Home > movie > 麻酔 – anesthesia

麻酔 – anesthesia

(insert awake the movie)

麻酔(ますい、元の用字は痲酔)とは、薬物などによって人為的に疼痛をはじめとする感覚をなくすことである。これにより、手術を受けることができ、また、耐え難い苦痛を取り除くことができる。麻酔は通常、局所の感覚のみを失わせる局所麻酔と全身に作用する全身麻酔がある。

Me dapat tahu akak xiiinam telah berjaya menjalani pembedahan kelmarin. Mula-mula me tahu dari akak waterlilysicklady yg cerita dalam blognya. Kedua-dua mereka adalah blogger tegar.

Kebetulan juga, pada hari yg sama, me sudah tonton cerita hbo yg bertajuk ‘awake‘, lakonan hayden christensen, jessica alba, terrence howard and lena olin. Cerita yg ringkas, tapi mengerikan dan tidak terlalu manis.

Dalam cerita ‘awake’ itu, pengalaman yg mengerikan bagaimana sebelum pembedahan, seorang pesakit telah di suntik ubat bius. Sepatutnya pesakit itu tidur atau pengsan. Dan akan kembali sedar beberapa jam kemudian. Tapi selepas disuntik ubat bius, pesakit itu tidak pengsan. Beliau sedar tapi tidak boleh berkata atau berbuat apa-apa. Beliau lumpuh dan merasakan segala kesakitan semasa di bedah. Sungguh mengerikan.

Ramzi0011Me cuma nak ucap tahniah pada akak xiiinam yg telah selamat menjalani pembedahan itu. Semoga cepat sembuh dan rajin-rajin makan ubat.

Gambar dari cerita ‘awake‘ diatas me ambil dari internet, me letak logo hbo. Tapi me ubahsuai sarikata dibawahnya seperti apek yg jual vcd haram*jadah yg selalu buat sarikata gitu. [+ lain-lain sarikata bodoh ]

Alahai.

Categories: movie
  1. August 18, 2009 at 1:56 am

    err…en me…
    tak paham le subtitle / sarikata tuh..
    maklumlah, dah lama gilaaaa tak beli vcd/dvd haram jadah..
    hehehhehe..
    err..ngeri pulak….camna rasa sakitnya tuh..iskkkkk

    p/s:
    tag sudah dilunaskan..

    aper kelise tak paham sarikata apek tewww.. haku pun tak pahamm.. wakaka

    anyway catz, thanx jawab TAG me yg itteww..

  2. August 18, 2009 at 3:32 am

    en_me…
    telahpun merasai pengalaman itu…cukuplah sekali!!
    semoga rakan en_me itu segera pulih…

    rakan siber jakkks.. ekeke

  3. August 18, 2009 at 4:58 am

    smoge cepat sembuh akak xiinam!!

    yon, ko gi larr blog dierr, wish her well kat sanerr.. hmmm

  4. August 18, 2009 at 7:42 am

    en me..nanti kirim salam kat member ko tu ek, moga dia cepat sembuh

    member siber jakkks.. ehehe

  5. cen
    August 18, 2009 at 8:11 am

    sama cam kener lapah hidup2 la yek…acik tasanggupp gittuu….
    Moga mereka yang sakit itu akan kembali sihat utk menjalini sisa2 hidup yang ada mengabdikan diri pada Ilahi Rabbi.

    aminn..

  6. August 18, 2009 at 8:15 am

    sya dah tgk dah citer awake ni..boleh tahan gak la..konspirasi rebut harta si patient..1st time tgk jessica alba berlakon jadi jahat…

    twisted story ghitewww..

  7. August 18, 2009 at 8:21 am

    haaa??operate dlm keadaan sdr??! gulp!xpe la.bg pitis sjuta pn xnk.smoga mmbr en_me cpt sembuh😉

    sejuta hinggit is a lot of money teww.. sure xnak? ekeke

  8. iza
    August 18, 2009 at 8:34 am

    cerita ngeri, se ngeri subtitle tu😀
    morning bang me

    morning cek iza teww

  9. August 18, 2009 at 8:39 am

    en_me ni serba bolehlah. Ini dah jadi pengulas filem pulak. Cayalah.

    psst – hutang tag tu boleh kira halal aje tak? hehehe

    yb kener jawab TAG.. ini adalah arahan.. ekeke

  10. August 18, 2009 at 8:47 am

    sama2 kita doakan xiinam cepat sembuh

    aminn..

