Home > photography > tingginya nilai burung unta

tingginya nilai burung unta

(insert yaasir with an ostrich)

feeding the largest bird (ostrich, struthio camelus) with your bare hand
desaru ostrich farm, teluk ramunia

Di sungai rengit, me sempat singgah di ladang burung unta itu. Ramai juga pelancung pelancong yg tiba.

Sebuah ladang yg menarik berinformasi seperti sebuah bilik darjah. Dari penetasan telur, burung unta yg kecil, yg baru berumur seminggu, dua minggu, sebulan, sehinggalah dewasa. Apek a.k.a tourist guide yg pelat berbahasa kebangsaan itu telah membawa sekitar ladang sambil menunjukkan betapa kerasnya telur burung unta. Boleh berdiri diatasnya.

Sebelum keluar dari ladang, ada kedai cenderamata. Juga ada warung yg menjual sate burung unta, burger burung unta, super agung. Bakuteh dan teppanyaki juga ada. Telur unta yg dibuat kaya. Semuanya ditanggung ha-rar, kata apek dan amoi-amoi itu.

Me tidak hendaklah cerita banyak-banyak. Nanti ada kawan-kawan ingat ini blog travel jalan-jalan atau jalan-jalan cari makan saja.

Maklumat lain boleh di baca di blog orang lain di SINI, SINISINI, SINI dan SINI.

(insert miscellaneous ostrich)

a day old bird, 2 weeks old, feeding with your hand, and testing the eggs hardness

Alahai.

Categories: photography
  1. Blog Resipi
    July 8, 2009 at 1:10 am

    Dengar2 burung nie kemain mahal lagi… time kasih sudi singgah Blogresipi.

    puluh puluh hibu ..

  2. July 8, 2009 at 2:36 am

    boleh berdiri atas telur?

    kalau baling telur burung unta kat orang ganti telur ayam memang syok

    syok ghiteww..

  3. July 8, 2009 at 5:58 am

    sgt keras rupanya.. dalam katun x keras pun ahahha slmt pagi en me!

    kaki kartun ghupernyerr.. uhuhu

  4. July 8, 2009 at 8:01 am

    kelihatan keras yang amat tu~
    boleh dipijak lagi..
    gila ahh, kalau baling kat kepala orang, mau migrain~

    kalo tak padam.. ehehe

  5. July 8, 2009 at 8:14 am

    pelancong la en_me bkn pelancung
    bakuteh tu bak kut teh en_me?
    setahu yon la..bak kut teh itu sejenis mknn yg dibuat dr ba** kot..
    (wallahu’alam)

    thanx cek yon .. tanpe kawan2 yg best2 ghiteww, saperlar me yg inih .. kanns

  6. ain
    July 8, 2009 at 8:28 am

    raya lepas, ada mkn sambal goreng jantung ostrich. pehhh…sedappppp!!!!!

    sodappnyerr akak ain itteww..

  7. July 8, 2009 at 8:38 am

    bakuteh har-rar??memandai jek diorg nihs!bhye btl!

    sup tewww.. kowser uu

  8. July 8, 2009 at 9:44 am

    aq pernah tungang burung unta

    ko memang hebatt

  9. July 8, 2009 at 10:13 am

    en_me makan tak sate burung unta, burger burung unta tu? kaya dari telur burung unta pun ade? *tgh bayangkan rasa dia*

    ahaha.. takk kowser uu..

  10. July 8, 2009 at 10:25 am

    en.me rasanya mana lagi tinggi nilai burung unta dengan badar nilai kat gegeri sembilan…hehehehehe

    ‘badar’? ‘gegeri’? teww amenderr.. ekeke

  11. July 8, 2009 at 10:42 am

    kalau buat telor goreng pun sodapppp…

    penah terai kerr.. ehehe

  12. July 8, 2009 at 10:56 am

    Wow … very informative. Bagus!

    terimakaseh kembali.. ihihi

  13. July 8, 2009 at 11:38 am

    eja yg betul, pelancung or pelancong?

    kamus dewan ms 756 (edisi ketiga):

    pelancong = orang yg melawat sambil melihat-lihat (bersenang-senang);
    pelancung = orang yg membuat palsu atau tidak benar, menipu

  14. July 8, 2009 at 11:51 am

    nampak jinak…
    bagus jugak bawak anak2 ke sini yer..

    ahaha.. nak pergi larr tewww..

  15. July 8, 2009 at 11:59 am

    satu soalan.. busuk tak kat persekitaran situ? kalau busuk.. lambat laa nak gi.. hehehhe..😀

    busuk giler.. najis bertaburan .. ghitewww

  16. July 8, 2009 at 12:12 pm

    wah..mcm menarik. tp burung unta tu besar sungguh la. slalu berani tgk jek. die hulur kepala rs dh kecut dah..ape lagi nk bagi makan..hehehehe..

    burung yg br menetas tu mmg en_me tgk dpn mata ker. or gmbar di dlm gmbar..=p.

    ape kelise amik gambo dlm gambo ghiteww.. veryy derr

  17. July 8, 2009 at 12:28 pm

    heh.. kalo busuk.. alamatnyer lambat lah saya sampai. ahaks! gi pantai pantai ajerlah..

    macam ko tak penah gi pasar jerr.. manjerr ghiteww.. ihihi

  18. July 8, 2009 at 12:30 pm

    Tak silap Saffa kalau kita berdiri atas telur tak pecah. Tapi kalau kita lepaskan telur dari atas jatuh ke lantai pecah kan?

