Home > movie > hbo mini series: john adams

hbo mini series: john adams

(insert our prime minister)

our incumbent prime minister (picture taken from wikipedia)

Ini bukan entri politik. Kalau ada menyinggung perasaan dan emosi mana-mana pihak, me mohon maaf terlebih dahulu.

Minggu lepas di astro hbo sudah ada iklan tayangan mini siri kisah mantan presiden amerika syarikat, john adams. Me bukanlah minat politik. Tapi me tertarik juga pada sejarah negara amerika itu.

John adams adalah mantan presiden amerika syarikat yg kedua. Dari tahun 1797 – 1801.  Begitu juga, anak beliau, john ‘quincy’ adams, adalah mantan presiden amerika syarikat yg keenam (1825 – 1899).  Nama yg hampir sama.

Kebetulan juga, perdana menteri kita sekarang, dato sri mohd najib tun abdul razak (2009 – ) adalah perdana menteri keenam negara. Anak kepada mantan perdana menteri kedua, tun abdul razak bin dato najib al-haj (1970- 1976). Baru me tahu juga, datuk kepada perdana menteri juga mempunyai nama yg serupa.

Dan ada sesuku orang kata, dato sri mohd najib melengkapkan ‘teori RAHMAN‘ bagi perdana menteri malaysia. Wallahualam.

R: Tunku Abdul ‘R‘ahman
A: Tun ‘A‘bdul Razak
H: Tun ‘H‘ussein Onn
M: Tun ‘M‘ahathir Mohammad
A: Dato’ Seri ‘A‘bdullah Ahmad Badawi
N: Dato’ Mohd ‘N‘ajib Tun Razak

Moga-moga negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa sentiasa. Majulah sukan untuk negara.

Alahai.

Categories: movie
  1. September 8, 2009 at 12:35 am

    tak minat politik gak…
    tapi curik2 dengar jugak perkembangan semasa..

  2. September 8, 2009 at 12:53 am

    en_me…
    Semoga Malaysia negara tercinta aman sentosa dan bahagia rakyatnya!!!

  3. September 8, 2009 at 1:13 am

    waa baru kutahu pasal teori rahman tu hihihi..lps ni senang nak ingt nama perdana menteri…

  4. September 8, 2009 at 2:17 am

    siapa selepas teori rahman nanti

  5. September 8, 2009 at 2:39 am

    wah, entry berunsur pengetahuan gitew.
    lepas ni mungkin RAHMAN M…m tu sape? jeng3
    huhu..

  6. ain
    September 8, 2009 at 3:49 am

    pas ni teori apa pulak..???

  7. September 8, 2009 at 4:36 am

    hebat laa teori en_me….

  8. September 8, 2009 at 5:03 am

    x minat politik gak….tp suka ambik tahu hal sejarah…

  9. September 8, 2009 at 6:06 am

    hermmm first time plak dengar teori rahman tu.. hermm

  10. September 8, 2009 at 8:13 am

    teori RAHMAN tu dh lama denga
    pasal john adams and john ‘quincy’ adam plak, soalan ni penah kuar in “Are You Smarter Than A 5th Grader”
    mcm biase, pesertanya x dpt jwb temasuk la penontonnye hehe

  11. September 8, 2009 at 8:26 am

    pernah dgr teori ni lama dulu.
    macam-macammmm..

  12. fizahbari
    September 8, 2009 at 8:39 am

    lepas ni teori ape pula ye?terserempak ngan PM ke-6 tempoh hari di masjid wilayah..

  13. sebaliktabir
    September 8, 2009 at 9:20 am

    Semoga kita terus bersatu sebagai rakyat Malaysia…
    tak minat politik, tapi suka ulas dan komen pasal politik ikut kepala sendiri…
    tak minat politik, tapi patriotik tetap patriotik.😀

  14. September 8, 2009 at 9:23 am

    Saya terlepas tonton filem itu! Agak ralat~~~

  15. September 8, 2009 at 9:28 am

    kena tahu jugak sikit2 kan perkembangan politik negara… tak minat pun takpe…

    american punya presiden memang ada anak beranak la agaknya. macam bush. kan?

