Home > nostalgia > Then & Now: Tanjong Piai

Then & Now: Tanjong Piai

me and aDm (19)
left (1990) | right (2009) last weekend

Sudah lama me tidak ke tanjung piai di hujung sana. Memang sudah banyak berubah. Papan tanda itu pun sudah dialihkan, lusuh, buruk dan tersembunyi di tepi longkang pula.

aDm pun semakin tinggi daripada me. Bayangkan, lagi dua poh tahun. aDm mesti dah sama tinggi dengan pokok kelapa itu kan. He he he.

Nota kamus dewan edisi keempat: tanjung, bukan ‘tanjong’ (ms 1604) i hujung tanah yg menganjur ke laut (danau, sungai, dll).

Alahai.

Categories: nostalgia
  1. May 27, 2009 at 12:14 am

    1 hari saya pasti menjelajah ke sana…

    cakap jewww .. ehehe

  2. May 27, 2009 at 12:36 am

    Salam en me… jauh beza dulu dan sekarang kannn…

    kannns.. salamm atik jugerr

  3. May 27, 2009 at 1:05 am

    Banyak betul perbezaan tu.

    tempat pelancungan ghiteww.. menarik jugerr

  4. May 27, 2009 at 1:47 am

    hehehe
    versi dulu dan sekarang

    ko fatut vuat jugerr abang ajit tewww.. nanti leh tunjuk kat anak cucu ko larr fulakkks.. ehehe

  5. May 27, 2009 at 2:08 am

    Q tak pernah ke sana walaupun orang Johor. huhu..

    muger2 ko sempat ke sanerr.. uhuhu

  6. May 27, 2009 at 5:17 am

    Inilah dinamakan nostalgia dan sejarah. Paling berharga bila gambar lama dan gambar baru disatukan

    abang long kannns..

  7. May 27, 2009 at 8:24 am

    wahh!! tingginye aDm~

    tunggu 20 tahun lagik, mesti aDm dah tinggi macam pokok kelapa kannns.. ekeke

  8. sebaliktabir
    May 27, 2009 at 8:57 am

    dulu ada kepala…la ni gambar takde kepala… hehehe

    kepala carik makannns teww beb..

  9. May 27, 2009 at 9:08 am

    saya dah pernah sampai ke sana. mmg best woooo

    biler tewww.. ader stori mori dlm blog ko takkks.. ohoho

  10. May 27, 2009 at 9:27 am

    makkkkkk terkoZot akak tengok org tkdet kepala…lariikkkkk

    ahaha.. makcik melatah larr fulakkks..

  11. May 27, 2009 at 9:42 am

    waaaaa takotnye tgk en_me takde kepalaaaaaaaaa

    itularr fasal, kalo tunjuk kepala, lagik korang takutt.. uhuhu

  12. May 27, 2009 at 9:59 am

    beza btl en_me dulu dan skrg …
    skrg dah tak der kepala !

    len dulu len sekanggg kanns..

  13. May 27, 2009 at 10:09 am

    salam en me..lame tak jenguk sini..almaklumlah baru abis cuti..hmm..betul2,nostalgia tu.sy pun baru first time g tanjung piai tahun lepas..tapi tak dpt g kat globe besar tu sebab masa tu under construction..

    sekang pun tak sumer tempat leh gi.. under construction jugerr..
    nice having u here akak cat itteww..

  14. May 27, 2009 at 11:03 am

    en_me…
    Adam sebijik macam muka en_me masa muda la…like father like son tu…
    Selamat Hari Bapa!

    ghiteww..

  15. May 27, 2009 at 11:04 am

    erk
    ada org takder kepala
    haha

    ader..

  16. aida
    May 27, 2009 at 11:55 am

    nape en me suka ambik gambau x der kepala ?

    y not..

  17. najwa
    May 27, 2009 at 1:04 pm

    wow! pic n tempat yg sama nostalgia..
    p/s – kem slm aDm yg encem mcm ayah die dolu2..=)

    me tak encem katernyerrr.. uhuhu

  18. May 27, 2009 at 1:25 pm

    en_me ..
    Pemalu orang nya yaaaaaa
    Hahahahhahaa

    ahaha..

  19. May 27, 2009 at 1:34 pm

    tingginya aDm kan….abg me tew pun bbeza dulu dn skrg..tp daku yakin maintain hensem gitew….auw…hehehe

    ammvoiii.. akak intann tewww

  20. vivavogue
    May 27, 2009 at 1:45 pm

    haishhhh…MEMORI DAUN PISANG betul tanjung piai nih….uhuhuhu…
    apsal en.me mal2 nak tunjuk muka? x sama ke rupa cam masa2 muda2 remaja?

    saperlar me nak sorong sorong pipi tak mancung ginih.. uhuhu

  21. May 27, 2009 at 2:10 pm

    tanjung piai. cam pernah dengar. tapi bila ek..

    macam penah dengar ghiteww.. kowserr uu

  22. May 27, 2009 at 2:17 pm

    en_me!! mana kepala en_me?? haha punyelah gelemer en_me ni kannns😛

    glemer katernyerr.. uhuhu

  23. ez
    May 27, 2009 at 2:33 pm

    ensem la adam..en me pon mesti ensemkan..kalo sy jadi menantu en me bleh x?eheheh

    fatutlarrr, memilih jugerrr kamoo erkk.. ekeke

  24. May 27, 2009 at 3:01 pm

    Alahai.. ada orang tak berkepala rupanya.. =____=”

    volleee..

