Home > photography, then & now > then & now: the giant trishaw

then & now: the giant trishaw

(insert aqi, clones and giant trishaw)

the giant trishaw (tricycle) in kesang
border between muar and merlimau

Minggu lepas me sudah ke sempadan negeri johor dan melaka di kesang, muar. Projek bergambar bersama beca besar berjaya akhirnya. Terletak di taman rekreasi kesang.

Sebelum pemergian ke situ, me ada baca kisah-kisah dalam blog orang lain. Memang lain ulu lain parang ~ lain dulu lain sekarang. Bukan saja keadaan sekeliling replika yg semak samun. Malahan keadaan replika beca yg tidak terjaga dan menyedihkan juga. Dengan rantai yg putus dan lidi tayar yg tercabut. Pedal pengayuh yg bengkok dan hampir patah.

ferris11.gif Gambar-gambar lain yg lebih tragis di aminus3 dan flickr.

(insert then and now: kesang giant trishaw)

then and now: left (cycling for diabetes, circa 2005); right (last weekend, 4/10/2009)

Alahai.

Categories: photography, then & now
  1. October 6, 2009 at 12:17 am

    umanggggg aii besauuuu nyer!! leh kayuh ke ni? ekekekekeke

    rantai ponn dah putus tewww.. ihiks

  2. fadzilah
    October 6, 2009 at 12:17 am

    alahai…besarnya beca tu..
    agak2nya berapa org penumpang boleh naik kannn!!

    saper nak kayoohh fulakkks.. ehehe

  3. fa
    October 6, 2009 at 1:23 am

    emm. kira ok lah daripada beca tu akhirnya berada di kilang besi buruk. kene curik.. ops :p

    ahaha.. mat giann tewww

  4. October 6, 2009 at 1:38 am

    tak pernah sampai lagi…

    rasanya kalau tv3 datang semua jadi okey.

    karam singh walia jerr.. ekeke

  5. October 6, 2009 at 2:48 am

    memang berbeza sangat en_me.
    dulu sy tinggal kat muar,masa kecik2 dulu,beca ni cantik,kawasan dia terjaga sangat.
    sekarang ni,memang dah uzur sangat dah beca tu,macam tak ada org peduli.sayang betul.

    sayang kanns..

  6. October 6, 2009 at 4:58 am

    he…23x panas2 tahi ayam je….

    ghitewww bro..

  7. October 6, 2009 at 6:55 am

    bestnye dpt naik beca besar2 tu….mest jenuh nak kayuh….! hehhee..

    nak naik ponn jenuh ghitewww..

  8. ain
    October 6, 2009 at 7:28 am

    besarnyaaaaa!!!!

    terkezott larr teww..

  9. ibusinga
    October 6, 2009 at 7:56 am

    dekat je dengan rumah kita tu…

    kesang ker merlimau ker..

  10. October 6, 2009 at 8:08 am

    Omak & atokkkkkk dennnnn, besauuuu benor le trishaw nihhhh.
    Bapak giant punyo besau le trishaw ekau ni,en_me.
    Huhuhuhuu…..

    iteww baghu giant, blom doraemon.. ekeke

  11. sebaliktabir
    October 6, 2009 at 8:29 am

    laaaaa….sayangnyer…nape begitu…orang kampung jom pakat repair!

    orang kampoung maner tewww.. ekeke

  12. October 6, 2009 at 8:35 am

    dah dekat dengan rumah mamai tu en.me

    aha, naper ko tak repair beca tewww.. touch-up, tukar rim baru ker.. ehehe

  13. October 6, 2009 at 9:07 am

    alahai…naper la diorang tak jaga bende tu. sayangnye…

    takdok bajet agaknyerr.. uhuhu

  14. October 6, 2009 at 9:15 am

    sayangnya..tempat secantik tu bakal pupus akhirnya..

    harap harap tidakkk.. think positif beb ..

  15. October 6, 2009 at 9:29 am

    wow! the giant trishaw..

    yep, it is..

  16. October 6, 2009 at 9:58 am

    dulu gi sekolah naik beca… tapi saiz normal la, bukan yang giant tu

    wah, mesti ko kenal kasim selamat tewww.. ahaks

  17. October 6, 2009 at 10:12 am

    dah 38 tahun umur akak
    belum pernah naik beca lagi

    aper kelisee kanns..

  18. yus
    October 6, 2009 at 10:13 am

    mah aih beso nyerrr…

    ni kalau kayuh ni konfem x gerak..beso n berat..hehe

    akak yus nak kayuh kemanerr.. ihiks

  19. October 6, 2009 at 10:18 am

    sayang kalau tak dipelihara… sbb maksu nak juga bergambar di situ

    gambar jer sblom ianyer lenyap ditelan zaman.. atau dihanyut arus banjir ghiteww..

