Home > Travel > ari tanjung lobang pulai ke masai

ari tanjung lobang pulai ke masai

(insert cliff)

suicidal cliff of tanjung lobang

Masih cerita bandaraya miri juga. Sebelum me berpergian, me sudah periksa dan cari tempat menarik. Tapi tidak banyak. Bila me tanya orang tempatan miri pun jawapan yg mengecewakan juga. Antaranya: grand old lady (bukit kanada), taman awam miri (public park), miri city fan, taman bunga, the chinese garden, bulatan park, luak bay esplanade, taman selera, taman buaya (crocodile farm), miri city parade, miri raft race, miri may fest, saberkas weekend market, tamu muhibbah, taoist temple, hawaii beach, bungai beach (bekenu), recreational club, miri heritage centre, miri resource centre, dan curtin university of technology.

miri mendapat namanya daripada suku kaum Miriek..  diiktiraf sebagai bandaraya pada Mei 2005..

Dan amat payah kalau kita tidak tahu mana satu perkataan yg sepatutnya dipakai. Terutama mencari maklumat dalam internet.

tanjung atau tanjong
lubang atau lobang

Tapi me sampai juga ke kolej tun datu tuanku haji bujang yg terletak di tanjung lobang itu. Kolej yg pernah didiami oleh mQ. Dan terletak betul-betul diatas tebing curam yg tinggi. Tempat membunuh diri budak-budak sekolah yg masih remaja.

Cerita lain, ada kawan-kawan mengadu gambar yg me ambil ada yg berhabuk. Terimakasih diatas rungutan itu. Tanpa kawan-kawan yg best-best itu, siapalah me yg ini kan.

(insert tanjong lobang pictures)

from left: a chendol break, tanjung lobang jetty, inside an old college

Alahai.

Categories: Travel
  1. June 19, 2009 at 12:42 am

    miri mmg tak ada banyak tempat menarik untuk di lawat tapi kalau rajin jalan jauh sikit mungkin boleh menjelajah gua-gua atau melihat pemandangan kampung yang hijsau….atau kalau ada banyak masa boleh ke labuan…..

    brunei pun oke perghhh..

  2. ije
    June 19, 2009 at 1:27 am

    cendol tu best nya me!!

    ditengahari yg buterrr.. ehehe

  3. June 19, 2009 at 4:48 am

    CENDOL! salah satu benda pertama yg kena carik time sy balik nnt!! HAHAHA

    aper benda pertama yg lainnns.. ammvoiii

  4. June 19, 2009 at 5:42 am

    en_me…
    betul ke ada remaja membunuh diri di jurang curam tu? Ngeri nya…dan bahaya…

    kak norma, orang tua pun ader jugerr.. ngeri kannns

  5. June 19, 2009 at 6:44 am

    jauh perjalanan banyak kenangan..

    abang zino.. kannns

  6. June 19, 2009 at 7:24 am

    oh en me ini smart orangnya ecewah!

    ahaha.. jangan tikam tikam bakang one uoolsss..

  7. ciq
    June 19, 2009 at 7:40 am

    ermm..tingat sorang kwn kat uni dlu..suke sebut ‘lobang konci’…
    salam jumaat en_me..jgn lupe solat jumat nnt… =)

    insyaAllah cek noly ittewww..

  8. June 19, 2009 at 8:20 am

    I bet org dalam gambar tu hensem orangnya!! Sessi Jalan2 & Belajar sejarah bersama En. me…

    sooka sooki jakkks.. ekeke

  9. June 19, 2009 at 8:25 am

    org sana suka bunuh diri dgn terjun ke laut ye…kat kampung mokcik dorang suka minum racun rumput. Trend skang nie pulak ramai yg gantung diri…alahaiii..

    u jump i jump .. ahaks

  10. zareda
    June 19, 2009 at 9:11 am

    tak pernah sampai MIri lagi tapi ramai kawan kat Miri..

    ghiteww erk..

