Home > Travel > the last entry (demo tahu ko dok)

the last entry (demo tahu ko dok)

September 30, 2009 Leave a comment Go to comments

(insert journey to kota bharu)

left to right: the first row – yaasir, tesco kota bharu, kampung jambu tumpat, kuala terengganu signage;
the second row – traffic jam at sultan yahya petra bridge, downtown kota bharu, mee hoon tomyam, sun-two restaurant;
the third row – ‘no camera’ at paka and kedai lalat health clinic

Ini adalah entri terakhir me bulan ini. Dan ini juga entri terakhir me tentang jalan-jalan berwisatawan ke kelantan minggu lepas.

Untuk kawan-kawan yg malas membaca entri sebelum ini (walaupun entri me pendek-pendek belaka), me cuma nak bagitahu me sudah selamat kembali bertugas seperti biasa.

Meskipun cuma sehari suntuk saja me di kota bharu, banyak yg me hendak ceritakan. Tapi takut kawan-kawan menyampah pula. Jadi me ringkaskan dibawah.

Traffic Jam – memang kesesakan lalulintas yg keterlaluan bukan saja di dalam bandar kota bharu. Bayangkan di jambatan sultan yahya petra (kota bharu ke tumpat), dari empat lorong kenderaan menjadi satu lorong di kedua-dua arah. Mungkin disebabkan hariraya, tapi tidak mungkin juga.

Food – me tertarik dengan restoran sun-two di depan hotel temenggong itu. Walaupun pemiliknya berbangsa cina, tapi ramai sungguh pelanggan terutama orang kita melayu. Masakannya yg sedap dan tidak hairanlah selalu penuh. Itulah restoran tempat me bersantap di waktu malam. Diwaktu siang, me terjah ke medan selera tesco pula.

Hotels – sebelum datang, me sudah tempah bilik di hotel temenggong. Untuk dua malam. Harga memang murah (RM75, tidak termasuk sarapan pagi) tapi sungguh tidak selesa. Tempat letak kereta pun tidak keruan. Me pindah ke hotel dynasty inn yg lebih besar dan agak selesa.

How to get there – memang bercelaru kalau tidak membawa peta. Kurangnya papan tanda terutamanya tempat-tempat penting. Me guna gps pada iphone me saja. Tapi kalau tersesat pun, boleh bertanya dengan orang kelantan yg memang peramah belaka. Jangan sampai tersesat ke siam pula.

Interesting places – selain muzium dan wat, tidak banyak yg me tahu. Kurangnya informasi dalam internet atau buku-buku pelancongan. Me memang tertarik dengan makam-makam lama atau tempat sejarah yg berkaitan dengan cik siti wan kembang dan puteri saadong. Tetapi tidak berjumpa. Cuma me sempat singgah ke kampung ‘kedai lalat’ yg asalnya bernama ‘kota jembal’, bekas pusat pemerintahan kesultanan lama kelantan juga.

Sekali lagi, ini adalah entri terakhir me bulan ini. Jumpa kawan-kawan di bulan depan ya. InsyaAllah.

Alahai.

Categories: Travel
  1. rinryan
    September 30, 2009 at 12:39 am

    restoran sun-two: time sy kecik2 dlu lagi best food die tau.. lps restoran tu terbakar dlu, trus mknan xbape best… hotel temenggong: ayah sy dlu rent 1 floor ofs kt hotel tu… bwh die book store klo xsilap laa.. should go to pantai tok bali.. lalu atas bridge die n pi kat tpt bot darat ikan.. seronok tau.. dlu sy pernah pi pantai sabak(klo xsalah la), tp cam seram je tpt tu… xtau still ade ke x..

    mu oghe kota baghu ko mek.. hmmm

  2. September 30, 2009 at 2:39 am

    copcop! boleh tao tak nape tak boleh ambil gambar kat paka?
    #curious

    tak tahu ghupernyer – lol..
    kat paka kan tempat pemprosesan minyak terbesar negara.. tak boleh amik gambar atas isu keselamatan (safety and security) ghitewww.. especially kalo pakai flash, silap haribulan leh meletup tangki minyak kat sitewwww.. uhuhu

  3. sis_nita
    September 30, 2009 at 2:53 am

    kedai lalat..? urmmm.. kat kelantan mmg byk gak nama pelik2 kan.. menu pon pelik2.. tapi ternyata menu depa sedap2 belaka..

