Home > book > sehari sebuah buku

sehari sebuah buku

(insert 18 days novel)

very boring travelog, indeed

Selama bertahun-tahun kalau me berjalan-jalan (berwisatawan) dalam negara, me memang guna buku lonely planet – malaysia, singapore and brunei. Sejak tahun 2001 sampai sekarang, buku pengembaraan dalam negara itu tetap utuh, kemas dan tidak koyak rabak. Memang sebuah buku pengembaraan yg praktikal dan baik sekali.

Tapi bulan lepas, me ada terbeli buku jelajah tulisan pakcik mohamed hussin bertajuk, ’18 days around peninsular malaysia.” Me beli di kedai buku terkenal kinokuniya, klcc.

Jadi ini adalah ulasan ringkas dan ikhlas dari me.

Harga buku setebal 239 mukasurat berharga rm29.90 agak terlalu mahal pada me. Bila me periksa, tarikh penerbitan pada tahun 2006. Tapi kualiti buku tersebut amatlah mengecewakan. Tidak sampai seminggu me belek-belek, buku sudah tercabut mukasuratnya. Kalau kali pertama menulis buku bolehlah dimaafkan. Tapi pakcik mohamed hussin yg sudah berumur 70 tahun telah menulis dua buku sebelum itu.

Dari isi kandungannya, me merasakan bukanlah sebuah buku pengembaraan yg baik.Β  Hendak dikatakan sebuah novel pun, tidak juga. Walaupun menggunakan bahasa inggeris yg mudah, tapi susunan perkataan yg berterabur dan tidak mengikut tahap penulisan yg profesional. Contohnya, banyak perkataan tidak direnggangkan selepas tanda titik. Gambar-gambarnya juga mungkin diambil dari kamera digital yg gelap dan kelam. Lakaran peta juga tidak kemas, kotor dan comot. Memalukan sungguh.

Sebenarnya, maksud beliau 18 hari bukanlah dalam sekali perjalanan. Tapi dibahagi kepada lima perjalanan. Seperti menipu pembaca saja caranya.

Kesimpulannya, me merasa kecewa dengan buku pengembaraan tersebut. Lebih baik me habiskan baca buku si bongkok tanjung puteri yg itu.

Alahai.

Categories: book
  1. October 7, 2009 at 12:19 pm

    now ni ramai yg nak tulis buku..asal ada bahan nak ditulis..
    bagi saya, baguslah…
    cuma dari segi penerbitanlah kan…
    kualiti kena tgk,,,supaya pembaca rasa berbaloi dan happy nak baca.
    gambar kenalah lawa…kan….
    nak pinjam kamera aku tak pakcik??
    ihiks.

    ammvoiii.. offer segalaa..

  2. October 7, 2009 at 1:50 pm

    nasib malang..

    malang pak kadok ker malang pak lebai.. ohoho

  3. ekhalidah
    October 7, 2009 at 1:52 pm

    alahai …. tak best ler camtu .. org luar beli & mengecewakan mereka .. tulis buku pun kena ikhlas .. kanns..

    me komplen pon ikhlas ghitewww.. uhuhu

  4. October 7, 2009 at 2:21 pm

    Itulah yang orang kata indah khabar dari rupakan.

    kannns..

  5. October 7, 2009 at 3:11 pm

    tajuk die mmg menggambarkan macam 18 hari tu
    sekali arung je kan
    ish, tipah tertipu…

    ghiteww lorr..

  6. October 7, 2009 at 3:13 pm

    ekekeke…

    Si Bongkok Tanjung Puteri !

    last saya baca darjah 6.

    ahaha.. me tak habes baca lagikk..

  7. October 7, 2009 at 3:23 pm

    sakitnya ati..

    suke buku cintan-cintun
    & sejarah islam..

    komik jugak.

    ammvoiii cintan cintun ghitewww.. ehehe

  8. October 7, 2009 at 3:50 pm

    terima kasih bagi tau…
    sure sy tak beli…

    kita kawan kawan ..

  9. sis_nita
    October 7, 2009 at 4:32 pm

    membaca jambatan ilmu.. tak baca jambatan dungu.. boleh gitew.. ehehe!πŸ™‚

    volleee..

