Home > Travel > ekspres rakyat koc first class: prelude

ekspres rakyat koc first class: prelude

(insert ekspres rakyat)

列車(れっしゃ)とは、鉄道の線路の上を走行する車両のことである。鉄道に於いて営業用に運転される鉄道車両ならびに鉄道車両によるサービスのことを指す用語としても用いられる。一般的には鉄道車両が複数の車両(動力車と客車、または自走車両)を列を成して走ることからこのように称される。

Dua minggu lepas, me sudah cerita me terjah ke stesen keretapi lama kuala lumpur. Tujuan asal cuma hendak mengambil gambar saja.

Tapi jumaat kelmarin, me sudah beli tiket dan menaiki keretapi tanah melayu dari kuala lumpur ke selatan tanahair dengan selamatnya. Gerabak keretapi ekspres rakyat kelas pertama.

Ini adalah pengalaman me. (Bersambung..)

Alahai.

Categories: Travel
  1. August 22, 2009 at 12:36 pm

    bergoyang-goyang bontot

  2. August 22, 2009 at 12:38 pm

    dari sehari-kesehari saya nak naik ketapi, tak jugak kesampaian..

    hajat en_me dah dapat…huhuhu jelesnye..

  3. August 22, 2009 at 12:45 pm

    teringin gak nk naik keretapi.. ehehehe.. adventure sungguh en_me itu..

  4. August 22, 2009 at 12:51 pm

    Adventerouslah en_me itewww.

    Kali terakhir saya naik keretapi dari S’pura ke KL dgn isteri dan anak yg sulung. Masa tu dia baby lagi. Sejuk giler kerana perjalanan malam huhuhu

  5. ije
    August 22, 2009 at 1:11 pm

    tak pernah naik ketapi jauh-jauh kat malaysia ni. teringin gak nak tidur kat katil ketapi. ehe

  6. August 22, 2009 at 1:31 pm

    nasehat saye, hati2 drive train tu huhuu

  7. August 22, 2009 at 1:45 pm

    Akak pernah naik keretapi… tapi yg tak berjalan punya. Masa tu nak hantar kawan balik kampung. hehehe jadiklah… ada gak pengalaman naik keretapi tanah melayu tu.

  8. August 22, 2009 at 1:52 pm

    slamat berpuase di kampong bersame family en.me~

  9. August 22, 2009 at 2:02 pm

    pengalaman saya pulak..naik ktm ni pada raya pertama…saje..hehehe

  10. August 22, 2009 at 2:11 pm

    daku x pnh naik ketapi abg me…cepat share pengalaman x sabo nk dengo

  11. August 22, 2009 at 2:33 pm

    En Me selamat berpuasa ya….

  12. August 22, 2009 at 2:50 pm

    saya teringin sangat nak naik tren KTMB balik perak sebab nanti saya boleh lompat je bila train lalu tepi rumah mak saya… kui kui kui

  13. August 22, 2009 at 4:06 pm

    wah! terasa lah pulak nak naik keretapi itew… mahu kelas pertama juga..

    maza teringatlah pulak lagu Express Rayat gitew. hehehe

  14. August 22, 2009 at 4:25 pm

    Kampung saya laluan keretapi. Bukan penumpang tapi minyak. Seremban – PD

  15. August 22, 2009 at 4:36 pm

    en me..,

    saya pernah bawak anak2 naik k/api
    dari kl ke Kulai . alahai..penatnya..
    badan pun sakit-sakit sbb goyang dia kuat
    sangat . ekekek ( padahal jakun )

  16. August 22, 2009 at 4:39 pm

    bape jam en_me? slalunye naik ketapi lg lama dr bas. double ghiteww
    tp ok la to get experience kannss..ehehe
    selamat bebuke🙂

  17. August 22, 2009 at 4:55 pm

    balik kg menyambut awal ramadhan ke en_me iteww…

  18. August 22, 2009 at 6:58 pm

    Fuh! dapat jugak blog en_me nih! Dah berhari2 try bukak tak dapat. Dah balik rumah baru dapat. Wifi kat hostel problem betul…

    Selamat berpuasa!
    p/s: Yassin CUTE biler merajuk! =)

  19. August 22, 2009 at 7:37 pm

    en_me, nad nk honeymoon atas ketapi nnt hehehe

  20. August 22, 2009 at 8:11 pm

    hej! en_me…whoaaaah…my first and last travelling long distant by train of kereta api tanah melayu when i was 4 years old…now i like driving around alone…so enjoyable…;-)

