Home > Travel > serambi siam

serambi siam

September 26, 2009 Leave a comment Go to comments

(insert reclining buddha)

the buddha statue itself is unremarkable, but the novelty of finding a wat in strongly muslim kelantan is enough to add some interest
kampung jambu, tumpat, kelantan

Bukan serambi mekah.

Terlebih dahulu me memohon maaf jika entri ini menyinggong perasaan ataupun emosi ataupun akidah mana-mana pihak. Entri ini sekadar informasi saja. Tiada unsur politik keterlaluan. Harap maklum.

Untuk ke wat phothivihan diatas, dari arah kota bharu akan tiba di pekan chabang empat. Di simpang chabang empat, ikut simpang sebelah kiri, kalau berjalan kaki sejauh tiga setengah kilometer akan mengambil masa kurang lebih sejam. Kalau naik van buruk toyota unser me cuma tujuh minit saja, yg terletak di kampung jambu (kampung berok) selepas kampung ana. Itupun kena bertanya dengan ‘awe’ budak  bengkel motor itu.

Selepas dari wat phothivihan (patung buddha berbaring), me terjah ke wat kok seraya & wat phikulthong – wat phor than na daham (patung buddha berdiri) sebelum ke wat machimmaran (patung buddha terduduk) di jalan pengkalan kubur.

(insert wat wat wat)

standing buddha statues at wat kok seraya and wat phikulthong, while a seating buddha statue at wat machimmaran
tumpat, kelantan

Alahai

Categories: Travel
  1. September 26, 2009 at 12:16 pm

    (maaf) izin mengamankan PERTAMA dulu. Boleh kan?!

    bisa pak.. pokoknya sing apik apik waie yo..

  2. September 26, 2009 at 12:20 pm

    Salam Lebaran.

    SELAMAT HARI RAYA.

    Jangan lupa malam ini … di Blog Abang Long 🙂

    asyik malm jer abang long tewww..

  3. September 26, 2009 at 12:30 pm

    **Orak lah en me
    kita ketemu dalam BLOG lah
    nek temu ngarep2 yo aku orak isin ler haih(hehehhehehe)dadhi dulur Yo nyapo lagi apik dong!

    Kuwe ono melebu blog konco mu agak ey
    nang kono lah aku eroh kuwe kang (hahahhahaha)

    ini dekat penang kan
    pernag dengor dia urang citer pasal patung tidor ngan aksi cun (hahahahhaha)

    penang katernyerr.. veryy veryy derr ghiteww..

  4. September 26, 2009 at 1:36 pm

    kampung patik sebelum sampai chabang empat tu lagi. chabang empat banyak. chabang empat yang en_me lalu tu namanya chabang empat tuk mek ngah. kampung jambu pula, dulu namanya kampung beruk. oleh kerana namanya yang begitu hampeh, telah ditukar ke nama baru. sekian.

    *len kali datang kelantan koling2 patik la deh.. bleh pekena teh o pat lima cawan. :p

    ghiteww..

  5. September 26, 2009 at 2:23 pm

    setiap kali buka blog en_me mesti ader entri baru…
    nampak gayanya kena g kelantan ni…nak tgk patung tu tido..hehehe

    yg ko bukak selalu naper.. ekeke, toceh toceh..

  6. Titil
    September 26, 2009 at 3:15 pm

    Salam. En. Me! Hehe. Lama dah tak jenguk blog En. Me ya.
    Eh, ingatkan En. Me tangkap gamba-gamba ni kat Kuching…sebab sini pun ada jugak patong Buddha besau macam dalam gamba patong yang berdiri tu.

    salam jugerr..

  7. fadzilah
    September 26, 2009 at 4:20 pm

    amboi en_me…bisa sungguh komen en_me tu..
    takpe la lps ni tak nak bukak dah blog en_me…
    sape la kita ni kannn!!!

    kan me cakap ‘terimakaseh’ ghitewww.. janganlah majukkk cekgu

  8. September 26, 2009 at 4:27 pm

    ok saya nak tido. hehe🙂

    dengan saperrr.. ammvoiii

  9. September 26, 2009 at 7:00 pm

    Mujur ler Kampung Jambu, Kajang tak ada patung2 buddha ni… aman patung tu berbaring ya…

    mesti vanyakk jambu sitewww.. ekeke

  10. September 26, 2009 at 8:04 pm

    zino ada nampak masa ke pengkalan kubur dulu.. tapi tak tergerak pulak nak berhenti hehe

    gasaklah kannns..

  11. September 26, 2009 at 8:30 pm

    Akak pegi Kelantan semata-mata nak cari BELUT GORENG CILI KERING, SUP BELUT BERHERBA dan BELUT MASAK LADA……tapi paling best makan BELUT di TUMPAT. Masa tu dah tak nampak Watt Siam ke….patung tok sami ke….Akak hanya nampak BELUT je!!! Huhuhuhu….

    Lagi satu makan kat WHITE HOUSE CAFE,KOTA BHARU…..menu paling best kat situ ROTI BAKAR disapu KAYA. Perghhhhh,VAGUSSSS!!!! Sgt VAGUSSSS!!!

    mesti akak pon suker SUP LIDAH ghitewww.. ammvoiii

  12. sis_nita
    September 26, 2009 at 8:56 pm

    pehhhhh.. besaqqqq gilerr ahhh..🙂

    besaqqq dari masjid tewww.. uhuhu

  13. September 26, 2009 at 9:02 pm

    besarnya patung iteww.
    ni kunjungan wisata atau wisata cum beraya ye en me?
    i like the way u combine the last photos..
    cantik..like always..kretif..

    selamat hari raya.
    ampun maaf dari kejauhan.

    me wisatawan jerr.. macam ko jugakkk.. kannns (at least we have something in common ghitewww)..

  14. September 26, 2009 at 9:14 pm

    aku ada lalu di situ tetapi tidak sempat singgah!

    aper kelise kanns..

  15. Tie
    September 26, 2009 at 10:38 pm

    Tie kerap juga ke tumpat. Tapi, kalau boleh nak elakkan dari renung patung tu…. takut pulak, hu hu…

    takut dier renung balek larr tewww.. ammvoiii

  16. September 26, 2009 at 11:49 pm

    bagus en_me..bley jalan bahan rujukan kalo nk jalan2 ke kelate tuh~

    terjah terjah jerr pitya tewww.. uhuhu

  17. September 29, 2009 at 10:33 am

    patung dekat malaysia atau luar negara.

    kann me dah tulis tewww.. veryy veryy derr manjerr

  18. October 1, 2009 at 4:55 am

    KAWE LAMO DOH NOK GI SINI…TAPI DOKDE STARANG….

    thanx bro singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  19. October 2, 2009 at 9:48 pm

    ฉันยังถึงประเทศสยาม

    “I have to Siam”.. ehehe

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s