Home > exhibition > ジョホール州アートギャラリー(GALERIセーニージョホール州)

ジョホール州アートギャラリー(GALERIセーニージョホール州)

(insert galeri seni jb)

豊かなマレー語遺産にコミットメントを”ギャラリー、その展示品衣類、武器、通貨、原稿と書道の例は、セラミックのオブジェクトや美術品を想定している。

Minggu yg lepas sebelum puasa bermula, me sudah terjah ke galeri seni johor bahru. Sudah lama me hendak ke sana.

Mula-mula memang mencabar juga sebab me ikut jalan dalam. Ada papan tunjuk arah, tapi mengelirukan juga. Tapi sebenarnya terletak betul-betul ditepi lebuhraya lingkaran dalam yg baru itu.

Masa me pergi hari ahad, kegiatan pengubahsuaian gambar-gambar pameran seni sedang dijalankan. Tingkat bawah sahaja yg boleh dilawati.

Ada banyak lukisan-lukisan oleh isteri tunku mahkota johor, yam raja zarith sofia sultan idris shah. Lukisan dari menteri besar pun ada juga. Pelukis-pelukis dari negeri johor sahaja yg diutamakan.

Bayaran masuk adalah percuma. Dibuka setiap hari kecuali hari isnin.

[+ latar belakang galeri seni johor | arkib utusan malaysia ]

(insert gallery arts)

ジョホール州アートギャラリーハウス様々なアートコレクション、工芸品と、1993年に創業以来、多くの項目を密接にジョホール州のマレー文化遺産に関連する。

Me suka satu puisi pantun bertajuk ‘lentra lentrok’ yg dilakar (tulisan khat) oleh menteri besar johor, dato haji abdul ghani othman yg berbunyi:

lentra lentrok
wong turu kabeh tangi
jagoh kelorok kabeh mènèng
krungu suaraku
suara nabi daud

Alahai.

Categories: exhibition
  1. August 27, 2009 at 12:27 am

    tiba2 nak tanya. nape en_me suka guna alahai? (maaf. lari topik?) heh~

    nape tidak volleee

  2. August 27, 2009 at 12:39 am

    rajin benar menerjah seni seni ni

    suker seni.. vollee

  3. ain
    August 27, 2009 at 4:36 am

    tak pernah tahu pulak johor ada galeri seni. hehe

    ader, tapi tercerok kat tengah2 kampong di bandaraya.. ghitewww

  4. August 27, 2009 at 4:48 am

    hantar la lukisan skeping ke situ en_me..ehehhe

    lukisan me katernyerrr.. aiyoo

  5. August 27, 2009 at 5:04 am

    wahhh..baru tau MB johor pun pandai melukis….

    same same.. ahaks

  6. August 27, 2009 at 5:33 am

    Salam Ramadhan, moga bumi Allah ini dan setiap makluknya sentiasa dirahmati.
    Nice blog btw🙂
    mekasih kerana singgah!

    salam ramadhan bro.. thanx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  7. fadzilah
    August 27, 2009 at 6:01 am

    apa maksud pantun tu en_me..
    tak faham la..explain ckit boleh!!!

    maksudnya!!!
    wong turu kabeh tangi (yg tidur semuanya terjaga)
    jaguh kelorok kabeh mènèng (ayam jantan berkokok semuanya senyap)
    krungu suaraku (terdengar suaraku)
    suara nabi daud (takkan yg ini pun nak translate kottt..) ekeke, sekian terimakasih..

  8. August 27, 2009 at 7:16 am

    hej! en_me…alahai art gallery visit…also got pantun…;-)

    actually that pantun is for writing khat ghiteww..

  9. pB
    August 27, 2009 at 8:34 am

    itu bahasa jawa ker ??

    iye, fandainyerr akak aida teww..

  10. August 27, 2009 at 9:09 am

    niat di hati dulu mmg nk jadi pelukis…tp pe kan daya… xberbakat even dulu mase sekolah rendah selalu menang he…23x

    mungkin dulu imaginasi kuat kot


    selalu menang tewww.. fuyohhh

  11. August 27, 2009 at 9:09 am

    wahhh seronoknyer sesekali melayan hasil seni. lagi2 akak mmg berjiwa seni zaman study dulu pun amik art and desig. seronok bukan ?

    sonok ghitewww..

