Home > history, Travel > raja masai bersantai di masjid jawa

raja masai bersantai di masjid jawa

September 27, 2009 Leave a comment Go to comments

(insert masjid kampung laut)

built entirely of wood, without the use of nails, the mosque contains some impressive woodcarvings
masjid kampung laut, nilam puri, kelantan

Tempat-tempat menarik yg terletak di kota bharu yg me baru lawati kelmarin. Semuanya berdekatan antara satu sama lain di sebelah padang merdeka.

Antaranya, laman siti khadijah1 (terletak antara bazar buluh kubu dan pasar siti khadijah), bank pitis2 (tempat menyimpan wang perbendaharaan yg pertama), istana jahar3 (muzium adat istiadat diraja kelantan), bank kerapu4 (memorial peperangan dunia kedua), padang merdeka5 (disinilah mayat tok janggut penentang inggeris digantung secara songsang) dan muzium islam6 (serambi mekah) yg tertutup rapat.

Disebelah petang pula, me sampai juga ke masjid kampung laut (gambar diatas). Terletak di pekan nilam puri (berhadapan universiti malaya). Masjid tertua ini dikatakan dibina oleh pengembang agama islam yg berulang-alik antara champa (kemboja) dan jawa dgn bantuan penduduk tempatan. Tempat asalnya terletak sejauh 10km di kampung laut tumpat, di pinggir sungai kelantan. Dipindahkan pd tahun 1968, kerana sebahagian besar tapak tanah telah runtuh ke dalam sungai akibat banjir.

(insert kota bharu museums)

the real attraction of the padang merdeka area is the cluster of museums close by

Alahai

Categories: history, Travel
  1. dakchomey
    September 27, 2009 at 12:18 pm

    slamat ari raye…nk wit raye!!

    datangla umahh.. uhuhu

  2. September 27, 2009 at 2:02 pm

    Isteri en_me org KB ke atau saja bercuti ke Kelantan sempena raya ni?

    sajer bercuti volleee.. ehehe

  3. September 27, 2009 at 2:03 pm

    mesjid itu, seperti mesjid tua dikampung.. tiangnya dari kayu

    iye, mesjid buatan wong jowo doeloe doeloe bundo itewwww..

  4. September 27, 2009 at 3:14 pm

    sudah sampai ke kelantan nampak…

    terjah terjah jerr..

  5. September 27, 2009 at 4:14 pm

    Salam manis di Aidilfitri..

    en me,
    Beshnya Kelantan . Dah lama tak pergi .
    Insyallah.. Desember nie kami bercuti .
    Tq info yg amat menarik ini .

    uhuk..(tersedak makan kuih batang buruk) hehe

    salam manis juger.. miahaha

  6. September 27, 2009 at 5:43 pm

    ammvoiii en me itteww…
    jalan2 ke??

    terjah terjah jerrr volleee cekgu..

  7. September 27, 2009 at 6:12 pm

    hehehe….

    maza pun ambil kesempatan mengikuti episodnya ‘syoknya Malaysia!’ alahai mcm ‘cuti-cuti Malaysia’ juga lah.

    Tapi sekadar seputar di Johor aje. Kira macam membontoti kisah-kisah en_me dalam blog ini juga lah. hehehhehe

    kayuh ajelah kanzzz…

    ko tak update dalam blog ponnn.. uhuhu

  8. September 27, 2009 at 11:39 pm

    Cuti2 M`sia….

    Akak pun tgh Cuti2 M`sia tapi sekitar Negeri Kedah…..Akak tgh explore
    tempat2 yg menarik…..tempat2 jin b`tandang dan b`maharajalela…
    Volleyyyyy??? Nak ikut Akak ke??
    Akak volleyyyyy aje,en_me itewwwwwwwwww!!!!
    ๐Ÿ™‚

    **To Maza: Amboi ekau ni …..lamo bebenor cuti. Tak hengat donia…
    Ni mesti kes makan ketupat bersama rendang sampai perut t`buntat nihhhh. ๐Ÿ™‚


    citerlarr dalam blog one uoolsss.. akak nih samer dgn maza jerrrr

  9. September 28, 2009 at 1:25 am

    wahh!!! jln2 pusing sana pulak ek~
    Johor dah habis ke ada lagi yg belum cover kat situ?

    yg ko gi london tewww, mesia nih dah habis cover kerrr.. veryy veryy derr ghitewww..

  10. September 28, 2009 at 3:40 pm

    nilam puri, tempat mainan satu tika dulu. nostalgia gitu๐Ÿ™‚

    men aper tewww.. ammvoiii

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s