    menu pelik2 taklah sampai makan serangga goreng ghiteww.. ehehe

  4. Titil
    September 30, 2009 at 6:05 am

    Vah vah vahh. Sonoknya en_me dapat pusing satu Malaya.

    letehh kamikk tokk.. vah vah vahh

  5. September 30, 2009 at 7:37 am

    walaupun kawen dgn org kelate
    tp lum abis explore kelate tu
    setakat rantau panjang, wakaf che yeh
    mmg dah asele,haha

    time raya mmg jalan jam
    jalan dpn umah mertua pun jam
    hiks…

    bukan kat kolumpo jer jam .. kannns

  6. September 30, 2009 at 7:58 am

    hehehe~
    lapar~
    ngee~

    jomm makannns..

  7. September 30, 2009 at 8:51 am

    hoh… gi kelate tok ghoyak…

    kota bharu memang jem. echah pun tak gi situ kalau balik cuti.

    echah gi manor.. ohoho

  8. September 30, 2009 at 8:54 am

    Wahh..memang besh arr en me.
    info yang terkini .

    November saya akan berpindah ke Paka
    follow Abang bertugas disana .

    hati hati nanti ader tangki minyak yg meletop kebaboom ghitewww.. ekeke

  9. September 30, 2009 at 9:16 am

    wah..seronoknya cerita penjelajahan en_me..tertarik lak nak pegi kelantan..satu2nya negeri kat malaysia yg saya blm jejak..opss..semenanjung malaysia..hehe

    terjah terjah jerr.. ehehe

  10. September 30, 2009 at 9:27 am

    hotel temenggong tu meme payoh kalu demo nak parking keto. kawe selalu dok hotel politan depe stesen teksi tu, parking kat bawoh bangune hotel jah…

    Entryku kali ini

    Hidup ini seketika hanya
    Buatlah amal bekalan ke sana
    Kekar tegap mantap orangnya
    Seorang Pak Tua berjiwa sastera

    xper bro.. pengalaman tewww.. ahaks

  11. yus
    September 30, 2009 at 9:32 am

    br smpt singah blog en_me..selamat hari raya en_me

    lor..nape xckp g kb..klu xblh jupo nga ambo..buleh ambo jd tour guide😉

    sememangnya jln kt jambatan sultan yahya petra cmtula selalunya tiap2 thn..jam x hengat pny..thn ni byk perubahan kt bndr kb..yus pn sesat msk bandar.hehe

    tour guide? iyolarr tewww..

  12. September 30, 2009 at 9:34 am

    tmpt nak pegi tak jumpa maka jale-jale cari make niy… Adde jupe anok tupa…?

    lama sungguh saya tak ke pantai timur..lapan tahun lepas jammed gak sikit laa niy lagi teruk rupenya…

    jam ghilerr..

  13. September 30, 2009 at 9:43 am

    baru sam[ai negeri cik siti wang kembang sekali sahaja🙂

    ader urusan kt siam larr teww.. ihiks

  14. September 30, 2009 at 9:51 am

    Kak hanim malu nak cerita kat orang, tiap kali ke Kota Bharu jadi bodoh sangat dengan jalan-jalan di sana. Seperti en_me kata, sign jalan dia very poor. Sesat tok soh ceritalah. Nampak hotel tapi nak ke sana berpusing-pusing kesesatan.

    Jem pulak kalau musim perayaan. Kalau tak musim perayaan okey sikit. Di sana akak susah nak cari tempat makan, selalunya makan dihotel jer. Nampak macam kurang kebersihan sikit. Kesana selalunya untuk ke pengkalan kubur atau rantau panjang saja, nak beli pinggan mangkok, periok belanga.

    jauh berjalan luas pemandangan kanns..

  15. September 30, 2009 at 11:07 am

    KB ada byk pilihan hotel sebenonya. Next time enme try ler terjah Hotel Ridel plak, hak tepi sg kelate tu ler. Hotel Temenggong tu hotel lama.