  11. August 18, 2009 at 8:59 am

    ya cklah dh selamat jalani pembedahan tu… moga dia kuat semangat & cepat sembuh…

    sorry… silap setting.. 12.00 a.m jadi 12.00 p.m….

    kesulitan amat dikesali.

    Terima kasih.

    me stayed up tawtaper.. menyammfahhh..
    ehehe, thanx anyway jawab TAG me yg itteww..

  12. August 18, 2009 at 9:59 am

    en_me itewwwww… aku datang..
    dah lama tak kemari, banyaknya N3 en_me yg aku terlepeh..
    wah dah nak jadi pengkiritik pilem pulak kah?
    macam-macam jer en_me yg itewww…..

    kritik katernyerr.. uhuhu

  13. August 18, 2009 at 10:23 am

    ekekek.. sarikata dia memang hampeh .

    selain rasa menyampah, rasa kelakar pun ada .

    tapi bukan HBO punye sarikata erk.. ekeke

  14. August 18, 2009 at 11:15 am

    salam en me?

    en me tak jadi follwrs ke? hmmmmmmmmm
    tapi i jadi followers en me kan kan kan =p
    kalo en me sudi, ambik la.. nanti i masukkan nama en me yer,
    janganlah majuks en me .
    gitewwwwwwwww taw, ekkekek
    =;p

    majukks katernyerr.. ammvoiii

  15. August 18, 2009 at 11:22 am

    hahaahah well = perigi buta eh. hehe

    direct translation tewww.. ehehe

  16. August 18, 2009 at 11:28 am

    haha~~
    mmg style la en_me
    mmg cm pirate vcd..haha

    leh jadik apekk jual vcd takkk.. ahaha

  17. yus
    August 18, 2009 at 11:41 am

    tak beli dah dvd/vcd kat apek tepi jalan gitu..
    menyampah baca sarikata tungganglanggang tu..

    sama ler kita…
    yus pun tonton jugak citer tu..
    walau dah banyak kali ulangtayang..
    kasih seorang ibu bawa ke mati…

    sampai kan salam pada akak itu yer..
    semoga cepat sembuh..

    kiter sejiwa, tapi tak seruperr.. salamm akak yus itteww..

  18. ibusinga
    August 18, 2009 at 12:16 pm

    kih..kih..kih…
    well dan perigi buta….
    kih..kih..kih…

    sibbaik vukannn ‘cina buterr’ .. kannns

  19. Seri
    August 18, 2009 at 12:52 pm

    Salam En me

    Ngeri sungguh…

    haha nak satu VCD ittew..

    nk vcd kener cari apek yg jual tepi longkang jakkk.. wakaka

  20. August 18, 2009 at 1:00 pm

    bahaya tu tgh2 bedah tersedar…
    sangat takut…

    pasal dvd memang x leh le..kengkadang lebih baik nengok subtitle english dari malay…. bukan berlagak..tapi lagik x paham bace malay dari bi kekekek

    takut kanns..

  21. August 18, 2009 at 1:15 pm

    get well utk kak cklah..

    gud day en me..

    salammm akak LOL itteww..

  22. framestone
    August 18, 2009 at 1:17 pm

    he…23x betul tyue bro…vcd @ dvd pirate sume ckp len.. translatenye len huhuu… ingat kami xfhm ke.. (len la cite yg bahsa die mmg kite xfhm)

    tau xperr.. ehehe

  23. August 18, 2009 at 1:24 pm

    aderk! hutang tag masih tak berbayar..huhuhu

    anyway en_me, teringin pulak ler nak tengok citer ‘tersedar’ (awake) itew.. huuhhu

    hutang teww abang maza.. uhuhu

  24. August 18, 2009 at 1:50 pm

    di sebabkan sarikata bodoh tu la aku tak beli dah VCD haram jadah tu sakit hati

    sakit hati kannns..

