Home > myself > My first career: Looking Back (1989 – 2009)

My first career: Looking Back (1989 – 2009)

twenty years after my first day of working here
shimano components (m) sdn bhd, pekan nanas, pontian, johor, malaysia

Hari ini sudah tiba di penghujung tahun 2009.

Ramai kawan-kawan yg sudah menghimbas kembali kenangan sepanjang tahun ini. Seperti abang penyubiru (dgn hadiah dari kekawan blogger), cek jard (dgn bloggers yg pernah berjumpa), akak liza (dgn ‘milestone’nya), cek yushaida (dgn impian tercapai),  akak saysabiah (dgn ‘checklist’nya), akak hliza (dgn ‘highlights’nya) dan abang loq (dgn lis harapannya). Kelmarin, me pun telah menceritakan [+ makanan yg me rasa ] setiap bulan. Cukuplah kan.

Tapi tahun 2009 juga genaplah dua poh tahun me bekerja sebagai jurutera. Selepas mendapat ijazah kejuruteraan mekanikal. Bulan ogos 1989 adalah hari pertama me bertugas di kilang basikal itu (kawan-kawan nak gelak tidak mengapa, tapi sebut betul-betul ya, bukan ‘kedai basikal’). Walaupun hanya dua setengah tahun me bertugas di situ, tapi banyak kenangan dan pengalaman yg me dapat kumpul dan pelajari. Mendapat latihan bekerja di singapura dan jepun dan belajar bahasa jepun amatlah tidak ternilai rasanya. Gambar-gambar kenangan bersama-sama kawan sekerja pun banyak juga. Tapi cuma dua orang saja yg me jumpa dalam ‘wajah buku’. Itupun sebulan sekali saja kami bertegur sapa. Mungkin mereka sibuk agaknya (dgn tugasan bercucuk tanam dan menjaga akuarium.)

Selama dua poh tahun itu, me sudah pakai 9 buah kereta (beli dan jual, jual dan beli), dan bekerja di 9 buah syarikat (masuk dan keluar, keluar dan masuk). Dan, me sudah menduduki 9 buah rumah (sewa dan beli, beli dan sewa). Kebetulan saja kesemuanya sembilan kan.

Bulan november 1999 genaplah juga sepoh tahun me merantau di ibukota. Sendirian juga.

Dan ini adalah entri terakhir me tahun ini. Jumpa kawan-kawan semua di tahun hadapan ya. InsyaAllah.

Oops. Hampir terlupa pula. Tahun ini juga genap dua poh tahun me jadi suami orang. Mungkin sebab me tak pernah meraikannya setiap tahun. Gasaklah kan.

Alahai.

Categories: myself
  1. December 31, 2009 at 12:39 pm

    HAPPY NEW YEAR EN.ME!!

    • December 31, 2009 at 1:14 pm

      thanx axim teww..

  2. December 31, 2009 at 1:01 pm

    Happy New Year!

    Semoga 2010 membawakan yang baik2 untuk kita semua erk?

    • December 31, 2009 at 1:14 pm

      aminnn jugerr..

  3. December 31, 2009 at 2:19 pm

    wah. dah 20 tahun berkerja

  4. DrSinga
    December 31, 2009 at 2:39 pm

    gambar en_me kah itu???🙂

    • December 31, 2009 at 2:42 pm

      ahaha.. gambo mamat menganyam lidi basikal teww ker doc.. ahaha

  5. Polar bear
    December 31, 2009 at 4:23 pm

    selamat tahun baru en me..
    Semoga tahun depan merantau selalu
    Ikhlas dari polar bear dari office

    • December 31, 2009 at 5:10 pm

      thanx bro..

  6. matahari
    December 31, 2009 at 4:29 pm

    Moga2 Tahun Baru dengan kesah baru ..azam baru..dan jiwa baru..(bukan bini baru…)

    same kita..20 tahun…rasa baru semalam turun kapal terbang kat subang…ko tak amik gambar lapangan terbang subang tuh…

    • December 31, 2009 at 5:12 pm

      bini baru tewww.. ammvoiii abg zool

  7. December 31, 2009 at 4:55 pm

    Salam Maal Hijrah dan Selamat Tahun Baru 2010..

