Home > green > janda merana

janda merana

weeping willow (垂柳) is scientifically known as salix babylonica [+ wikipedia ]
taman seribu bunga, ayer keroh

alkisah pokok ni diberi nama begini adalah pada zaman dahulu disebuah kampung di utara semenanjung.. pokok ni selalu dijadikan tempat seorang janda setiap hari meratap kesedihan selepas kehilangan suami tersayang.. setahun selepas itu.. pokok ni masih tiada nama.. sehingga la seorang pengumpul pokok hutan kampung sebelah membawa pulang pokok ni ke rumah.. isterinya bertanya kat mana dapat pokok yang cantik ni.. kat rumah janda merana jawab si suami.. [+ forum merapu ]

Hari ahad kelmarin me sudah terjah ke taman sehibu bunga, ayer keroh, melaka.

Memang banyak dan pelbagai jenis bunga-bungaan di taman itu. Tapi tidaklah sampai sehibu jenis bunga.

Pasal pokok janda merana diatas, me jumpa di tepi tasik pula. Dan me tidak sangka juga. Buah cempedak dah jadi nangka. Apa rahsia akak kujie2 yg vogue yg sanggup menanam pokok janda merana di hadapan rumahnya? Pokok yg cantik lemah lembut dibuai angin tetapi tak boleh berteduh, daun dia halus² dan jarang² – katanya.

Alahai.

Categories: green
  1. December 2, 2009 at 12:49 am

    hmmm.. rasanya elok juga pokok ini di tanam di laman rumah maza.. boleh juga maza melayan janda merana ini kanzzz? hehehhe

    glup! tapi mungkinkah becana mala petaka dari si suri maza itu melanda dan menimpa maza ek?

    hehheehe

    • December 2, 2009 at 2:53 am

      jangan ko tanam dalam rumah sudah lorr.. ekeke

      • December 2, 2009 at 10:42 am

        setuju !

  2. December 2, 2009 at 1:55 am

    kesiannya janda tu..

    besa nampak pokok ni tp xtau lak namanya … patutnya namanya ditukar ke janda happening..hehe.. lemah gemalai jer..

    • December 2, 2009 at 2:53 am

      happening kanns.. ammvoiii akak rin tewww

  3. December 2, 2009 at 3:27 am

    pokok ni memang biasanya tumbuh kat tepi2 gigi air gitu.. teringat masa kena wat assgnment hortikultur n kena hafal nama2 pokok ini.. Tamarindus indica!

    • December 2, 2009 at 3:30 am

      pokok asam jawa tewww..

  4. December 2, 2009 at 3:42 am

    nak lawan janda baik nampak. huhuhu…

    • December 2, 2009 at 6:38 am

      tunggu janda berhiass volleee.. ehehe

  5. December 2, 2009 at 7:06 am

    janda berhias

    • December 2, 2009 at 7:08 am

      sblom jadik janda, kena kawen dulu kannns.. ehehe

  6. December 2, 2009 at 8:18 am

    janda merana laa pulak.. sian janda tu. apsal tak tanye nama dia? bole ubuh nama dia terus.

    contoh: Leha Janda
    Siti Merana
    Kiah Sengsara

    lg best

    • December 2, 2009 at 8:22 am

      macam nak letak nama ko je kat sitewww.. ihiks

  7. December 2, 2009 at 9:12 am

    Pokok ini selalu tumbuh atau ditanam di tepi sungai atau kolam. Untuk projek saya sebelum ni, kami tanam pokok ini di tepi tasik buatan. Sesiapa yg frust bolehlah pergi bawah pokok ni hehehe

    • December 2, 2009 at 9:16 am

      frust je gi bawah pokok.. frust je gi bawah pokok.. ahaha

  8. December 2, 2009 at 9:21 am

    aahahahahhahaha…
    saket perot watashi dgn nama pokok nehh

    nama janda nk kena carik pokok ni gak ekk?
    cari la pokok len..

