Home > exhibition > saper kater en_me tak suker letak gambo mesjid uoolss

saper kater en_me tak suker letak gambo mesjid uoolss

built from 1892 to 1900, the magnificent sultan abu bakar mosque is a mixture of architectural styles, but principally victorian [+ different angle view ]

Sedih kan.

Tapi tidak mengapa, hari ini entri me berkenaan 10 tempat menarik di bandaraya johor bahru (jay-bee atau jb).

Sebenarnya tidak sampai pun sepoh tempat menarik. Secara jujurnya kalau kawan-kawan bertanya, me akan bilang tiada tempat menarik di jb. Tiada bangunan dan tempat sejarah terutamanya. Mungkin bandaraya jb baru saja menjadi ibunegeri moden yg menggantikan kota tinggi. Dan juga disebabkan kedudukan pulau temasik yg lebih canggih, lebih bersih, lebih berteknologi tinggi dan lebih segala-galanya di seberang tambak.

Sebab itu tidak hairanlah kalau bandaraya jb dijadikan tempat persinggahan atau tempat mengecop paspot sahaja. Ramai pelancong dari luar negara (yg biasanya akan mendarat dan melawat pulau temasik dahulu) akan terus ke utara semenanjung. Begitu juga sebaliknya pelancong dari kuala lumpur dan utara akan terus melimpasi tambak johor sahaja.

Walaubagaimana kalau kawan-kawan berkeras juga ingin melawat bandaraya jb (jangan cakap me tak bilang ya). Me cadangkan tempat-tempat berikut.

1. Muzium Diraja Abu Bakar
2. Masjid Sultan Abu Bakar
3. Bangunan Sultan Ibrahim (Bukit Timbalan)
4. Galeri Mawar
5. Galeri Seni
6. Hutan Bandar
7. Taman Merdeka
8. Zoo Johor
9.
10.

Me minta maaf kerana tidak dapat memenuhi senarai diatas. Mungkin boleh juga tambah pusat pasaraya membeli belah seperti plaza angsana, kotaraya, jb city square.

Tentang tempat makan di tengah bandaraya jb pula, me boleh cadangkan berikut. Lc catering (lebuhraya tebrau), gazebo (kampung kurnia),  restoran singgah selalu (depan danga bay), nasi beriani (jalan kebun teh).

Alahai.

Categories: exhibition
  1. Masy
    December 28, 2009 at 12:39 am

    ade org kata ke?

    • December 28, 2009 at 6:17 am

      ader cik masy.. aderr

  2. December 28, 2009 at 4:33 am

    setuju tak kalau aku kata, Miri,Sarawak lebih ok banding dgn JB

    • December 28, 2009 at 6:18 am

      ko macam tau jer me nak gi saner lagikks.. ihiks

  3. December 28, 2009 at 5:15 am

    Ala en me, org baru berkira2 nak gi JB tahun2 depanke..macam tak bagi aje..

    • December 28, 2009 at 6:19 am

      mai larr.. n jangan luper bawak kamera dslr tangkap gambo vanyakk2 k.. ehehe

  4. al-lavendari
    December 28, 2009 at 6:56 am

    hutan bandar bunyinya menarik. betul2 ke ada hutan? agak2 berapa luasnya. saya juga pernah menaiki bot/kapal sambil makan malam di apa ke nama tempatnya? lupa pulak.

    • December 28, 2009 at 7:07 am

      nama sajer hutan bandar, tapi taman rekreasi jerr.. ehehe

  5. December 28, 2009 at 7:57 am

    Cantik sungguh Masjid Sultan Abu Bakar itewwww ye.
    😉

    • December 28, 2009 at 8:25 am

      kaanss..

  6. December 28, 2009 at 8:45 am

    aritu tidak berkesempatan melawat jb lah en_me.ampun maap d pinta.

    • December 28, 2009 at 9:06 am

      tak tahu ponn.. uhuhu

  7. matahari
    December 28, 2009 at 10:07 am

    Restoran Banafe kat Jalan Abdullah Tahir tak masuk?….heh…

    • December 28, 2009 at 10:16 am

      masuk blog ko lorrr.. ahaha

  8. mala
    December 28, 2009 at 10:12 am

    cantek gambo masjid tu…kete tu en.me nyer ker? pinjamleh..ahaks..

