Home > photography > how to create ghostly neon

how to create ghostly neon

September 22, 2009 Leave a comment Go to comments

(insert ghostly neon)

after few trials and errors, a small torch light, a 30 seconds of exposure and a lot of patience
canon eos 40d, 30 sec. f/8, 17mm, iso 500, shutter priority

Semalam me sudah cuba macamana hendak buat cahaya hantu itu.

Mula-mula me ingat guna percikan bunga api sudah memadai. Tapi tidak menjadi sebab sinaran yg terlalu terang. Tidak sangka juga, cadangan aQi guna lampu picit (yg ada pada pemetik api) berjaya. Sebab senang boleh di tutup nyalakan sesuka hati. Dan jangkamasa pendedahan lensa kamera juga harus diambil kira. Mula-mula tiga poh saat terlalu lama, tapi lama-lama dapat dimanfaatkan sepenuhnya.

Cerita pasal raya pula. Raya kedua semalam, me sudah ziarah keluarga makcik-makcik belah ayahnda di parit jambi darat, parit abas dan parit betak. Mengikut turutan.

Alahai.

Categories: photography
  1. September 22, 2009 at 12:07 am

    digicam cikai sayammg x lepas buat ni. hehe🙂

  2. September 22, 2009 at 12:08 am

    pertama dulu, ah. Baru baca.

  3. September 22, 2009 at 12:10 am

    ooooooooo

  4. September 22, 2009 at 7:35 am

    Kamera cap ayam saya toksah mimpilah nak buat ni. Tapi anak saya tengah giler dgn kamera canggih dia huhuhu

  5. cen
    September 22, 2009 at 8:13 am

    wah..tahniah…da bjaya…pasni ajar acik camne nk buat… kasik finjam itu kamera la…hehe..

  6. September 22, 2009 at 10:32 am

    ::: askm bro en.me salam aidilfitri buat bro & sekeluarga.. amacam raya
    ::: di Johor? skrg ni masih Johor atau dah balik KL? alhamdulillah saya
    ::: tgh bersiap2 nak balik kampung di Melaka jap lagi.. very nice work
    ::: bro.. saya nak buat mcm nih pon mesti terkial2 & berpeluh2 [huhuhu]
    ::: kamera biasa ajer mcm kata bro knizam tuh.. payah nak buat.. tapi
    ::: kalo disetkan betul malah pengiraan saat shutter tuh juga harus
    ::: precise dgn yg disetkan.. insya-Allah boleh kot semua kamera..
    ::: yg menariknyer di sini ialah idea bro buat huruf “yg insaf” mmg
    ::: saya sukeee.. awesomeee!

    ::: maaf bro, saya tak sempat nak komen yg lain2.. actually saya tertarik
    ::: sungguh dgn travelblog bro di johor di bawah ini.. very interesting to
    ::: read.. kebetulan saya sukee tul dgn sejarah.. oklah bro, mak saya dah
    ::: bising, nak balik kampung.. Selamat Hari Raya Aidilfitri en.me ittew..

    ~ maaf zahir batin!😀

  7. September 22, 2009 at 11:04 am

    selamat hari raya en me, saya pun ada buat juga light painting ni, guna bunga api je, akan diupload nanti dalam blog saya

    selamat beraya di johor

  8. September 22, 2009 at 11:15 am

    Terima kasih kerna sudi singgah di FP Wak,mampir lah selalu yoooh.

    Salam Lebaran dan maáf lahir dan Bathin jugo dari Wak Kumisan ………Yo Yo

  9. September 22, 2009 at 11:46 am

    Selamat meneruskan raya….

  10. September 22, 2009 at 12:10 pm

    en_me kenapa tak datang makan ketupat di rumah bundo..?🙂

    selamat ziarah terus bersama keluarga…

  11. September 22, 2009 at 4:26 pm

    parit2 tu semua kat Batu Pahat ke? kami tak beraya kat parit..
    beraya kat padang pasir je..

  12. hafizd
    September 22, 2009 at 8:00 pm

    ouuhh..gune lampu picit yooo~ eden bley cuba la esok mlm~ hihi..ingat nk amik gbmo mood raya lah..psang pelita n beli bunga api suh adik2 main~ hehe

    selamat hari raya en_me~ nak duit raya gak sb still tak kawin..hihuu =)

  13. September 22, 2009 at 11:09 pm

    Wah seronok yer En_me dapat ziarat menziarah. Kak hanim raya tahun ni balik kampong lambat sikit nampaknya. Budak2 nak periksa.

  14. September 29, 2009 at 11:46 am

    adik baju belang2 tu kena tahan napas sampai 30 saat… hehehehe…

  15. LadyTuscany
    October 7, 2009 at 7:18 am

    Lenkali pi Jambi Darat singgahla Rengit sekali yek

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s