  21. framestone
    August 22, 2009 at 9:45 pm

    lagu untuk bro me yg dok berjalan2

    Express Rakyat
    Cepat-cepat jangan Terlambat

    Express Rakyat
    Jam delapan akan berangkat
    Jentera yang membawa berbagai rupa
    Tidak kira tua ataupun muda
    Bergerak laju mengikut waktu
    Meniti landasan berliku tanpa jemu

    Express Rakyat
    Membawa daku keliling ke tanah airku
    Berbagai-bagai yang boleh kita lihat
    Desa yang permai dengan sawah ladang
    Gunung-ganang kuning hijau dedaunan

    Ada dara manis sedang menjemur kain
    Anak kecil di atas kerbau melambai-lambai
    Membawa daku keliling ke tanah airku
    Laju-laju kehidupan di ibukota

    Kalau selalu lambat takkan ke mana-mana
    Kiri kanan jalan, jentera berdesakan
    Membawa daku ke alam impian
    Di dalam keretapi malam yang dingin

  22. fadzilah
    August 22, 2009 at 9:52 pm

    balik kg naik keretapi ke en_me?..hati2 duk dlm keretapi tu ye..
    nnt pening pulak kepala tu..

  23. yus
    August 22, 2009 at 10:12 pm

    dh lama sgt2 dh xnaik ktmb..last ms study dl..tu pn sb tiket bas abih..best gak nek keretapi tp xbestnya lama sgt..blh sakit badan..

    selamat berpuasa ne_me.moga tahun ni lbh baik dr tahun lepas amin

  24. August 22, 2009 at 11:00 pm

    Selamat berpuasa untuk me sekeluarga.semoga mendapat keberkatan dibulan yang penuh berkat ini….

  25. August 22, 2009 at 11:34 pm

    Salam Ramadhan en_me…

  26. August 22, 2009 at 11:55 pm

    saya pun suka naik keretapi
    tapi tuh masa sekolah dulu la
    5 tahun wooo naik keretapi
    rasa rindu plak nak naik balik
    last sekali naik express senandung malam kuala kangsar – kuala lumpur tahun 2007. heeh🙂

  27. August 23, 2009 at 6:00 am

    hmm..jgn lepak2 plak kt ruang antara gerabak tuh..bahaye

    time sekolah dolu2 slalu naek ketapi sP-alor setar~ hihi

  28. August 23, 2009 at 7:39 am

    seronok gak sekali-sekala naik keretapi…last time naik pegi kluang kalau tak silap…adale 10 tahun lepas. kalau naik komuter kira sama tak ngan keretapi ekspres rakyat?

  29. August 23, 2009 at 10:24 am

    em.me, saya sudah lama xnaik..dan lupa bila last time naik..nostalgia dtg kembali bila en..me bangkitkan hal keretapi. yg saya tau, keretai sgt bising..

  30. August 23, 2009 at 10:55 am

    saya pernah ke singapura naik keretapi. dan saya sangatlah tak suka. saya bersama seorang kawan yang menetap di spain dan pulang bercuti di malaysia. dan mahu mencuba perkhidmatan keretapi di malaysia katanya.

    hasilnya, kawan saya cakap kalau berlari sendiri rasanya lebih laju. perjalanan kami dari kuala lumpur ke singapura memakan masa selama lapan jam. dan lapan jam kami terasa sangatlah membuang masa. huh!

  31. August 23, 2009 at 2:21 pm

    ::: askm bro en.me wassuuupp? [huhu] amacam puasa? mcm biasaklaa kan.. [huhu] tapi saya tak mcm biasa laa, sbb semalam tersalah makan, akibatnyer sakit perut for the 1st time in Ramadan [hehe] byk kali pi toilet.. tapi skrg dah ok, masih berpuasa.. lepas nih tapau kena berhati2 leerr [huhu] tahap kebersihan mcm mana.. neway, awat tetiba naik keretapi nih bro? [huhu] mula2 bro kata sesaja singgah KTM lama, then tup tup dah naik keretapi hingga ke selatan tanahair.. balik kampung ker? mmg sonok naik keretapi, atleast once in the lifetime, eventho keretapi di M’sia tak sama spt keretapi luar negara yg lebih canggih & 2 tingkat, kita masih boleh berbangga kerana, tak sumer negara di dunia memiliki keretapi [hehe].. syoknyer dok first class katil 2 tingkat ada meja tingkap luas, best.. saya pon 1st time naik, terus 1st class [hehe] then baru katil & tempat duduk.. kafeteria pon best kan? cuma ramai org jer.. tu belom masuk toilet lagi [hehehe] awas, dilarang buang air bila keretapi berhenti yee [ekekeke] nak tahu, kenalaa naik keretapi.. tapi dlm kapal terbang lagi scary toilet dia.. mcm vakum! [haha] kelakar.. bro sedap tul siakap tuh.. lapar laaa tengok [huhu]

    ~ selamat berpuasa bro!!!😀

  32. August 23, 2009 at 2:39 pm

    […]

    ~ selamat berpuasa bro!!!😀

    ::: [p/s]: saya ada kesukaran utk masuk ke blg bro.. tak tahu kenapa.. mmg lama sikit nak
    ::: masuk ke sini.. kadang2 berulang2 kali saya klik refresh.. anyway bro, keep on blogging!