    • December 28, 2009 at 10:19 am

      ko nak watperr.. ehehe

  9. December 28, 2009 at 10:31 am

    pendek cerita, akk tak pernah smpi pon ke jay bee ini🙂

    • December 28, 2009 at 11:11 am

      kalo panjang citerr camane fulakkks.. hmm

  10. December 28, 2009 at 10:34 am

    Sayangkan jadi mcm ni. Masa saya duduk JB dulu pun kadang2 sedara mara dtg singgah sebelum ke Temasik.

    • December 28, 2009 at 11:05 am

      sayangkan.. kaans

  11. December 28, 2009 at 10:50 am

    en.me mmg suke semuanyaaaaa….

    • December 28, 2009 at 11:00 am

      sukerr sokmoo.. ohoho

  12. December 28, 2009 at 11:25 am

    belum pernah pi tempat2 tu….

    • December 28, 2009 at 11:37 am

      mailah sinih nooo..

  13. December 28, 2009 at 12:27 pm

    waktu maghrib saya sering di masjid abu bakar..insyaAllah..~~ lebih seronok kalo imam yg bertugas Dato’ Imam Mahat atau Imam Syukri.. bacaan mereka sungguh menyentuh hati..

    • December 28, 2009 at 12:37 pm

      syukurnyerrr..

  14. December 28, 2009 at 12:29 pm

    Salam en_me…

    P JB sebelum nie… baru sampai kat Danga Bay jer… huhuhu

    • December 28, 2009 at 12:46 pm

      danga bayy jerr dgn saper tewww.. ihihi

  15. sud
    December 28, 2009 at 12:34 pm

    […]
    penah komen kat blog i??

    • December 28, 2009 at 1:50 pm

      aper blog ko?

  16. December 28, 2009 at 1:34 pm

    err…. danga bay, tanjung puteri, kg majidee, pusat KIK.., dan juga hospital Tampoi…

    mungkinkah boleh diklasifikasi sbgi tempat menarik di JB, wahai en_me?

    hehehhee

    • December 28, 2009 at 2:02 pm

      mungkinn tidakkks uooolsss.. uhuhu

  17. December 28, 2009 at 3:09 pm

    zoo tu sedih sikit la, macam terseksa je binatangnya kurus²

    • December 28, 2009 at 5:20 pm

      sodeyyy kannns.. ahaks

  18. December 28, 2009 at 5:09 pm

    lama tak turun jb. rasanya kali terakhir 8 tawun lpas; lepas kawen.
    tu pon masa gi jengok2 pak sedara kenalkan somi.

    laa ni sumer pakat jumpa kat Melaka jer…

    • December 28, 2009 at 5:22 pm

      melaka memang tempat banyak sejarah kannns..

  19. zue
    December 28, 2009 at 5:26 pm

    mmg betul me..jb ni x ada tmpt yg menarik. danga bay pun tgh renovation. tmn bunga kat istana alahai…dah tak ada bunga..hidup segan mati pun…

    lc catering iteww…ramai sgt org s’

    • December 28, 2009 at 5:31 pm

      ramai sangat orang mesti bessst oooo..

  20. zareda
    December 28, 2009 at 6:20 pm

    banguna kerajaan yang baru di Nusajaya tak pi ker? khabarnya bangunan dia hebat hebat jugak

    • December 28, 2009 at 6:37 pm

      me tak citer nusajaya uooolsss.. kowserr

  21. December 28, 2009 at 7:05 pm

    try masjid seksyen 2 wangsa maju. cantik!

    • December 28, 2009 at 7:52 pm

      kalo chantek letak dalam blog ko lorrr..

