Home > Travel > raja masai berangkat ke siam

raja masai berangkat ke siam

September 23, 2009 Leave a comment Go to comments

(insert masai to golok)

maybe i will use the route 3 (687km, 12hrs 22min) as usual, but plan to follow the route 2 (729km, 11hrs 15min) on the way back
as a note, although route 1 is the farthest (788km) but it is the shortest time (11hrs 6min) available – according to google map

Ke sempadan siam saja. Itulah cadangannya.

Dan hari ini sudah hariraya ke empat. Alhamdulillah.

Hari ini juga bermulanya perjalanan me ke negeri cik siti wan kembang itu. Atas tujuan wisatawan. Banyak muzium, makam dan wat-wat yg ingin me terjah.

Semoga dipermudahkan segala urusan perjalanan pergi dan balik. Sambil mengingatkan doa nabi nuh:

وَقَالَ ارْكَبُوا فِيهَا بِسْمِ اللَّهِ مَجْرَاهَا وَمُرْسَاهَا إِنَّ رَبِّي لَغَفُورٌ رَحِيمٌ

”Dan Nuh berkata: “Naiklah kamu sekalian ke dalamnya dengan menyebut nama Allah di waktu berlayar dan berlabuhnya.” Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”
(Surah Hud, Ayat 41)

Catatan:
Doa ini disebut sebagai doa ketika naik kenderaan baik kenderaan laut, udara ataupun darat.

Alahai.

Categories: Travel
  1. September 23, 2009 at 3:07 am

    assalamualaikum,

    terima kasih kerana sudi singgap ke blog saya. Dah lama tak update tengok2 ade 26 comments… […]

  2. cen
    September 23, 2009 at 4:20 am

    ambil gambar cecantik kat situ nanti…

  3. siti Hawa
    September 23, 2009 at 4:42 am

    berhati-hati di jalan raya- akak tunggu n3
    terkini kau dik………. semoga Allah permudahkan
    niat dan urusan yang baik tu……….

  4. September 23, 2009 at 6:29 am

    Assalamu’alaikum,
    Untuk lisan yang mungkin telah salah berucap, Untuk janji yang belum dan tidak bisa ditepati. Untuk prasangka yang kadang timbul dihati. Untuk komentar yang kurang berkenan, yang ungkin pernah saya berikan, dengan setulus hati, saya mohon di maafkan lahir batin. Saya dan Alamendah’s Blog mengucapkan, Selamat Idul Fitri, 1 Syawal 1430 H.

  5. September 23, 2009 at 8:45 am

    selamat pegi n slamat kembali…

    nnt upload byk2 pic erkkkk…

  6. September 24, 2009 at 10:44 pm

    wahhhh jauh giler tuh en_me eh. hehe salam raya sakan!

  7. September 25, 2009 at 11:03 am

    en me wisata ke beraya?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s