Home > photography, property > 6 reasons to replace your digital camera in 2009

6 reasons to replace your digital camera in 2009

(insert ixus 110is)

「Canon DIGITAL IXUS 110 IS」が新しく出品されたらメールでお知らせします!

Sila abaikan tajuk entri. [+ best reasons ]

Me sudah pakai kamera digital canon ixus 50 (5 megapiksel) itu lebih empat tahun. Sebelum ini, me pakai ixus 40 (4 megapiksel) untuk beberapa bulan sahaja. Tapi hilang entah kemana.

Tapi sejak kebelakangan ini, kamera ixus itu makin lesu stamina baterinya. Bukan me tak belikan bateri baru pun sama. aTi (17) pun komplen juga sebab selalunya dia yg pakai untuk aktiviti sekolahnya. Jadi, me rasa sudah sampai masanya me beli kamera digital yg baru.

Mungkin ada kawan-kawan yg hendak tahu juga. Musykil gitu. Kenapa me hendak guna kamera digital yg ciput pula, sedangkan me sudah punya kamera dslr (digital slr) eos 40d yg besar gedabak? Jawapannya, sebab bukan selalu me bawa kamera dslr itu. Kalau hendak jalan-jalan dan malas nak mengendong beg kamera dslr yg berat itu, me lebih mudah bawa kamera ixus.

Sudah dua tiga hari me sibuk buat kajian dan cari maklumat dalam internet juga. Kamera digital ixus 870is nampak berpadanan sangat. Jenama lain seperti sony cyber-shot dsc-t77 dan panasonic lumix dmc fx35 juga sedang me teliti.

Dipendekkan cerita, semasa entri ini diterbitkan. Me sudahpun terbeli kamera digital ixus 110is (12MP) model terbaru pula. Sebab awek kedai gambar di jaya jusco tebrau city itu sudah berjaya usha-usha me. Gambar diatas itulah bahan buktinya (aBo sebagai model). Yg bawah ni tetap akan jadi barang kenang-kenangan sepanjang zaman.

(insert old ixus 50)

APSコン パクトカメラ「IXY」のコンセプトをそのままに受け継いだ、リチウム電池を採用した薄型コンパクトがコンセプトのデジタルカメラ。以前にもIXYのデザ インを採用したPowershotシリーズが発売されたが、いずれもサイズが一回り大きく、ヒットにはつながらなかった。

Alahai.

Categories: photography, property
  1. August 30, 2009 at 12:05 am

    cOngrats fOr yOur new baby en_me!!😀
    tp msk philharmonic x leh snap pic yer..even ngan ur iPhone yg canggih manggih itteww
    ehehe😉

    thanx for the tip.. ekeke, tp kalo me dapat tangkap satu pic dlm dewan philharmonik teww ko nak bagi perghhh..

  2. August 30, 2009 at 12:13 am

    wahhh~

    sy cam nak camera yg leh sumbat dlm air ehehe~
    nak bli casing waterproof utk dslr mahal sgt!
    lg plak buat nya air masuk dlm dslr.. haaa nangis tak berlagu kang! wahahaha

    nak gi snorkeling larr teww..

  3. August 30, 2009 at 12:22 am

    gerangan siapakah yg empunya tangan itewww yg memakai gelang cantik..

    kann me dah tulis dlm entri .. kowserr uu

  4. August 30, 2009 at 12:40 am

    bila tengok camera baru..mmg teringin jugak nak bli baru ihihih…tp blom ada reason yg sesuweiiiii…kamera skang ni still in gud condition daa..

    gambo pon chantekkk kannns mama.. besar gilerr tewww.. ahaks

  5. August 30, 2009 at 1:32 am

    salam en me,

    Setuju tu en_me…. tak semua tempat leh bawak dslr yang gedabak itu… kadang2 memang malas nak bawak….🙂

    salam atik.. tau takperr..

  6. August 30, 2009 at 2:54 am

    errrr… aku x ada satu kamera pun

    sumbang2 blh?

    ko nak watper.. ehehe

  7. August 30, 2009 at 2:58 am

    nak tukar kamera gak. ixus ni ok ke

    oke for me lorr.. canon – user friendly mahh.. that’s y me likey my dslr canon eos ittewww veryy muchho..

