Home > photography > jambu batu buah pedada

jambu batu buah pedada

(insert rumah jambu)

jambu restaurant and lounge [+ sarawakian.net ]
32 jalan crookshanks, kuching [+ zoom out ]

Masa di kuching kelmarin, me teruja bila tengok rumah warna merah jambu diatas. Masa itu, me baru turun dari menara ‘civic centre’ dan hari sudah pun lewat petang. aDm hendak bergegas pulang ke asramanya pula.

Jadi, keesokannya, pagi-pagi me pergi lagi ke rumah itu. Ambil gambar dari tepi jalan saja.

Tapi me musykil dan buntu begitu. Apa kena mengena buah jambu dengan warna merah jambu. Dan awek jambu? Ada kawan-kawan yg boleh bantu?

Sambil me teringat satu pantun yg bunyinya begini.

jambu batu buah pedada,
tepi sungai pokok sena,
kalau ilmu tak ada di dada,
orang maju kita merana.

Nota untuk yg banyak bertanya: buah pedada = bedata, berembang, bidada, pidada, berembung, gedaba, sonneratia caseolaris (acida)

Alahai.

Categories: photography
  1. July 9, 2009 at 12:58 am

    hik hik en me ittew..sebabnya…buah jambu kaler jambu dan awek jambu ittew memang chumel dan jambu kot…hik3…ni way..lama x jenguk2 windu lah plak kat adik ku ittew..hik3…take care…selamat yer..

    ghiteww larr fulakk..

  2. July 9, 2009 at 1:30 am

    Pink nyer!

    kannns..

  3. July 9, 2009 at 2:58 am

    kelab mamat ‘jambu’ kot

    hehehe

    kann dah tertulis teww – restoran n lounge .. ghitewww

  4. July 9, 2009 at 3:39 am

    Tarik, menarik tertarik dengan warna rumah itu.

    menarik kanns abang long..

  5. ain
    July 9, 2009 at 5:24 am

    shocking pink tu nak attrack customer le kot..!

    ghitewww larr agaknyerr..

  6. July 9, 2009 at 5:39 am

    setiap yg lalu lalang kat situ pasti akan terjeling bangunan tu.. sehingga en.me pun datang semula utk ambik gambar hehe..

    warna yg memang tertarik uu..

  7. July 9, 2009 at 7:36 am

    wauu pinky…
    almost al my stuff pon pinky..hihi

    salam en_me iteww..

    salamm pinky lady teww

  8. July 9, 2009 at 7:55 am

    lohh..kn buah jambu kaler pink2 gitu
    ni msti en_me tak tawu definisi awek jambu =P
    kan skin color awek jambu cam pink2 jgk
    cam iklan loreal utk mengepinkkn skin color tu๐Ÿ™‚
    (ade di susur gajah LRT ke KLCC)

    P/S: TQ for the definisi buah pedada

    ammvoiii awek jambu tewww.. fewwwitt

  9. July 9, 2009 at 8:09 am

    waa…cantik jugak kaler die…
    memang jambu…hehe
    nanti en_me tryla makan kat sane..
    kot-kot pelayan kat sane jambu2..hehe

    ammoiii sitewww.. ehehe

  10. July 9, 2009 at 8:14 am

    memang jambu sungguh kaler restoran nie hehehe

    tapi nama jalan tu lagi glemer..jln crookshanks..

    nama jalan gakks yg makcik teruja.. kannns

  11. July 9, 2009 at 8:28 am

    Pergh~

    Kaler restiran ni yang tak boleh tahan..sungguh striking~

    good morningg ticher.. ehehe

  12. July 9, 2009 at 8:48 am

    isi buah jambu yg dipegang awek jambu berwarna merah jambu dan awek jambu pula suka makan isi buah jambu yang berwarna merah jambu itu malah warna pipinya juga merah jambu, mcm warna isi buah jambu yg merah jambu itu…

    gamaknya begitu la en.me, mereka mmg saling berkait.. tapi x de kena mengena dgn lelaki jambu ye

    fuyoohh abang joe.. kowserr uu

  13. July 9, 2009 at 8:57 am

    bestnye tengok gambor2 kat sana..
    bila la nak dapat naik belon ke sana ye..

    naik jerr air asia ghitewww.. everyone can fly .. ehehe

  14. July 9, 2009 at 8:58 am

    makna nya kaler pink mmg sinonim ngan ‘jambu’
    patut ler aDm tak nak laptop kaler pink itu hari..(klu x silap akak la)

    ahaha akak rozi itteww.. tau takperr

  15. nuyui
    July 9, 2009 at 9:21 am

    ahahaha.. comel jer bgnn merah jambu tu.. mmg JAMBU! he~

    jambu kanns..