  25. May 27, 2009 at 3:21 pm

    adeh,, kesian member sorg tu kena potong kepala…

    siann kanns..

  26. May 27, 2009 at 4:03 pm

    tanjong piai d mane eh me..??

    pontian, johor..

  27. ف wildchild ۞
    May 27, 2009 at 4:05 pm

    bkn kalo dalam kamus maksudnya bukan eh.. ingatkan berkaitan. hehe

    sepatutnyer ikut ejaan dalam kamus dewan yg sudah distandardkan .. tapi gasaklarr kanns.. ehehe

  28. May 27, 2009 at 4:21 pm

    orang tak berkepala ?

    sabo je maksu tewww.. uhuhu

  29. May 27, 2009 at 4:42 pm

    mana kepala die??? huhu!!

    ader nih.. ihihi

  30. May 27, 2009 at 5:30 pm

    jalan ke sana teruk…lubang sana-sini…Org p sana ramai yg mancing jek!!

    maner ader lubang, cumer jalan sempit jakkks.. veryy derr

  31. May 27, 2009 at 5:31 pm

    en.me..
    dah lama saya tak gi situu. pasni nak gi lah…

    okelah, nanti jangan lupa bgtau me one uoolsss.. agaga

  32. May 27, 2009 at 5:59 pm

    Alooo.. nape tadek kepale?

    sengaja volleee.. aiyooo

  33. May 27, 2009 at 6:07 pm

    Bukan anak yang semakin tinggi kita yang semakin rendah gitewww.

    ahaha.. pokli lawakkss.. suker sukerr

  34. May 27, 2009 at 6:48 pm

    Eh , ye ker tak de lubang? saya tk penah g, tapi abg saya cakap very the lubang sana sini…Cis! nmpk sgt dia tak bagi aku ikut!!be tuah. Idup2 kena tifuuuu

    tak dapek me nak nolong .. kowserr uu

  35. May 27, 2009 at 7:32 pm

    nostalgia ghiteww… tapi tak mau la potong kepala macam mana badan tu nak jalan.

    nostalgia kannns.. uhuhu

  36. May 27, 2009 at 7:41 pm

    takutnyaaa!!!! ada orang takde kepala…
    hehehee…😛

    janganlarr takut akak neeza yg jauh dimater teww..

  37. May 27, 2009 at 8:08 pm

    uiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii…xdo kepala tuh…nampak real la en_me… hehe =)

    real kanns.. ekeke

  38. May 27, 2009 at 8:31 pm

    hmm
    memang nampak sangat berbeza Tanjung Piai dulu dan sekarang….
    contohnya, dulu gambo en_me ada kepala, tapi sekarang gambonya tak der lah pulak!
    beza kan? memang berbeza…

    sib baik me crop kepala, kalo tak mesti korang tak namfakk perbezaannyerr kanns.. ghitewww

  39. May 27, 2009 at 11:16 pm

    hahaha… hantu… hantu…

    spesel efek tewww.. ahaha

  40. May 28, 2009 at 1:09 am

    tak pernah aku gi tempat ni..
    best ke?
    apsal ade org tak de kepala tu?

    best gilerr.. ehehe

  41. May 28, 2009 at 6:42 am

    kalau en_me pangku gak aDm masa taun 2009 tu lagi nostalgik… kot tak pun aDm pangku en_me…

    pangku ghitewww.. kowserr uu

  42. May 28, 2009 at 7:34 am

    lama juga tidak ke sana..

    sejak biler tewww..

  43. May 28, 2009 at 1:43 pm

    Piai dalam bahasa Kedah bermaksud pusing, atau lebih tepat pusing telinga kerana degil gitewww

    vukan ‘piat’ kerr.. ehehe

  44. May 28, 2009 at 4:20 pm

    slam….wt pe kt sana???? kt johorkan………..

    salam abang fuad tewww.. jalann jalanns .. vollee

  45. May 28, 2009 at 9:45 pm

    area mane signboard tu eh? apsal ler tak pasan plak…

    wah, hebat gak en_me… kepala ‘hilang’ ble dah dewasa ni… promote aDm plak eh…

    InsyaALLAH nanti g lagi, aritu g, tengah renovate, tak leh nak ke ujung benua… nak lompat masuk pun xleh, jalan block. Dah ler monyet asyik cover jalan je…

    en_me, kedai makan kat depan tu dah ok ker? banyak dah menu ker? aritu takder sangat menu nak makan… makan mee goreng je… hehehe

  46. May 28, 2009 at 9:46 pm

    ops luper…

    sy tak ‘ngumphat’ en_me… sebab cakap ‘derek’ je… hehehe… jeles tgk en_me slalu update dan slalu jalan2…

  47. iza
    May 28, 2009 at 11:35 pm

    teringin jugak nak jalan2 ke sana, jgn sampai jumpa orang takde kepala dah lah…😀

  48. June 26, 2012 at 12:12 pm

    tak lama lagi saya pun akan ke sana.😀

  1. June 26, 2012 at 12:09 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s