  10. October 7, 2009 at 4:43 pm

    indah kabar dari rupa…

    ehehe..

  11. October 7, 2009 at 4:58 pm

    laa baca tajuk dia ingtkan betul la bley round peninsular 18 hari jer…ish ish tektik nak jual buku la tu…

    ahaha.. jangan marah akak tewww

  12. October 7, 2009 at 5:01 pm

    skang ni sesaper pon boleh buat novel
    tu pasal susah nak cari yg kualiti

    kena carik publisher yg berkualiti jugerrr..

  13. October 7, 2009 at 5:07 pm

    oohhh..lebih baik maksu baca mastika… oops! (iklan plaks)

    misteri nusantara tewww.. ohoho

  14. October 7, 2009 at 5:21 pm

    HOHOHO
    sian en me
    haishh
    tipah tertipu
    sabar kπŸ˜‰


    biasa jerr.. no worry

  15. October 7, 2009 at 5:45 pm

    baca buku ABC pasti tidak merugikan.. huhuhu.. =P

    penerbit yg berkualiti ghitewww..

  16. October 7, 2009 at 6:33 pm

    Salam,

    Chekdee ni pemalas baca buku …. hubby chekdee pulak memang suka membaca ….. selalunya chekdee dapat gak banyak ilmu sebab bila hubby dah habis baca sesebuah buku tu… dia sure akan citer kat chekdee terutama bila kami dalam kete…..

    salam jugerr..

  17. dakchomey
    October 7, 2009 at 6:55 pm

    sometimes buku mmg cmtu…nmpk besh tp ble da bace hampeh..

    kannns..

  18. October 7, 2009 at 7:13 pm

    camne leh tercabut kulit buku tue..
    memang hampeh!!

    kalo xnak tcabut, jangan bukakkk.. wakaka

  19. October 7, 2009 at 7:55 pm

    nampak cam menarik~
    tapi tak berkualiti ya en me?
    alahai~

    ghitewww lorr..

  20. ain
    October 7, 2009 at 8:10 pm

    memang takkan beli lah buku tu!!

    tak dapek me nak menolong akak ittewww..

  21. Solehah
    October 7, 2009 at 8:21 pm

    ya ka..boleh bayangkan perasaan frust itu..sabar la saja kan..

    sentap sikit jerr..

  22. October 7, 2009 at 9:06 pm

    don’t judge the book by it’s cover…en_me itewww…

    betul betul.. hanya johari yg kenal manikam kanns..

  23. fadzilah
    October 7, 2009 at 9:10 pm

    beli kat kinokuniya? kedai buku yg saya suka masuk bila pg klcc…
    bestkan pakcik me…ooppss!!!silap…en_me la…hahahaha

    ammvoiii.. tersasul cekgu tewww

  24. October 7, 2009 at 9:19 pm

    traveler sejatiii lah

    selagi hayat dikandong bodi.. ahaha

  25. October 7, 2009 at 9:43 pm

    Rajin ye en_me m`baca….
    Baca bagus utk tambah info….
    Good 4 u,en_me….
    πŸ™‚

    takkan asyik memblog jerr.. ekeke

  26. October 7, 2009 at 9:47 pm

    Salam hari raya en_me..πŸ™‚

    Saya suka juge beli2 buku ni..kalau en_me selalu buat entri camni, senang sket..leh terus decide nak beli ke taknak sesebuah buku tu..

    cayalah en_meπŸ™‚

    ahaha.. entri me rapu jerr..

  27. October 8, 2009 at 12:47 am

    baru jo terkonangkan nak beli buku, nasib baik en_me bagi tahu awal2.. dapat gaklah maza escape drp terkeno.. huhuhu

    tu la pasal, editorial dan editor pun penting sebenarnya dlm penerbitan buku ini… kena yg lemau, abislah maso depan eh!

    huhuhuhhu

    salam takziah gitew..
    maza turut geram dan simpati… aduhhhaiii….kanzzz

    geramm ghitewww..

  28. October 8, 2009 at 4:53 pm

    ha’ah..buku sekarang cepat koyak & tertanggalkan
    mcm xberkualiti sja pen’jilid’annya

    kanns..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s