  16. July 9, 2009 at 9:31 am

    waaahhh pink abis itu rumah..

    pink giler tewww..

  17. July 9, 2009 at 9:43 am

    mcm blog enme jg, tajuk entri dan isi kandungannya tak semestinya relevan. tak gitu?๐Ÿ˜€

    ahaha.. follower tegar blog me yg inih.. tak tumbuh tak melata kanns akak intan teww

  18. July 9, 2009 at 9:52 am

    Gambar kali ni jambu – ihiks, boleh gitu?

    volleee.. ihiks jugerr

  19. July 9, 2009 at 10:19 am

    shocking pink gitu… sungguh menarik perhatian… hohohohoh๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€

    pinky pinky ghiteww.. ohoho

  20. July 9, 2009 at 10:45 am

    awek jambu, makwe jambu, mengikut kamus remajaku adalah
    makwe yang cun lagi mantap…

    hehe…

    saperkarr itteww.. ehehe

  21. July 9, 2009 at 10:48 am

    Joyah Jambu cakap… si mamat samseng jambu xguna tu, masa lapang dia selalu pergi cari jambu batu di belakang Restoran Sri Jambu dekat Kampung Jambu.

    Alahai… teringat akak Restoran Sri Jambu milik akak di Kampung Jambu, Kajang tu… kini dah menjadi milik orang lain. huhuhu

    naper jual restoran akak itteww.. tak jambu kerr

  22. July 9, 2009 at 10:57 am

    sekali pandang dah macam bangunan merah kat mekaka daa

    melaka ghiteww..

  23. July 9, 2009 at 1:38 pm

    alahai en_me, pantunnyer klasik gitew..

    mencengkam ke jiwa.. huhuhu

    psst: Jambu batu pun ada yg warna pink.. agaknya mengambil sempena warna tersebutlah makanya rumah itu diwarnakan merah jambu!

    wakakaaka

    jambu air yg warna pink kannns..

  24. July 9, 2009 at 2:35 pm

    Berbaju merah jambu
    Berkain songket biru
    Dengan senyum ketawa
    Pada pagi hari raya

    eh eh berpantun ke menyanyi nih…

    ammvoiii nak raya akak yatie tewww.. ihihi

  25. July 9, 2009 at 3:29 pm

    sebut buah pedada… lama dah sy tak makan… sedap tu… kalau kat kpg nenek sy, buah tu merata ajer… boleh petik dari tangga lagi… aritu ada gak tanam kat umah… cuma tak besar sangat buahnya… mungkin sebab tanahnya yang tak cukup basah…

    me taularr kat sarawak bersepah.. kat semenanjung tak sesowai tanahnyerr ghiteww.. kanns

  26. July 9, 2009 at 3:30 pm

    wowoow. giler striking la bro! mmg cunn ah warna dia :p kalau ijau striking lagik cun! hhehehhe. awat x singgah kat sana :p

    hi cek yonna yg cun ittewww.. ehehe

  27. July 9, 2009 at 3:35 pm

    wowww bersinar kaler umah tuh!!haha

    sinar kannns..

  28. July 9, 2009 at 3:49 pm

    pergh..lain macam jer

    meals attractions..

  29. July 9, 2009 at 4:02 pm

    terangnya umah..silau mata

    xnak silau kalu, pakey spek larr akak mimi tewww..