    tp kalo gi nangis kt pokok kelapa kang dapat nama pokok kelapa janda plak kan..
    huishhh

    • December 2, 2009 at 9:24 am

      janda ada kelapa pergghh.. ekeke

  9. December 2, 2009 at 9:30 am

    mak aii nama~
    hehehe~

    merana i~
    kih3~

    • December 2, 2009 at 9:36 am

      mak ai merana ai.. ai ai ai

  10. December 2, 2009 at 9:37 am

    kesiannya…dahlah janda merana lak tu..ish ish ish…

    ** di Kelana Jaya ada gerai air kelapa janda pulang..

    • December 2, 2009 at 10:43 am

      pulang ke ganggangg agaknyerr.. uhuhu

  11. December 2, 2009 at 9:45 am

    popular laa jadik janda skrg~
    byk betul unsur m’femeskan janda~haha ;p

    • December 2, 2009 at 10:44 am

      janda memang fofulerr.. ahaha

  12. December 2, 2009 at 9:49 am

    elok dikawankan dengan pokok janda kaya.. boleh jadi janda ceria nanti.. itupun kalau janda kaya tak kedekut…

    • December 2, 2009 at 10:44 am

      janda tak kaya ponn ada yg kedekutts.. ekeke

  13. December 2, 2009 at 9:57 am

    pokok ni cantik… janda kan, merana² pun masih cantik😉

    • December 2, 2009 at 10:45 am

      cantikkk jerrr.. hmm

  14. December 2, 2009 at 10:00 am

    waw.. nama pokok tu. 1st time in my life i heard of this. hehe..

    • December 2, 2009 at 10:46 am

      thanx to blog ‘memang lumayan’ nooo? ahaha..

  15. Kak June
    December 2, 2009 at 10:01 am

    dulu2 akak suka tgk cerita cina lam tv… bnyk pokok tu… penah dulu akak gi Beijing ngan kwn2… asai jumpe je pokok tu terus posing … canteekkkkk gitu.. gupe nye kat sini name nye jande merane… heheheheh … kacau betul…

    • December 2, 2009 at 10:48 am

      kaco gilerrrr.. uhuhu

  16. December 2, 2009 at 10:10 am

    janda juga yang dapat nama

    • December 2, 2009 at 10:49 am

      lagi lagi janda ..

  17. December 2, 2009 at 10:15 am

    sadis sungguh nama pokok ni! :p

    • December 2, 2009 at 10:19 am

      sadiss kannns..

  18. December 2, 2009 at 10:40 am

    k.jie tanam lama dah.. makin dicantas makin mengerbang..
    adakah itu tanda MERANA?

    • December 2, 2009 at 10:41 am

      rambut jer yg makinnn mengerbang serabaii ghitewww.. aiyoyoo

  19. December 2, 2009 at 10:42 am

    oh yke.. nme cmtu..

    • December 2, 2009 at 10:43 am

      naper? tak cayerr?

  20. DrSinga
    December 2, 2009 at 10:49 am

    duda merana ..siapa yang tau…

    • December 2, 2009 at 10:50 am

      tak dapek me nak menolong doc.. ahaha

  21. December 2, 2009 at 10:51 am

    isk..isk…isk…kesian pokok ni kan?

    He..he..

    • December 2, 2009 at 10:57 am

      sian jerrr.. ehehe

  22. December 2, 2009 at 11:11 am

    ermmm… Janda lagi..

    dari orang kepada kopi..
    kepada tempat hinggalah kepada bunga !

    • December 2, 2009 at 11:14 am

      femess kannns.. ekeke

  23. December 2, 2009 at 11:19 am

    malatops tak?? janda itew??hehe

    • December 2, 2009 at 11:23 am

      malatops tang manerr.. ammvoii cikgu tewww.. ehehe

  24. December 2, 2009 at 11:25 am

    pokok ni mudah sgt nak tanam…cucuk ranting dah hidup

    ehehehe..kak jie suka daun2 janda merana ni dibuai2 angin….mcm Normadiah dok nyanyi dlm filem klasik tu..mendayu2..

