2009 at 6:51 am

    en.me ni zino nak cakap…
    si luncai terjun dengan labu2 nya biar kan biar kan…
    so me biar je lah apa orang lain nak kata.. ini kan blog me suka ati me lah kan hehe

  10. May 12, 2009 at 6:59 am

    alamak abg me itew…hati terbakar tu dh kira kronik…..xpe le abg me..klu ada yg suka wat ati abg terbakar…ramai lagi yg sudi jd bomba..mcm daku..ngeh3

  11. May 12, 2009 at 7:44 am

    bia la kata2 yg xmembina tuh..
    anggap je angin sepoi2 yg bertiup.
    dorang jeles je tuh..

    teruskn memblog en_me..
    kamu ade penyokong yg kuat gitteww..
    yeah yeahhhhh..

    salam pagi selasa en_me dr noly di kejauhan..wahhh…

  12. May 12, 2009 at 8:05 am

    kita berblog utk hepi2 dan sukakan hati kita. Kalau ada yg dengki, lantak merekalah. Lama2 bila dah penat berhentilah tu.

  13. May 12, 2009 at 8:27 am

    xperlu semua tue.. cam kite pun berblog pasl life kite je…

    cuma kekdg je terselit iklan pasl bisnes yg kite wat…nuffnang sekdr penyeri je…

    i like ur style bro… cam mne la dah setahun sy terpengaruh dgn cara berblog bro

  14. May 12, 2009 at 8:30 am

    morning bro, me cadangkan minum air badak bagi sejuk badan😀

  15. May 12, 2009 at 8:34 am

    teruskan ler memblog Me..akak sikit pun tak dengki, jaki..malah gumbira membaca tulisan2 Me itewww!

  16. May 12, 2009 at 9:15 am

    me…..sangat hairan..kenapa entri kali ini sgt panjang…?

  17. ain
    May 12, 2009 at 9:57 am

    wahhh…serius blog me kali ni . akak suka blog me sebab akak dpt tau byk info ttg new places to go, to eat, to hang out n etc. keep on!!!!

  18. May 12, 2009 at 10:07 am

    semangat pahlawan melayu ker hari nie??..
    musti semalam mimpi jumpa hang tuah..
    takkan hilang melayu di dunia..
    yang bakal hilang adalah peradapan melayu itu…
    sedihnya jadi melayu hari ini..

  19. May 12, 2009 at 10:13 am

    Tu laa..bila pemikiran tu sempit sangat, inilah jadinya. Tak boleh nk tgk orang senang sikit. Ape la..sabar je me..tak payah di layan. Makin di layan makin menjadi.

  20. May 12, 2009 at 10:38 am

    keris terkulai layu di Perak

  21. May 12, 2009 at 11:01 am

    Yang layu kena tegakkan Bro…Yang Lemah kena Kuatkan…

  22. sebaliktabir
    May 12, 2009 at 11:06 am

    Alahai…
    keris me”layu”…
    siapa yang ambil tahu…
    bak kata penyanyi tu..
    “hati menangis siapa tahu…
    huhuhu…

  23. May 12, 2009 at 11:19 am

    wah, incek me, dah macam incek karam singh walia

  24. May 12, 2009 at 12:10 pm

    aktiviti blogging satu aktiviti g bagus utk mengasah skill dlm penulisan disamping buat kawan2 baru… tak ke giteww En Me?

  25. May 12, 2009 at 12:17 pm

    saya pun taip juga diblog, hampir setiap hari…. apa nak buat, tangan saya yang nak taip. bukan saya😦

    nanti bila tangan saya dah jemu, selamat tinggal dunia blog……. bai bai bai

  26. May 12, 2009 at 12:37 pm

    aduh… terkulai di pangkal pulak tu….

    ini kan blog en_me bukan en_you, pedulikan la apa orang nak kata… diorg nak jeles bukan mengurangkan baki duit en_me pun…

  27. May 12, 2009 at 12:46 pm

    N po ari2 blogging…x to smpai bilerr btahan…

  28. May 12, 2009 at 12:57 pm

    walaupun maza selalu ke Gemas bila balik ke Kampung…

    tapi, masih tak berkesempatan menyinggah kat tebing sungai itu..huhuhu

    nantilah, hujung minggu depan kot, maza akan melawat tempat yg sama yea!..hehehhe

  29. May 12, 2009 at 1:06 pm

    en_me jangan layu2 mcm keris tu plak yer. org dengki kat en_me means en_me bagus dan hebat gitu..hehe

  30. ez
    May 12, 2009 at 1:19 pm

    xkan melayu ilang di dunia..jawa pon xakan ilang di dunia..hehheh..
    iyo kito wong jowo ojo lemah2..seng kuat..yeaaah..heheh

  31. May 12, 2009 at 1:30 pm

    Keris layu.. ooo… lain maknanya tu

  32. May 12, 2009 at 2:01 pm

    Ada orang memang suka mengata..tanpa ada bukti2..
    Lantak la diaorang..sakit hati ..sama macam sakit minda..
    jadi relax2 la bro..biar hati senang..tak berbaloi panas hati..