  11. June 19, 2009 at 9:13 am

    wah…. ke miri lagi en_me… saya je yang belom balik miri lagi ni… ingat July ni nak balik jap…
    lalu2 kat tanjung lobang tu, sket lagi sampai ler kat umah saya… kat kampung luak… hehehehe… tapi sy tiada di miri…

    rumah ko kat jalan kg luak 4B/2 kahh.. insyaAllah kalo sempat next time me singgah sitewww

  12. June 19, 2009 at 9:16 am

    sowang2 ke kt miri ituuuuuu

    alone ghitewww.. vollleee

  13. Polar bear
    June 19, 2009 at 9:29 am

    […]
    Jgn cuba2 terjun yer en. me..

    oke bro..

  14. June 19, 2009 at 9:33 am

    uh~ sekarang Me dah jalan2 dgn kapal terbang, naik belon gituk

    volleee ghitewww..

  15. June 19, 2009 at 9:36 am

    kak jie nk cendol tu aje..bile me nk banje kak jie

    volleee kerrr.. hmmm

  16. ez
    June 19, 2009 at 9:39 am

    bestnye en me..sy xpenah g sarawak lg..hehehe

    best kannns..

  17. June 19, 2009 at 9:43 am

    wah wah en me berjalan saje ye..sori lama tk nyinggah saya pn sesekali mengapdet haha..tpkan aritu ade satu hri try buka die mntak login name n pword kalau tk silap…ingtkan dh lock🙂

    barang yg lepas jangan dikenangg.. alalala

  18. June 19, 2009 at 10:53 am

    Salam en yg insaf (really dunno ur real name..hehe). lame dh tak terjenguk blog nih. tp saye dh renew dh my blog list so this blog absolutely included..hehe..
    Nway, nice view of tanjung lobang. tp takut plak bile tau tpt org bunuh diri..sadis la plak kan..=p

    salamm juger akak azliyana ittewww..

  19. ain
    June 19, 2009 at 10:55 am

    wahhh..syoknya minum cendollll!!!!

    syok gilerr.. vollleee akak ain tewww

  20. ibusinga
    June 19, 2009 at 11:03 am

    tempat bunuh diri budak sekolah??!!

    ghiteww arr orang citerr..

  21. June 19, 2009 at 11:16 am

    gaya tue macam nak terjun ja, hehe

    terjun sekaki volleee kanns.. ehehe

  22. June 19, 2009 at 11:23 am

    pulai ke masai!!!
    ader makne lain ker??
    ingatkan dari miri pergi pulai lepas tu gi masai..

    pulai = pulang ..
    vukann ‘gunung pulai ke masai’ ghiteww.. uhuhu

  23. ije
    June 19, 2009 at 11:31 am

    salam incik me, nak inform yang ije dah tukar url blog. sila update ye bro. ehe. thx

    oke ije, noted.. salamm jugerr

  24. June 19, 2009 at 11:41 am

    Miri is so nearby Brunei. And the place has this particular area with fantastic houses😀
    P/S: You have a wonderful blog😀 & thanks for stopping by at my page. Have a great weekend.

    kamik sik orang mirik

  25. June 19, 2009 at 12:10 pm

    hej! en_me…whoaahhh…busy travelling around…and quite a lot of interesting places too in Miri…don’t jump en_me…;-)

    me no jumping ghitewww.. ehehe

  26. June 19, 2009 at 1:52 pm

    salam en me kabare?
    Wah wah, masih lagi berjalan-jalan gitu ye?
    domain mrahfa.com dah expired, tapi database sume saya masih pegang. Takpe, takde dot.com pun masih boleh ber-blog kan?
    Selamat berhujung minggu en me😀

    naper takleh komen blog ko? kena login lecehlarr bro.. ehehe, salammms anyway

  27. June 19, 2009 at 2:37 pm

    Salam, tak pernah pergi miri or sarawak but i got a friend at Kuching,kalau dia hanatar frozen big prawn dan terubuk masin..adusss gumbira nya..nak puasa ni teringat lagi kat terubuk masin,kalau steam taruk cilipadi,bawang dan asam keping..huishhhh:)

    salam jugerr.. wah, tv3 nih..

