Home > Travel > ekspres rakyat koc first class: part quartre

ekspres rakyat koc first class: part quartre

(insert inside cafeteria)

あらかじめ並べられている料理を利用者が選んだり、カウンター越しに料理をよそってもらい、最後にレジで精算する。給仕する人件費がいらないため、そのぶん安価に食事を提供できる。公共施設等や、大学の学生食堂や社員食堂等でもこの型式を採るものもある。その他カーフェリーのレストランは、この方式が多い。セルフサービスの讃岐うどん店でも、カフェテリア方式を採用している。

ETA = 1 jam.

Selama enam jam perjalanan me menaiki keretapi tanah melayu itu. Satu jam yg terakhir itulah yg paling mencabar. Terutama jika anda tidak pernah menaiki keretapi dan hari menjadi gelap. Dan anda duduk di gerabak terakhir disebabkan papantanda cuma ada dua sahaja di hadapan sana. Tiada pemberitahuan oleh pihak ktmb atau pemandu keretapi atau konduktor bila tiba disesuatu stesen.

Sebelum itu, me sebenarnya hendak menangkap gambar papantanda pekan chamek yg me pernah cerita dahulu di SINI. Me perasan papantanda itu terletak betul-betul ditepi jamban seperti yg me nampak dalam blog di SINI. Jadi dari pekan paloh me sudah tunggu di tepi pintu antara gerabak. Tapi nasib me malang, sebab terlepas pandang. Keretapi tidak berhenti di pekan chamek dan tidak sedikitpun menunjukkan tanda-tanda perlahan. Ditambah hari hujan dan padang yg basah.

(insert chamek rail station)

picture borrowed from zkeretapi.blogspot.com

Rasa gundah gulana bermula bila keretapi sudah tiba di satu stesen kecil selepas pekan renggam.  Keretapi berhenti yg pada mulanya me ingat sudah tiba di kulai. Tapi abang janitor bilang berhenti sebab berselisih dgn keretapi yg datang dari singapura. Lebih 15 minit juga, tapi keretapi masih belum bergerak.

Lagipun telephone iphone me yg canggih yg ada gprs itu pun sudah habis kuasa baterinya. Kalau tidak, sekurang-kuranya me ada petunjuk arah lokasi kedudukan me berada di masa itu. Tapi me memang ada telephone bimbit digi yg selalu me bawa juga.

Bila keretapi bergerak perlahan, baru me tahu stesen kecil tadi rupa-rupanya pekan layang-layang.

Jam diwaktu itu sudah pukul 7.40 malam. mQ (my queen) yg sudah tiba distesen keretapi kulai mula resah. mQ pula asyik membebel kerana tempat letak kereta yg terhad disitu.

Dan jam 8.10 malam, keretapi berhenti lagi. Me nampak ada gedung supermarket giant ditepi jalan sana. Setahu me, tiada pasaraya giant di bandar kulai. Me memang tidak perasan dan tidak tahu nama tempat tersebut, ditambah dengan keadaan stesen keretapi yg gelap dan me duduk di gerabak paling belakang.

mQ mula menelefon me. Me bilang sekejap lagi. Tapi mQ cakap dia sudah nampak keretapi tiba di stesen kulai.  Memang me kelam kabut juga, ditambah tiada pegawai atau pekerja yg me hendak tanya. Me turun dari gerabak dan baru tahu memang sudah tiba di kulai.  Nasib baik juga, kalau terlajak, mQ kena ambil me kat johor bahru pula. Kena berpatah balik ke pusat bandaraya johor bahru itu akan menjadi cabaran yg lain pula.

(insert kulai railway station)

请先在维基百科上查找“古来”是否已有名称相近或不同文字写法的条目。

Begitulah pengalaman me menaiki keretapi ekspres rakyat koc first class. Seorang diri dari ibukota kuala lumpur ke selatan tanahair – kulai, johor.

Jadi berbaloi ke naik keretapi kalau balik kampung? Hmmm, secara peribadinya me rasa tidak berbaloi. Harga tiket pun sama dengan bas ekspres yg biasa (untuk kelas kedua). Masa yg lebih panjang (6 jam) berbanding bas yg mengambil masa cuma 4 jam setengah. Lagipun tiada banyak pilihan waktu, tidak seperti jadual perjalanan bas ekspres. Tapi kalau tiket bas sudah habis, terutamanya dihariraya yg bakal menjelang, terpaksalah juga naik keretapi. Gasaklah kan.

Cuma me harap stesen bas puduraya untuk bas ekspres itu boleh dinaik taraf menjadi pusat bas ibukota seperti kl sentral yg canggih manggih itu.

Dan me nak ucap terimakasih pada kawan-kawan yg sudi baca me yg panjang lebar ini. Salam sejahtera dan selamat menjalani ibadah puasa almubarak. Hari ini sudah hari ketiga kita berpuasa kan.