  8. August 30, 2009 at 7:36 am

    waah~ cam baru. bile nak bergambo? ahaha

    takdok cam baru pon leh bergambo perghh.. alala

  9. August 30, 2009 at 7:55 am

    canon camera mmg cool! hehe…
    camera yg lama kena masuk arkib la.hehe

    abang penyu pakey camera aper .. chantek juger pic

  10. August 30, 2009 at 9:28 am

    Salam Ramadhan en_me ittew.. wah canon jugak jadik pilihan kan! memang canonian la en_me.. 40d yang gedabak tu taknak upgrade ke 50d ke?

    i think 40d teww will be wf me for a very long time.. tp kalo nk upgrade pun, me nak terus pakey 5d mark II .. volleee

  11. August 30, 2009 at 9:29 am

    ritu msk pn dpt gak snap sedas due gune hp uhuhu
    if u can snap clear pic (i want the whole stage tau)
    u’ll get sOuvenir frOm Bandung
    voleeyyy~~ kikiki😉

    bandung souvenir teww ko kena bagi regardless.. voleeyyy

  12. fadzilah
    August 30, 2009 at 9:41 am

    aku lebih tertarik pada gelang yg pompuan tu pakai..
    comel sgt..nak beli pakai raya la..hehehe

    ahaha.. model kena bergaya ghitewww..

  13. August 30, 2009 at 10:11 am

    brp hinggit camera tu en_me?? AA pun ada ura2 nak sambar 1 digital camera. member AA recommend beli mini dslr nikon. reganya below RM1.5K…

    rege camera RM1190, upgrade memory card 8G + plastic lens protector = total RM1390.. volleee

  14. August 30, 2009 at 10:52 am

    bolehlah en_me kirimkan untuk bundo satu saja..😀

    ammvoii bundoo kann ader vanyakk ghiteww

  15. August 30, 2009 at 11:19 am

    en_me..u add 200 juz to upgrade jd 8GB and plastic lens rotector tu mahal lahh~~~
    sgt mahal!! tp kot mana pn dh beli kannsss🙂 enjoyce taking picture lol

    ofcoz my dear, hobi yg mahal kanns..

  16. ije
    August 30, 2009 at 11:39 am

    wah. ada baby baru!

    alala..

  17. August 30, 2009 at 12:23 pm

    Tgh mencari digi cam baru jugak sbb en olympus dah 2 kali rosak wlupon baru setahun pakai. ade idea tak kamera digital yg agak2 besh tp harga murah..hehehehe..kena bajet utk raya nih..=p

    pergi jer kedai gambo ..

  18. August 30, 2009 at 2:15 pm

    reasons i already have, duitnya not so much, keh keh

    okelar teww..

  19. August 30, 2009 at 2:42 pm

    hmm, rasa macam nak beli SLR satu taun nie tapi… kamera sekarang pun rasa macam dah cukup, tetapi kadang-kadang rasa nak juga.. hmm, susah tul laa, nak ke tak nak ahh

    geleng geleng kannns.. kowserr uu

  20. August 30, 2009 at 2:49 pm

    Ambil gambar tak kira kamera. Hehe he

    vollee kanns pokli..

  21. August 30, 2009 at 3:27 pm

    wah camera baru.. gugugu err cager camera kalo ilang ader jual kerrrr???
    salam menjenguk en_me!! =)

    salam singgah jugerr abang aiman ittewww..

  22. August 30, 2009 at 5:33 pm

    congrats for the new toy..errr..new gadget…
    saya pun guna canon ixus…ixus 860IS ..8 megapixel..usianya baru setahun tepat.
    dan juga mempunyai dslr..
    mmg not all the time kita bawak slr gedabak tu kan…
    so mmg need good compact digicam yg bagus.
    i lurveee canon..wide angle, gambar cantik,….kanss..🙂.
    bagi org yg suka tangkap gambar walau di mana-mana, good camera mmg amat penting kans..
    kalau tak bawa rasa resah gelisah..heheheh..
    btw,,ixus baru u tu berapa harga?..
    coz nak cari utk hadiah..ku malas nak google…

    selamat berhujung minggu.
    selamat menyambut hari kebangsaan.🙂

    me dah mention rege dier kat komen atas nooo.. veryy derr

  23. August 30, 2009 at 5:54 pm

    hmm..will decide soon~jeles2…betol psal dslr tuh..sometimes, pegi mane2 tak rancang so, tak bwh ler dslr tuh..bley gne pocket camera jakk~

    bukan ker ko dah ader dslr tewww.. aper nak jeles one uoolsss..

  24. August 30, 2009 at 7:06 pm

    Dulu aku guna SLR nikon FM2, ada lagi dalam simpanan, belum mampu beli DSLR, yang ada canon D400 3.2 megapixel tahun 2004, jadi laaa..

    tanns, hobi kiterr berbeza.. camaner dgn ko punyer radio am tewww.. xpernah citer dalam blog ko..