  33. August 23, 2009 at 2:47 pm

    […]

    ~ selamat berpuasa bro!!!😀

    ::: [p/s]: saya ada kesukaran utk masuk ke blg bro.. tak tahu kenapa.. mmg lama sikit nak
    ::: masuk ke sini.. kadang2 berulang2 kali saya klik refresh.. anyway bro, keep on blogging!

  34. August 23, 2009 at 4:23 pm

    […]

    ~ selamat berpuasa bro!!!😀

    ::: saya ada kesukaran utk masuk ke blog bro.. lama betul nak masuk.. sbb tuh saya lambat
    ::: balas kerana byk kali refresh.. dont worry, saya rasa masalah tuh datang dari saya sendiri
    ::: kot.. & saya akan sedaya upaya singgah & balas komen2 bro [huhu] thank u bro!

  35. August 23, 2009 at 7:50 pm

    seronok la naik train..
    saya penah naik train skali je seumur hidup…
    KL-Penang..
    nak naik train, kat bt pahat x de station la…

  36. August 23, 2009 at 9:21 pm

    uiks naik kereta api!
    tahun lps ade gak plak nak naik; tp psl time dia ntah pape je
    last2 naik kereta je senang~ ekeke

  37. August 23, 2009 at 11:28 pm

    en me, apasal off kan ruangan komen pd dua entry di atas. tak dapek daku nak menulih…

    Entryku kali ini

    Syukur pada-Nya atas kesempatan
    Melalui bulan terbaik antara bulan
    Salam Ramadhan buat teman dan taulan
    Dibulan ini kita tingkatkan amalan

  38. August 24, 2009 at 9:13 am

    en me,
    wah..naik keretapi nampaknya..
    saya last naik keretapi ktm pada tahun 1998 kot…dan itu sajalah pengalaman saya ..sekali je dr kuala krai- JB. 14 jam kot…
    nice experience…tapi naik ekonomi class so tak tau camno rupa kelas yg lain.
    pernah plan nak naik dr butterworth – bangkok …tapi x termakbul…dan plan bagai, SARS melanda..cancel.
    dan dlm setahun dua ni, mcm teringin jek nak naik train.
    tapi termakbul lah keinginann ketika trip bandung-jakarta last week.
    jadikle kan…pengalaman yg best.
    selesa pun iye jugak..
    yg bestnya bleh tangkap gambar pemandangan.🙂
    kdg2 teringin kan nak naik kenderaan yg kita jarang berpeluang naik.🙂

    selamat menjalani ibadah puasa.

  39. August 24, 2009 at 9:19 am

    Seumur hidup tak pernah naik keretapi lagi… Tempat cheq tak dak keretapi… Best nampaknya perjalanan En_me… Selamat berpuasa…

  40. August 24, 2009 at 9:55 am

    Ntah bila kali terakhir zara naik keretapi~

    alahai~

  41. August 24, 2009 at 10:37 am

    Ala-ala manga @ komik gitu. last naik keretapi di sabah tahun 2004

  42. mareena
    August 29, 2009 at 2:30 pm

    hmmm…..cite pasal keretapi……sy msh ingat lg….mase thn 2002/2003….blaja di matrikulasi kuala pilah…..dr johor ke n9 sya akan naik keretapi…ekonomi kelas….ke bahau…harga tiket RM 6 jek…murah…tp yg tak bestnye…spjg jalan kene berdiri..smpi diri kat toilet die…dah pertengahan jalan…baru dpt tpt duduk….tp ok per…janji smpi tpt yg dituju

  43. September 3, 2009 at 4:14 pm

    ingat dulu naek ketapi tahun 2004-2005…sebab dulu balaja kat sek tek kuala kangsar, so cuti tahun mesti balik naek ketapi, mengambil masa 6-7 jam perjalanan, memang best, pengalaman yang tak bleh jual beli…….
    huhuhuhuhuhuhuhu
    rindu nak nek lagi…insyaallah kalau murah rezeki….

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s