Alahai.

Categories: Travel
  1. August 24, 2009 at 12:46 pm

    chup nk jd 1st commentor!! (even x abes baca lg ehehe)

    walopong me tak warning awal awal kanns.. caiyok caiyok

  2. shahori
    August 24, 2009 at 1:09 pm

    adus…teruknya kan.. kalau perkhidmatan diperbaiki,kurangla sikit accident kereta.coz ramai naik ktapi…

    macam ghiteww pon, ramai gak naik keteapi.. tannns

  3. dakchomey
    August 24, 2009 at 1:11 pm

    x pew la..pengalaman… bukan selalu nek ketapi..

    pengalaman dahsyat ghitewww.. uhuhu

  4. August 24, 2009 at 1:24 pm

    waduh en_me, di Kulai dah 3 thun atau 4 thn lagi sudah ada Giant kat situ.. cuma Nobita aje tak sampai2 dengan Doremone.. katanya dia org takut kena buli lagi dgn si Giant itew. hmm

    latanklah kan..

    huhuhu

    afasal giant buat kat kulai tewww.. aiyooo

  5. August 24, 2009 at 1:25 pm

    lor.. kita kena alert sendiri ke tempat yg kita berhenti.. kalau terlelap macam mana??isk .. x pernah lg naik keretapi..

    kalo terlelap xper sampai jb jerr.. xleh nak masuk singapore kena ade paspoto ghiteww..

  6. August 24, 2009 at 1:27 pm

    banyak kampung @ bandar dilalui?
    kalau pemandangan cantik mesti seronok naik train kan..

    pemandangan takdok sawah padi ghitewww.. ahaha

  7. August 24, 2009 at 1:31 pm

    hehehe..tak penah laiee zieha naik ketapi..tak per xperience..itewww

    betoi akak zieha, experience jerrr..

  8. August 24, 2009 at 1:45 pm

    fuhh!! dah abes khatam. congrats en_me coz bejaya naik ketapi after 25 years😀

    congrats to u too sbb abes khatam baca entri me rapu me raban me yg inih.. ihihi

  9. zue
    August 24, 2009 at 1:53 pm

    tak ada maknanya first class iteww…smpai pun sama je.

    tempat duduk selesalar jugakkk.. taklah bising terhuyung macam kelas yg lainns.. ahaks

  10. pB
    August 24, 2009 at 2:13 pm

    kenangan dua tahun lepas

    dari pasir mas ke kl , ambil masa 12 jam …
    berhenti kat Gemas lama , sebab kepala keretapi rosak …

    hu hu huuuuuu ….

    siannyerrr.. uhuhu

  11. August 24, 2009 at 2:25 pm

    terasa teruja nak naik keretapi … last zino naik keretapi masa bujang2 pegi singapura.. rasa macam best pulak hehe

    apalagi abang zino tewww, terjahlarr.. jangan nanti cakap me tak bilang nooo..

  12. August 24, 2009 at 2:32 pm

    detailnya.🙂
    oh..kalau berenti kat stesen dia tak announce ke dah sampai stesen mana??
    iskk..abih..kalau tak perasan, tertidur jawabnya sampai JB lah ek??? ek?
    euwwwww….
    pengalaman saya naik argo gede, announcement adalah dibuat bila stesen yg dia nak berenti. LOUD and CLEAR (bukan nya suara cam kena tekup dgn bantal / suara mengantuk – komuter ktm). hehhe..
    ” keretapi menghampir stesen bekasi. sesiapa yang akan mengkhiri perjalanan di stesen bekasi, sila bersiap sedia. pastikan barangan anda dibawa turun dan periksa supaya tidak terbawa oleh org lain. Terima kasih kerana menggunakan perkhidmatan argo gerde. moga berjumpa diperjalanan yg lain ” loud n clear ala2 pengumuman dlm kapal terebang.hiks.
    mungkin en me boleh ajukan perkara ini kpd KTM. langkah penambah baikan perkhidmatan. takdelah penumpang resah gelisah.tetiba je dah sampai siam.
    hahahhaha.

    xperlar catz, dapat sebotol air mineral n muffin pun dah okeyyy.. ohoho

  13. August 24, 2009 at 2:45 pm

    panjangnya kisah keretapi ni.. hehe

    keretapi teww lagi panjanngg.. ehehe

  14. Azhan
    August 24, 2009 at 2:53 pm

    Hahhaha naik keretapi? Ya ampun sekali sahajalah dalam seumur hidup. Pengalaman saya naik keretapi ke Langkawi tu hazab yaamat. Lepas maghrib di KL bertolak sampai tengahari keesokannya baru sampai. Termasuklah keretapi rosak dan berhenti tiap stesen. Tension. Tak ada yang indahnya masa tuuh.

