Home > Travel > lutong, miri

lutong, miri

(insert a mosque next to a church)

Driving past Lutong Town, you will be amazed by the sight of a church and a mosque built in the same compound as Malaysians of different faiths live in harmony.

Pertama kali me tiba dulu di lutong, miri, me sempat bersembahyang jumaat di masjid lutong. Keunikan masjid ini ialah kerana ianya dibina bersebelahan gereja yg mana tidak pernah dilihat di semenanjung.

Me ingin mengucapkan ribuan terimakasih pd abang wanhidayat (pemilik blog chronicle) yg sanggup bawa me makan dan kemudian mengambil gambar masjid dan gereja itu. Beliau ada dlm gambar diatas disebelah kereta yg sedang mencangkung itu. Tapi gambar memang kurang jelas. He he he.

Me juga sempat bersiar-siar di taman kipas (miri city fan).  Seorang diri macam biasa.Terdapat pusat suarah (civic centre), the civic promenade, pancuran air muzik (musical fountain), taman wawasan, taman islam, taman etnik tumbuhan (botanical ethnic garden), pustaka miri, taman formal, kolam renang awam, taman cina, dan taman kesihatan.

(insert miri city fan)

a unique fan-shaped urban civic park

Alahai.

Categories: Travel
  1. July 2, 2009 at 12:14 am

    Salam en me…

    Cantiknya gambar2 tu…. tgk gambar tu, pada mulanya tak terperasan lak gereja… nampak cam rumah jer….

    salam cek atik yg chomeyy teww

  2. July 2, 2009 at 12:22 am

    aduyai..
    sentosanya Malaysia~

    muger negara tetap aman damai sentiasa

  3. July 2, 2009 at 1:46 am

    cantik btol gmbar kt atas tu en_me

    kalau masuk peraduan fotografi 1 Malaysia,mesti menang..hehe

    gmbr biasa2 jerr

  4. July 2, 2009 at 2:01 am

    wah!dekat jgak ek en_me masjid n church itu..kan? hehe

    dlm bidang tanah berkongsi pagar jerr.. ghiteww

  5. July 2, 2009 at 4:12 am

    Apa khabar en me itteww??? Harus ditangkap sekor sea horse tu bawak balik ke semenanjung..hehehe

    me kabar baik jerr..

  6. July 2, 2009 at 6:39 am

    kat Jalan Tun Razak tu ada satu Balai islam bersebelahan kuil… itulah unik nya Malaysia..

    hi abang zino iteww.. salamm

  7. July 2, 2009 at 7:52 am

    puas duk cr mn gambo churchnye..rupanye paling besar kt tepi..xnmpak lak..hehe

    salam salam =)

    veryy derr kanns..

  8. ibusinga
    July 2, 2009 at 8:22 am

    banyak statue sang kuda laut di Miri ya…
    mascot Miri mungkin.

    ghiteww larr.. volleee

  9. July 2, 2009 at 9:19 am

    Cool

    kannns..

  10. July 2, 2009 at 9:23 am

    mmg kurang jelas gambar org yg duduk mencangkung itewww..
    syiok lah Me..jauh berjalan luas pemandangan, sure byk pengalaman eh

    letih sehhh..

  11. July 2, 2009 at 9:30 am

    semua agama sukakan kedamaian..

    bergaya sungguh encik yang menyangkung tu…

    encik yg hensem ittewww..

  12. July 2, 2009 at 9:49 am

    wah2..sungguh jeles ngn en_me yang suka berjalan-jalan itttuuuu

    selagi hayat dikandung bodi.. volleeee

  13. July 2, 2009 at 9:58 am

    wah jalan-jalan dengan abang wanhidayat ittewww.

    ermmm tak nampak macam gereja, tapi bila nampak lambang salib tu baru perasan.

    abg wan memang cool..

  14. July 2, 2009 at 9:59 am

    hmm di miri ada lutong.. kat semenanjung ada lotong dan lontong..

    sekali sekala makan lontong boleh membuat mencengkam jiwa gitew.

    huhuhu

    lontong kering kerr abang maza tewww.. uhuhu

  15. Seri
    July 2, 2009 at 10:20 am

    Salam en me yang ittew,,, cantik sungguh gambar-gambar itu, di Teluk Intan pun Masjid bersebelahan ngan gereja, harmoni sungguh negara kita, Satu Malaysia gittew.. alahai🙂

    harmoni macam api dlm sekam ghitewww.. uhuhu

  16. July 2, 2009 at 10:23 am

    Mokcik tak nampak pong org tengak mencangkung…memang tak jelas sungguh…😉

    Gereja bersebelahan dengan Masjid…menunjukkan orang kat sebelah sana are generally more tolerant with each other differences. Uniknya Malaysia..