    • December 31, 2009 at 5:13 pm

      same same bro..

  8. December 31, 2009 at 4:56 pm

    hepi new year en_me!

    • December 31, 2009 at 5:27 pm

      same jugakk akak tewww..

  9. December 31, 2009 at 5:08 pm

    salam en me..da 20 thn keje..masa en me bru keje,acik bru blaja bertatih..da 21 thn idup..byk lg kna blaja..degree ni pun x abis lg..mntk tunjuk ajar..ske kongsi pengalaman ngn org lamo..
    slmt berkenalan..rajin2 la singgah kt fp acik ye…
    salam tahun baru..1431H 2010M…

    • December 31, 2009 at 5:30 pm

      salam juger acik teww..

      thx singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. don serik2 one uoolssss

  10. December 31, 2009 at 5:29 pm

    semoga tahun 2010 ini menjadikan kita lebih baik dari 2009.

    semoga en me berjaya selalu

    adios!!

    • December 31, 2009 at 5:31 pm

      thx akak biru teww..

  11. December 31, 2009 at 6:14 pm

    20 tahun? Woooo..macam mana boleh kerja satu tempat macam tu punya lama..tabik springle. Selamat tahun baru en me..boleh order basikal satu? FOCke..

    • December 31, 2009 at 6:36 pm

      kan me dh tulis teww dua tahun setengah jerr.. kowserr

      i think u shud tabik spring kt my mQ – 18 yrs on d same compny.. ekeke

  12. December 31, 2009 at 8:36 pm

    huhuh.. mengimbaskan kembali kisah silam utk pedoman akan datang amat baik sekali.. kata org, bermuhasabah dan bermuzakarah!

    tapi sayang seribu kali sayang, di blog maza hanya sempat mengimbau kembali sejarah yg dijejak empat tahun yg sudah!

    semuanya pasal terjadi en Eser.. aduhaiii..

    salam maal hijrah en_me! huhuhu
    lawa cik putih itew..
    kalau ada lebih2 boleh ler share2 dgn maza, kanzz.. huhuhu

    • December 31, 2009 at 9:02 pm

      4 tahun jerr.. okelar teww

  13. December 31, 2009 at 8:46 pm

    selamat tahun baru en_me semoga 2010 memberi lebih sinar wat en_me sekeluarga🙂

    • December 31, 2009 at 9:03 pm

      thanx ..

  14. December 31, 2009 at 9:52 pm

    selamat tahun baru en_me itewwwww…
    apa azam baru tahun ni?
    dan yg penting azam tahun lepas dah tertunai ke?
    klu belum, tahun ni tak yah lah berangan nak pasang azam
    20 taunnn lalu, lamanya..

    • December 31, 2009 at 10:58 pm

      lama kaans..

  15. December 31, 2009 at 10:18 pm

    selamat thn baru 2010

    • December 31, 2009 at 10:58 pm

      same same cekguu..

  16. December 31, 2009 at 11:10 pm

    salam tahun baru en_me.

    • January 1, 2010 at 6:33 am

      salam jugerr shazmi..

  17. December 31, 2009 at 11:31 pm

    Selamat Tahun baru En_me.

    • January 1, 2010 at 6:34 am

      thanx akak hanim teww..

  18. ain
    December 31, 2009 at 11:35 pm

    20 tahun..??? lama tuuu!!! happy new year en_me!!

    • January 1, 2010 at 6:34 am

      yep, kalo tungguuu memang lamerr ghitewww..

  19. December 31, 2009 at 11:55 pm

    Kisah manis tuuu!!!! Kilang basikal pun orait gituuuuuu!!

    Happy New Year 2010. Selamat m`jadi suami org yg paling best2 gituuu!!
    😉

    • January 1, 2010 at 6:35 am

      sibbaik leh hingat sowmi orangg kannns.. ehehe

  20. January 1, 2010 at 12:00 am

    Selamat Tahun Baru!

    • January 1, 2010 at 6:35 am

      same same cekgu cklahh teww..

  21. January 1, 2010 at 12:27 am

    slmt thn baru en me.. moga perkahwinan akan kekal bahagia hingga 20 thn lg, insyaallah..