  12. August 27, 2009 at 9:17 am

    teringin juga nak ke galeri seni. rasanya di lembah Klang ni banyak ek.
    suka juga ke muzium…last pi muzium, few months back..muzium negara yg terletak delat dgn opis ni…hheheh..tgk pameran keris melayu.
    selalu dgr iklan kat radio, pameran lukisan, pameran photography, tapi tak berkesempatan pergi.
    Oh di Johor ni pun ada ek galeri sebegitu.
    Maybe satu hari nak menjelajah jhr…(waalauuuu aku org jhr)…

    salam hari khamis.

    p/s: apa maksud pantun tu…translate plis. plissss..

    wehh catz, ko buat2 xphm ker maksud pantun itteww .. kan me dh translate kat komen atas nih.. veryy derrr

  13. sebaliktabir
    August 27, 2009 at 9:34 am

    seng orak paham udu wong jowo la yo?

    ahaha.. koyo ngono larr kanng..

  14. August 27, 2009 at 9:35 am

    tak faham ler makna pantun tu me
    bahse pe tu? jowo ke

    kan me dh translate kat komen atas nih.. veryy derrr one uoolsss

  15. August 27, 2009 at 9:38 am

    dah xde saingan masa sekolah rendah he..23x tue yg menang tue.. dulu selalu berangan2 n berimaginasi sendiri… life ku life ku.. teu yg nmpk cam kreatif sikit he…23x

    out of topic–> tue cuma yang orang cakp je bro me… mungkin untuk menyedapkan hati lelaki2 yg pendek cam saya nie he..23x

    oke bro stone iteww

  16. August 27, 2009 at 9:50 am

    en me,
    kalau translate direct aku paham le..
    aku nak tau maksud keseluruhan pantun le..
    kerungu suaraku..suara nabi daud..maksud???
    veryy derrrrrrrrrr..

    (hi-hi-hi). voley??

    ahaha.. ammvoiii akak catz itewww

    Kepada nabi daud lah diturunkan kitab Zabur. Beliau memiliki sejumlah mukjizat, seperti suara yang merdu (yg mana bila baginda berucap, semua makhluk akan tertunduk terpegun diam..)

    sebenarnya ianya sebahagian mantera nabi daud:
    Mustika nabi daud, mantera nya :

    “ingsun amatek ajiku, suaraku koyo suarane nabi daud, sekabehe barang kang krungu suaraku banyu mili dadi mandek, manuk miber dadi mandek bocah nangis podo meneng wong serek dadi seneng, wong susah dadi bungah wong padu podo ngaso, wong mlaku podo mandek, krungu krungu suaraku laksono suarane nabi daud, gumelar sumrambah anut lumakune angin, hiyo suaraku suarane nabi daud”

    cara : puasa 1 hari malamnya tdk tidur sampai pagi..tengah mlmnya dibaca 41x. jika mau digunakan baca 1x.

    fungsi :
    jika digunakan pidato yg mendengarkan insyallah senang
    orang yg berbuat jahat akan menjadi senang
    jika ada orang yg bertengkar anda disitu maka akan jd reda. insyaallah
    jika untuk wawancara atau presentasi akan membawa hasil baik
    pengasihan media suara

    wallahualam catz, oke puas hati? hmmmm..

  17. August 27, 2009 at 10:31 am

    Tak tahu MB pandai melukis. Ada masa jugak beliau melukis ya. Macam kita blogging ni lah kot hehehe

    ahaha.. macam yb ghitewww..

  18. August 27, 2009 at 10:32 am

    selalu salah tafsir gambar lukisan hahahaha..kekadang boleh tertido

    dah mamai larr teww..

  19. ije
    August 27, 2009 at 10:37 am

    haram tak faham pantun tu.
    nasib baik en_me translate-kan. ehe.
    thx!

    bahasa apa tu? jowo kah? haha

    ije, iye..

  20. August 27, 2009 at 11:17 am

    seb bek dah ade tranlation kat atas nih. bahasa jawe rupenyer.. monggo mampir betul lah hihii

    thanx bro singgah2 jenguk2 komen2 selalu blog me yg inih..