  25. August 30, 2009 at 10:12 pm

    ok..
    noted.
    thanks.
    veryyy derrr..

    ahaha.. jangang mare n selamat berpuasa akak catz itteww

  26. August 31, 2009 at 12:23 am

    memang lumayan…tapi dah tak larat nak mengejar gadget nie terlalu cepat perubahannya

    empat tahun sekali mamai volleee..

  27. Kak Long
    August 31, 2009 at 12:27 am

    Betul kata en_me. Kamera dslr yang gedabak itu ke mana-mana…tak praktikan kan en-me?
    Kak Long pun ada masalah dengan stamina bateri kamera digital yang dibeli setahun lepas.
    Uish..adakah tandanya mesti diganti juga.
    Nak kena cari budget ni..

    hingatkan tadi ‘ada masalah dgn stamina sakit bakang’ .. ehehe, salam akak long itteww

  28. amy
    August 31, 2009 at 3:14 am

    pada pendapat saya:

    aa kalau compact camera boleh sumbat masuk poket suar je.
    tapi kalau dslr kene bawak beg bagai.pastuh mesti nak tuka2 lense,pastuh mesti nak ade flash.then battery grip n battery spare takut battery abis.

    ehe bila dah xde slr,nak ade,tapi bile dah ade,yang compact juga bawak sana sini kan.🙂

    yg penting, gambo mesti mancongkamm kanns.. ehehe, salam akak amy sudi singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  29. amy
    August 31, 2009 at 5:33 am

    woh aa ok ok .
    yerp2 gamba cun & kreativiti yang penting.
    tak kesah kot pakai camera apa pun.
    🙂

    jenis camera pun penting gakk, kalo camera tak canggih camane nak tangkap pic yg mancongkammm ghiteww lorr..

  30. August 31, 2009 at 5:58 am

    tak mare…
    tapi dah seri 1-1..
    ke ke ke…

    vukann 0-0 kerr.. hmmm

  31. August 31, 2009 at 8:44 am

    alahai~

    terbeli ke en me?

    =)

    salam merdeka…comel camera en me~

    chomeyyy bangett..

  32. amy
    August 31, 2009 at 9:36 pm

    aa photoshop kan ade.ehe. :p

    ko tak paham ghupernyerr..

  33. September 1, 2009 at 6:42 am

    salam ramadhan…

    Wah dah ada Toys baru erk…
    photog mesti lagi menarek lps ni……

    pengganti digicam yg lamerr n to supplemen dslr jakk.. volleee

  34. September 1, 2009 at 1:10 pm

    kita punya pon kena tukar gak lah niy… dah masuk 5 taun gak cybershot tu…
    amik gamba tak clear, kejap ok, kejap blur..pastu bateri pon asik2 nak kena caj…huhuhu…

    tukarr jerrr..

  35. September 1, 2009 at 3:32 pm

    teringat my Sony Mavica dulu2…

    citerlarr.. hmm

  36. September 1, 2009 at 10:58 pm

    en_me aku belum ada kamera lagi….sedeynyer

    handphone ko takdok kamera kerr.. hisss

  37. September 2, 2009 at 10:41 am

    en_me, angkat yang nie, memang lumayan

    http://www.dpreview.com/news/0906/09061601olympusep1.asp

    xper pakndak itteww, me canonite ghitewww..

  38. September 2, 2009 at 2:44 pm

    salam en me itewwww(hehe)

    salamm juger abang naman tewww..

  39. September 2, 2009 at 3:19 pm

    tahniah nanti raya boleh ambil gambar ramai2,,,

    insyaAllah.. jangan serik2 datang sinih nooo

  40. September 5, 2009 at 5:57 am

    tengah teringin nk beli DSLR..tp pulusnya ngak bnyk..hoho

    Canon EOS 1000D ok tak?

    kalo me cakap tak oke, nanti ko beli jugerr.. veryy derrr

  41. September 18, 2009 at 3:21 pm

    You mean the digital camera has gone the way of the dinosaur.

    nope, i mean my old digital camera needs to be upgraded to compliment with my existing dslr eos 40d.. (i dont think u understand my entry)..

  42. October 7, 2009 at 8:55 pm

    ha bolehla me letakkan tricks n tips utk beginner like me. suka sangat ni. hihi

    ehehe, thanx.. rajin2lar datang blog me nooo..

  1. September 10, 2011 at 7:13 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s