    • January 1, 2010 at 6:36 am

      thanx cik masy masy itteww.. ihiks

  22. January 1, 2010 at 12:30 am

    selamat tahun baru incek me..

    wah.. tahniah sudah 20 thn menjadi muhandis.. pergh.. ni dah jadi senior engineer la ni yer.. cayalah.. tahniah juga kerana sudah 20 tahun bergelar suami.. semoga bahagia hingga akhir hayat.. (^__^)

    • January 1, 2010 at 6:37 am

      thanxx cek faarihin tewww.. ahaks

  23. January 1, 2010 at 12:46 am

    sepupu AA masih bekerja dkt Shimano Pekan Nenas tu smpi skrg.

    time cuti sekolah dulu AA pn pernah kerja pasang komponen basikal Shimano dkt Sanglang…

    selamat taun baru, pencapaian baru & jgn pasang bini baru…

    • January 1, 2010 at 6:37 am

      ‘jangan pasangg’.. ammvoiii, ganassz

  24. January 1, 2010 at 1:21 am

    en_me,
    Pengalaman ialah guru paling berharga.

    Tahniah kerana telah beroleh pelbagai pengalaman.

    p/s header tu nampak unik! Cantikss….

    • January 1, 2010 at 6:38 am

      thanxx akak long mawar merah itteww..

  25. January 1, 2010 at 1:25 am

    2010

    20 tu sinonim dgn en me iteww

    yg 10 tu??

    • January 1, 2010 at 6:38 am

      sepoh teww pon sinonim jugerr.. uhuhu

  26. January 1, 2010 at 9:36 am

    happy new year en_me!!

    all the best!

    • January 1, 2010 at 9:46 am

      same same to you echahh teww..

  27. January 1, 2010 at 11:02 am

    heppi new year ahaks..

    • January 1, 2010 at 11:50 am

      ahaks jugerr..

  28. January 1, 2010 at 11:44 am

    en me cool. all the best for 2010 year.

    • January 1, 2010 at 11:52 am

      u too.. thanx

  29. January 1, 2010 at 1:04 pm

    dua poh tahun berharga tew..
    bermula dari bawah membuat kita menghargai kesusahan…

  30. January 1, 2010 at 1:34 pm

    selamat tahun baru en_me….

    pasti banyak sekali pengalaman yg dpt en_me kumpul selama bergelar jurutera ni kan..

    dah 20 tahun en_me kawin, tahun ni takkan taknak celebrate juga….

    buat la kejutan sekali untuk isteri kesayangan en_me iteww….

    mesti dia seronok dan happy….

    moga sukses selalu yea….

    • January 1, 2010 at 2:24 pm

      walopun x celebrate anniversary, tapi celebrate arijadi jerr.. volleee kaaans

  31. January 1, 2010 at 3:05 pm

    minum dkt chamek kopitiam sudah, bila nak buat posting pasal kopitiam iteww…promote, promote…ahaks

    pss: AA ada dkt kopitiam belah malam ajer. seminggu 2/3 kali ajer. thanks atas rombongan en_me…

    • January 1, 2010 at 7:56 pm

      tungguu jerr.. ehehe

  32. January 1, 2010 at 6:51 pm

    alhamdulillah, tahniah utk en_me & family!

    • January 1, 2010 at 7:56 pm

      thanks mama itteww..

  33. faeeza
    January 1, 2010 at 7:22 pm

    aaaapeeee???20 taung???sy br 2 thn! ape2 pn, samat tahun baru la en_me yeee. moga kasih syg kat queen en_me btmbh2 mjelang tahun br.haha. all da best!

    • January 1, 2010 at 7:58 pm

      aminnn jugerr.. thanx faeeza tewww

  34. January 1, 2010 at 9:51 pm

    en me! taon 2005 saye di 2nd interview di sini. hihiii.. selamat tahun baru en me!

    • January 1, 2010 at 10:13 pm

      dapat keje takks.. hmmm

  35. January 1, 2010 at 11:58 pm

    bila en_me buat entry ni baru sy sedar dah sepuluh tahun sy keje kat opis skrg ni (1999-2009). mmg btul kata2 en_me bnyk pengalaman yg telah dikutip.

    p/s masa sy di tingkatan 4 dulu pernah ada t-shirt Shimano, sy suka sgt pakai t-shirt tu

    • January 2, 2010 at 12:05 am

      1st n last company ker.. ehehe

  36. January 2, 2010 at 12:20 am

    selamat tahun baru..