  21. August 27, 2009 at 12:19 pm

    ada lagi diman en me

    diman? hmmm

  22. August 27, 2009 at 1:13 pm

    salam toyyibin en_me.

    salam ramadhan pakndak ittewww.. kullu sanah an antum toyyibin

  23. August 27, 2009 at 1:23 pm

    tengkiu for the explanation en me.🙂

    puas hati.
    🙂

    oke catz.. hati2 dijlnraya..

  24. August 27, 2009 at 1:32 pm

    en_me ingat yg paling jelitawan dan encem kat pameran tu sape ek?

    huhuhu

    yg mukanya masih terlindung dengan rambut tewww kerr.. ammvoiii abang maza

  25. August 27, 2009 at 1:36 pm

    en_me kaya dengan bahasa. dah macam-macam bahasa saya tengok. =)

    bahasa rojak bahh.. volleeee, ekeke

  26. August 27, 2009 at 1:50 pm

    wah, tentu en_me ni orangnya berjiwa sentimental

    mentel katernyerrr.. amvoiii

  27. August 27, 2009 at 2:11 pm

    cantek tulisan n lukisan tu. sukeeeeee

    chantekk kanns..

  28. August 27, 2009 at 2:55 pm

    Jgn diikut Nabi Daud ngan manusia biasa tak sama. Silap2 lari akidah. Sekadar menyampai tiada niat buruk saya.

    thanx bro dgn bahasa yg berlapik ghitewww.. chantekkk

  29. ibusinga
    August 27, 2009 at 3:35 pm

    mentel lain makna nya dgn sentimental kan….

    lainn kannns.. ahaha
    sorilar bu, me gurau2 jerrr.. salam ramadhann ibu singa ittewww

  30. yus
    August 27, 2009 at 4:27 pm

    macam pernah kulihat…
    nama jer orang johor..
    galeri tu pun i tak pernah pegi..

    esok kena pegi nie..

    iyolarr teww..

  31. August 27, 2009 at 5:39 pm

    en_me, aku bukan orang jawa..

    tapi kiter kawann kannns.. ahaks

  32. August 27, 2009 at 6:19 pm

    salam ramadhan bro, fuhh gambar bro tembak mmg smart bro..

    maner ader, foto foto ko lagi chantekkk..

  33. August 27, 2009 at 8:52 pm

    hai2… selamat menerjah ke blog cikpingu..
    slmt berpose ek..
    suke seni jugak ek.. sme la ngn cikpingu..

    thanx cikpingu itteww singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  34. August 27, 2009 at 10:25 pm

    ehehehe..kampung saya tu Parit Sulong tu..tapi x kenal la plak sape Bonda Siti Yah tu..

    me pong tak kenal ghitewww.. wakaka

  35. August 27, 2009 at 10:27 pm

    takdo ke aweks lawa kat galeri tuh….

    mmg tak paham pantun tuh en_me

    kan me dh translate kat komen kawan-kawan kat atas nih, cuber ko scroll naik atas sikit volleee..

  36. August 28, 2009 at 12:16 am

    en_me aku dah pos buku

    thanx mimi susah2 ghitewww.. jasamu kan me kenannggs..

  37. August 28, 2009 at 12:20 am

    me pandai tulis jepun ke?

    nape, abang bozzo pandai kerrr.. ahaks

  38. August 28, 2009 at 12:23 am

    hhehehe. pernah dgr galeri seni but im not sure where is it lah…dekat area mane yek??

    dekat dgn hotel hyatt regency yg lamer.. ikut hiway lingkaran dalam yg baru.. on dway to best world yg lamer.. belah kiri tepi jalan jerrr

  39. August 28, 2009 at 1:00 am

    salam…

    alhamdulillah…jutera tu dah sembuh…tq singgah anaklaut

    salam juger bro..

  40. August 28, 2009 at 4:28 pm

    Salam Ramadhan en-me, hari ni jalan2 blog hopping. Lama tak jengah sini…Selamat berpuasa dan berbuka…

    salam ramadhan gakk akak merah tewww

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s