Home > exhibition > 新山宽柔华小(一)校

新山宽柔华小(一)校

(insert tugu tanjung kupang)

Memorial Tanjong Kupang の地図
此外,根据陈燕鸣收藏的一份1923年的合约,财利曾经以雇员谢亚明的名义,向一位名为G . A . Mashall的政府公务员,购置Jalan Kebun Teh的一块土地,以建造一间屠宰场。该地段原为新山地主卓亚文所拥有。陈燕鸣听说,由于卓亚文是福建人,和其祖父辈因为籍贯不同,因此关系并不太好。于 是,其祖父便通过G . A . Mashall向卓亚文买地。不久,这事被卓亚文发现,于是合约并未正式过名。后来,卓亚文的孩子才真正过名卖出那块土地。而该份合约便放上谢亚明与陈迪 松的名字。

Sudah lama me mencari tugu peringatan tanjung kupang. Kejadian kapal terbang terhempas di kampung ladang, gelang patah. Beberapa puluh tahun yg lampau. Sehari sebelum me menyambut harijadi. Masa itu, me sebaya aQi.

Dari internet, me tahu ianya terletak di jalan kebun teh. Lokasi berhampiran restoran nasi beriani johor yg me selalu terjah itu.

Tapi kurangnya papantanda (atau tiada penunjuk arah?) menyukarkan untuk mencari. Sehingga me terpaksa bertanya pada tukang bayar di restoran gazebo itu. Barulah me jumpa.

Tapi me pelik juga. Punyalah jauh dari tempat kejadian kapalterbang terhempas itu. Di tengah-tengah bandar di ibu negeri darul takzim. Tapi mungkin untuk kemudahan ahli keluarga sanak saudara yg berlainan fahaman agama dan pelbagai negara untuk memberi penghormatan.

[+ simulation of the tanjung kupang air crash in pdf ]

Alahai.

Categories: exhibition
  1. August 6, 2009 at 12:29 am

    Tragedi yang mengerikan. En_me mengingatkannya kembali. Al-Fatihah untuk yang beragama Islam.

    aminn ..

  2. August 6, 2009 at 1:08 am

    rajin betul en me yer..

    takkan nak main-main dgn si yaasir dan emak si yaasir jerrr kannns.. agaga

  3. August 6, 2009 at 1:17 am

    Sejarah yang menghibakan

    hiba kannns ..

  4. ain
    August 6, 2009 at 5:23 am

    ish…akak pun baru tau gak ni pdhal gazebo tu tpt we all mencekik every week. well..nak buat cam ne kan…x minat history2 ni.hehehe

    mungkin anak anak mae minat sejarah one uoolsss.. hmmm

  5. August 6, 2009 at 6:42 am

    salam & selamat pagi…..
    (^_^)

    selamat pagi khamis akak kay itteww..

  6. August 6, 2009 at 6:56 am

    1977 akak baru lahir kedunia gitew abg me…
    apa2pun…alfatihah utk mereka yg beragama islam…

    muder lagik intan kannns..

  7. August 6, 2009 at 8:11 am

    buat kt gelang patah kang xde sape nk g
    at least johor kt ibu negeri
    di mana kubur or tugu x penting
    yang penting doa dr org2 tersayang..kannss~~
    ehehe🙂

    betul betul ..

  8. August 6, 2009 at 8:27 am

    kena semak balik sejarah melayu niy… hehehe….

    carikk kt google jerr..

  9. August 6, 2009 at 8:58 am

    saya dah pergi.
    lama dah..
    baru2 ini kan dah keluar cerita
    trajedi dalam paper .
    memang mengibakan..kan..

    hiba ghiteww..

  10. yus
    August 6, 2009 at 10:17 am

    owh..bgsla en_me ni..menambah ilmu pengetahuan pd sesiapa yg xtau cam yus ni.mmg fail sejarah la..hehe

    alFatihah utk umat Islam yg terkorban

    salam en_me

    salam yus itteww..

  11. Tie
    August 6, 2009 at 10:23 am

    Masih ingat lagi….. ketika itu Tie darjah 5.

    ahaha.. kiter sebayerr lorrr..

  12. August 6, 2009 at 11:06 am

    Nti blh la celebrate beday sama2, suratan atau kebetulan? 😀

    maner samer.. veryy derr

  13. yus
    August 6, 2009 at 11:21 am

    1977 yus belum lahir lagi..
    pernah gak tahu pasal kes tu..

    andai ader yang sudi jadikan buku kisah tragedi itu kan bagus…
    buat pengetahuan generasi akan datang tu..

    bagus kannns..

  14. August 6, 2009 at 11:35 am

    Terkejut bila tiba2 melihat tajuk entry en_me dalam tulisan Cina…ayooo

    something wrong with setting pc mokcik nie. Anyway, tugu ni mengingatkan mokcik kepada kejadian kapalterbang terhempas di Sabah yang mengorbankan hampir semua menteri2 Sabah …

    tahun 1995 kat tawau kanns.. hmm

  15. August 6, 2009 at 11:43 am

    Ya..kejadian kapal terbang terhempas itu berlaku pada 6/6/1976 yang mengorbankan Tun Fuad Stephens a.k.a Donald Stephens , Ketua Menteri Sabah yang pertama. Bermakna, satu kejadian berlaku pada tahun 1976, dan berikutnya pada tahun 1977…

    alahaii..

    ahaha, tahun teww tak kena bah.. me main tembakk jakkk

  16. August 6, 2009 at 11:53 am

    kejadian tu tahun 1977
    umur akak baru 6 thn
    belum sekolah lg
    dulu2 tk pegi tadika pung🙂
    salam buat me yg jauh itewww

    salam akak zita teww.. ahaks

  17. August 6, 2009 at 12:06 pm

    bila le nak berjalan gak macam en_me ni

    jommm..

  18. August 6, 2009 at 6:00 pm

    mse2 kecik2 teringat chopper terhempas kt tepi sungai kt sungai petani..teringat smpi skng~ hihi

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s