    • December 2, 2009 at 11:27 am

      macam pokok ubi kayu kerrr.. suker ayat k jie – ‘jarang – jarang’ ghitewww.. uhuhu

      tapi maner akak dapat benih tewww.. hmmm

      • December 2, 2009 at 11:10 pm

        tepi pagar sekolah Intan …berderet dia tanam…so bawah dia redup….bersih tak de daun2 gugur….kalau me shot mesti lawa..mcm filem Korea

        hehehe

  25. December 2, 2009 at 1:34 pm

    mmg mengarut fakta dari forum merapu tu HAHAA sampai ke tua lah pokok tu merana eh :p

    • December 2, 2009 at 2:03 pm

      sian kannns.. ahaha

  26. December 2, 2009 at 2:05 pm

    wife pengumpul pokok hutan tu tak bising ke laki dia amik pokok umah janda? hehehee.. macam2 nama ada ek

    • December 2, 2009 at 2:15 pm

      bacalah kat forum tewww.. ohoho

  27. Mokcik Azwa
    December 2, 2009 at 2:27 pm

    camno la dapat nama janda merana pulak nie

    • December 2, 2009 at 2:29 pm

      kan me dah citerr tewww.. ahaks

  28. sebaliktabir
    December 2, 2009 at 4:21 pm

    yang merana bukan janda tu en_me, yang nengok janda tu selalunya yang merana….sapelah tu….eheee

    • December 2, 2009 at 4:49 pm

      ek elehh.. seblom jadik janda dah merana janda tewww.. ihiks

  29. mizaranun
    December 2, 2009 at 5:13 pm

    Salam..
    Ehm layu jer pokoknye mcam sedey je…hihi

    • December 2, 2009 at 5:20 pm

      taklarr layu, cumer daunnyerr namffak lesu jerr..

  30. December 2, 2009 at 6:18 pm

    Salam incek me..

    wah.. sudah lawat itu taman seribu bunga yer..
    saya slalu tengok nama tu dari luar aje..
    nak masuk… tak pernah2 lagi nak melangkah..
    huhuhu.. dah lama tak tengok pokok melaka..

    • December 2, 2009 at 6:41 pm

      ko orang melaka kerr ..

  31. December 2, 2009 at 6:37 pm

    alahai namanya, tapi rupanya cantik

    • December 2, 2009 at 6:44 pm

      maksu ponn chantekk perggh..

  32. December 2, 2009 at 9:07 pm

    kalau dara merana macamn laaa ehhh

  33. December 2, 2009 at 9:53 pm

    he..23x tp kan bro.. pokok teu nampak menarik je ditanam… xtau knpe huhuhu….mungking ternamapk ciri2 kelembutan n kesopanan pada pokok ini

    • December 3, 2009 at 6:21 am

      oke bro..

  34. December 2, 2009 at 10:29 pm

    Salam. Kena kaji mengapa pokok ini diberi nama yang sedemikian. Pokok-pokok di Malaysia memang mempunyai nama pelik-pelik. Kalau nak tanam di laman rumah lebih baik cari pasangannya “duda merana” barulah serasi…

    • December 3, 2009 at 6:23 am

      dah takdok jodoh ghitewww.. uhuhu

  35. December 2, 2009 at 10:42 pm

    Janda merana?? Byk janda yg merana sesudah dijandakan. Ahakkksssss….
    😉

    • December 3, 2009 at 6:26 am

      byk juga merana seblom jadik jandakan.. kannnnns

  36. seri
    December 2, 2009 at 11:58 pm

    Wow Nama sangatlah Mencengkam :))

    • December 3, 2009 at 6:27 am

      mancongkammm.. ahaha

  37. December 3, 2009 at 7:03 am

    Namanya bagus banget, acian deh.siapa tuh yang ngasih nama ya.