  33. May 12, 2009 at 2:09 pm

    out of topic–> tue la…lame gak xnmpk si apek tue..mungkin sebab itik dah ganti die dalam iklan digi kot

  34. May 12, 2009 at 2:11 pm

    Waaahhhhh kita suka sangat

    Kampung terbakar nampak asap,
    hati terbakar siapa yg tahu kan.

    Kelasssss gitu ….

    Apa apa pun, memory en_me sendiri adalah tidak ternilai ….

  35. wks
    May 12, 2009 at 2:20 pm

    Awat keris tuh patah…LAma tak masuk sini….Nice blog and good jobs…Hari2 update…bagus…Harap maintain terus…

  36. May 12, 2009 at 2:43 pm

    salam en_me.. merajuk ke?? nak tanya sikit, kenapa keris tu terkulai layu??

  37. May 12, 2009 at 3:22 pm

    ouchh!!

  38. May 12, 2009 at 3:44 pm

    salam…
    tulislah en me apa nak tulis… membloglah en me selagi suka, perdulikan apa orang nak kata… bukan semua orang akan berpuas hati dengan apa yang kita buat… itu biasa, kalau mereka takde tak meriahlah hidup kita…

  39. May 12, 2009 at 3:48 pm

    wahhh….saya yg kampong kat n9 pon x penah sampai gemencheh bridge tuh….menariks nih…

  40. May 12, 2009 at 3:56 pm

    blog kita pun tak de nufnang.. yeay!!!

  41. May 12, 2009 at 4:48 pm

    siannyer tengok keris tuh…dah hilang power la tuh kot…

  42. May 12, 2009 at 5:11 pm

    Assalamualaikum en_me,

    Jangan me’layu’, cabut je keris yg banyak dan besau2 tu kalau tak cukup kat Klang ada lagi satu.

  43. May 12, 2009 at 6:37 pm

    satu perkara yang deen perasan kalau me tulis blog.
    mesti akan ada ayat2 yang bawak mesej contoh cam […]
    ala2 camtu ah. dakwah dalam diam tol kan?

    p/s : blog lama telah down. membuka blog baru. klik saja nama ku itu.

  44. May 12, 2009 at 7:16 pm

    akhirnya dapat jugak nak comment… sebab dalam posting sblm ni, tak dapat masuk jer tok comment… boleh baca ajer…

    Keris tu buat dari ape yang sampai layu camtu… impressif sungguh tgk.

    By the way… thanks for your wish sebab sy dah jadi bapak sekarang. Dan, doakan semoga bertambah rezeki lepas ni… kot-kot boleh join se’company’ ke…

    sekarang masih mencari lagi ni…

  45. May 12, 2009 at 8:49 pm

    salam en_me…. keris yang terkulai itu jgn disangka tiada daulatnyer….

    dengki mendengki bukan ke penyakit manusia… kkdg, tk ada sebabpun, blh dengki gak..sesajer ittew…

  46. May 12, 2009 at 8:52 pm

    takpelah en.me..yg penting blog en.me ni ramai yg minat dr yg tak suka..lantak pi lah..

  47. May 12, 2009 at 9:00 pm

    Alahai..Setiap kali Saffa komen jer.. mesti duk bawah.. bila nak duduk atas plak nih.. huhu

    Masa Saffa mula blog.. asyik fikir je pasal komen, page view suma.. sekarang ni dah tak kisah sangat.. blog jer..😉

  48. May 12, 2009 at 11:40 pm

    blog en_me tetap di atas charta blog fofular di knizam.com sekali. hehe🙂

  49. May 14, 2009 at 3:14 pm

    en me ade test rojak sedap kat alor gajah tu tak????

  50. May 17, 2009 at 11:46 am

    sape yg berani kutuk2 me ni?? nk kena ni!!!

  51. May 25, 2009 at 9:52 am

    la camana buleh bengkok pulak keris tu.

    rilek la bro. tulis blog ni bagi saya cam tulis diari. dulu tulis diari kita baca sendiri aje dalam buku. la ni kita buleh kongsi ngan org lain.

  52. June 1, 2009 at 7:35 am

    org melayu mmg negatif, bukan boleh tgok org lebih sikit

  1. May 13, 2009 at 7:05 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s