Home > Ho Hum > globally recognized avatar

globally recognized avatar

your gravatar is an image that follows you from site to site appearing beside your name when you do things like comment or post on a blog
the first row (females): farihin, dakchomey, zymazara, neeza, atikahnr, mrs azmi, tie
the second row (males): pokli, wanwma, irfat, yusufjaafar, broframestone, sebaliktabir, mazaaida
the last row (cartoons): amanz, adila, zuwairiaiman, intan izani, yonna, blinkky, messyremo

Filem ‘avatar’ yg me baru tontoni tempohari mengingatkan me tentang ‘gravatar‘. Gravatar adalah gambar-gambar kecil kawan-kawan yg telah meninggalkan komen-komen, ianya kependekkan dari ‘globally recognized avatar‘. [+ wikipedia ] Memang blogger tegar kan me? Tengok wayang pun masih ingatkan blog.

Ramai sungguh kawan-kawan dari blogspot yg datang jenguk-jenguk, singgah-singgah dan komen-komen blog me yg ini. Macam biasa kan. Ada juga yg teringin hendak letakkan gambar masing-masing dalam kotak komen blog me seperti gambar gravatar kawan-kawan yg telah membuatnya diatas. Tapi secara jujurnya, me yg dulu pernah bersekolah kampung saja (ya, sekolah kampung melayu raya, pekan nanas) tidaklah pandai hendak mengajar kawan-kawan semua yg bijaksana lagi best-best itu.

Tapi me cuba juga sebab semalam mama danish & sara (kanan) sudah berguling-guling bertanya tentang gravatar itu. Secara ringkasnya begini.

Kawan-kawan kena mendaftar emel dalam website gravatar.com. Letakkan gambar sesedap dan secukup rasa. Jangan panik kalau gambar gravatar masih tidak kelihatan. Ianya mengambil masa dua tiga jam sahaja. Ataupun dua tiga hari? Ha ha ha, me pun ffeninggg uooolss..

Selamat mencuba, renung-renungkan dan selamat beramal.

Alahai.

Categories: Ho Hum
  1. December 23, 2009 at 2:58 am

    huhuhu…saya punya pun ada =)

    • December 23, 2009 at 6:57 am

      ofcozzz.. uhuhu

  2. December 23, 2009 at 7:04 am

    seme gravatar ade gambar kepala, gravatar en me je tiada.hehe

    • December 23, 2009 at 7:24 am

      tapi me bukan cartoon uooolsss.. ekeke

  3. December 23, 2009 at 7:29 am

    seb baik kita punya takda…. i pemalu..huu….

    • December 23, 2009 at 7:37 am

      me ponnn.. uhuhu

  4. December 23, 2009 at 8:11 am

    timaseh en_me.
    boley cuba.

    *kena carik gambar tengah makan ni…yelah sesedap dan secukup rasa* hehe..

    • December 23, 2009 at 8:20 am

      jangan tak cuberr uoolsss.. ehehe

      • December 23, 2009 at 5:30 pm

        dah cuba en_me…
        camne nak tahu jadi ke tak eh ?

      • December 23, 2009 at 5:42 pm

        fuyohhh.. dah jadikk lar tewww.. senang jerr kannns.. ahaks

  5. December 23, 2009 at 8:47 am

    Wah..besarnya gravatar saya..huhu..malu la pulak..

    • December 23, 2009 at 8:53 am

      glamerrr tewww.. ihiks

  6. December 23, 2009 at 8:58 am

    muahahaaa….. glemer sebentar anak daraku di situ…..hehehe…

    thanks for this special n3….. really appreciate it..

    • December 23, 2009 at 9:00 am

      dara sunti tewww.. ahaha

    • December 23, 2009 at 9:15 am

      vah vah vah.. dah jadikk ponnn.. congratss mama ittewww..

  7. December 23, 2009 at 9:22 am

    gravatar saya takde pun huhuhu

    tak cukup comel kot

    • December 23, 2009 at 9:29 am

      yb kener buat gravatar sendirik noo.. ohoho

  8. December 23, 2009 at 9:43 am

    wah! gambar gravatar ala2 gatal miang2 ubi maza tertepek kat sini.. hehehhe

    t.q. t.q en_me.. hehehe

    • December 23, 2009 at 9:47 am

      tak miangg ponnn.. ehehe

  9. December 23, 2009 at 9:51 am

    nak buat gak satu,nak buh muka NEYTIRI..hehehe

    • December 23, 2009 at 9:54 am

      ganassz tewww..

  10. December 23, 2009 at 9:52 am

    zino punya tak ada avatar hehe

    • December 23, 2009 at 9:54 am

      buatlarr satewww abang zino tewww.. uhuhu

  11. December 23, 2009 at 10:47 am

    e eh… i glemer u dalam ni… hikhik

    • December 23, 2009 at 10:51 am

      tepuk tepuk.. ihiks

  12. December 23, 2009 at 11:23 am

    bro, terfemes gua disitu..keh3..
    tenkiu3..

    • December 23, 2009 at 11:24 am

      don serik2 one uolsss.. ekeke

  13. December 23, 2009 at 12:02 pm

    oooo camtuh erk ..tq !

    • December 23, 2009 at 1:54 pm

      chamtewww lorr..

  14. December 23, 2009 at 12:12 pm

    owh.. mcm tu ker en_me.. miss nuyui x penah amik tau pun.. ekekeke.. tp x pe la.. pelajaran br buat miss nuyui ni.. thanks for the info yer..๐Ÿ™‚

    • December 23, 2009 at 1:54 pm

      anytimee chek nuyui tewww.. ihiks.. anytime

  15. December 23, 2009 at 4:54 pm

    oohh…. side by side gitu….. ohhh…..

    • December 23, 2009 at 5:06 pm

      ghitewww lorr..

  16. December 23, 2009 at 10:48 pm

    Salam en_me….

    Wahhhh, gravatar Akak Zyma juga ada di sini…..suke! suke!
    Thank you very much en_me itewwwww!!!!
    ๐Ÿ˜‰

    • December 23, 2009 at 10:53 pm

      mestilarr aderr akak zyma yg vogue tewww.. ehehe

  17. dakchomey
    December 23, 2009 at 11:33 pm

    tq en_me..ade gak muke kite yg chomey tu kan…

    • December 24, 2009 at 5:37 pm

      chomeyynyerrr.. ihihi

  18. December 24, 2009 at 4:40 pm

    model of the year???

    • December 24, 2009 at 5:39 pm

      modell fulakkks.. uhuhu

  19. December 25, 2009 at 6:54 am

    he…23x begitu la sudah panduan berblog yang di bawakan oleh En_me.. moga ianya memberi manfaat kepada semua…

    sebarang komen atrau kritikan boleh di tinggalkan di sini… if nk copy paste… pastikan di creditkan kepada en_me

    semoga kita bertemu di lain masa.. di waktu yang sama tempat yang sama hari2…

    selamat berblog

    he..23x (ada gaya jd pengacara x??)

    • December 25, 2009 at 7:20 am

      ehehe, thanx bro ittewww.. that’s cool k

  20. dakchomey
    January 6, 2010 at 11:53 am

    tp skang da x chomey da..ahaks..

    • January 6, 2010 at 11:58 am

      naper fulakkks.. uhuhu

  21. January 11, 2010 at 4:15 pm

    testing, testing…1,2,3,4…sound check…

    • January 11, 2010 at 4:22 pm

      oke bro.. congratulations.. jangann luperr komen entri yg terkini nooo..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s