  25. August 18, 2009 at 2:23 pm

    daku tgok jugak citer tu….sonot…
    direct translation tu mmg hampehhhh…
    klu tgok cd yg ada translation tu dr paham terus x paham citer…
    ceh…

    sonotnyerr akak intan teww.. ehehe

  26. dakchomey
    August 18, 2009 at 2:56 pm

    owh yea..baru jew aritu kuar kat hbo ke star movie cite ni kan..

    hmmm..

  27. August 18, 2009 at 3:13 pm

    tak paham…..
    tak subscribe hbo lar…

    leh beli kat apek jual vcd perghh..

  28. August 18, 2009 at 3:18 pm

    sarikata tu memang kelakar. tapi cerita awake tu memang betul2 ngeri. masa mula2 hero nak kena bedah tu menjerit2 saya…

    ngeri kanns.. ikiki

  29. zue
    August 18, 2009 at 4:45 pm

    kwn ada juga le beli vcd haram*jadah iteww…murah…5 inggit je.

    murah kannns..

  30. August 18, 2009 at 5:18 pm

    hihuuu~ ada satu g en_me..citer dak2 kolej g blajar kt oversea..pastu ade satu group nih yang suntik ubat bius kepada freshie n then bwk masuk blik bedah..

    derang just lumpuh, sambil badn2 derang dibedah2..untuk amik organ2..memag scary..

    hihi..tapi tak hengat la plak…selamt hari selasa~

    ko bio betoi pitya.. ohoho

  31. August 18, 2009 at 5:39 pm

    subtitle tak berapa nk bijak…
    directly translated…haha

    amvoii…

    ahaha.. bunyikk macam amoiiii..

  32. August 18, 2009 at 8:47 pm

    salam en_me
    gambar candid tu menarik:)
    cuma 1-2 je tak ok(bkn apa takut org lain komplen plak esok2)

    1)Copy gambar kat atas nie(copy banner candid giveaway contest dlm
    post N3 u) -> NOT DONE
    N uploadkan kat sidebar blog u olls -> DONE
    2)Wajib jadi followers kat sidebar di blog zieha -> DONE
    n list kan blog zieha pada bloglist u olls ……- > NOT DONE

    harap dibuat pembetulan..tk u very much coz sahut cabaran..hik3x
    ada harapan tu nak menang..goodluck!!

    oke akak zieha, thanx for d tips.. maseh ader peluang lagikk kanns.. ehehe

  33. August 18, 2009 at 10:14 pm

    rumah AA xde hbo wehhh…x mampu nak byr bil astro yg mahal huii….so AA x blh nk tgk ceta nie…ishhh3X…

    kt masai tengok tv3 jerrr.. channel 5 singapore, suria singapore, channel indons pun vanyakkk kannns..

  34. August 18, 2009 at 10:29 pm

    sgt takut pembedahan…

    sbb sakit lepas tuh…masyaAllah..

    superman jer yg tak takut pembedahan kannns.. ekeke

  35. August 18, 2009 at 10:48 pm

    Bro…

    Tak faham le…..

    **CD cetak rompak ekkkkk??🙂

    ghiteww lorrr..

  36. August 18, 2009 at 11:32 pm

    en_me mau coba rasanya..? boleh cabut gigi dengan aku tanpa dibius..🙂

    ahaha.. nanti me gigit pipi bundoo ittewww..

  37. August 19, 2009 at 12:16 am

    subtitle itu tak faham..tapi, rasa macam teruje lah nak tengok awake now. huhuhu.

    tengok jerrr..

  38. August 19, 2009 at 12:46 am

    kite dh kna operate skali..ngeri ler..rasa nk terjun troli jer masa tu..hehe..xleh bayang ler kalo bius x menjadi cenggituuu..

    ngeri kannnns..

  39. August 20, 2009 at 2:54 am

    dah tengok cerita nie lama dah.. mmg sangat ngeri dan menginsafkan jugak.. sebab cerita nie ada kaitan dgn blessing from ibu jugak if nak kahwin.🙂 dia tak dgr cakap mak dia, tu la tulah tuh.. huhu..

    bayangkan if benda macam tu betul2 terjadi. ya Allah, ngeri gilerrrr

    ngeri kanns.. uhuhu

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s