    Nak selesa lg, Renaissance kan ada🙂

    hak tepi sg temerloh ada dakk.. ehehe

  16. September 30, 2009 at 11:31 am

    time raya, pet raja nagn pet sulong pun jem, takkan kota baru tak jem, huhu

    logik gakkk.. uhuhu

  17. September 30, 2009 at 12:34 pm

    bila ar ku dpt jejalan camnih.. huhu

    ek elehh.. bandar baru sentul ke sabah tewww jalan jalannns perghh.. bukan naik basikall bahh

  18. September 30, 2009 at 1:02 pm

    alahai en_me.nape la x tanye ore kelate dlu sblm g kelate?ish3.hotels yg best2 en_me xtry plak.p try temenggong 2 mmg lew %&^*&~~ baik duk homestay jauh lagi slese.45hengget je smlm~ hehe. byk tmpt menarek en_me ble p.n FYI, KB mmg sesak time raye.bkn stakat KB.stat gua musang smpai la KB, pendek kate sume ceruk kelate jem time raye.time xraye meme lengang.hehe😉

    kan me dah bilang ‘raja masai berangkat ke siam’.. mu jerr yg tak bacer blog me yg inih.. blog ko pun dah bersawangg ghiteww.. veryy derrr.. ooopss..

  19. September 30, 2009 at 2:29 pm

    en me,

    dekat jembal ado kedai terapung atah tasik..(kawe pernah g skali)

    meme betol2 terapung..

    duk atah tu bergoye-goye..

    bulih tgk ike newt hok ada kaki main tepi tasik

    (pehe ko dok???ehe)

    ahaha.. me pehe sungguhh

  20. September 30, 2009 at 4:13 pm

    oh ntri terakhir bulan ini ye..
    akk raya pun blk kelantan
    langsung tk boleh hendak keluar ke bandar
    jalan jem manjang..
    lepas raya ke-4 balik ke ipoh semula

    ipoh malii.. ihihi

  21. September 30, 2009 at 4:25 pm

    merata2 me berjalan2..
    best je tengok..

    terjah terjah jer.. volleee

  22. September 30, 2009 at 4:35 pm

    amboi..jauh perjalanan dia masa cuti raya🙂

    cuti cuti dalam mesia jerr.. ehehe

  23. September 30, 2009 at 5:36 pm

    memang pelik nama tempat, Jambu, Kedai Lalat – sungguh unik, macam en_me juga

    me unik katernyerr.. ahaha

  24. fadzilah
    September 30, 2009 at 6:06 pm

    tak pernah sampai kelate…so tak bleh nak bayang camner keadaannya..
    takde beli tudung bawal utk cekgu fad ini ke… hmmm?
    heheh..gurau2 je ok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    tudung bawal ekin kat ipoh mali vanyakk wwoooo..

  25. September 30, 2009 at 6:41 pm

    singgah jer umah si faeeza tuh~ hehehe

    kalo tersesat ke siam pon takpe…bley mkn tom nyum siam~ mesti kuah likat punya~~ haha

    leh berasap tinger kiri kanannnns pitya tewww.. ahaha

  26. September 30, 2009 at 10:47 pm

    kedai lalat tu dah dekat sesangat dgn rumah saya.

    rumah yg maner satewww.. ehehe

  27. September 30, 2009 at 10:53 pm

    en_me itewwwwww…..

    Ada TESCO la. Jom pegi shopping kat TESCO.
    🙂 Huhuhuu….volleyyyyy gitewwwww???

    TESCO dimana-mana.. uhuhu

  28. September 30, 2009 at 11:53 pm

    waa besnya jenjalng kt kelantan…banyak makan kopok lekor??? hahahaa

    makanng sikit jerr.. ahaha

  29. October 1, 2009 at 12:40 pm

    he.. he… tersa ler pulak…

    so, next time jangan terjah terjah ghitewww..

  30. October 1, 2009 at 8:31 pm

    pernah duduk hotel temenggong tu…
    kat bawah nya ada kedai makan…mkn nasi berlauk dan martabak sedap kat situ..🙂

    sorang ker.. ahaha..

  31. October 2, 2009 at 3:50 pm

    kalau sy ke KB adalah utk sopping dan ziarah rakan semata…hehehe….tudung bawal yg tiptop dan blh dipercayai kualitinya blh jumpa di pasar khadijah dan mpkb saja (pd pandangan mata sy lar…ngee)

    ahaha.. ghitewww

  32. October 3, 2009 at 7:13 pm

    jumpe di bulan baharu en_me itteww…

    dah bulann baghu ponn.. slowlarr chekgu nih.. ihihi

  33. October 14, 2009 at 1:25 pm

    aaa…kelate skang memang jam mengalahkan kl…esp dkat jambatan tuh..huhu berpeluhhh…

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s