Home > movie > i survived 2012

i survived 2012

zoe saldana is not a warrior, she’s definitely not blue, and she’s nowhere close to being nine feet tall

Kelmarin di rumah panjang, me sudah berjaya menonton filem ‘2012’ itu dengan selamatnya. Me beli dvd cetak rompak haram*jadah saja. Bila me pasang di pemain dvd, seperti yg dijangka dengan gambar yg tidak tajam dan gelap pula. Tapi yg me tidak puas hati sebab gambar tersekat-sekat. Tapi bila me main kat laptop sony vaio mQ yg itu, gambar jadi lancar. Tapi masih tidak tajam dan gelap.

Mengikut cerita dongeng kaum mayan, bumi akan hancur binasa atau kiamat pada 12hb Disember 2012. 12-12-12 ringkasnya. Lagi dua tiga tahun, dan tarikh itu jatuh seminggu selepas harijadi me. Sempatkah me hendak merasai tarikh tersebut nanti? Ataupun sempatkah me hendak mengemas kini blog ini esok? Wallahualam.

Ringkasnya, kesan khas filem ‘2012’ memang menakjubkan walaupun me tonton dalam skrin kecil laptop itu. Dan seperti yg kita semua ketahui jalan cerita yg tidak menarik. Tetapi me perasan juga bahawa pengarah cuba memaparkan kasih sayang seorang bapa pada anak-anaknya. Bukan sekadar pada watak pelakon utama (John Cussack) tapi pada watak presiden amerika (semestinya pak hitam kan?) dan tukang masak juga. Me beri 3 bintang.

Kelmarin juga me tonton wayang cerita ‘avatar’. Seperti filem ‘2012’, kesan khasnya memang canggih dan mengasyikkan. Cuma jalan cerita yg me rasa boleh diagak. Memang kisah perkauman yg mana kaum pendatang (penjajah) yg mempunyai senjata canggih cuba menakluki dan menghalau pribumi di kawasan yg kaya dengan hasil bumi. Me beri 4 bintang.

Alahai.

Categories: movie
  1. December 21, 2009 at 12:46 am

    aku teringin nak buat review citer avatar sbb aku rasakan filem avatar sarat gile msg.
    bukan pasal permusuhan dua belah pihak sahaja me.

    aku boleh bagi 4.5 bintang utk filem ni. tambah 0.5 je dari kamu. hehe

    […]

    • December 21, 2009 at 1:36 am

      ko buatla review dlm blog ko noo.. nnti me jenguk uooolsss.. volleee

  2. yusufjaafar
    December 21, 2009 at 1:20 am

    Aku x tgk g ar Avatar… Mesti tgk ni… Tgk trailer cam best…

    • December 21, 2009 at 1:38 am

      best jerr.. ehehe

  3. December 21, 2009 at 1:56 am

    Salam en_me

    huhuhu… 2 dua citer tak tgk lg… en_me pinjam 2012… ngeh.. ngeh.. ngeh..

    • December 21, 2009 at 2:22 am

      mai larr umah panjangg.. ngeh ngeh juger

  4. December 21, 2009 at 2:15 am

    citer tu pasal apa?? lama dah tak tengok wayang😀

    • December 21, 2009 at 2:38 am

      veryy derr manjerlar akak nihh.. kaan me citer sikit tewww.. kalo masih x fhm sila google jerr.. vollee kaans

  5. December 21, 2009 at 5:48 am

    Teringinlah nak gi tengok Avatar tu..macam best. Masalahnye budak2 tak sesuai kot, ganas nampaknye. Kenalah cari jalan nak escape dari budaK2 DI RUMAH..

    • December 21, 2009 at 7:03 am

      PG-13 jerr.. taklahh ganas maner, cumer ader adegan beromennnn.. ghitewww

  6. December 21, 2009 at 7:31 am

    kawan2 pun ada juga yg cakap best avatar ni..
    kene gi tgk nih.. =)

    • December 21, 2009 at 8:22 am

      gi larrr..

  7. December 21, 2009 at 8:02 am

    ehem..pinjam DVD tu bleh..sy tak tgk lagi la dua2 citer tu..

    • December 21, 2009 at 8:22 am

      mai larr umah panjanggg..

  8. December 21, 2009 at 8:15 am

    Salam en_me …

    klu betul lah tarikh tu , sempat gak en_me celebrate birthday , saya x sempat sbb b’day saya 10 hari selepas tarikh tu , huhuhuhu …

    cari gak dvd cetak rompak avatar , x der lagi kat kedai yg biasa saya beli , erm .. kena tgu !

    • December 21, 2009 at 8:23 am

      leh wat advance birthdayyy.. ghitewww

  9. December 21, 2009 at 8:16 am

    Salam en_me….