  22. DrSinga
    December 28, 2009 at 7:07 pm

    sudah balik semenanjung en_me..?🙂

    • December 28, 2009 at 7:55 pm

      hi doc, tak perasann kerr.. sodeyynyerr

  23. yus
    December 28, 2009 at 8:07 pm

    lantakla apa org nk kata en_me..yg pntg en_me bahagia..hehe

    time kasih bg list tempat2 yg blh dilawati kt jb..nnt klu g sn blhla pg tmpt2 yg en_me cdgkan ni🙂

    • December 28, 2009 at 9:12 pm

      volee volee.. mai larrr

  24. December 29, 2009 at 12:12 am

    dah lama tak amik pic bangunan.. masa jenjalan kat utara dulu.. suke gak amik pic masjid.. (^__^)

    • December 29, 2009 at 5:00 am

      amiklar lagikks.. ihiks

  25. December 29, 2009 at 9:25 pm

    kalau nak lebih dr seploh kena la datang terengganu yea….

    • December 29, 2009 at 9:43 pm

      citerlar dalam blog mak.. ehehe

      • December 30, 2009 at 4:46 pm

        saya tak pandai menulis mcm en_me, kalau nak tahu kena la datang sendiri…

        leh gitewww….

      • December 30, 2009 at 5:07 pm

        ahaha.. me rapu jerr makk

  26. December 31, 2009 at 2:56 pm

    9. Mungkin Kota Iskandar di Nusa Jaya En Me

    • December 31, 2009 at 2:59 pm

      me tak citer pasal luar bandaraya jb uoolss, kalo camtu, baik me soh pi kota tinggi ker, muar ker, batu pahat ker..

  27. December 31, 2009 at 4:49 pm

    salam,
    Inchik me, nk tambah few tempat mkn kt JB nih:-
    (sory ea, kalo x menepati piawaian Inchik..huhuhu)

    1.IT ROO kat Jalan Dobi..Rest ni kecik tp sume menu local/western ade..tryla chicken chop dgn mushroom sos..malatops!!

    2.Sweet 17th kat Jln Sekoi,BBU.. sume mknn sedapps, service cepat n bagos…bersih plak tuh.. =)

    3.Nasi Ambang sedaapps-kat blakang wisma BBU,ada jugak jual ketupat n lauk pauknye mcm agi ghaye(lupa nama gerai)

    4.Rest Zaharah Idaman,Larkin Perdana (sebelah mama chop papa grill)..layanlah char kue teow penang n rojak tahu die.. sedaapppss bangats..

    5. Kluang Rail kopitiam, kat Kota Raya

    6. Rest Singgah Selalu, pun ada branch kt kota raya instead of Danga Bay.

    7. Anjung Warisan Village, Jalan Petri (new looks)..

    8. ZZ Sup tulang..ada few branches-Jln Petri,Damansara Aliff,Setia Tropika

    9. Bubur No.1, Taman Sentosa..ada jugak stall kt MyDin BBU

    10.Tera-Thai Fine Dine, Jln Abd Samad (http://tera-thai.blogspot.com)

    sekian,
    ~~daaaaaaaa..!! ahaksss

  28. December 31, 2009 at 5:23 pm

    okelarr teww..

  29. January 6, 2010 at 8:28 pm

    Harus pergi ziarah taman suria.. Dengar anjing2 menyalak.. (tapi sekarang aku takle nak teman la)

    Cairo
    Egypt

    • January 6, 2010 at 8:34 pm

      ahaha.. kat kairo takdok anjing kanns..

      -masai (not africa uooolss)

  30. January 8, 2010 at 3:51 pm

    Meh Mush tambah…

    Danga Bay – leh lepak2 kala senggang untuk berkeluarga, kengkawan or sendiri. Mush suka gi sana lepak dgr liveband baru2 tu.

    Makan Nasi Ayam Penyet di Benafe depan New York Hotel. Shedapppp…

    Mee Rebus Tulang dan laksa johor yang best di ZZ belakang Warisan Johor.

    Bersantai makan steamboat di Dataran Bandaraya.. (cuma skrg tgh ada pembinaan kat situ..tak selesa sikit)

    Windu JB laaaaaaaa….HUwaaaaaaaaaaaaaa

    • January 8, 2010 at 6:00 pm

      makann jerrr..

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s