    —OOT—

    Rasa cinta pasti ada

    Pada makhluk yang bernyawa

    Sejak dulu hinggi kini

    Tetap suci dan abadi

    Tak kan hilang selamanya

    Sampai datang akhir masa

    (Lagu Renungkanlah, ciptaan dan dinyanyikan siapa ya,lupa…)

    ——–

    […]
    Salam hangat dari Surabaya

    • December 3, 2009 at 8:06 am

      salam jugaakk pakde..

    • Kak June
      December 10, 2009 at 12:32 pm

      saya pun suka dengan lagu tu… masa kecik2 dulu.. saya baru saja balik dari surabaya… pengalaman ke mt pananjakan … beautiful sunrise .. crossing the sea of sand .. naik kuda ke kaki gunung Bromo terus ke puncak Bromo … ke ladang epal.. dan macam2 lg.. mmg best… pengalaman yg tak akan di lupakan… (last skali shopping laa..)

      • December 10, 2009 at 1:47 pm

        syadu kannns..

  38. December 3, 2009 at 7:04 am

    Maaf ada kesalahan dalam menuliskan alamat blog saya. Ini yang benar. salam

    • December 3, 2009 at 4:56 pm

      monggo mampir pakk..

  39. December 3, 2009 at 10:00 am

    Pertama kali dengar pokok janda merana.

    Selalu tengok pokok janda kaya.

    • December 3, 2009 at 10:05 am

      iyolarr .. sumer orang nak jadikk janda yg kaya raya kannnns.. ehehe

  40. December 3, 2009 at 2:42 pm

    masya-allah, takut dengor nama pokok nya..
    apsal ler merana plak ek? janda kaya laaa…

    • December 3, 2009 at 2:54 pm

      janda dah kaya ramaiii.. ihiks

  41. December 3, 2009 at 4:14 pm

    lepas ni ramai la janda yg melepak kat bwh pokok tu.

    • December 3, 2009 at 4:15 pm

      ahaha.. cekgu nak join kerrr..

  42. December 3, 2009 at 5:32 pm

    ada lak pokok janda merana..

    ok jugak tue..

    • December 3, 2009 at 7:09 pm

      oke kannns..

  43. December 4, 2009 at 2:54 pm

    hahahaha lawak la bagi nama janda merana. hehehe.. kelakar betol😛

    • December 4, 2009 at 3:22 pm

      ahaha.. lawak jangan tak lawakk.. tapi kalo tak tumbuhh, tak melata kannns.. ehehe

      • December 4, 2009 at 3:47 pm

        betol2 in some ways.. attractive jugak janda merana ni.. jangan men2.. janda howt giteww😛

      • December 4, 2009 at 3:56 pm

        howt ghitewww.. jangan nanti blom jadik janda, sudah merana.. ehehe

  44. December 5, 2009 at 12:38 pm

    heeh baru tahu nama pokok neh
    dulu2 masa gian main simgolf game, memang ada pokok mcm ni dalam game tuh
    pokok neh mmg sesuai tanam tepi sungai, banyak angin kan

    • December 5, 2009 at 1:14 pm

      rajinnyerrr men simgames..

  45. December 9, 2009 at 3:54 pm

    ada gak pokok nama janda merana ye, setahu Mummy Gee pokok bunga janda kaya ada lah…. janda gak dapat nama … hihih… tu tak masuk lagi kopi janda

    • December 9, 2009 at 4:08 pm

      mummy pernah terai ker kopi janda.. ekeke

      • December 10, 2009 at 11:20 pm

        kopi janda ke kopi duda Mummy tak pernah try, Mummy jarang minum kopi la….

      • December 11, 2009 at 6:04 am

        mummy minum mender laenn larr teww.. ihiks

  46. December 15, 2009 at 1:52 pm

    mummy minum Jusmate 5 ler…hihihi… dah nak habis 2 kotak turun 5.5 kg jer… waaaaaaaa bila nak kurus ni!!!

    • December 15, 2009 at 5:05 pm

      minum candu gerenti kurus.. ikiki

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s