    kalo mokcik nak tengok pic org mencangkung itteww, gi larr blog dierrr.. ekeke

  17. July 2, 2009 at 10:57 am

    Salam en. Me….
    Hahahaha…..akhirnya, dapat gak jumpe walaupun dalam keadaan yang begitu pantas. Terima kasih kerana menghubungi…
    #Nak minta maaf sekali lagi dalam nih sbb gagal bawak makan lalapan yang akhirnya terkandas di Cafenika sahaja…tapi the foods not bad lah kan…..hehehehehehe.
    #selamat maju jaya untuk en. Me…….

    salam wan.. thanx for ur time.. jasamu kan me kenang.. take care bro

  18. July 2, 2009 at 11:21 am

    sedapnya kacang masin tu

    nak sikit

    maner ader.. ehehe

  19. art
    July 2, 2009 at 12:27 pm

    pangkat abang ke wan hidayat tuh pada en_me?

    […]

    volleeee kannns..

  20. July 2, 2009 at 1:08 pm

    re:…hehehe…jom la join…

    patutla nampak macam dayat kat tepi kereta tu…rupanya2 memang betul…ahahaha

    abang dayat memang sporting ghitewww..

  21. nuyui
    July 2, 2009 at 1:26 pm

    en_me, pasu ker tu..? miss nuyui suker la tgk coraknyer.. abstract gitu..🙂

    iye, pasu larr tewww.. nuyui sukerr seni kerrr

  22. ain
    July 2, 2009 at 2:02 pm

    cantiknya tembikar tu!!!

    ammvoiii akak ain .. fantang namfakk pasu ghiteww

  23. July 2, 2009 at 2:48 pm

    lama dah tak g sembahyang situ… opis sy pun dekat2 situ gak…

    nanti tengah bulan akan ke Miri kejap… ada meeting…

    miri is a nice place ghitewww.. hmm

  24. iza
    July 2, 2009 at 3:31 pm

    amboi bang me, asyik jalan jer, iza jelez tau huhu…
    Lutong yang bang me pergi ni belum pernah sampai, lutong atas pokok pernah lah..amvoih🙂

    dah lamer me tak jalanz ghitewww.. volleee

  25. July 2, 2009 at 3:53 pm

    elok cam nie sebenarnya..
    asalkan isu agama tidak disentuh rasanya aman damai dunia nie…tapi bila agama dipolitikan..di perkaumkan.. boleh mencetus ketidak senangan sesetgh pihak..

    jgn dijadikan agama sebagai senjata..cukup sekadar peganggan… yg dijadikan senjata biarlah amalan..xgitew bro me

    ghitewww larr..

  26. July 2, 2009 at 3:56 pm

    church dekat ngn masjid pekara biasa je tu bro bg kami hehe .

    peace😉

    kitak orang sarawak ghupernyerr.. ekeke

  27. July 2, 2009 at 5:36 pm

    awat gambar gereja .lebih jelas dari masjid tu salah angel ker en.me

    mamai ghitewww..

  28. July 2, 2009 at 5:52 pm

    Salam,
    En_Me,

    Wah tuan ke Miri ya! Teringin nak menjejakkan kaki di buki Sarawak!

    salam cek aliff teww

  29. July 2, 2009 at 6:06 pm

    agak menarik tempat-tempat tu…
    bila la agaknya nak merasa pergi ke sarawak ni?

    adalarr rejeki nanti teww

  30. tic
    July 2, 2009 at 9:15 pm

    love to travel to…hope leh ikot nko… tingin gak p sarawakk… hope will be there soon.. :))

    semenanjung dh abes travel blom.. ehehe

  31. July 2, 2009 at 9:16 pm

    wahh!! xpnah lg sy tgk church dkt2 dgn masjid

    mmg unik!

    unik kannns..

  32. July 3, 2009 at 11:42 am

    halo..apa khabar..tumpang jalan2..bersiar2 di Miri jap..

    halo jugerr wat cek leeza teww..

  33. July 3, 2009 at 4:45 pm

    wahh!! ade tourist guide gituu
    dtg la jln2 KLCC
    y[o]n blh jd tourist guide jgk
    ihiks =D

  34. July 3, 2009 at 8:18 pm

    salam…me secantik cantik tempat orang cantik lagi tempat aku…kan kan memang lumayan

    mcm banyk masalah je tempat ko tewww.. uhuhu

  35. July 6, 2009 at 2:04 pm

    thanks sbb ‘drop by’ ke blog kiter…;))

    no prob cek ima teww.. muger2 kiter leh jadik rakan siber yg baik2

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s