    Oleh kerana en_me cakap filem2 ni best, akan Akak nonton juga la. Tapi besok2 la…pagi2 ni tak sesuwaiiii tau tgk movie. Nanti lupa pegi keje…..ahakkkkssss!!!!
    😉

    • December 21, 2009 at 8:25 am

      nanti besok2 dah basii.. ihihi

  10. December 21, 2009 at 8:35 am

    1- dh tgk cite 2012, tp xabes.. hu.. smpai dkt byk ltusan api brlaku, diorg (hero n fmily) nek kpl trbg g tmpt yg jauh.. lps tu mndrt dkt air atau laut (mgkin?).. xpsan sgt sbb ms tu tgk dlm bas express, tetibe dh nak smpai kg..hehe.. gane ek last cite tu?

    2- avatar tu bkn aje blm pnh tgk, mlah xprnh dgr atau nmpk lg iklan cite tuh.. (buta flem smasa, he.he)

    3- pasal tahun 2012 (tadi cte 2012).. tahun tu kite grad, insya-Allah. ade ckp dgn sir ms dlm klas..
    +sir, smpt x ktorg nk grad?
    +alah, kne kwen cpt ni (vrsi btang kladi)

    lalu sir mnjwb..
    -alah, xyah risau la.. kiamt nk brlaku xtau pun bile..
    -kite sndiri pun ntah idup lg ke x thun tu.. mlah tahun dpn, bln dpn, esok..? sape ble jmin kita akn hdup lg?

    (semua diam… btul jgak tuh…)

    • December 21, 2009 at 8:41 am

      nak kawen ghuperrnyer ko.. ekeke

      • December 21, 2009 at 8:50 am

        bukan kite larhhh!😛

        ha.ha

      • December 21, 2009 at 8:52 am

        abes saperr.. ahaha

  11. December 21, 2009 at 8:39 am

    saya pun layan citer 2012 sabtu hari tue….

    pasang vcd cetak rompak kat rumah jer…. susah la nak usung anak kecik masuk wayang bagai….

    tersentuh bila part pengorbanan ‘ayah’ tue…. tambah tersentuh bila anak dia senyap2 pergi tolong ayah dia…..

    tapi tak logik la, kalau ada manusia yg boleh terselamat dr hari kiamat nie….

    segalanya akan hancur dan tak mungkin dapat diselamatkan lagi kan…. huhuhu….

    • December 21, 2009 at 8:41 am

      kaanss..

      • December 21, 2009 at 8:52 am

        btol tu..
        ksong gak

        eih..
        skong gak!

        dh tu lak, npe diorg plak ttibe ble trslmt, bkn org laen..?

        (wlaupun xtgk abes lg, tp dgr2 ade 2org je slmt, xtau btol ke x…huu)

      • December 21, 2009 at 9:06 am

        abes director dier yg soh macam ghitewww.. ekeke

  12. December 21, 2009 at 8:54 am

    hehe.. ye lah..
    smt pg encik me…😀

    • December 21, 2009 at 9:03 am

      selamat pagi jugerr ..

  13. December 21, 2009 at 8:56 am

    ttibe xleh plak nk rply komen yg kt atas tuh.. adehh…😦

    • December 21, 2009 at 9:04 am

      me memang buat 3 levels jer tok komen.. kalo ko nk reply komen, sila klik ‘reply’ yg 2nd level’ tewww.. volleee kannns

  14. December 21, 2009 at 8:58 am

    harus ditonton segera ni.. nanti boleh bagi bintang bintang.. ehhehe

    • December 21, 2009 at 9:04 am

      cepat noo.. me tungguuuu

  15. ain
    December 21, 2009 at 9:08 am

    baru gak pas tengok 2012. beli dvd cetak rompak gak le!!!hehe

    • December 21, 2009 at 9:10 am

      layannn jerr..

  16. December 21, 2009 at 9:58 am

    Bergembiralah…12-12-12…mudah2an sampai kita di situ..

    • December 21, 2009 at 10:04 am

      masih tak insaf insaf kannns.. uhuhu

  17. December 21, 2009 at 10:19 am

    salam. br nak tgk citer ni kat panggung..

    • December 21, 2009 at 10:20 am

      abes selamer nihh ko tengok citer aper kat umah.. ikiki

      • December 21, 2009 at 3:27 pm

        tgk spongebob jek…hiks..

      • December 21, 2009 at 3:49 pm

        okelar tewww.. hingatkan citer lenns..

  18. December 21, 2009 at 10:34 am

    2012 mcm citer dlm Genesisi jerk (Bible) pasal bahtera Nabi Nuh (Noah Ark), kanzz…

    avatar- sempat tengok yg versi kartun shj…

    Susuk- filem seram tempatan.. elok gak ke pangung ni.. tak tak tahulah kalau kesan tampak dan bunyi sehebat dua wayang di atas.. hmmm

    • December 21, 2009 at 10:36 am

      aper klisee tengokk susukk tewww.. uhuhu

      • December 21, 2009 at 8:45 pm

        sokong filem tempatan gitew…

        hehehe

        kasi sama2 kaya gak ler kaedahnyer.. hheheheh

      • December 21, 2009 at 8:57 pm

        tunggu kuar tv3 jerr.. volleee

  19. December 21, 2009 at 12:14 pm

    kritikan yg hebat
    bintang penuh tu bape 5 ke 10🙂

    • December 21, 2009 at 12:17 pm

      5 jerrr.. macam hollywood filem critics ghitewww..