  28. June 19, 2009 at 2:49 pm

    Selamat pulang ke Semenanjung brader…😉 … kamera ada habuk eh…? hehe

    yg peliknya bilerr tangkap pic dekat, x nampak habuk tewww.. bilerr snap gambar langit je yg jadi camtewww.. xpe, thanx bro

  29. June 19, 2009 at 3:01 pm

    adoi..kat mane2 pon ade cendol ek..yg ni bape bintang ni?

    abang joe.. sebenornyer me order ABC.. tapi apek teww bagi cendol larr fulakkks.. bintang? hmmm, me kasi 3 setengah .. volleee

  30. June 19, 2009 at 3:03 pm

    KEBETULAN en. me…miri ni tempat lahir saye…tapi bukan saye org tipikal sarawak….kebetulan my dad askar…so idup nomad laa dulu2 hik hik hik…..

    ahaha.. anak sarawak niih.. takyah pakai ic masuk sarawak kannns

  31. June 19, 2009 at 3:42 pm

    slh bajet ke ms set time tu..kah kah kah!!
    nk jgk letak iphone prestige itu yer..hehe

    salah bajet katernyerr.. uhuhu..

  32. June 19, 2009 at 4:14 pm

    tmpt bunuh diri ker tempat mendatingkn diri

    ammvoiii kak ku ina itteww.. camana nak dating tepi tebing yg curam itteww.. veryy derr uoolsss

  33. June 19, 2009 at 4:30 pm

    ingat masai yg dekat johor td…hehe..

    dekat pontian ada satu cendol yg mmg sedap..org cakapla..=)
    boleh dikatakan pasti berderet2 kereta menanti nak beli cendol tu…

    memang masai kat johor ittewww.. akak dilot yg xpaham ghitewww.. dan me dh citerr cendoll pantai pontian yg 5 bintg teww.. veryy2 derr

  34. zue
    June 19, 2009 at 4:43 pm

    pulai ke masai…lepas ni ke mana lagi.

    tungguu..blockquote>

  35. June 19, 2009 at 4:43 pm

    selalunya orang tempatan memang tak tahu sangat tentang tempat yang menarik di tempatnya, sebab memang sudah selalu tengok, jadi sudah tak […]

  36. June 19, 2009 at 7:24 pm

    alahai…. en me,

    posing camtuh ngerrriii tau,

    membuatkan ramai gadis rasa nak terjun tebing !

    ngerii sangatlarr teww.. ammvoiii akak maniss

  37. June 19, 2009 at 7:31 pm

    ku nk makan cendol gak.. huhu…

    iyolarr teww..

  38. June 19, 2009 at 8:49 pm

    gambar itu seperti nak melepaskan hajat je en me… hehehee..
    tapi, seperti biasa, mata tetap potong..😀

    porno larr akak teww.. kowserr uu..

  39. June 19, 2009 at 11:28 pm

    dulu masa pegi kuching..dengo kat miri ada tmpt utk shoping(mcm market la..) betol ke en_me??..

    tanyerr me larr fulakks..

  40. June 20, 2009 at 12:16 am

    en_me….adakah kita pernah kenal?ada gmbr dok?

    entah erk..

  41. June 20, 2009 at 1:56 am

    Nak round Miri, 2 hari dah habis dah kalau ikut senarai en_me. senarainya sama dgn senarai saya hari tuh. sempat merayap sampai sempadan brunei. heheh.tapi kalau nak adventure sikit, pergilah taman negara. opss..en_me lagi arif tentang Miri. siapalah saya yg memandai2 ni kan.

    kalo lar me ader banyak maser me nk terjah ke brunei.. taman negara endau rompin pun blom jejak lagikks.. ihiks

  42. June 20, 2009 at 10:02 pm

    cendol! sedap nyerr..

    sodapp gilerr.. ehehe

  43. June 23, 2009 at 7:23 pm

    saya adalah product kolej tun datu tuanku haji bujang miri😉 hehe..

    patutnya en-me pergi gua niah, and gua mulu.. di area ulu2 lagi banyak tempat menarik..

    kalo larr me banyak maser ghiteww.. btw, me will go there again next week.. volleee cek nono tewww

  44. mimi
    March 28, 2013 at 5:53 pm

    ade cite menarik lagi pasal tanjong tak??..nie tengah buat kajian pasal tanjong lobang nie..kalau ada fakta yg baru..inform kite k..perlu sangat!!

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s