    • January 2, 2010 at 7:12 am

      salam tahun baru abang zino tewww..

  37. January 2, 2010 at 12:59 am

    kita singgah sini agi.. jelesnya kat incek me iteww.. huhuhuhu…

    • January 2, 2010 at 7:16 am

      jeles takper, jangan tikam tikam bakang one uoolsss.. uhuhu

      • January 4, 2010 at 1:23 pm

        hahaha.. mana ada main tikam2.. tak baik tu incek me… tikam depan2 aje.. hahaha..

      • January 4, 2010 at 1:40 pm

        tapi tak sumerr bloggerr sebaik kamuuu.. kaannns

  38. January 2, 2010 at 9:04 am

    Salam en_me

    Selamat tahun baru…..

    • January 2, 2010 at 9:12 am

      salam atikk teww..

  39. January 2, 2010 at 9:01 pm

    Semoga berpanjangan baik dalam pekerjaan mahupun alam rumah tangga. Bahagia selalu.

    • January 2, 2010 at 11:28 pm

      thanx mak atas doa ittewww..

  40. January 2, 2010 at 10:59 pm

    happy new year…
    impian bakal tercapai hendaknya….amin

    ** ayuney keretamu yo:-)

    • January 2, 2010 at 11:27 pm

      akak ponn ayu jugakk..

  41. dakchomey
    January 3, 2010 at 2:44 am

    uiksss..da msk taun baru erk.. x pashan la..

    • January 3, 2010 at 6:27 am

      dah 3 haribulan nih.. ihihi

  42. loq
    January 3, 2010 at 3:41 am

    kerete me ke tu?hehe

    • January 3, 2010 at 6:28 am

      bank yg punyerr tewww.. volleee

  43. January 3, 2010 at 10:32 am

    SELAMAT TAHUN BARU me…

    Lamanya me kerja kat situ…20 tahun…mesti dah seronok dan selesa kat sana kan…semoga kareer me akan terus berkembang maju…

    • January 3, 2010 at 11:14 am

      akak tak baca kerr.. bukan 20, tp 2 1/2 tahun jerr.. salam tahun baru jugerrr

  44. January 3, 2010 at 12:58 pm

    dah 20 tahun genap jadi suami, tak ada apa2 sambutan ke ? saya kaki pancing … banyak mesin pancing saya buatan ‘shimano’ – kualitinya cukup bagus.

    • January 3, 2010 at 1:09 pm

      world class ghitewww..

  45. January 3, 2010 at 7:55 pm

    ops sume gonap 20tahun je nie… alhamdulillah

    • January 3, 2010 at 9:07 pm

      yg penting selamat sumernyer bro..

  46. January 3, 2010 at 8:23 pm

    En Me, tgh buat apa tu? Menggilap kamera?

    • January 3, 2010 at 9:07 pm

      menggilap kete.. volleee ghitewww

  47. January 4, 2010 at 1:52 am

    1st career saya di jb selama 3 tahun wooooo hehe

    • January 4, 2010 at 3:52 am

      tahun biler tewww.. dah baper tahun kawenn.. ehehe me gurau2 jer

  48. January 4, 2010 at 2:11 am

    Kereta en. me ke tu?

    • January 4, 2010 at 3:53 am

      bank punyee.. ehehe

  49. sabiah
    January 4, 2010 at 10:02 am

    mak aiii..20 taun,pekerja yg setia me ni…

    • January 4, 2010 at 10:12 am

      aisehh mak nih, kan me dh bilang 2 setengah tahun jerr.. very derr

  50. January 4, 2010 at 2:58 pm

    en_me…
    salam tahun baru 2010…
    dan tahniah kerana telah 20 tahun menjadi suami…
    semoga sihat sejahtera semua ahli keluarga….
    InsyaAllah jumpa lagi….

    • January 4, 2010 at 3:33 pm

      salamm juger akak norm ittewww..

