Home > history > jambatan putus buloh kasap

jambatan putus buloh kasap

(insert jambatan putus sungai muar)

known as battle of sungai muar in world war 2 when the japanese try to crossing muar river [+ zoom out ]

Ahad kelmarin, me sudah terjah ke pekan buloh buluh kasap, segamat.

Tujuan utama mengambil gambar jambatan putus yg telah dibom oleh askar british ketika cuba menyekat kemaraan askar jepun ke singapura. [+ wikipedia ]

Kedua-dua belah jambatan masih utuh sehingga ke hari ini. Cuma me terkilan juga. Sebab tiada papan tanda nama dan informasi tentang jambatan putus warisan negara itu. Kecuali papan tanda kontraktor warna biru yg kecil saja. Itupun nun jauh di tepi longkang sana.

ferris11.gif Gambar-gambar lain di aminus3 dan flickr.

(insert buloh kasap bridge)

a stark reminder of the destructive effect of war

Alahai.

Categories: history
  1. October 14, 2009 at 2:26 am

    aiseh…
    aritu cite merlimau…
    ni segamat pulak..
    semua tempat saya gi belajar kat poli and uitm…
    mengimbau kenangan la…

  2. October 14, 2009 at 3:23 am

    lawa oo gmbar2 tu,.. hehe.. wa minat gak jalan2 mcm lu nih hehe.. menambah idea untuk blog. hehe..

    bile nk bg wa try mercedes lu? hhahahahah.. gurau2je.
    maap lupe cakap. dulu wa dah link blog ni, tp ilang sbb teknikal. skang wa link balik. hehehe.

  3. October 14, 2009 at 5:12 am

    Yup. Terputus begitu sahaja.

  4. October 14, 2009 at 6:50 am

    rasa pernah dengar cite pasl nie…erm satu persatu warisan atau kenangan yg tidak dihargai

  5. October 14, 2009 at 7:48 am

    sepatutnya bahan sejarah dipelihara dgn baik
    sekurg2nya perlu ada board catatan sejarah kan?

    emm…

  6. October 14, 2009 at 8:02 am

    alahai~
    tiada penerangan di situ?
    ruginya sejarah tidak dihargai~

  7. October 14, 2009 at 8:10 am

    Masa me pergi tu banyak durian tak kat Buloh Kasap tu? Lari topik ke ni? hehehe

  8. rya
    October 14, 2009 at 8:14 am

    bontot yang ittew interframe juga… ehehe

  9. October 14, 2009 at 8:45 am

    jauh me berjalan, luas pandangan

  10. iza
    October 14, 2009 at 8:58 am

    Seronoknyer asyik jalan2 jer bang me teww🙂

  11. October 14, 2009 at 9:02 am

    bestnya… jalan jalan bila tahu sejarah satu2 tempat tu…🙂

  12. October 14, 2009 at 9:55 am

    buloh kasap… kampung normala samsudin kan? (tetiba)

  13. October 14, 2009 at 10:04 am

    Salam.. memang tidak dinafikan negara kita punya banyak kesan sejarah.. tetapi kita kekurangan kesedaran kepentingan mengetahui sejarah. Ditambah lagi dengan kekurangan penjelasan mengenai sejarah tersebut ‘on site’. Bagi aku bangsa lain yang tak nak tahu tentang sejarah negara, aku tak peduli sangat.. tetapi kalau orang melayu yg begitu.. aku tak tau apa jadinya.. Hmmmmm…

  14. October 14, 2009 at 10:04 am

    oo..satu lagi warisan sejarah tak dijaga..

  15. October 14, 2009 at 10:34 am

    Ko ni berjalan aje kejo ko eh! Sonot betul lerrrr ….

  16. October 14, 2009 at 10:39 am

    rajin en_me jalan-jalan. tak lenguh kaki? oh ya, lupa yang en_me bukan “jalan-jalan”.. =)

  17. yus
    October 14, 2009 at 11:23 am

    bagus2…jalan2 sambil timba pengalaman🙂

  18. October 14, 2009 at 11:44 am

    patutnya letaklah papan penerangan kan..

  19. October 14, 2009 at 11:57 am

    ada juga tinggalan sejarah di johor, seronok juga ada pengetahuan. selalunya jumpa tempat peranginan aje.

  20. October 14, 2009 at 4:26 pm

    seronoknya klu dtng explore tmpt sejarh mcm tu..

  21. October 14, 2009 at 9:40 pm

    mantap perkongsian cerita sejarah ni. terimakasih.

  22. October 14, 2009 at 10:22 pm

    wah.. nostalgia tempat ni.. Buluh Kasap pun nostalgia bagi saya.. dulu buat khemah kerja pertolongan chemas di sini.. tahun 1989.. hampir 20 tahun yg lalu..

  23. October 14, 2009 at 10:45 pm

    en_me…..

    Knp tak ajak Akak explore kat tmpt yg bersejarah cenggitu?
    Akak suka sgt tauuuuu……🙂

  24. October 16, 2009 at 6:08 pm

    Salam encik me, bagus ni bukan jalan-jalan jer, namun memerhati dengan mata hati:)

  25. October 17, 2009 at 10:36 pm

    seb baik la saya tak keje kat jb lagi en_me
    kalau tak surelah akan saya visit semua tempat yang en_me blog kan ni ok. hehe🙂

  26. November 12, 2009 at 9:45 pm

    hi sye dak segamat….sye ad jgk aaa tntng jmbtn tu..
    mstlh sye thu sbb sye sklh bloh kasap….[…]

  27. Honey
    March 23, 2010 at 2:08 pm

    salam cik…..saya anak jati buloh kasap…
    tak sangka ada jugak yang berminat dengan jambatan putus tu…

  28. Rosli Md Dom
    May 23, 2013 at 1:00 pm

    Saya duduk kat Balai Polis Buluh Kasap tu dari umur 2 bulan sampai 21 tahun (abah pencen polis 1984 balik Selangor)Tempat yg tidak akan pernah luput dari ingatan.
    Lepak2 kat jambatan putus tu, main gitar dgn kengkawan. Dimanakah kawan2 lamaku sekarang ni? Aku merinduimu….. Bilakah kita dpt berjumpa kembali?

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s