  20. December 21, 2009 at 1:12 pm

    eh, sblm ni kan, ade cite yg ala2 ni.. cite omputeh psl kutb utara mula cair tu… adek bradik 2012 gak la cite dy..

    tp rs mcm lg best dr 2012

    dan er..
    xigt plak tjoknye ape…

    • December 21, 2009 at 1:26 pm

      dari director yg samer – Roland Emmerich kannns.. tajoknyerr ‘The Day After Tomorrow’.. ehehe

      • December 21, 2009 at 6:33 pm

        oh ye ke?
        cmne ble tau nih..?
        hengat plak tuh???

        eden msoh xhengat2 lg tjuk ape..
        tau tgk je..

        ahaa..
        yg tmpt diorg ‘brlindung’ tu dkt library!

      • December 21, 2009 at 6:41 pm

        google beb.. gooogle.. ahaks

  21. December 21, 2009 at 2:19 pm

    ehehe.. lama giler tak tengok movie.. salam kenal.. suka gambar2 kat blog ni.. terang dan nyata…

    • December 21, 2009 at 2:34 pm

      hingatkan sudah terangg lagikk bersulohhh.. ohoho

      salamm n thanx juger singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih..

  22. December 21, 2009 at 2:31 pm

    masa sek ren budak² sibuk kata kiamat tahun 2000

    • December 21, 2009 at 2:35 pm

      y2k tewww.. ekeke

    • December 21, 2009 at 6:35 pm

      eh jap..
      tingt ms skolh rndah
      dlm mstika kot…
      ke mjlh mne tah
      ckp kata
      omputeh pnya kjian,,.
      kiamat thun 2015 gituuu

      huuu..
      ???

      • December 21, 2009 at 6:38 pm

        sebagai orang islam, itteww sumerr kuasa Illahi..

  23. dakchomey
    December 21, 2009 at 2:45 pm

    avatar besh erk??? x de masa la nk pi tgk wyg…

    • December 21, 2009 at 3:35 pm

      maser ko gi maner.. ihihi

  24. December 21, 2009 at 4:12 pm

    Jarang dah tengok filem

    • December 21, 2009 at 4:23 pm

      oke pokli, no problemm.. ehehe

  25. December 21, 2009 at 4:38 pm

    2012 tue memang best efek dia sumer, tapi jalan citer macam banyak menipu, leh survive macam-macam. haha.

    avatar tak sempat tengok lagi. huhu~

    • December 21, 2009 at 5:06 pm

      gi larr tengok.. uhuhu

    • December 21, 2009 at 6:37 pm

      bese lahh.. hero katakan..
      kete tgh2 gmpa bumi mrekah2 ble slmt
      kpl trbang ble trbg clah2 bgunn nk rntuh tuuuh

      • December 21, 2009 at 6:39 pm

        kannns.. ehehe

  26. zue
    December 21, 2009 at 4:39 pm

    kwn pun sama dok cari dvd haram j***h.

    • December 21, 2009 at 5:07 pm

      dah jumperr blommm.. ikiki

      • December 21, 2009 at 6:38 pm

        dlm youtube xde agi ke ek??

      • December 21, 2009 at 6:40 pm

        maner ader movie full length dalam youtube.. ko bio btoll..

      • December 22, 2009 at 12:42 pm

        ala…
        cite2 lain kan buleh adeee…

      • December 22, 2009 at 1:20 pm

        puteri, setahu me memang takde movie 2 jam dalam youtube?.. kalo ader, buktikann?

  27. December 21, 2009 at 6:38 pm

    tak pernah lagi tgk kedua-dua citer itu..
    best eh?

    • December 21, 2009 at 6:40 pm

      jomm tengok..

  28. December 21, 2009 at 7:21 pm

    dua-dua cerita belum tengok lagi….selalunya saya memang tertinggal kapal….lmbt lagi la nak download:(

    • December 21, 2009 at 7:36 pm

      nanti leh downlodkan tuk me.. ikiki

  29. December 21, 2009 at 9:27 pm

    ada bintang juga ye… bulan takde?

    • December 22, 2009 at 2:51 am

      ek eleh, ko buatlah sendirikk.. ihiks

  30. December 22, 2009 at 10:37 am

    iklan sekejab

    jika ingin menikmatai DVD pirate seperti DVD ori.. guna laptop sony vaio mQ.. insya’lah berbaloi2 he…23x

    • December 22, 2009 at 10:43 am

      bro, ko salah paham tewww.. maksud me, gambar tetap kelam, gelap, cumer tak tersekat-sekat jerr..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s