  51. January 4, 2010 at 3:06 pm

    wah.. bnyk gile pengalaman ni… nanti buat tutorial la mengenai benda yg kamu penah lalui.. leh dijadikan panduan ntok anak2 mude

    • January 4, 2010 at 3:34 pm

      insyaAllah.. n jangan luperr singgah2 jenguk2 kemari nooo.. ihiks

  52. January 5, 2010 at 7:39 am

    Salam…

    Kerja kat kilang la yg paling best…ramai kawan dan mcm2 xtvt ada…
    Aduihhh rindu rasanye suasana kilang tu…

    Anyway, cantik2 semua pikcas kat sini…
    Suka nengoknyer…

    re: thanks cz sudi darop kat fp saya…senang2 singgah la lagi….

    • January 5, 2010 at 8:12 am

      salam akak liyana itewww.. don serik2 singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih erk.. ehehe

  53. Mokcik Azwa
    January 5, 2010 at 8:31 am

    Selamat tahun baru 2010…better late than never kannssss..

    • January 5, 2010 at 8:33 am

      thanx mokcik tewww.. ehehe

  54. January 5, 2010 at 9:47 am

    maksu tak sempat nak imbau-imbau…. sibuk kejar masa😉

    selamat bertahun baru 2010 buat en_me dan bini dia…. dah 2 tahun kome kawin ek? moga berbahagia selalu🙂

    • January 5, 2010 at 10:07 am

      veryy derr bz larr maksu tewww.. dua tahun jerr katernnyerrr.. aiyooo

  55. January 5, 2010 at 12:46 pm

    tahniah abg me….dah 20thn kerja “KILANG BASIKAL”
    tahniah3x….

    re: tima kasih lawat fp juga komen tu yea……

    • January 5, 2010 at 12:53 pm

      thanx juger singgah2 jenguk2 komen2 blog me yg inih.. ihihi

  56. January 5, 2010 at 1:26 pm

    kwn AA yg baju putih msa dkt UTM tuu ada abang study dkt US…Tp dah habis study dah…Dia asal org Gurun, Kedah…

    • January 5, 2010 at 1:39 pm

      oic, kalo betulla, mungkin abang kwn AA tu samer U dgn me yg inih.. ihihi

  57. Tie
    January 5, 2010 at 4:39 pm

    Oooiitt !! Macam mana tak pernah raikan anniversary tu ? Sekurang-kurangnya belikanlah kek sebijik!.. Pastu hulurkanlah sepiring, hehe..

    Kita datang lambat..dekat seminggu… tak pe, kan…hi hi..

    • January 5, 2010 at 5:05 pm

      bio lambat asal selamat.. ekeke, takper akak tie yg vogue lagii fofulerr tewww

  58. January 5, 2010 at 6:53 pm

    Mekasih singgah my Fp….selamat 2010

    • January 5, 2010 at 9:09 pm

      same same oso.. ehehe

  59. January 5, 2010 at 8:32 pm

    kenangan dolu2 kerr??
    amvoii…nostalgiknye…

    • January 5, 2010 at 9:10 pm

      chekgu kannns..

  60. January 5, 2010 at 9:18 pm

    happy new year! good bye 2009 and hello 2010😉 may allah bless us more this year … till then, take care😉

    • January 5, 2010 at 9:25 pm

      thanx fareast tewww..

  61. January 5, 2010 at 9:32 pm

    hepi new year

    • January 6, 2010 at 1:33 am

      hepi new year juger cek sitie tewww..

  62. January 5, 2010 at 11:33 pm

    selamat tahun baru 2010 en me….
    20 thn? lama tu….tentu en me byk tips rumahtangga ni…
    kongsi2 la dgn kami…heheh…

    • January 6, 2010 at 1:34 am

      ahaha.. life is complicated larr akak baayah tewww..

  63. January 6, 2010 at 12:37 am

    incek me itu.. sy mana ada baik lah.. hehehe.. hmm.. bila mau update? sudah kembali dilanda kebizian yer.. hohoho..