  16. Ekin
    September 8, 2009 at 9:35 am

    yeah.. i heard about this “RAHMAN” theory long ago.. now it is reality kan..
    Lepas ni theory apa la pulak ?

  17. September 8, 2009 at 10:11 am

    1st heard of this masa darjah 2… tapi masa tu the last 2 nama orang lain, hihi

  18. nuyui
    September 8, 2009 at 10:24 am

    salam selasa en_me.. wah.. what a coincident yer..🙂

  19. September 8, 2009 at 11:00 am

    pasni dia ikut Mahathir pula~

    =)

  20. September 8, 2009 at 12:16 pm

    salam..

    pernah dengar gak sebelum nie..🙂

  21. September 8, 2009 at 12:44 pm

    eh! ye la..
    baru perasan..
    perdana menteri kita ikut urutan nama RAHMAN tu..

  22. September 8, 2009 at 2:23 pm

    Satu Malaysia!!

  23. yus
    September 8, 2009 at 2:24 pm

    masa pm baru dilantik
    ade juga yus dengar pasa teori itu..
    dan paling tak bestnyer..
    orang kata lepas n..
    m’sia dah takkan macam sekarang ni lagi..

    kita doa je yang terbaik buat tanahair tercinta ini..

  24. September 8, 2009 at 2:47 pm

    lepas nie pakai teori RAMLI pulak….huhuhu…

  25. September 8, 2009 at 2:55 pm

    yeap.. teori RAHMAN pernah maza dengar….

    lepas ni adakah Teori berubah menjadi Teori RAHIM pulak? hmmm

  26. September 8, 2009 at 3:45 pm

    teari EN_ME biler nak kuar plak? hehe

  27. September 8, 2009 at 4:17 pm

    thank untuk info pasal mantan amerika punya….

  28. fadzilah
    September 8, 2009 at 6:31 pm

    1st time dgr teori tu..

  29. September 8, 2009 at 7:02 pm

    teori atau mungking
    rancang juga mungkin…entahlah

  30. September 8, 2009 at 7:43 pm

    huhu salam ramadan..politik pon takpe..jji jge batasan..

    yg ptg aman dan tenteram..tak gitu yop??

  31. sis_nita
    September 8, 2009 at 8:49 pm

    yup! aman 1 Malaysia😀

  32. September 8, 2009 at 8:53 pm

    Ghiteww ke en me……. Sejarah sering berulang dalam acuan yang berlainan.

  33. September 8, 2009 at 9:55 pm

    Rasanya PM terus bertukar […]

  34. September 8, 2009 at 10:51 pm

    en_me, sudah sempurna puasa hari ke 18 hari ni, alhamdulillah…

  35. September 8, 2009 at 11:36 pm

    tak suka nk amik tau hal politik2. tengok org beriye cakap psl politik pun bley pening gak.hehehe! neway, mmg lumayan jugak bace entry ni!

  36. September 9, 2009 at 12:03 am

    Go 1 Malaysia!!! hehehe

  37. September 9, 2009 at 12:34 am

    hej! en_me…i wish that malaysia will always in peaceful…but the crime rate still climb up…my home in malaysia was one of the crime statistic…scary, really scary…;-(

  38. September 9, 2009 at 11:17 am

    he3 dh lama tau pasal teori ni.YeLAH! hidup 1Malaysia

  39. September 9, 2009 at 1:43 pm

    tu la kan. keamanan mmg something yang priceless
    akan kita sedar bila dah hilang nanti

  40. September 11, 2009 at 2:33 am

    amvoiii…
    rahman gittew…

    lepas ni tambah E lepas N…

    RAHMANE…

    e tu utk en_me…
    haha

  41. vivavogue
    September 12, 2009 at 8:26 am

    wohhh….kebetulan ke suratan tu?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s