    itewww ilmu fizik weiii.. cuber ko berdiri atas telur ayam ~ pecah takkks

  19. July 8, 2009 at 12:31 pm

    tak penah try lg hehe

    siannyerrr.. ehehe

  20. July 8, 2009 at 12:38 pm

    Klu terjah ke sini lagik, singgah la kat Kuala Gandah. Bkn setakat ada burung unta🙂

    ahaha.. terjah ghiteww

  21. July 8, 2009 at 12:53 pm

    uikssss, sikitnyeeee ostrich tu makan. =p

    makannn jajann jerrr.. ihiks

  22. July 8, 2009 at 12:57 pm

    en me tak rasa ke sate burung unta?
    btw, good info..
    satu harai kalau berkesempatan nak le ke sini.
    telur burung unta buleh makan kewww?..ke ala2 fear factor food..?
    hiks…

    terai larrr cek catzz itteww..

  23. July 8, 2009 at 1:05 pm

    mahal x harga?

    harga sate ostrich (rm1.50), burger (rm6), egg omelette (rm6), sup agung (rm5), bakuteh (rm5), teppanyaki (rm20).. volleeee

  24. July 8, 2009 at 1:09 pm

    pernah nampak satu kedai burger jual burger burung unta..
    mula2 rasa macam nak try…
    lepas tu rasa macam takut pulak…
    sedap ke daging burung unta ni..

    entahhh.. me tak dapek nak nolong

  25. July 8, 2009 at 1:14 pm

    unta kat sini tak penah bertelur pun, hehehe

    unta jantan ader telor takkks.. ammvoiii pakndak tewww

  26. July 8, 2009 at 2:25 pm

    me… buat telur mata kerbau..erk..mata unta
    kenyang sampai ke petang…

    kenyang kannns..

  27. July 8, 2009 at 2:57 pm

    Otak burung unta lebih kecil dari matanya… hehehe iklan Astro…

    wahhh.. fandainyerrr.. ehehe iklan orkid..

  28. July 8, 2009 at 2:59 pm

    kem salam kat burung unta tu ye..

    dah lambatt ghiteww.. slowlarr akak nih.. ihihi

  29. July 8, 2009 at 3:08 pm

    en me..,
    Tingginya nilai burung Unta
    setinggi dia jugakkan ..
    kalu orang yang tinggi..,
    nilai dia pun tinggi tak ?

    tinggi ghiteww.. hmmm

  30. July 8, 2009 at 3:33 pm

    sedapnye kalau dapat makan berger daging unta..nyumnyum

    liatt teww.. ihiks

  31. July 8, 2009 at 3:54 pm

    uiks…

    bakuteh!!!!

    kena hati2 ni en_me… huhuhu

    baik xyah teraii .. kanns

  32. July 8, 2009 at 4:25 pm

    Me… abg bear rasakan in future dah tak payah carik kerbau atau lembu untuk kenduri kendara… burung ni jer dah cukup.. gi beli telur dia dah tu bela sampai besar… macam lembu kerbau jugak…

    fuyooohhh otakk bisness abg bear itteww.. ekeke

  33. dakchomey
    July 8, 2009 at 7:38 pm

    sambal goreng jantung ostrich? apa itu?

    ahaha.. tak dapek me nak nolongg.. ghiteww

  34. July 8, 2009 at 8:16 pm

    kerasnya telur diakan?? pas pijak tu mmg tak pecah jugak ye?
    rasa ada satu lagi farm dia kat PD…kan?

    suka layan gambar2 kat sini.. terang.. jelas.. unik..

    ahaha.. nanti aderlarr oghang kener londeh suar tewww..

  35. July 8, 2009 at 8:39 pm

    errrmmm..menarik utk dilawati ni…kena tunggu balik mesia dulu

    menarik kannns.. ehehe

  36. July 8, 2009 at 10:06 pm

    hehehe en_me jalan2 cari ladang burung plak..sungai rengit kt mana tuh..tak perasan plak dlm peta mesia..hehehe:)

    kann me dah letak link ‘map google’ .. veryy derr larr akak teww

  37. July 9, 2009 at 12:06 am

    Wahh en_me.. time kasih share gambo² nih.. tak penah pun tgk yg dlm telur tu🙂

    anytime akak yg ayu ittewww.. ehehe, anytime

  38. July 9, 2009 at 8:57 am

    yang saya tahu..
    “otak burung unta lebih kecik dari matanya, hik hik hik”

    wahhh, fandainyerr abang joe itteww..

  39. July 9, 2009 at 7:53 pm

    wah jumpa geng Kasawari ler ni.. hu hu.. beep beep..

    mesti ader sebab naper ko guner nick ‘kasawari’ ghitewww.. citerlarr

  40. July 10, 2009 at 1:12 pm

    mase kt teluk ramunia last year..dpt tengok dr jauh saje…hihi

  41. July 12, 2009 at 1:11 am

    burung unta yang kecik tuh dah macam velocirator plak kan. hehe🙂

  42. July 14, 2009 at 8:45 pm

    dari url tu guna nama jalan kat rumah ni.. he he
    pastu amik jer la nama kasawari ni..

  43. mr Yovieda
    September 23, 2009 at 9:14 am

    burung onta 1 pasang berapa? mhn infonya..mau belajar ternak burung onta kayaknya prospek tu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s