  30. July 9, 2009 at 4:24 pm

    yg pasti sy jambu!
    emmmm…

    baik ati takkks.. ehehe

  31. July 9, 2009 at 4:35 pm

    wlpn dah explain apa tu buah pedada..tp tetap xpernah dengar nama2 yg lennyer..haih..

    ko google jakkks.. tapi orang sarawak memang familiar dgn buah pedada yg tumbuh kat pantai paya bakau .. volleee

  32. July 9, 2009 at 4:38 pm

    takder apa apa persamaan kecuali yang telah tersebut tu tapi itu hanya nilai nilai komersial jer… alah macam jugak orang cakap seafood restaurant tapi hidang daging ayam dan kambing… diorang tu semua tangkap kambing dan ayam tengah laut ker… just komersial

    komersial ghiteww..

  33. July 9, 2009 at 5:22 pm

    wow the building so bright color!

    purposely they make it that way..

  34. July 9, 2009 at 5:31 pm

    Salam Ziarah…salam kenal jugee, best nyer pi Kucing, saya belum sampai. Thanks tinggalkan jejak kat teratak saya. Cantik umah me, boleh saya belajar mencantikkan dekor rumah saya…saya link blog me yek???

    umah blog bukanlah hakmilik kekalls ghitewww.. ehehe, salamm jugerr

  35. July 9, 2009 at 5:38 pm

    awek jambu takpe lagi…
    kalau jantan jambu..?
    huhu

    gitteww…

    auuwww.. kowserr uu

  36. July 9, 2009 at 5:50 pm

    menarik gk rest0ran ni erk…

    tp maksud buah pedada tu lagi mengelirukn..

    tidak keliru bagi orang sarawak.. tanyerlarr

  37. July 9, 2009 at 5:54 pm

    Nice colour la, hehe. Memang duk Sarawak ek?

    onono.. me sarawakian katernyerrr..

  38. July 9, 2009 at 5:56 pm

    mmg eye catchinglah restoran jambu tu

    memang kanns..

  39. July 9, 2009 at 6:38 pm

    jambu air kot? tu psl pink? haha

    eh skrg ni musim air jambu batu ke ek?
    sepanjang jln dok nampak air jambu batu yg sgt menggila hijau!
    nak minum pun takut! hihihi

    jambu air pinky ker.. aiyoo

  40. July 9, 2009 at 6:54 pm

    wow…it’s really pink…
    i like this photo eventhough pink is not my fav colour.
    shocking pink….cantik gak kan….
    berani tak en me cat rumah kaler pink gini??

    baklah dua poh hibu.. ekeke

  41. July 9, 2009 at 7:02 pm

    ahaks! so funky!

    funky larr fulakkk.. ahaks

  42. July 9, 2009 at 8:14 pm

    uniknya umah kaler pink… very ranggoli! pictures cantik2 kt sini..1

    unik kanns..

  43. July 9, 2009 at 9:21 pm

    hej! en_me…real man wear pink! what a shocking pink!

  44. July 9, 2009 at 10:27 pm

    ewah… berpantun gitewwww…
    ๐Ÿ™‚

  45. July 9, 2009 at 11:09 pm

    Wow…
    aDm jambu kah? Ihikssss.. Gurau2 saje ye~ =p

  46. July 10, 2009 at 12:01 am

    Rasanya macam tak de kaitan je =)

  47. July 10, 2009 at 2:42 am

    wooooooooowwwwwwwwwwww….!!!!
    da ler i nie giler pink….
    klo i ader kt c2 confirm mmg i akn msuk kdai tue…..
    so sweet color kdai tue…
    mmg brani kentnag ler owner dier….
    wat eve go pinky go pinky…
    salam kenal n singgah lalu….

    *terlalu obses ngan pink color….

  48. July 11, 2009 at 12:16 pm

    salam en me..lama x jenguk blog en me ni…buah jambu tu buah kesukaan kita tu….

  49. July 11, 2009 at 12:17 pm

    tp jambu ijau hehehe bukan jambu pink

  50. July 12, 2009 at 1:10 am

    mak aihhhh kalau saya la kan
    surelah dah pekena jus jambu batu kat situ. hehe๐Ÿ™‚

  51. July 23, 2009 at 5:43 pm

    Jambu dalam bahasa sarawak (kalau tak silap la ek)..refer kepada warna pink yang juga dipanggil warna merah jambu oleh kami di sarawak…
    Merah Jambu = Pink = Kalas (bahasa melayu sarawak klasik)

    sekian, terima kasih.

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s