    • January 6, 2010 at 1:36 am

      kamu tak mau baikkahh.. aiyooo

      • January 6, 2010 at 9:58 pm

        hahaha.. mestilah mau.. hahaha.. ok2.. sy mau baikk juga.. (^__^)

      • January 6, 2010 at 10:14 pm

        ahaha.. good girll

  64. January 6, 2010 at 9:19 am

    selamat tahun baru 2010 en_me. tahniah sebab dah cukup 20 tahun jadi engineer and suami. moga dapat lebih baik di tahun baru ini. amin…

    • January 6, 2010 at 10:00 am

      thanx atas doa ittewww..

  65. January 6, 2010 at 12:16 pm

    kilang beskal pun kilang beskal la..dr xkeje kan…

    • January 6, 2010 at 12:26 pm

      wah wah wah.. kannns

  66. January 6, 2010 at 4:05 pm

    mesti bro ni orang yang setia kepada pasangannya😉

    • January 6, 2010 at 4:12 pm

      hmmm.. insyaAllah abang me3n tewww..

  67. zue
    January 6, 2010 at 4:17 pm

    mcm2 pengalaman me ada ya…prkahwinan dah nak masuk 20 thn…tahniah.

    agak zue umur me ni ada x dlm 45 ke atas kebawah mungkin tak. he3.

    • January 6, 2010 at 4:23 pm

      keatas katernyerr.. kowwserr uu

  68. ez
    January 6, 2010 at 4:29 pm

    tahniah en me..selamat tahun baru

    • January 6, 2010 at 5:07 pm

      thanx ateq tewww..

  69. .gaDis.
    January 6, 2010 at 7:41 pm

    hurm…bley lg x nk ucap salam thun bru…
    hehehe…

    byak btol aset….
    bgus bgus bgus….

    ——–>byk btol komen yg sme…hehehe

    • January 6, 2010 at 8:12 pm

      jangan tak komenn uoolsss.. ohoho

  70. January 6, 2010 at 8:24 pm

    Selamat Tahun Baru..

    cairo

    • January 6, 2010 at 8:28 pm

      salam tahun baru abang duwenk itteww.. jauhnyerr kairo kannns
      me ponn kat masai, tapi bukann afrika uoolsss.. ehehe

  71. January 6, 2010 at 10:10 pm

    tahniah. semoga tahun baru lebih memberi kecemerlangan

    • January 7, 2010 at 6:05 am

      insyaAllah..

  72. January 6, 2010 at 11:11 pm

    Hope it’s not too late to wish you Happy New Year!

    • January 7, 2010 at 6:08 am

      thanx akak liza tiga enam lima ittewww.. ehehe

  73. January 7, 2010 at 3:45 pm

    nie bro nk mintak tolong nie..leh x???

    teman tgh mencari respondent untuk paper teman.. klu leh nk dari org yg berkerje…. jika sudi leh klik link nie http://www.broframestone.com/thesis-question/ dh jawab just klik button submit

    • January 7, 2010 at 3:56 pm

      insyaAllah.. nanti me tengokk

  74. January 7, 2010 at 3:55 pm

    dah 20 tahun kawin?
    syabas!!!!

    • January 7, 2010 at 4:05 pm

      thanx bro aremierulez tewww..

  75. January 7, 2010 at 4:43 pm

    thank bro…teman hargai sangat

    • January 7, 2010 at 5:11 pm

      blom buat lagikk.. ihiks

  76. January 7, 2010 at 4:48 pm

    oooo penah keje kt shimano tuh yek…
    dulu2 masa saya sekolah menengah ada makcik saya keje kt situ, masa tuh mmg glamers lah keje kt situ ….

    dh 20 tahun keje… lama nyer masa en me mule2 keje tuh… sya baru umur 7thun heheheh

    • January 7, 2010 at 5:17 pm

      glemerr jerr.. uhuhu

  77. January 8, 2010 at 4:50 am

    eh..sama ngan hb kitalar.
    ME+otomotiv..

    • January 8, 2010 at 6:20 am

      otomotiv jerr.. kannns, ehehe

      • January 8, 2010 at 2:08 pm

        aik.. kata ME gak kat ataih tu..
        Mechanical Engineering.. hmmm..?

      • January 8, 2010 at 2:23 pm

        oops sori noo.. ingtkn me & 9 otomobil ghiteww.. ekeke (lenkali tulis terang2 noo)

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s