    Kalau saja-saja nak naik keretapi maybe boleh pergi yang di kawasan Borneo tu, yang keretapinya antik.

    Naik bus cuma 5-6 jam dah sampai KL masa balik. Boleh tidur dengan lena. Keretapi ni rasanya hanya pilihan terakhir kalau basikal tak wujud hehehhe …

    nyamfahhh kanns..

  15. August 24, 2009 at 2:59 pm

    kal0 terlajak mmg gelbah la kal0 cmni…

    gelabah gilerrr..

  16. August 24, 2009 at 3:22 pm

    tak leh lawan naik keretapi sampai kelantan en_me… 12 jam tu…

    last sekali i naik masa balik mengundi tahun lepas… penuh!

    lamernyerrr.. penuhnyerrr..

  17. August 24, 2009 at 3:29 pm

    pagi2 tadi baru nek keta api.

    lrt ker.. hmmm

  18. ain
    August 24, 2009 at 4:01 pm

    akak lum pernah lg naik train. selalunya amik anak kat stesen keteapi jb je. rasanya naik keteapi jauh lebih lama dr naik bas. pas tu…stesen keteapi jb tu patut kena hukum tembak aje. burukkkk!!!!

    ammvoiii akak ain tewww.. ganasz tauuu

  19. August 24, 2009 at 4:20 pm

    pening lalat ler tunggu sampai…. tak de telebisen ker kat dalam tu? pasang cerita syok syok skit

    ada tv n dvd player kott.. tapi takkan nak bawak dvd sendirik.. kowserr uu

  20. August 24, 2009 at 5:18 pm

    Suker naik ketapi tp bila die meragam … huih, tak tahan. Pernah terstranded 6 jam – tak sanggup lagi …

    enam jam jadik enam jahanamm kanns..

  21. vivavogue
    August 24, 2009 at 5:22 pm

    wohhhh…en.me bikin research naik ketapi ye?

    (dulu2 penah jugak nak terai naik ketapi dr butterworth – kl….skali kena tinggal daaaa….)

    camaner leh kena tinggal tewww.. citerlarr

  22. vivavogue
    August 24, 2009 at 5:22 pm

    owh..lupa…selamat berpuasa…..

    utang sy udah byr yeeee…ngeee

    thanx jawab TAG me yg ittewww.. muger2 kiter leh jadi rakan siber yg baik2 ..

  23. August 24, 2009 at 10:45 pm

    ::: salam bro en. me.. saya sukee tul ler cara bro edit gambar2 di sini..
    ::: mcm citer komik, very2 great idea.. kenapa entry yg lain2 nih di
    ::: off kan comments yer? [huhu] gambar di entry sblm ini canteekk
    ::: editingnyer.. gambar di atas nih plak ada gambar org tapi muka
    ::: takder eehh? sapa tuh? bro yek? [hehehe] skrg nih dah sampaii
    ::: rumah kampung ker bro? alhamdulillah.. mesti sonok berbuka
    ::: bersama keluarga.. salam ramadan bro & selamat berpuasa..😀

    thanx bro n salam ramadhan..

  24. August 25, 2009 at 12:21 am

    jrg en me buat en3 pjg2 cenggini kannss??
    geram kut….tu yg pjg…

    geram sbb naik keretapi tak berbaloi dan sbb mungkin dibebel den mQ kannsss??
    sabar aje laa…

    ghiteww lorr..

  25. August 25, 2009 at 11:04 am

    hehe..keretapi kalo laju mc LRT, sanggup teman naik dr KL-Kdh~

  26. matahari
    August 25, 2009 at 11:30 am

    aku dah naik dari Kota Bahru ke Kulai, Bangkok ke Butterworth..tapi tempat tidur berbumbunglah..(sebelah bawah) best…sebak malam2..bantai tidur aje…

    kenapa tal calling kwn2..boleh datang rumah…

  27. August 25, 2009 at 3:48 pm

    rasanya ini en3 paling panjng kot…
    seperti ketapi yang dinaiki…

    istemewa sungguh Chamek tu… dah 2 3 kali masuk en3 en-me nie.

  28. August 25, 2009 at 6:33 pm

    ekeke nasib baik tak terlps ye😛

    takkan ketapi msia teruk camtu ek?
    ye la kan.. lrt ade monorail ade (walopun sy xde pun penah naik ekekeke) takkan ketapi xleh nak diupgrade? kan kan kan?

    klo xde umum dah sampai mane ke, at least kene la ada notice camne pun nak kata dah sampai kat tpt mana ke~ ohohoh

  29. buzzybug
    August 27, 2009 at 1:39 pm

    dah lamanya tak naik keretapi. huhu…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s