  20. October 6, 2009 at 10:26 am

    Cantik gmbr tu. Tmpt tu kena dipelihara supaya budak2 skrg kenal apa itu beca.

    dalam buku/internet kann ader.. tapi tak reall laarr kannns

  21. October 6, 2009 at 10:29 am

    sayang ye..buruk dah…
    eh..napa ramai beno budak kat beca tuh…
    kompius..
    err..apa kata..minggu depan ko dtg lagi.
    bawak mesin rumput, parang cangkul sumer…bersihkan..
    then cat semula sket-sket ke…
    haaaa….harus cantik semula.

    abes saper nak update blog me yg inih.. kowserrr uuu

  22. October 6, 2009 at 10:47 am

    Org dah guna lebuhraya AMJ…tak lalu Sg Rambai-Merlimau-Melaka lagi…

    betul teww bro..

  23. October 6, 2009 at 11:27 am

    wah!!1bebetul besarrrrrr..!!!
    kagumm

    besarr kanns..

  24. nurin
    October 6, 2009 at 11:32 am

    besonye beca……..nak naik jugak lah….ekekkeke

    iyolarr tewww..

  25. October 6, 2009 at 11:38 am

    tak pernah lalu lagi tempat ni…😛

    nih jalan lamer, orang jarang jarang lalu sinih..

  26. October 6, 2009 at 11:41 am

    Rajinnya en_me melancong seluruh negara.

    tunggu me melancong ke luar negara.. volllee

  27. October 6, 2009 at 11:42 am

    Jalan jgn tak jalan.

    jalannn jerr..

  28. October 6, 2009 at 11:42 am

    Rajin sungguh en_me melancong seluruh negara….

    segala hayat dikandong bodi.. volleee abang yb tewww

  29. October 6, 2009 at 11:44 am

    alahai.. kerugian ekonomi kanzz.z..

    dah dibuat tapi tak berjaga.. huhuhu.. elok gak en_me gi situ bawa sama sabun dan syampoo…kasik bersih itu beca lah.. huhuhu

    psst: To maintan is still a problem to Malaysian.. huhuhu

    betul betul.. nak maintain blog pun bagaii.. kannns.. wakaka

  30. October 6, 2009 at 11:58 am

    menariknya……best!!! boleh jln dak???

    rantai dah putus, pedal dah bengkok, lidi tayar dah putus.. retak menunggu belah jerr teww.. uhuhu

  31. October 6, 2009 at 12:17 pm

    takut2 kita tua2 jadi macam tu jugak..
    terbiar dan semak ajjjeewww…

    umah orang tua tau jerrr.. uhuhu

  32. October 6, 2009 at 1:00 pm

    fuiyooo
    besar gilersss…

    ehmmmm..

  33. October 6, 2009 at 3:37 pm

    besar ker beca tu atau gimik photografi

    ‘katak bawah tempurong’ ghitewww..

  34. October 6, 2009 at 5:40 pm

    السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
    apakhabar….


    الحمد لله الذي بعث محمدا صلى الله عليه وسلم
    kabar baekk akak kay ittewww

  35. October 6, 2009 at 8:39 pm

    ni bukan beca p ramlee ker

    beca pramlee kat museum rumah dia kat jalan setapak..

  36. October 6, 2009 at 11:21 pm

    mak aih!!!!
    Besornya basikal diek
    ni kalau kayyuh lenguh tak kaki ni
    Bikin nyeret ler nampak gaya(ha ha ha)

    menarek…..

    ahaha.. gelak tewww

  37. October 7, 2009 at 8:36 am

    Bila tengok gambar beca giant en_me ni teringat semasa di Jeddah. Disalah satu bulatan di sana tu ada satu replika basikal giant. Orang kata itu basikal Nabi Adam. He he Ada ker basikal zaman Nabi Adam. Mentang2 nabi Adam besar.

    akak ada gambar basikal besar takkks.. tapi me dah jumperr kat sinih: JEDDAH BICYCLE ROUND ABOUT

  38. October 7, 2009 at 10:31 am

    Salam,
    Bila lihat beca ni teringat akan zaman silam. Saya lahir & di besarkan di Bandar Maharani Muar. Masa kecil, beca adalah salah satu cara pengangkutan yang popular, malahan, saya ke sekolah (tadika hingga Darjah 3) menggunakan Tadika. Sesekali sekala pulang ke kampung halaman tampak makin berkurangan beca roda 3 ni. Lama kelamaan cuma tinggal kenangan sahaja.

    negara dh maju..

  39. October 7, 2009 at 2:25 pm

    En-me, masa tu tahun 2004 akak belum ada camera digital. Camera biasa jer, kena cari dulu, kalau ada nanti akak scankan.

    Tapi masa pegi umran mac baru-baru ni roundabout tu dah tak ada agaknya sebab tak nampak basikalnya. Atau mungkin bas kami lalu jalan lain.

    kan me dah tunjuk gambar tadikk.. nampak takk

  40. October 14, 2009 at 7:25 am

    wu waaah

  1. October 8, 2009 at 12:16 am
  2. November 23, 2010 at 12:11 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s